Εντυπώσεις από την τεχνολογία Real D στα Village Cinemas

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η πρόσκληση που είχαμε από τα Village Cinemas, για την παρακολούθηση ψηφιακού στεροσκοπικού υλικού Real D. Μεσημεράκι Τετάρτης και βρεθήκαμε στον πραγματικά υπέροχο multiplex κινηματογράφο των Village Cinemas στο Φάληρο. Το αεράκι έφερνε από τη θάλασσα τη μυρωδιά της Άνοιξης και όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι για αυτό που θα ακολουθούσε.

Πρόκειται για τη δεύτερη αίθουσα Real D στην Ελλάδα, η πρώτη υπάρχει ήδη εδώ και μερικούς μήνες στο multiplex των Village Cinemas στο Ρεντή, ενώ ετοιμάζονται δύο ακόμα αίθουσες στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης και στα Village Cinemas στο Βόλο. Όσοι επισκεφτείτε αυτό το διάστημα τα δυο multiplex της Αθήνας, θα μπορέσετε να δείτε σε Real D τον τίτλο «Meet the Robinsons» της Disney, ενώ σύμφωνα με τον αιθουσάρχη του Φαλήρου, σύντομα θα προβάλλονται ταυτόχρονα κάποιες πρεμιέρες «κλασσικών» 2D τίτλων και σε Real D.

Εντυπώσεις
Κατάμεστη η αίθουσα προβολής και φοράμε τα ειδικά γυαλιά λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ξαφνικά ένα ρομπότ εμφανίζεται στην οθόνη και μας λέει ότι θα πρέπει όλοι να φορέσουμε τα γυαλιά μας γιατί ξεκινάει η προβολή. Το ρομπότ «παίζοντας» με τους θεατές εντοπίζει κάποιον να μην φοράει τα γυαλιά και απλώνει το χέρι του για να τον καταδείξει. Το δάχτυλο του ρομπότ πραγματικά έφτασε μπροστά στα μάτια μου και για μια στιγμή νόμισα ότι ήμουν εγώ που δεν φόραγα τα γυαλιά. Αμέσως μετά ξεκίνησαν τα τρέιλερ με πρώτο αυτό μιας παραγωγής του National Geographic με θέμα τη ζωή ενός ζευγαριού λιονταριών. Η φωτογραφία εξαιρετική, το βάθος πεδίου στην έρημη ατελείωτο, τόσο έντονο που «έβγαζε» μια πλαστικότητα. Αρκετές φορές δε ήταν τόσο πιο έντονο από την πραγματικότητα που σε ενοχλούσε!

Έπειτα ακολούθησε απόσπασμα από συναυλία των U2. Και εδώ το αποτέλεσμα μοναδικό, αυτά τα πέντε λεπτά που διήρκησε το τραγούδι έζησα και εγώ μαζί με το κοινό της συναυλίας εκείνη τη μοναδική βραδιά. Αγωνιώ να ξαναπάω στα Village Cinemas για να δω αυτή τη φορά το κινούμενο σχέδιο της Disney «Γνωρίστε του Ρόμπινσονς». Αυτή η εμπειρία μαζί με ότι έχω δει στο Πλανητάριο και το Θόλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα μου μείνει αξέχαστη και σας προτείνω μόλις βρείτε χρόνο να επισπευτείτε κάποιο από αυτά.

Real D
Με την είσοδο της ψηφιακής τεχνολογία στον κινηματογράφο, δεν απαιτείται πια η προβολή δυο διαφορετικών εικόνων στην οθόνη ταυτόχρονα στην οθόνη για να πετύχουμε το στερεοσκοπικό αποτέλεσμα. Η τεχνολογία Real D πολώνει την εικόνα τοποθετώντας μια οθόνη Z-Screen μπροστά από το φακό του ψηφιακού προβολέα. Όπως συμβαίνει και με τα γυαλιά παρακολούθησης που πρόσφατα παρουσίασε η IMAX για την δική της τεχνολογία, τα γυαλιά που χρησιμοποιεί η Real D αξιοποιεί την παθητική τεχνολογία, εδώ όμως η πόλωση είναι κυκλική (circular). Τα γυαλιά αυτά είναι πιο ελαφριά από τα IMAX και επίσης πολύ οικονομικά στην παραγωγή τους. Η διαφορά της μιας από την άλλη τεχνολογία είναι ότι σε αυτή της Real D (circular), δεν εμφανίζεται (σε μεγάλο βαθμό) το φαινόμενο των ειδώλων όταν ο θεατής κουνήσει απότομα το κεφάλι του.
Χαρακτηριστικοί τίτλοι Real D: Chicken Little, Monster House, The Nightmare before Christmas.

