Διαγωνισμός FAMELAB | Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης

, Διαγωνισμός FAMELAB |  Τα νέα πρόσωπα της επιστήμηςΈχεις ταλέντο; έχεις 3 λεπτά για να το αποδείξεις! Άνοιξε τη δική σου αυλαία…και γίνε το επόμενο «αστέρι» της επικοινωνίας της επιστήμης στην Ελλάδα. Το FameLab είναι ένας πανελλαδικός διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών στο ΑCS, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Βρετανίας, με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους. Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol: οι υποψήφιοι θα έχουν 3 λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα – χωρίς τη βοήθεια PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων – μπροστά σε μια κριτική επιτροπή.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, και να σπουδάζουν ή να εργάζονται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας Οι παρουσιάσεις τους θα κριθούν με βάση το Περιεχόμενο, τη Σαφήνεια και τη Χαρισματικότητα. Η παρουσίαση πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, να δημιουργεί ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό και να διαθέτει σαφήνεια. Το κοινό θα πρέπει όχι μόνο να μάθει κάτι, αλλά και να εμπνευστεί από το πνεύμα της επιστήμης.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 31/03/08. Η αίτηση είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα αυτή, ή από τα γραφεία του British Council στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17) και τη Θεσσαλονίκη (Εθνικής Αμύνης 9).

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Από τον προκριματικό γύρο – ο οποίος θα διεξαχθεί σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη – θα προκύψουν δέκα φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον τελικό.

Στην Αθήνα, ο προκριματικός θα γίνει τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2008, ώρα 20.00, στο Κέντρο Τεχνών στο ACS, Γαρυττού 53, Χαλάνδρι. Για τους υποψηφίους της Βόρειας Ελλάδας ο προκριματικός θα γίνει τη Τετάρτη 9 Απριλίου, ώρα 18.00 στο British Council, Εθνικής Αμύνης 9, Θεσσαλονίκη.

Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα 5 Μαϊου 2008, ώρα 20.00, στο Κέντρο Τεχνών στο ACS στην Αθήνα. Η παρουσίαση των επιστημονικών θεμάτων μπορεί να γίνει είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά.

Οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Μasterclass στην Επικοινωνία της Επιστήμης στις 19 και 20 Απριλίου στην Αθήνα.

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία, όπου μεταξύ 4 και 8 Ιουνίου 2008 θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών της Ν.Α Ευρώπης όπου διεξάγεται το Famelab, σε μια παρουσίαση μπροστά στο Βρετανικό κοινό.
Επίσης θα συμμετάσχει σε ειδικό networking event με θέμα την επικοινωνία της επιστήμης που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο 2008.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του FameLab αποτελούν οι: Δρ. Γιώργος Ζαρκαδάκης (μηχανικός αυτομάτων συστημάτων, συγγραφέας), Δρ. Στάθης Γκόνος (Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Αντώνης Καφετζόπουλος (ηθοποιός, σκηνοθέτης) και Τεύκρος Μιχαηλίδης (μαθηματικός, συγγραφέας) και η Δρ Ιωάννα Σουφλέρη (Μοριακή Βιολογία, ΜΜΕ).

Θα υπάρξει και ειδικό βραβείο κοινού.

O διαγωνισμός FameLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με την ευγενική υποστήριξη της Euroscience
Χορηγός Εκδόσεις ΑΒΓΟ

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.