Από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση

Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή αναμετάδοση τηλεοπτικών σημάτων αναμένεται να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του φάσματος δεδομένου ότι το φάσμα που απαιτείται για ένα ψηφιακό κανάλι θα είναι σημαντικά μικρότερο (1:4 περίπου) από αυτό που απαιτείται για τα αναλογικά κανάλια. Όταν όλα τα σημερινά αναλογικά τηλεοπτικά κανάλια που νομιμοποιούνται αρχίσουν να μεταδίδουν ψηφιακά, θα υπάρξει ελεύθερο φάσμα… το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά νέων, καινοτόμων – κυρίως ευρυζωνικών- εφαρμογών/ υπηρεσιών.

, Από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση

Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Επέκταση της κάλυψης της κινητής τηλεπικοινωνίας
• Ευρυζωνική πρόσβαση παντού μέσω ασύρματης ευρυζωνικότητας
• Κινητές υπηρεσίες τηλεόρασης
• Ανεπτυγμένες κοινωνικές υπηρεσίες προς όλους (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, e-health, e-learning, κ.ά.)
• Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας
• Υπηρεσίες δημόσιας υγείας και ασφάλειας

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα σχετικά με την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Οι κυριότερες θέσεις του Κοινοβουλίου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία:

1. Ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών που θα οδηγήσει σε μια αποδοτική, ανοικτή και ανταγωνιστική ηλεκτρονική αγορά τηλεπικοινωνιών.
2. Αναμένεται άμεσα η προσφορά νέων πολυμεσικών πακέτων στο πλαίσιο της τεχνολογικής σύγκλισης Τηλεπικοινωνιών–Μ.Μ.Ε. Συγχρόνως παρατηρείται ότι η εμφάνιση αυτών των πακέτων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διαθεσιμότητα του πολύτιμου φάσματος.
3. Υπογραμμίζεται ότι το ψηφιακό μέρισμα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ώστε να παραμείνει “παγκόσμιος ηγέτης” στις κινητές τεχνολογίες πολυμέσων.
4. Καλούνται τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αναπτύξουν, με κοινή μεθοδολογία, τις εθνικές στρατηγικές μερισμάτων μέχρι το τέλος του 2009.
5. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των κρατών μελών να καθορίσουν τη δική τους χρήση του ψηφιακού μερίσματος, ενώ υποστηρίζεται ότι μια συντονισμένη προσέγγιση σε κοινοτικό επίπεδο θα ενισχύσει σημαντικά την αξία του μερίσματος και θα συμβάλει στην αποφυγή επιβλαβών παρεμβολών μεταξύ των κρατών μελών.
6. Υποστηρίζεται μια κοινή, ισορροπημένη προσέγγιση στη χρήση του ψηφιακού μερίσματος, που επιτρέπει στους υφιστάμενους σταθμούς ραδιοτηλεόρασης να συνεχίσουν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον πόρο ώστε να επεκταθούν σε νέες υπηρεσίες. Βασική προϋπόθεση είναι το ψηφιακό μέρισμα να διατίθεται σε τεχνολογικά-ουδέτερη βάση.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος μια κοινή προσέγγιση χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων που θα ελευθερωθούν με τη ψηφιακή μετάβαση, με στόχο να παρέχονται τα μέγιστα οφέλη στην εσωτερική αγορά των 500 εκατομμυρίων πολιτών. Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το μέγεθος του ψηφιακού μερίσματος θα ποικίλει από χώρα σε χώρα λόγω γεωγραφικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. H ζώνη συχνοτήτων που εξετάζεται είναι των 790 – 862 MHz.

Στην ανακοίνωση τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16 Φεβρουαρίου 2009, IP/09/266) αναφέρεται ότι πλήρης κατάργηση των αναλογικών επίγειων τηλεοπτικών εκπομπών έχει ήδη επιτευχθεί στο Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο (Φλάνδρα) καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Αυστρίας. Η αναλογική επίγεια τηλεόραση αναμένεται ότι θα καταργηθεί πλήρως έως τα τέλη του 2010 σε όλη την Αυστρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, και από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη του 2012 στο Βέλγιο (Βαλλονία και περιφέρεια Βρυξελλών – Πρωτεύουσας), τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πολωνία θα προβεί σε οριστική κατάργηση των αναλογικών εκπομπών το αργότερο μέχρι το 2015.

Οι ΗΠΑ μετέθεσαν την ημερομηνία πλήρους κατάργησης των αναλογικών εκπομπών για τις 12 Ιουνίου 2009. Ο προγραμματισμένος χρόνος κατάργησης των αναλογικών εκπομπών είναι ο Ιούλιος του 2011 για την Ιαπωνία, τα τέλη του 2012 για τη Νότιο Κορέα, το 2013 για την Αυστραλία, το 2015 για την Ινδία και τη Ρωσία.

Πηγή: ΕΕΤΤ

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.