Android, Από το 1.0 Base στο 5.0 Lollipop

Η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android της Google είναι εδώ και ονομάζεται Lollipop. Το Android 5.0 Lollipop όπως είναι η πλήρης ονομασία του παρουσιάστηκε μέσα από τα Nexus 6 και Nexus 9 και τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει να βρίσκεται σε ακόμα περισσότερες Android συσκευές.

Ποια είναι η ιστορία του Android, δείτε τον πίνακα που ακολουθεί και ταξιδέψτε στο παρελθόν. Εμείς έχουμε ακόμα στα χέρια μας σε άριστη κατάσταση το πρώτο Android smartphone που κυκλοφόρησε ποτέ (το 2008), το HTC Dream (το αμερικάνικο G1 της T-Mobile) με συρόμενο πληκτρολόγιο και Android 1.0 που αργότερα αναβαθμίστηκε σε Android 1.6 Donut.

Android versions history, Android, Από το 1.0 Base στο 5.0 Lollipop

Android versions history, Android, Από το 1.0 Base στο 5.0 Lollipop

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

28 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μιχαλης

Το Ειχα με το που ειχε κυκλοφορησει το G1 να ναι καλα θειος απο το αμερικα.
Με κοιταγαν λες και ημουν ο James Bond και εβγαζα την συσκευη που θα ανατιναξει την γη 😛
Με capcake το θυμαμαι για πολυ καιρο στα χερια μου και οταν πηρε το Donut το πουλησα και πηρα το Motorola Milestone γιατι φορουσε eclair με το που βγηκε… αλλη κινηταρα…
Android 4ever! ! !

αλιάκμων

το Android έχει έρθει πλέον στο στάδιο της ωριμότητας (ήδη από την ICS) και θα είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς για αρκετά χρόνια. λίγο ο κατακερματισμός του είναι ένα πρόβλημα, και ο ένας σωρός σκουπίδια που προσθέτει ο κάθε κατασκευαστής. αλλά μάλλον αυτή η ελευθερία ήταν ο λόγος της τόσο ευρείας αποδοχής του.

antwnhs

Το πρώτο smartphone που είχα HTC magic με android 1.5 πίσω το 2010

Denis

το android L θα το πάρει το LG G2 άραγε;

Κώστας

Εγώ να ελπίζω για L με το σ3 μου η να μην κάνω ούτε όνειρα…….!!! Και αυτό γγιατί επίσημα η Google είπε ότι υποστηρίζεται και από 512ram

Veritas

Καπως ετσι θα πιστευω θα γινει και με το λειτουργικο firefox os…Σε λιγα χρονοα θα ´παιζεί´ σε περισσοτερες συσκευες και θα ειναι περισσοτερο γνωστο.

george

ειχα το htc desire με android 2.1 ειχε φτασει επισημα μεχρι 2.3.3 απο την htc επισης με μπιλια σαν mouse!!!

πάνος.λαστ

Είχε περάσει απο τα χέρια μου κάτι μήνες όντας παιδι ναυτικού ήταν πολύ καλό για την εποχή του αλλά με το που έφερε η wind το milestone έφυγε με τα 1000 θυμάμαι με είχε βγάλει ασπροπρόσωπο στο στρατό.

Ένας λογος που γουστάρω το techblog για την ενημερωση μου εκτός απο την όλη σωστή δουλειά που γίνεται είναι και οτι μέσω αυτού ανακαλυψα το milestone.

kostas52

πρωτο μου smartphone ηταν το Omnia με Windows Mobile 6 αργοτερα ομως πηρα Galaxy Mini οταν εγιναν της φημης τα android ημουν τοσο ευχαριστιμενος με αυτο μεχρι που χαλασε η κεραια του και πηγα σε Galaxy S Duos απογοητευτικα πολυ με αυτο και τον Μαιο που βγηκε το Lumia 630 ξαναγυρισα στα Windows Phone

Μιχαλης

Κώστα αξίζει να θυμηθούμε και το HTC hd2 (το αμέσως επόμενο μου τηλέφωνο που κράτησα περισσότερο από κάθε άλλο) η αλλιώς Leo. που θεωρητικά έτρεχε Windows αλλά όλοι πιστεύω είχαν φλασαρει καθαρό Android η έστω dual boot μέσο harret. 4.7 οθοναρα και απλά σφαίρα για τα τότε δεδομένα…
Λες και μιλάμε για πρώην γκομενες μας Χαχαχαχαχαχαχα

Σπύρος

Πρωτη μου συσκευή στο android htc legend με android 2.1 και αργότερα σε 2.2… Η αλήθεια ειναι πω τωρα το android εχει ωριμάσει πολυ σε σχέση με αυτες τις εκδόσεις…

pakakos

Κώστα ένα τέτοιο άρθρο το σκεφτόμουν χθες ότι έπρεπε να γραφτεί. Ξεκίνησα να έχω αντροιντ κινητά από την froyo μιας και πιο πριν ο κυριαρχος ήταν το iphone και δεν είχα σκεφτεί ποτέ κάποια αλλαγή. Πλέον το θεωρώ το καλύτερο λειτουργικό.

