EGNOS, Το Ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης

Την έναρξη λειτουργίας του ΕGNOS, ένα νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστή του αντίστοιχου στρατιωτικού αμερικανικού συστήματος GPS, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) είναι ένα βελτιωμένο δορυφορικό σύστημα, το οποίο αυξάνει την ακρίβεια των δορυφορικών σημάτων πλοήγησης ανά την Ευρώπη. Η oριζόντια ακρίβεια σε σχέση με τα σημερινά σήματα GPS (παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης) βελτιώνεται από περίπου δέκα μέτρα σε δύο μέτρα.

, EGNOS, Το Ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης

Το νέο δωρεάν σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από αναμεταδότες σε τρεις γεωστατικούς δορυφόρους, ένα επίγειο δίκτυο 40 περίπου σταθμών προσδιορισμού θέσης και 4 κέντρα ελέγχου, αναμένεται να βελτιώσει επίσης την κάθετη ακρίβεια του GPS, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις προσγειώσεις των αεροπλάνων.

Το EGNOS είναι η πρώτη συμβολή της Ευρώπης στη δορυφορική πλοήγηση και ο πρόδρομος του συστήματος Galileo (το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2013).

Τόσο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το EGNOS. Ειδικότερα, το σύστημα υποστηρίζει νέες εφαρμογές σε πλήθος διαφορετικών τομέων: π.χ. στη γεωργία θα μπορούν να γίνονται υψηλής ακρίβειας αεροψεκασμοί, στις μεταφορές θα μπορεί να γίνεται αυτόματη χρέωση των οχημάτων στα διόδια των δρόμων αλλά και η χρέωση ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα θα γίνεται ανάλογα με τη χρήση τους, ενώ θα αναπτυχθούν προσωπικές υπηρεσίες πλοήγησης πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας, π.χ. νέες συσκευές καθοδήγησης των τυφλών.

Το EGNOS αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurocontrol. Είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε χρήστη διαθέτει ένα δέκτη συμβατό με GPS/SBAS και καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια των 27 κρατών της ΕΕ, ενώ μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη (π.χ. στη Β. Αφρική). Οι περισσότεροι δέκτες που πωλούνται σήμερα στην Ευρώπη πληρούν την απαίτηση αυτή. Δεν απαιτείται άδεια ή πιστοποίηση του δέκτη.

Τις λειτουργίες του EGNOS διαχειρίζεται, βάσει σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η European Satellite Services Provider (ESSP SaS), μια εταιρία την οποία ίδρυσαν επτά πάροχοι υπηρεσιών ραδιοναυτιλίας. Η σύμβαση μεταξύ Επιτροπής και ESSP SaS υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, και θα εξασφαλίσει τη διαχείριση των λειτουργιών EGNOS, καθώς και τη συντήρηση του συστήματος μέχρι τα τέλη του 2013.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.