Oracle: Ζητά 9.3 δισεκατ. δολάρια αποζημίωση από την Google

Η Google με το Android N θα κάνει τη μετάβαση στην open source έκδοση του Java Development Kit της Oracle καθώς οι δυο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει μια διαμάχη από το 2010. Η πρώτη κατηγορεί τη δεύτερη για τη χρήση Java APIs για την ανάπτυξη του Android OS, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει.

Η υπερασπιστική γραμμή της Google είναι ότι τα APIs δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, επιχείρημα το οποίο της έδωσε μια νίκη στο δικαστήριο αλλά η υπόθεση δεν έληξε. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέστρεψε την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του επόμενου μήνα.

Η Oracle έκανε γνωστό ότι επιδιώκει να πάρει το τεράστιο ποσό των 9.3 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση από την Google. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στα κέρδη που έχει η Google από το open source OS. Η Java αρχικά αναπτύχθηκε από την Sun Microsystems, την οποία και εξαγόρασε η Oracle το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Oracle τον Ιανουάριο, υπολογίζεται ότι το Android έχει φέρει στα ταμεία της Google 31 δισ. δολάρια.

Οι ειδικοί της Oracle εκτιμούν ότι η Google οφείλει να δώσει 475 εκατ. δολ. σε αποζημίωση και 8.83 δισ. δολ από τα χρήματα που έβγαλε από το Android πουλώντας mobile ads και apps. Η Google από την πλευρά της λέει ότι οφείλει 100 εκατ. δολ. Το χάσμα μεταξύ τους είναι τεράστιο, αλλά θα κληθούν να το γεφυρώσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου από 27 Απριλίου.

oracle google, Oracle: Ζητά 9.3 δισεκατ. δολάρια αποζημίωση από την Google

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tech21man

Καιρος ητανε.

vasilist

Βιάστηκες να μιλήσεις γιατί ή Java είναι δημιούργημα της sun micro systems και η Google είχε την άδεια την sun να χρησιμοποιήσει την Java στο android, μετά η oracle αγόρασε την sun και με το που έκλεισε η συμφωνία έκανε την επόμενη μέρα μήνυση στην Google για ένα API που είχε την άδεια να χρησιμοποιεί το οποίο δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο που τώρα δουλεύει για την Google.
Βλέπεις πρόκειται για patent troll και την αφαίμαξη χρήματος, ή oracle έχει νομικά δίκιο αλλά όχι και ηθικά, η Google τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση δεν έκλεψε κανέναν αλλά με την αγορά της sun από την oracle βρέθηκε σε στημένο παιχνίδι.
Γιαυτό και το android N βασίζεται στην Java ανοιχτού κώδικα και βγαίνει τόσο γρήγορα για να μην έχει νομικά θέματα.
Δυστυχώς patent troll δεν κάνει μόνο η Apple.
Patent troll προσωπικά εννοώ τις πατέντες τύπου, έχει το ίδιο σχήμα (ορθογώνιο) έχεις κουμπί home κτλ.Στις καινοτομίες τεχνολογίας όπως 3d touch amoled κτλ δεν πρέπει να πέφτει αντιγραφή.

Solon

Νόμιμα ή όχι ελπίζω να χάσει η Google και να της κοπεί λίγο η φόρα. Έχει γίνει δικτατορία στο διαδίκτυο και πάει να γίνει υπερκράτος. Καμιά εταιρία δεν πρέπει να έχει τόση δύναμη.

Panos7GR

Μακάρι να χάσει η Google μήπως και στραφεί επιτέλους μακριά απ την Java το Android για να “ανασάνουν” τα μηχανήματα που το τρέχουν.

vasilist

Ή Google κέρδισε το πρώτο δικαστήριο τώρα στο δεύτερο θα δείξει.
Συμφωνώ όμως με τον panos7gr ότι η Java αν και εύκολη στον προγραμματισμό είναι κατώτερη στην τελική απόδοση από ότι η c+ που τρέχει το IOS.
Το android για να ξεπεράσει το ios χρειάστηκε 4gb ram και 8 πυρήνες … Γιατί τρέχει Java με virtual machine δηλαδή σαν να έχεις λειτουργικό μέσα στο λειτουργικό ενώ το IOS που είναι native c τρέχει πολύ πιο γρήγορα και έχει πιο άμεση επικοινωνία με το hardware.
Τώρα εδώ που τα λέμε φαντάσου να έβγαινε iPhone με κανέναν exynos η SD 820 μιλάμε για το super τηλέφωνο με 6 + χρόνια εγγυημένη άψογη λειτουργία και κάτι τρελά 300.000 νούμερα στο antutu.
Αλλά αν το κάνει αυτό η apple πως θα πουλήσει τους τρείς πυρήνες πιο μετά και ποιος ο λόγος να πάρεις το επόμενο iPhone από την στιγμή που ήδη έχεις με exynos η SD και πετάει? και πάει λέγοντας.

jackson

Παιδια προσοχη, πιο πανουργα εταιρεια απο την oracle δεν υπαρχει. Μελετηστε λιγο

tech21man

Aν η oracle νομικα εχει δικαιωμα να την πατησει στο λαιμο και της ειχε στησει παγιδα με την εξαγορα κτλ, αυτο δεν ειναι φταιξιμο της oracle. Καιρος ειναι η google να πληρωσει και κατιτις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.