Ψηφιακό σύμπαν | Θα δεκαπλασιαστεί τα επόμενα 3 χρόνια

, Ψηφιακό σύμπαν | Θα δεκαπλασιαστεί τα επόμενα 3 χρόνιαΤο ψηφιακό σύμπαν το 2007 είχε μέγεθος 281 exabytes (ή 281 δισεκατομμύρια gigabytes). Σύμφωνα με τα μεγέθη αυτά, οι πληροφορίες που δημιουργήθηκαν, αποθηκεύτηκαν ή αναπαράχθηκαν ξεπέρασαν για πρώτη φορά τον συνολικό διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο. Αυτό γίνεται δυνατό καθώς δεν αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες που δημιουργούνται ή μεταδίδονται. Μέχρι το 2011 όμως, το ποσοστό των πληροφοριών που δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν λόγω έλλειψης χώρου θα φτάσει σχεδόν το 50%.

Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού σύμπαντος καταλαμβάνεται από οπτικές πληροφορίες: εικόνες, φωτογραφίες και γραφικά, βίντεο, ψηφιακή τηλεόραση, κάμερες ασφαλείας. Αυτό οφείλεται τόσο στο μεγαλύτερο μέγεθος των αρχείων αυτών, όσο και στην ταχύτατη ανάπτυξη των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης, των ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών και στη διάδοση των καμερών ασφαλείας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το 2007, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν φωτογραφική μηχανή ξεπέρασαν το 1 δισ., ενώ το ποσοστό των εικόνων που αποτυπώθηκαν σε φιλμ έπεσε κάτω από το 10%. Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε ψηφιακό εξοπλισμό ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ και στη Νέα Υόρκη έχουν δαπανηθεί 90 εκατ. δολλάρια για την εγκατάσταση ενός ψηφιακού δικτύου παρακολούθησης στο Μανχάταν. Τέλος, ο αριθμός των συσκευών ψηφιακής τηλεόρασης διπλασιάστηκε κατά το 2007 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. μέχρι το τέλος του 2011.

Βέβαια, η αύξηση των συσκευών που παράγουν ψηφιακές πληροφορίες οδηγεί και στην ανάπτυξη συσκευών με ολοένα μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης αυτών των πληροφοριών. Πρόκειται για δύο αντίθετες “δυνάμεις” στο ψηφιακό σύμπαν που τροφοδοτούν η μία την άλλη: όσο αυξάνεται ο αποθηκευτικός χώρος που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο περισσότερες ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης παίρνουμε, πράγμα που με τη σειρά του δημιουργεί ζήτηση για ακόμα περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.

Πέρα όμως από το τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος του ψηφιακού σύμπαντος, αξιοσημείωτη είναι και η ποικιλότητά του. Οι γαλαξίες, οι πλανήτες και τα αστέρια αυτού του σύμπαντος είναι εικόνες, βίντεο, τηλεοπτικές μεταδόσεις, τραγούδια, “πακέτα” φωνής, μηνύματα sms, σήματα που προέρχονται από αισθητήρες, δορυφορικές εικόνες, μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, έγγραφα κ.λπ.

Κάποια από αυτά είναι μεγάλα σε μέγεθος, κάποια άλλα είναι μικρά. Ένα DVD, για παράδειγμα, μπορεί να καταλαμβάνει χώρο 5 gigabyte, ένα email μπορεί να είναι μερικά kilobyte, ενώ το σήμα από έναν αισθητήρα RFID είναι μόλις 128 bits. Στο ψηφιακό σύμπαν, αυτές οι πολύ μικρές πληροφορίες (όπως τα σήματα που προέρχονται από αισθητήρες) καταλαμβάνουν μόλις 6% του συνολικού χώρου από άποψη μεγέθους. Αποτελούν όμως περισσότερο από το 99% των “μονάδων” ή “αρχείων” που αυτό περιέχει.

Στην ίδια έκθεση The Diverse and Exploding Digital Universe αναφέρονται και οι ενέργειες στις οποίες προτείνεται να προβούν οι οργανισμοί πληροφορικής, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση του συνεχώς αυξανόμενου ψηφιακού περιεχομένου:

Πρώτον, θα πρέπει να αναμορφώσουν τις σχέσεις τους με τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που καταγράφουν, ταξινομούν και αποθηκεύουν πληροφορίες. Προτείνεται η εγκατάσταση ειδικών ομάδων εργασίας στο εσωτερικό των εταιρειών, που θα καθορίζουν την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τη διαχείριση της ψηφιακής πληροφορίας και θα χρεώνουν τις εταιρείες για τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με τον όγκο των ψηφιακών πληροφοριών.

