Android L, μια πρώτη γεύση από το νέο “Material Design” UI [video]

Πριν από λίγη ώρα η Google ανακοίνωσε επίσημα την τελευταία έκδοση του Android η οποία προς το παρόν τουλάχιστον ονομάζεται Android L και θα είναι διαθέσιμη για τους developers από αύριο και για τους υπόλοιπους, το φθινόπωρο. Ωστόσο σε αυτό που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση είναι το νέο UI το οποίο ονομάζει Material Design.

Το νέο UI είναι αρκετά αλλαγμένο, πιο επίπεδο, minimal, πιο καθαρό, με περισσότερα χρώματα και σκιές και γενικώς περισσότερο user-friendly.Mπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smartphones, tablets, desktops κλπ.

Ριξτε μια πρώτη ματιά στο παρακάτω video και πείτε μας πως σας φαίνεται.

, Android L, μια πρώτη γεύση από το νέο “Material Design” UI [video]


Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

38 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Με συνεργασια με την microsoft εγινε ο σχεδιασμος?

nikos

Α ρε ms πόσο μπροστά είσαι…Ακόμη και τα live tile που κορόιδευαν, τώρα τα αντιγράφουν.Παρακαλώ τα πρόβατα να τρέξουν να εκθειάσουν το ανυπέρβλητο λογισμικό που ακούει στο όνομα Android.Περιμένω με ανυπομονησία…

KAFROS

Εγώ θα περίμενα ότι στο κομμάτι που θα έπρεπε να δώσει τη ΛΙΓΟΤΕΡΗ έμφαση θα ήταν το design του UI. Ούτως η άλλως, ακόμα και αν ελάχιστοι κατασκευαστές δεν το κάνουν αγνώριστο (κοινώς να του αλλάξουν τα φώτα) θα το κάνουν οι τελικοί χρήστες (δικαίωμα τους φυσικά) με launchers, γραμματοσειρές και custom πληκτρολογια. Ιδίως αν καταργηθούν τα nexus όπως ακούγεται, τζάμπα κόπο έκανε η google ανεξαρτήτως αισθητικής επιτυχίας του αποτελέσματος (τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ). Περισσότερη δουλειά στη βελτιστοποίηση του λογισμικού παρά στο design του αφού συσκευές με vanilla android όλο και πιο σπάνια βλέπουμε τελευταία.

i love rihanna

Ωραιο το L!

Τομ

Niko σε επιπεδο σχεδιασμου και optimisation το android ειναι πισω. Αλλα οχι τοσο παραμετροποιηση και τοσα apps που ειναι και παλι μπροστα απο τα windows phone. Σε επιπεδο σχεδιασμου παντως ios και android αντιγραφουν το ενα το αλλο και μοιαζουν σχετικα μεταξυ τους ενω η MS εδωσε ενα τελειως διαφορετικο και πολυ ομορφο στυλ. Και βεβαια το λογισμικο ειναι ταχιστο. Αλλα ολο το θεμα πασχει οταν μιλαμε για εφαρμογες δηλαδη το αλλο 50% για να μην πω 60%, που μας ενδιαφερει οταν επιλεγουμε ενα λογισμικο. Για μενα ειναι το 60% (για αυτον τον λογο επιλεγω και windows αντι για mac οχι για καποιο αλλο λογο, καθως ειμαι ο τυπος που θα εδινε πολλα λεφτα για υπολογιστη, δεν εχω προβλημα με τι τιμες) αλλα για καποιον αλλον μπορει να μην μετραει τοσο. Ομως σιγουρα και αντικειμενικα τα apps/προγραμματα που ειναι διαθεσιμα για ενα λογισμικο, ειναι το ιδιο σημαντικο με το λογισμικο το ιδιο

Someone

Κάπως περίεργο μου φαίνετε, δεν ξέρω…

obi

Απορία:
Τα live tiles του Android θα είναι και διάφανα για να παίρνουν background image;
(…)

Makis

Ποιος μπορεί να μου εξηγήσει τι θα πει πιο επίπεδο; ευχαριστώ.

Junkermann

2010: «Metro» ή «Modern» design από την Microsoft.

2013: Μετά από τρία χρόνια το ασπάστηκε η Apple.

2014: Μετά από τέσσερα χρόνια και ένα δισεκατομμύριο συσκευές, θυμήθηκε να το ασπαστεί και η Google.

