Βασικός εξοπλισμός για ένα DJs deck

Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσετε το δικό σας επαγγελματικό σύστημα. Στις γραμμές που ακολουθούν θα δώσουμε τις δικές μας συμβουλές αγοράς και προτάσεις για το τι να προσέξετε όταν θα είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε το δικό σας επαγγελματικό σύστημα για DJs. Το σύστημά μας αποτελείτε από δύο πικάπ, ένα μίκτη και ένα ενισχυτή.

Analog is better
Όταν μιλάμε για επαγγελματικά πικάπ για Djs, τα τύπου direct-drive, είναι μονόδρομος. Λειτουργούν με μοτέρ και είναι πιο αξιόπιστα από αυτά που λειτουργούν με ιμάντα. Εδώ θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο μοτέρ και κατά πόσο ισχυρό είναι ώστε να προσφέρει αμεσότητα και ταχύτητα. Ότι πληρώσεις παίρνεις, οπότε να είστε σίγουροι ότι αν πάρετε ένα φθηνό direct-drive πικάπ θα συναντήσετε τα ίδια προβλήματα που έχουν αυτό που λειτουργούν με ιμάντα. Το εύρος pitch θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ±8%, όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο. Αναπόσπαστο μέρος ενός πικάπ είναι ο βραχίονας. Κυκλοφορούν δύο είδη βραχίονα, ο straight type και ο “S” type. Ο δεύτερος είναι ο κλασικός βραχίονας που δημιουργεί καμπύλη και χρησιμοποιείται χρόνια από όλους τους Djs. O straight type έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και προορίζεται για ανήσυχους jockey που σκρατσάρουν. Στην πράξη ο «ίσιος» βραχίονας βοηθάει ώστε να μην ξεφεύγει από το αυλάκι του δίσκου. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη κεφαλής με βελόνα. Κυκλοφορούν διάφοροι τύποι, όπως για σκρατς, για club μίξεις ακόμα και κεφαλές που χρησιμοποιούνται όταν θέλετε να γράψετε ένα δίσκο σε CD.

Mix it up
Ο μίκτης βοηθάει ώστε να «αναμειγνύονται» οι ήχοι από τις δύο και αν πηγές που έχετε συνδέσει. Εδώ θα πρέπει να κοιτάξετε την ποιότητα κατασκευής και τα πόσα κανάλια θέλετε να έχει. Συνήθως με ένα οικονομικό δικάναλο (δύο fader) μπορείτε να ελέγχεται τέσσερις πηγές. Δώστε σημασία στην ποιότητα των fader, να έχουν καλή αίσθηση και ομαλή διαδρομή. Οπωσδήποτε θα πρέπει ο ισοσταθμιστής να είναι τριών περιοχών. Η ύπαρξη μετρητή bpm και διαφόρων εφέ, αυξάνουν το κόστος κτήσης, όπως επίσης και οι επίχρυσες υποδοχές συνδέσεων. Σε ότι αφορά τις υποδοχές συνδέσεων, αν σκοπεύετε να συνδέσετε το μίκτη σας σε ένα επαγγελματικό, τελικό ενισχυτή, θα πρέπει ο μίκτης να έχει εξόδους balanced. Ο ενισχυτής απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα ζευγάρι ακουστικά. Τα ακουστικά πρέπει απαραίτητα να είναι κλειστού τύπου για να μην σας ενοχλούν εξωτερικοί ήχοι και να είστε συγκεντρωμένη στις μίξεις σας. Κάποια μοντέλα που κυκλοφορούν διαθέτουν μοτεράκι το οποίο «τρίζει» τα ακουστικά πάνω στο κεφάλι σας. Αυτό βοηθάει ώστε εκτός από την αίσθηση της ακοής και με της αφής να αισθάνεστε τα beat των μουσικών τραγουδιών που σκοπεύετε να μιξάρετε.

Power boost
Ο ενισχυτής είναι απαραίτητος, εκτός αν θέλετε να σας ακούει μόνο ο εαυτός σας μέσω των ακουστικών. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Ο ολοκληρωμένος και ο τελικός ενισχυτής. Αν χρησιμοποιήσετε τελικό ενισχυτή που είναι και η καλύτερη επιλογή, ο μίκτη σας θα αναλάβει το ρόλο του προενισχυτή και μέσο αυτό θα ρυθμίζετε πλήρως τις εντάσεις. Σε επαγγελματικό επίπεδο ο τελικός ενισχυτής είναι μονόδρομος. Ο ολοκληρωμένος μπορεί ήδη να βρίσκετε στην κατοχή σας και να μην είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής του θα πρέπει όμως να ρυθμίζετε πριν από το πρόγραμμά σας το ρυθμιστικό ύψους της στάθμης του. Οι επαγγελματικοί τελικοί ενισχυτές είναι πιο στιβαροί και αντέχουν στην κακομεταχείριση. Συνδέονται συνήθως με ισορροπημένες εισόδους (balanced) απαιτούν όμως και τα ανάλογα δυνατά ηχεία ώστε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Καλή επιτυχία και καλές αγορές.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.