Δεύτερον, τονίζεται η ανάγκη για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών σχετικά με την ασφάλεια και την αποθήκευση των ψηφιακών πληροφοριών και με την πρόσβαση σε αυτές. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να διατρέχουν όλα τα τμήματα των εταιρειών, ενώ θα πρέπει να οργανωθούν και ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους.

Τρίτον, χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα εργαλεία και πρότυπα για την οργάνωση της αποθήκευσης των ψηφιακών πληροφοριών, την αναζήτησή τους, την ανάλυση βάσεων δεδομένων κ.λπ. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθεί μια ευέλικτη υποδομή διαχείρισης της ψηφιακής πληροφορίας.

Αρκετά από τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ανταπεξέλθουμε στις ταχύτατες και δραματικές αλλαγές του ψηφιακού σύμπαντος υπάρχουν ήδη: από τις τεχνολογίες του Web 2.0 μέχρι τους σκληρούς δίσκους χωρητικότητας terabyte. Το ζητούμενο και η πρόκληση είναι να μετατραπεί η ανάπτυξη της πληροφορίας σε οικονομική ανάπτυξη.

Αποτελέσματα της μελέτης “The Diverse and Exploding Digital Universe”, της εταιρεία ερευνών IDC.

Πηγή: EKT

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
alkal.gr

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Τα αποτελέσματα της έρευνας στα οποία αναφέρθηκες τεκμηριώνουν με έναν πολύ κατανοητό τρόπο αυτό που συμβαίνει γύρω μας καθημερινά και στο οποίο είμαστε φυσικά συμμέτοχη, δηλαδή στη δημιουργία, στην αποθήκευση και στην αναπαραγωγή πληροφορίας.

Παράλληλα μέσω της έρευνα σκιαγραφείτε και το αύριο μέσα στο συνεχώς αυξανόμενο ψηφιακό περιεχόμενο. Εγώ θα σταθώ συγκεκριμένα σε αυτό: Τρίτον, χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα εργαλεία και πρότυπα για την οργάνωση της αποθήκευσης των ψηφιακών πληροφοριών, την αναζήτησή τους, την ανάλυση βάσεων δεδομένων κ.λπ. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθεί μια ευέλικτη υποδομή διαχείρισης της ψηφιακής πληροφορίας. Αυτό έχει ήδη αρχίσει και γίνεται μέσω των εφαρμογών social bookmarking, οι οποίες πλέον εισάγουν νέα δεδομένα για τον τρόπο αναζήτησης και ανάκτησης του περιεχομένου του Παγκόσμιου Ιστού. Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις εφαρμογές, δηλαδή η προσθήκη tags, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς όπως είναι η οικονομία και η εκπαίδευση. Γενικά υπάρχει ένας “οργασμός” ερευνητικών διεργασιών γύρω από αυτό το θέμα το οποίο θα επιφέρει αλλαγές στον χαρακτηρισμό, την κατηγοριοποίηση και την αναζήτηση του περιεχομένου. Για να πάρετε μια γεύση από αυτά που αναφέρω απλά πληκτρολογίστε “social tagging” στο αγαπημένο μας Google!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business EKT

Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού, Eκστρατεία της ΕΕ για τις γυναίκες ερευνήτριες

Εκστρατεία για την ενθάρρυνση των γυναικών να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία ξεκίνησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι γυναίκες ξεπερνούν το 50% των φοιτητών της ΕΕ και το 45% των κατόχων διδακτορικού διπλώματος, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες διδάκτορες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας […]

Internet EKT Internet

SocialSenson.eu, Καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και ψυχαγωγία

Στην ανάπτυξη εφαρμογών για τον τομέα των κοινωνικών δικτύων στοχεύει το τριετές ερευνητικό έργο “SocialSensor” που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Business EKT Internet

Εφαρμογή ανοικτού λογισμικού για Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και Διαχείριση Υποθέσεων

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στο πλαίσιο των δράσεών της για ανάπτυξη και προώθηση του ανοικτού λογισμικού ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαχείρισης υποθέσεων. Η εφαρμογή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αυτοματοποίηση των διεργασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Business Business EKT

ARRIVAL, Αλγόριθμοι για καλύτερες σιδηροδρομικές μεταφορές

Με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των ευρωπαϊκών τρένων, χάρη σε νέα υπολογιστικά μοντέλα και αλγοριθμικές μεθόδους που προέκυψαν από το 3ετές ερευνητικό έργο ΑRRIVAL, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.