Η τεχνολογία καθοδηγεί την αγορά των μαύρων συσκευών

, Η τεχνολογία καθοδηγεί την αγορά των μαύρων συσκευώνΕστιάζοντας στην αγορά των μαύρων συσκευών το πρώτο εξάμηνο του 2007, παρατηρείται μια αύξηση 7,5 % σε αξία πωλήσεων και 1,7% σε όγκο πωλήσεων σε σχέση με το 2006 αντικατοπτρίζοντας την προθυμία του Έλληνα καταναλωτή να ξοδέψει χρήματα. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε έρευνα της GfK Hellas.

Η πορεία αυτού του επιτυχημένου σε πωλήσεις εξαμήνου, οφείλεται κυρίως σε προϊόντα νέας τεχνολογίας, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έρχονται να αντικαταστήσουν πλήρως αυτά της παλιάς (LCD σε σχέση με τη CRT, MP3/4 σε σχέση με τα CD Players).
Επιπλέον τα προϊόντα νέας τεχνολογίας, (π.χ. Βιντεοκάμερες υψηλής ευκρινείας, 2.1 Home Theater) η συνεχής πτώση τιμών σε συνδυασμό με τις ειδικές προσφορές από τους λιανέμπορους, συντελούν σε μία θετική τάση της αγοράς όσον αφορά τα τεμάχια που πωλήθηκαν.

-Η LCD τηλεόραση είναι η κατηγορία που γνωρίζει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε όγκο και αξία. Το μερίδιο της LCD οθόνης σε τεμάχια φτάνει το 60% και σε αξία το 85% στο σύνολο πωλήσεων οθόνης, όπου στο σύνολο των μαύρων συσκευών αγγίζει το 62%. Το πρώτο εξάμηνο του 2007 η LCD κατέχει το 57% σε όγκο πωλήσεων και το 85% σε αξία πωλήσεων οθόνης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

-Στην κατηγορία ίντσες κυρίαρχος παίχτης είναι οι τηλεοράσεις των 30’’ και άνω. Ο τομέας των 32’’ που γνώρισε μεγάλη άνοδο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2007 δείχνει μια μικρή πτώση. Η συνεχής μείωση των τιμών καθώς και η καλύτερη ποιότητα εικόνας οδηγούν τις LCD τηλεοράσεις άνω των 40’’ να κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών τους έξι πρώτους μήνες.

-Οι τηλεοράσεις τεχνολογίας PLASMA, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με μια πτώση της τάξης του 43% σε τεμάχια και 52% σε αξία. Η βελτίωση ποιότητας των μεγάλων LCD τηλεοράσεων σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες προσφορές από την πλευρά των λιανέμπορων οδηγούν τον Έλληνα καταναλωτή να δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στις LCD τηλεοράσεις από αυτές της PLASMA τεχνολογίας.

-Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση τιμών ανά κατηγορία:
-Ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες μάρκες που κυριαρχούν στην Ελλάδα.
-Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός που κυριαρχεί παγκοσμίως στις μεγάλες αλυσίδες
-Οι καλοί και δυνατοί λιανέμποροι σε τοπικό επίπεδο

Τα τελευταία δύο χρόνια το προσκήνιο του λιανεμπορίου έχει διαφοροποιηθεί εντελώς και ανταγωνισμός γίνεται όλο και μεγαλύτερος . Το γεγονός αυτό ευνοεί τον ‘Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος βρίσκει αξιόλογα προϊόντα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

-Αναφερόμενοι στα κανάλια διανομής, οι αλυσίδες είναι οι κυρίαρχοι στη αγορά κερδίζοντας σημαντικό μέρος του μεριδίου που έχασαν το 2006. Το πρώτο εξάμηνο του 2007 το 39% των τεμαχίων που πωλήθηκαν και το 48% του τζίρου της ελληνικής αγοράς προήλθε από τις αλυσίδες. Το συγκεκριμένο κανάλι διανομής κέρδισε 4-6 μονάδες σε σχέση με το 2006 του συνόλου της αγοράς των μαύρων συσκευών.

-Μια απειλή στα παραδοσιακά κανάλια διανομής είναι αυτή των εξειδικευμένων καταστημάτων (Πληροφόρηση/Τηλεπικοινωνίες), τα οποία προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία μαύρων συσκευών στον Έλληνα καταναλωτή. Το συγκεκριμένο κανάλι έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά της επίπεδης τηλεόρασης μέσω των δυναμικών διαφημίσεων χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους για τις νέες τεχνολογίες ως προστιθέμενη αξία.

-Τα καταστήματα ηλεκτρικών χάνουν μερίδιο στην αγορά των μαύρων συσκευών και προσπαθούν να προσαρμόσουν την προϊοντική γκάμα τους επικεντρωμένα στις πιο «παραδοσιακές» οικιακές συσκευές. Οι Μαζικοί Έμποροι προσπαθούν να αναπληρώσουν τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς από τα προϊόντα παλαιότερης τεχνολογίας (CRT, DVD) αυξάνοντας τις πωλήσεις της LCD προσπαθώντας να εξισορροπήσουν το μερίδιο τους στην αγορά σε σύγκριση με το 2006.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android Smartphones featured GfK

Αύξηση 10% της μέσης τιμής πώλησης των smartphone το 2017

10% αυξήθηκε η μέση τιμή πώλησης των smartphone παγκοσμίως το 2017 σύμφωνα με έκθεση της GfK. Βάση στοιχείων από 75 αγορές ο μέσος όρος της τιμής πώλησης των smartphone παγκοσμίως παρουσίασε αύξηση 10% και άγγιξε τα 363 δολάρια (295 ευρώ).

News GfK

Έκθεση GfK: Πως χρησιμοποιούμε τα κινητά μας στα καταστήματα λιανικής

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κινητά μας τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά όταν πρόκειται να ψωνίσουμε online. Η εισβολή τους όμως σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το πως φέρονται οι καταναλωτές όταν ψωνίζουν σε κανονικά καταστήματα. Η GfK πραγματοποίησε μια έρευνα σε χρήστες κινητών από 23 χώρες για […]

Business GfK

Q4 2014: Η ελληνική αγορά τεχνολογίας συνεχίζει την θετική της πορεία

Η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων έκλεισε στα 567 εκ. ευρώ για το 4ο τρίμηνο (Q4) του 2014, αυξημένη κατά 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο Q4 του 2013. Η ελληνική αγορά για το Q4 του 2014 συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική άνοδο, με τέσσερις από τους επτά τομείς να έχουν θετική παρουσία, δύο από τους […]

Business GfK

Αγορά τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων, Ελλάδα 2ο τρίμηνο 2013

Η αγορά των τεχνολογικά καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε στα 371,6 εκατομμύρια ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2013, παρουσιάζοντας μια πτώση της τάξεως του 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 2ο τρίμηνο του 2012. Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη.