Solid State Drive (SSD), Η νέα τεχνολογία στα μέσα αποθήκευσης

Τα Solid State Drive (SSD) – δίσκοι στερεάς κατάστασης – είναι μια νέα τεχνολογία δίσκων που βασίζονται σε μνήμη Nand Flash (είναι μία από τις δύο αρχιτεκτονικές μνημών flash – η άλλη είναι η NOR), την οποία συναντούμε στα γνωστά μας flash disk drives. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά τους, αυτοί εν ολίγοις είναι πιο αξιόπιστοι, σταθεροί, μακροβιότεροι, γρηγορότεροι, ελαφρύτεροι και ανθεκτικότεροι από τους παραδοσιακούς μαγνητικούς σκληρούς δίσκους HDD.

, Solid State Drive (SSD), Η νέα τεχνολογία στα μέσα αποθήκευσης

Και αυτό γιατί δεν έχουν κινούμενα μέρη, μαγνητικές κεφαλές, βραχίονες, κτλ. καθώς και παρουσιάζουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μικρότερη παραγωγή θερμότητας και μηδενικό θόρυβο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν επί του παρόντος να φθάσουν τις χωρητικότητες των μαγνητικών, αλλά ούτε και τις συνεχώς μειούμενες τιμές τους.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά μπορεί κάποιος να τους βρει επί του παρόντος, σε μεγέθη από 1,8 μέχρι 3,5 ίντσες και σε χωρητικότητες από 16GB μέχρι 256GB. Συνοδεύονται συνήθως από πρωτόκολλο επικοινωνίας SATA II (υπάρχουν SSD τόσο με IDE όσο και PATA διεπαφή – αυτοί που έχουν μέγεθος 1,8″ συνοδεύονται από ΜICROSATA II), ενώ κάποιοι έχουν και Mini USB 2.0 Port για firmware update.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gstam

H Toshiba ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατάφερε να κατασκευάσει ένα Solid State Drive [SSD] στη διάσταση των 2,5 ιντσών με την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 512 GB…

Για την κατασκευή του ακολουθήθηκε η διαδικασία συναρμολόγησης στα 43 νανόμετρα με μνήμες Multi-Level Cell (MLC) NAND flash.

Η Toshiba ανακοίνωσε επίσης υψηλές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανώτατη ταχύτητα ανάγνωσης είναι 240 MB ανά δευτερόλεπτο, ενώ στην εγγραφή η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τα 200 MB.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.toshiba.com/taec/news/press_releases/2008/memy_08_550.jsp

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Samsung ssd

Η Samsung ανακοινώνει τον φορητό SSD 8TB T5 EVO

Η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τελευταίου φορητού SSD της, του T5 EVO με διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης έως και 8 TB.

Gear Samsung ssd

Ο ExaDrive SSD 100TB παίρνει την πρωτιά χωρητικότητας από τη Samsung

SSD χωρητικότητας 100TB ανακοίνωσε η Nimbus Data, εκθρονίζοντας έτσι τη Samsung που μέχρι πρότινος είχε τον SSD με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πρόσφατα, η Samsung παρουσίασε ένας SSD, ο οποίος είχε χωρητικότητα 30TB και αποτελούσε τον SSD με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα του είδους του.

Computers Samsung ssd

Samsung PMI1643: SSD με χωρητικότητα στα 30TB

Η Samsung ανακοίνωσε τον PMI1643, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρεία αποτελεί τον SSD με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα που ανέρχεται στα 30TB.

Computers ssd

Fixstars: Ο μεγαλύτερος SSD στον κόσμο με χωρητικότητα 13TB και τιμή 13.000 δολ.

Πριν από μερικά χρόνια οι SSD δίσκοι δεν ήταν τόσο κοινοί όσο σήμερα, είχαν πολύ μικρή χωρητικότητα και κόστιζαν μια περιουσία. Σήμερα συνεχίζουν να είναι ακριβοί σε σχέση με τους κανονικούς HDDs, αλλά πιο οικονομικοί από παλαιότερα και να λάβουμε υπόψη την μεγαλύτερη χωρητικότητα.