_Junkermann

νικ

K γω εχω απορια obi, διαδραστικα παραθυρα στο αντροιντ…?Aπο που…

P

Ο απλός σχεδιασμός πάντα καλύτερος .. iOS 7 σχεδιασμός χιλιόμετρα μπροστά ..

lefteris

Στο βίντεο που δείχνει τo Android Auto, πατάει και βλέπει ένα μενού με κατηγορίες, όπου μέσα έχει restaurant, parking κλπ. Αυτό δεν υπάρχει σε εμάς ακόμα; Δεν μπορώ να το βρω σαν μενού

Chris

Καλά κάτι καμμένα σχόλια που βλέπω δεν τα σχολιάζω. Αλλά ρε Junkerman πραγματικά με τιθ σου μοιάζει αυτό με windows phone άλλο η ιδέα και άλλοη υλοποίηση. Έλεος ζήλεψε η google τα κουτάκια που μοιάζουν σχεδιασμένα για να τα βλέπει συνταξιούχους με καταράκτη και πρεσβυωπία. Και συγνώμη και όλας αν και το εκτιμώ σαν λειτουργικό ενώ αρχικά το έκραζα και παραδέχομαι οτι ήταν χαζομάρα μου γιατι εν τέλει είναι καλογραμμένο, αυτό που έχω να πω πως απο το 10 μέχρι 14 το modern μόνο η microsoft το έβλεπε γιατί αν ρωτήεις τον κόσμο θα σου πεί το αντίθετο. Ξεκαθαρίζω λειτουργικά και σαν κώδικας είναι ότι ποιο καλογραμμένο κυκλοφορεί και το γνωρίζω.

Sot11

Πάντως αντί για L θα του ταίριαζε και window-ios phone! Για πείτε τώρα αυτα που κοροιδευατε στα αλλα δυο λειτουργικά! Θυμάστε που κοροιδευατε τα χρώματα του ios 7 και τις κινήσεις που φέρνουν ζαλάδες; Τώρα; Θυμάστε που κοροιδευατε τα live tiles και επίπεδο ui της microsoft; Τώρα; Ε ρε κάτι τούμπες που θα γίνουν…

nikos

@Tom συμφωνώ μαζί σου.Κακ εγώ σε αλλά post έχω παραδεχτεί ότι το windows phone είναι πίσω.Από άποψη εμφάνισης όμως είναι πολύ πιο όμορφο(και γρήγορο).Πρέπει να παραδεχτείς ότι επί το πλείστων οι χρηστές android κορόιδευαν τα live tiles όμως όταν είδαμε παρόμοια στο UI της HTC όλοι τα θεώρησαν πανέμορφα.Συγνώμη αλλά εγώ θεωρώ ότι αυτό το κάνει μόνο κάποιος που φοράει παρωπίδες!

Notis

ΟΟΟΟΟ live tiles!!! Μου θυμίζουν πολύ windows 8.1 και μου αρέσουν τρομερά. Επιτέλους το android γίνεται minimal.

tech21man

Υπερβολικα ασπρο και LG για τα γουστα μου. Δεν μου αρεσει. Γουστα ειναι αυτα! Υποθετω οτι σε καποιους ηταν αυτο που ηθελαν και εκαναν ερευνα για να το βγαλουν ετσι?

Αν οντως γινει πιο minimal απο την αηδια που κατεντησε με τη Lockscreen να ειναι πιο περιπλοκη απο τις κανονικες οθονες στο τελος τοτε γιατι οχι.

Αν ειναι επισης βελτιωμενο εκ των εσω τρεχει καλυτερα πιο ελαφρια και αποδοτικα επισης γιατι οχι. Σαμπως χαθηκαν οι launcher?

Απο το ios παντως που θυμιζει ζευγαρωμα sailor moon με tron καλυτερο!

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

Ρε παιδιά τι hate είναι αυτό;;; Όταν το iOS αντέγραφε το android μας λέγατε πως δεν υπάρχει παρθενογέννηση, τώρα δεν ισχύει; Εκτός αυτών υπάρχει κάποιος που να μιλήσει αντικειμενικά και να πει δεν μου αρέσει το design ; Όχι … απλά μιλάτε για αντιγραφή των tiles που εγώ προσωπικά τα είδα μόνο στο music player app και όχι και ίδια, μην κοροϊδευόμαστε.Εμένα πάντα μου άρεσε η απλότητα και είμαι σίγουρος πως και τα τρία λειτουργικά προσπαθούν με κάθε έκδοση να το κάνουν πιο απλό και να διευρύνουν τις λειτουργίες του λειτουργικού τους.Δηλαδή το 4 σε σχέση με το 2.3 δεν ήταν πιο απλό; Ή το 4.4 σε σχέση με το 4.2;Εμένα μου αρέσουν πολύ οι αλλαγές και φυσικά αν δεν σας αρέσουν θυμηθείτε την λέξη customization.Για αυτό να μην λέμε iOS έτη μπροστά ή το αντίθετο.Υπάρχουν ανάγκες και λειτουργικά που τις καλύπτουν ανάλογα τις απαιτήσεις, ό,τι σου αρέσει παίρνεις. Ηρεμήστε και σκεφτείτε αντικειμενικά.

iPodios

Σήμερα η google παρουσίασε την καινοτόμα εφαρμογή για την υγεία, το αυτοκινητο και το google tv. Οτι δηλαδή παρουσίασε η apple πριν λίγες μέρες. Αυτό για να μην εχουν αυταπάτες μερικοί.

Nio

Που τα είδατε τα live tiles ρε???
Το μενού άλλαξαν στις φωτογραφίες, και στα βίντεο. Έλεος πια με την βιασύνη σας να κράξετε. Είδατε κάτι live?? Όμορφο λειτουργικό τα Windows Phone αλλά δεν έχει μια σειρά. Για δυσλεκτικους είναι. Άσε που η παράμετροποίηση είναι το Α και το Ω. Δεν θέλω jailbreak και Windows break για να χαρώ δύο πράγματα. Και δεν σε ζαλίζουν όλα τα χρώματα. Μόνο το ios είναι σαν καρουζελ…. Junkerman να ασπαστει η Google τι??? Εδώ η Microsoft έβγαλε λειτουργικό εν έτη 2013 και της έλειπαν 80% πράγματα για να ολοκληρωθεί.
Και η δικαιολογία ότι είναι καινούργιο. Θα ανοίξω σουβλατζιδικο και για κάνα χρόνο θα ψήνω μόνο πίτες. Που πάτε ρε??????.η Google δυστυχώς για όλους μας είναι μπροστά τουλάχιστον δύο τρία χρόνια από τα άλλα OS…

nikos

@Σταυρός Παπαγεωργόπουλος αν διαβάσεις καλύτερα τα σχόλιά μου,αλλά και των περισσότερων,θα καταλάβεις ότι το πρόβλημα μας δεν είναι ότι το android αντέγραψε τα Windows phone αλλά ο χλευασμός κάποιων android sheep απέναντι στα live tiles και τα wp και η θεοποιήσει τους από τη στιγμή που ενσωματώθηκαν στο Android.Εννοείται πως πλέον δεν υπάρχει παρθενογένεση και καλά κάνουν και “αντιγράφουν” η μια εταιρεία την άλλη ώστε να βελτιώνονται.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα βάλουμε παρωπίδες ούτε ότι θα εθελοτυφλήσουμε!

nikos

*θεοποίηση εννοούσα…

Manos Vs

Το αν χρησιμοποιουν ρατσιστικους και απρεπεις χαρακτηρισμους, αυτο ειναι αλλο. Εκει να θυχτεις και με το παραπανω.

PiXel

@Nio: Το ότι συγκρίνεις την ανάπτυξη λειτουργικού συστήματος from scratch με σουβλατζίδικο και ότι πετάς σε μια παρομοίωση ψησίματος πίτας την κλιμάκωση από alpha σε delta feature release, μάλλον δείχνει ότι το μόνο που γνωρίζεις από developing είναι το “ipconfig” στο cmd…