Someone

Εμένα η πρώτη μου Android συσκευή ήταν το htc Evo 3d με Android 2.3 αν δεν κάνω λάθος. Πολύ ωραία συσκευή και αλαγκαριστη

JohnFil

Το καλύτερο (σε γενική εμπειρία χρήσης) Android ήταν το HTC Desire (τιμημένο 2010)
1. (ήταν το Galaxy S killer)
2. (Aκόμα το έχω και δουλεύει σε άριστη κατάσταση).
Θυμάμαι Κώστα ότι και σύ τότε το είχες αποθεώσει.
Παράλληλα η κυκλοφορία του συνoδεύτηκε και από το λανσάρισμα της έκδοσης 2.2 Froyo, που για μένα, μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζει και έχει τις ριζοσπαστικότερες αλλαγές στην ιστορία του Android.

Kostas K.

Η πρώτη μου Android συσκευή ήταν το Xperia x10i με 1.6 donut. Έφτασε μέχρι το 2.3 gingerbread. Από εκεί και πέρα μπήκα στον μαγικό κόσμο των nexus με το Galaxy nexus και έχω περάσει από όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού. Έχουν γίνει τεράστια άλματα προόδου στο Android από την ICS και έπειτα.

Bottox

απ’ ότι βλέπω η google το πάει αλφαβητικά το update
επομενη στάση το Adroid M

Panos7GR

Εγώ ξεκίνησα το “ταξίδι”στον κόσμο του Android με το Xperia X8, που επίσης είχαν όλοι Κώστα. Ίσως η μοναδική χρονιά που η Sony Ericsson (τότε), πούλησε τρελά στην Ελλάδα. Μετά τα κατέστρεψε όλα… Αργησε να δὠσει updates (ποιός θα ξεχάσει το σίριαλ με το πότε και αν αναβαθμιστεί το X10; Θυμάσαι τι γινότανε σε κάθε άρθρο του), έδωσε κακά updates και άρχισε ο κατήφορος.
Αρχισα λοιπόν με 1.6 Donut και συνέχισα εώς τώρα. Να είναι καλά οι Κοινότητα δηλαδή γιατί με τα mid-end κινητά που προτιμώ να αγοράζω, δεν θα έβλεπα άλλη Android έκδοση αν δεν άλλαζα κινητά κάθε 6μηνο. Ενα φεγγάρι πέρασε απ τα χέρια μου το θρυλικό LG Optimus 2X, το πρώτο διπήρηνο κινητό, αλλὀ κι από εκεί σίριαλ! Βασικά, ΤΟ σίριαλ! Ακόμα πρέπει να το κράζουν σε άρθρα που το αναφέρουν. Πολύ ωραίο στην αίσθηση στο χέρι, αλλά… ξέρετε. Το 2X ήταν η αρχή του τέλους και πρώτος λόγος που οι Tegra επεξεργαστές εξαφανίστηκαν απ την αγορά μεχρι νεωτέρας. Αλήθεια αναβαθμίστηκε ποτέ;

Αλέξανδρος Ε.

Καλησπέρα και από μένα. Θυμάμαι πρώτη συσκευή το LG GT540 το καλοκαίρι του 10′. Εντύπωση προκαλούσε η μεγάλη για τα τότε δεδομένα οθόνη 3 ιντσών καθώς και Η πολύ καλη ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο (για 3.2 mp). Από το κουτί είχε 1.6 αναβαθμησιμο σε 2.1 ,ενώ θυμάμαι ότι του έκανα ροοτ για το 2.2 . Ωραιο άρθρο Κώστα !

Kostas K.

@ Κώστας Βλαχάκης όντως το είχαν πάρει όλοι το μικρό! Εγώ είχα όμως το μεγάλο( x10i) που δεν είχε και μεγάλη επιτυχία αφού ήταν η πρώτη απόπειρα της Sony Ericsson στο Android! Θυμάμαι ούτε multi-touch οθόνη Δεν είχε στο 1.6 και την πρόσθεσε η Sony μέσω software στο 2.3!

Αλεξανδρος

Kωστα καλησπερα σε σενα και στους υπολοιπους συμφουριτες.
Motorola defy το 2011 το πρωτο μου android με 2.1
Ημουν τοτε 39 ετων κατεβασα tom cat και καθομουν σα χαζος και μιλουσα στο κινητο λες και ημουν 10χρονο!

techblόgφιλος

Κατι ψιλοάσχετο.ακουσα οτι ηρθαν οι Google play gift cards ελλαδα που μπορω να τις προμηθευτω????

Σάκης

Το πρώτο μου τελευταίο android κινητό το μικρό όπως είπατε Sony X10 mini το οποίο το έχω ακόμα σαν κύριο τηλέφωνο απλά σκυλί το μόνο που με είχε ξενερώσει ήταν ότι δεν πήρε ποτέ αναβάθμιση πάνω από 2.1 αλλά το ρουταρα.
Και όχι δεν πήρα i-phone απλά δεν είχα λεφτά για πιο καινούργιο και έμεινα με αυτό.😝

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.