Στον οφθαλμίατρο
Μπορεί τα γυαλιά τεχνολογίας passive circular polarized που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση υλικού Real D να είναι πιο ελαφριά και οικονομικά από τα IMAX, έχουν όμως και αυτά τις απαιτήσεις τους. Η οθόνη που απαιτείται για την θέαση υλικού Real D διαφέρει από την κλασσική που συναντάμε στον κινηματογράφο. Αυτή θα πρέπει να είναι μεταλλιζέ ώστε το φως να παραμένει πολωμένο όταν «επιστρέφει» στο θεατή. Οι εν λόγο οθόνες είναι ιδιαίτερα ακριβές και απαιτούν εξαιρετική προσοχή κατά την τοποθέτησή τους γιατί αν «τσακίσουν» δεν επανέρχονται στη φυσική τους κατάσταση. Κάποιοι αιθουσάρχες που έχουν παρακολουθήσει απλές 2D ταινίες σε αυτή την οθόνη λένε ότι δεν αποδίδουν καλά, «στο κέντρο είναι πολύ φωτεινές ενώ στις άκρες το φως εξασθενεί». Οπότε θα πρέπει να υπάρχει dedicated αίθουσα για υλικό Real D σε ένα κινηματογράφο.
Από την άλλη πλευρά, η Dolby ετοιμάζεται να προτείνει το δικό της στερεοσκοπικό σύστημα με το θεατή να φοράει ειδικά γυαλιά τεχνολογίας active shutter. Η βασική διαφορά των passive με τα active γυαλιά είναι όπως μαρτυρούν και η λέξεις, η τεχνολογίας τους. Τα passive γυαλιά «πολώνουν» της εικόνα που βλέπει το δεξί και το αριστερό μάτι ακυρώνοντας η μία της άλλη. Τα active γυαλιά δεν πολώνουν το φως αλλά με μηχανικό τρόπο «μπλοκάρουν» το κάθε ένα φακό αναλόγως με την εικόνας που προβάλλεται στην οθόνη.

IMAX
Η τεχνολογία IMAX χρησιμοποίει την κλασσική μέθοδο με δύο αναλογικά φιλμ 35mm τα οποία προβάλλονται ταυτόχρονα δημιουργώντας μια εικόνα. Το ένα φιλμ απευθύνεται στο αριστερό και το άλλο στο δεξί μάτι. Ο θεατή φοράει χάρτινα γυαλιά με φακούς από μπλε και κόκκινη ζελατίνα. Σήμερα για την παρακολούθηση υλικού IMAX χρησιμοποιούνται γυαλιά τεχνολογίας παθητικής γραμμικής πόλωσης (passive linear polarized), τα οποία χαρακτηρίζονται από το χαμηλό τους βάρος και το μικρό κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικό μειονέκτημα της εν λόγω τεχνολογίας (linear) είναι το γεγονός ότι αν ο θεατή κουνήσει απότομα το κεφάλι του, εμφανίζεται το φαινόμενο των ειδώλων.
Χαρακτηριστικοί τίτλοι IMAX: Open Season, The Polar Express, Superman Returns.

Active-glasses system (Dolby)
Η Dolby έχει στα σκαριά το δικό της σύστημα στερεοσκοπικού κινηματογράφου. Εν αντιθέσει με τις δυο προαναφερθείσες τεχνολογίες, σε αυτή της Dolby η οποία δεν έχει λάβει ακόμα εμπορική ονομασία, ο θεατής θα φοράει γυαλιά active-glasses. Η εικόνα στην οθόνη του κινηματογράφου που «παίζει» για active γυαλιά δε διαφέρει από την απλή εικόνα ενός τυπικού κινηματογράφου, όπως συμβαίνει με τα άλλα δύο συστήματα που χωρίς τα γυαλιά ξεχωρίζουν οι δύο εικόνες ταυτόχρονα. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των passive τεχνολογιών, είναι ότι η active τεχνολογία επιτρέπει την ίδια τρισδιάστατη αίσθηση από οποιοδήποτε σημείο θέασης.
Χαρακτηριστικοί τίτλοι Active-glasses: Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.