tolkien

Ωραια ηταν η παρουσιαση μπορω να πω αλλα να αναφερω οτι πολυ Windows 8 μου φανηκε επισης. Παιδια παραδεχτειτε απλα οτι οταν ολο κραζανε την Microsoft μετα με Apple και τωρα Google ολοι λενε κολακευτηκα πραματα για το ui. Απο κει φαινεται η πορωση σε συγκεκριμενες εταιρειες.
Παντως ως προς τα κινητα, οσο και να μου αρεσουν τα Windows phone, η συνεχεις αυξηση των android θα τα καταστρεψουν. Και οπως ειπε ενα παλικαρι παραπανω ενα λειτουργικο οσο ωραιο και να ειναι, αν δεν εχει πολλα και κυριως αξιολογα apps και games σιγα σιγα παει απατο. Ελπιζω μονο με τα Windows phone 9 να αλλαξουν το ui και να το κανουν ποιο παραμετροποιησιμο και γιατι οχι να ανοιξουν επιτελους το  OS (βεβαια σιγα μην γινει ποτε αυτο). Αλλα απο apps πόσο δυσκολο ειναι οι developers να την υποστηριξουν? Τι να πω.
ΥΓ
(Παντως Αν και αργα, ο νεος CEO της microsoft καταλαβε οτι εχει ποιο πολυ κοσμο στην ευρωπη και αποφασισε να την υποστηριξει με τις υπηρεσιες της “Bing,Cortana κ.α”).

Nio

Α ξέχασα.! Το καινούργιο Android φαίνεται χάλια. Τι να πω? Δεν μου αρέσει κανένα OS αν βγει έτσι. Ευτυχώς το μεταμορφωνεις πανεύκολα……………

tiamat

πρωτη φορα που μια εκδοση android μ’αρεσει τοσο ,αλλα φανταζεστε η google να μη τη δωσει στο 4αρι!?? μετα το φιασκο του galaxy nexus ολα ειναι πιθανα!….
να παραδεχομαστε τις ηττες μας .ρομπα ητανε αυτο που εγινε με το gnexus ..οπως και ρομπα ηταν που προκριθηκε η εθνικη με μουφα πεναλτι. ειπαμε! ,να παραδεχομαστε τις ηττες …!!!!!

Χρήστος Παπαβασιλείου

@tiamat
Πόσο δίκιο έχεις. Χρήστης nexus 4 και το περιμένω να μη τη δω τη καινούρια έκδοση. Βέβαια με cm 11 είμαι και είμαι σίγουρος ότι θα μας φτιάξουν οι CyanogenMod. Θυμάμαι όμως όταν βγήκε η 4.4 που ανακοινώθηκε ότι το gnexus δε θα αναβαθμιστεί και ένα φιλαράκι μου με gnexus τον πείραζα. Τώρα μου ρίχνει δούλεμα αυτός. Τι να πεις. Ωραίο το ui του καινούργιου android L αλλά οπως είπε και ένα άλλος φίλος αν είναι να το πληρώσεις με αγορά νέας συσκευής είναι κρίμα και άδικο

JohnWave

Moυ αρέσει το νέο ui 🙂 Μου αρέσουν γενικά τα μινιμαλιστικά πράγματα και μου αρέσει το να υπάρχει χρώμα στο ui.

Το καλό με το Android σε σχέση με τα Windows είναι ότι και να μην αρέσει σε κάποιον το νέο στυλ, μπορεί να το αλλάξει με 3 διαφορετικούς τρόπους :

1. Αν δεν του αρέσει η εμφάνιση των home screens και του app drawer , τα αλλάζει πλήρως με ένας από τους πάμπολλους εξαιρετικούς launchers του Play Store.

2. Aν δεν του αρέσει το εσωτερικό των εφαρμογών μπορεί να αλλάξει τις ίδιες τις εφαρμογές με τις πάμπολλες του Google Play. Πχ αν δεν του αρέσει το UI τoυ dialer και των επαφών μπορεί να βάλει πχ τον θαυμάσιο exdialer

3. Αν δεν του αρέσει ούτε το μενού των ρυθμίσεων των κινητών τότε μπορεί να αλλάξει rom αν και δεν νομίζω ότι κανείς ασχολείται με την εμφάνιση του μενού των ρυθμίσεων.

Τώρα όποιος δεν ασχολείται με launchers και με τις εφαρμογές του Play Store ( δεν βάζω τις custom roms γιατί είναι πιο πολύπλοκη η διαδικασία ) τότε καλό είναι να αγοράζει Windows κινητά μιας και αφήνει αναξιοποίητα δύο ατού του android ( appstore και παραμετροποιήση ui ).

Νίκος

Πολύ ωραιο, μαρεσε!

Haris M.

Ο/Η Nio λέει:
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 στις 23:32
Που τα είδατε τα live tiles ρε???
Το μενού άλλαξαν στις φωτογραφίες, και στα βίντεο. Έλεος πια με την βιασύνη σας να κράξετε. Είδατε κάτι live?? Όμορφο λειτουργικό τα Windows Phone αλλά δεν έχει μια σειρά. Για δυσλεκτικους είναι. Άσε που η παράμετροποίηση είναι το Α και το Ω. Δεν θέλω jailbreak και Windows break για να χαρώ δύο πράγματα. Και δεν σε ζαλίζουν όλα τα χρώματα. Μόνο το ios είναι σαν καρουζελ…. Junkerman να ασπαστει η Google τι??? Εδώ η Microsoft έβγαλε λειτουργικό εν έτη 2013 και της έλειπαν 80% πράγματα για να ολοκληρωθεί.
Και η δικαιολογία ότι είναι καινούργιο. Θα ανοίξω σουβλατζιδικο και για κάνα χρόνο θα ψήνω μόνο πίτες. Που πάτε ρε??????.η Google δυστυχώς για όλους μας είναι μπροστά τουλάχιστον δύο τρία χρόνια από τα άλλα OS…
Ειμαι δυσλεκτικος; Μαλλον εσυ εισαι και οχι οσοι χρησημοποιουν wp. Και το πιο παραμετρ os ειναι τα wp αλλαζεις μεγεθος, χρωμα, αριθμο (4ή6 μικρα εικον στη σειρα), φοντο 8.1και πιλλα αλλα ελεος με το αν ντροιντ

stavros1211

@Tiamat Το πεναλτι της εθνικης ηταν καθαροτατο και εγινε στην αρχη της φασης.
Κοιταμε και κανενα ριπλει φιλε μου! Απο εκει και περα αν εσυ αισθανεσαι ρομπας… προβλημα σου!!

Aggelos

https://vine.co/v/Mtnxa6HXg7p

@Tiamat αν αυτο δεν ειναι καθαρο πεναλτι τοτε καλυτερα ασε την μπαλα και δες κλεμμενα ονειρα.

Αντώνης Μαρίνος

Τα έχουμε πει τόσες χιλιάδες φορές, τα ίδια και τα ίδια λέμε συνεχώς….με το SGNex η Google ήταν -τυπικά- σωστή. Άλλο αν δεν μας (και μου) άρεσε, το SGNex ήταν εκτός της καθορισμένης περιόδου υποστήριξης. Και στο κάτω-κάτω, δεν σου (και μου) αρέσει κάτι ? Το πουλάς και αγοράζεις κάτι άλλο…υποστήριξη εσαεί δεν έχει κανένας.

Όσο για το penalty, ήμαρτον και έλεος που λέει και ο φαφούτης. ΟΛΟΣ ο πλανήτης δεν έχει ασχοληθεί καν, αφού ήταν οφθαλμοφανέστατο penalty, οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ που ασχολούμαστε και μάλιστα λέμε ότι ΔΕΝ ήταν penalty, είμαστε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες…..όποια άλλα σχόλια περιττεύουν…

Nio

Aggelos μήπως έβλεπες suleiman εκείνη την ώρα? Η nickelodeon?? Δεν εξηγείται αλλιώς.
Harris αν δεν είχε σβηστεί το προηγούμενο σχόλιο μου θα σου είχα απαντήσει. Είμαι δυσλεκτικος για αυτό θέλω παραμετροποιηση. Και όχι μέγεθος και χρώμα…. Χαχαχα.. Έλεος. Κάνα κοριτσάκι είμαι?

Nio

Aggelos sorry. Στον φίλο μου τον tiamat απευθύνομαι. Και αδικημενοι ήμασταν. Αλλά δεν είναι forum για μπάλα εδώ.

Παπαδόπουλος Σωτήρης

Πώς είναι δυνατόν να είναι εύχρηστο ένα flat design στο οποίο δεν διακρίνονται τα ενεργά (active) σημεία ; θα πρέπει δλδ να πατάμε σε όλη την οθόνη για να δούμε τι ενέργεια κρύβει το κάθε σημείο.

Έχω χρησημοποιησει Windows Phone 7 κινητό και πραγματικά σε κάθε εφαρμογή έπρεπε να μαντέυω που να πατάω.

Στα Windows 95 τα ενεργά κουμπιά (σσημεία ) αναδεικνύονταν όταν πήγαινες το δείκτη του ποντικιού από πάνω με αλλαγή στο χρώμα, στα 98 γινόταν 3D το κουμπί, s στα Vista / 7 ένας συνδυασμός των 2 . Τώρα στα Windows 8 πρέπει να μαντεύεις .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.