Android P: Τι νέο μας φέρνει η Google;

android p νέα χαρακτηριστικά google, Android P: Τι νέο μας φέρνει η Google;

Το Android P είναι “καθ’ οδόν” και μέσα στο 2018 θα το έχουμε στα χέρια μας για να δούμε σε πλήρη λειτουργία όλα του τα χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε όμως, τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία στην developer preview έκδοσή του;

Η νέα έκδοση του λειτουργικού Android, πέραν της υποστήριξης της Google για συσκευές που θα διαθέτουν Notch, διαθέτει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά και ξεκινώντας βλέπουμε πως οι “διακόπτες” στο Quick Settings είναι και αυτοί με κυκλικό σχεδιασμό και όταν δεν είναι ενεργοί έχουν ένα μονόχρωμο χρωματισμό. Ορισμένοι αναφέρουν ότι θυμίζει λίγο το όχι τόσο αγαπητό παλιό TouchWiz της Samsung αλλά τουλάχιστον το θυμίζει εμφανισιακά και μόνο.

Στον τομέα των καμερών στα smartphone, βλέπουμε πως όλο και περισσότερες συσκευές διαθέτουν δυο κύριες κάμερες ενώ τα Pixel smartphones έχουν προς το παρόν μόνο μια. Το ενδεχόμενο στο Pixel 3 να δούμε παραπάνω από μια κάμερες είναι πιθανό μιας και η Google αναβαθμίζει το Camera API στο Android P. Με τον όρο API (Application Programming Interface) εννοούμε το ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών και καταλαβαίνουμε ότι η αναβάθμιση αυτή έχει να κάνει με την ικανότητα αποτελεσματικότερης διαχείρισης πολλαπλών καμερών στα smartphone με Android P.

Το Android 7.0 Nougat “έφερε” την ικανότητα να απαντάμε στα μηνύματα μέσα στην ίδια την ειδοποίηση που λαμβάνουμε. Σε αυτά τα μηνύματα μπορούσαμε να λάβουμε και εικόνες των οποίων το περιεχόμενο δε μπορούσαμε να το δούμε παρά μόνο όταν τις αγγίζαμε κάτι το οποίο αλλάζει στο Android P μιας και η εικόνα φαίνεται κατευθείαν στο μήνυμα που λαμβάβουμε.

android p νέα χαρακτηριστικά google, Android P: Τι νέο μας φέρνει η Google;

Σε άλλες αλλαγές που παρατηρούμε στο σχεδιασμό του λειτουργικού συστήματος, το μενού που εμφανίζεται όταν κρατάμε παρατεταμένο το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής, εμφανίζεται κάθετα στην οθόνη μας και να που αρχίζουν οι συγκρίσεις με το σχεδιασμό του iOS 11, ενώ ευχάριστη είναι η προσθήκη του να “τραβήξουμε” στιγμιότυπο της οθόνης μας με μια μόνο κίνηση.

android p νέα χαρακτηριστικά google, Android P: Τι νέο μας φέρνει η Google;

Η ρύθμιση της έντασης του ήχου είναι και αυτή σε μενού που έχει μετατοπιστεί στα δεξιά της οθόνης σε κάθετη διάταξη και βλέπουμε πως πλέον αλλάζουμε την ένταση των οπτικοακουστικών μέσων στη συσκευή μας και όχι την ένταση του ήχου κλήσης. Το αν θα μπορούμε να τροποποιούμε τη θέση των κουμπιών αυτών και σε τι βαθμό, είναι κάτι το οποίο θα δούμε σε πιο ολοκληρωμένες εκδόσεις του Android P.

android p νέα χαρακτηριστικά google, Android P: Τι νέο μας φέρνει η Google;

Αλλαγές έχουμε επίσης σε ένα νέο τρόπο εύρεσης της συσκευής μας εντός κλειστού χώρου. Ο “παραδοσιακός” εντοπισμός μέσω τοποθεσίας του κινητού στηρίζεται κυρίως στο GPS το οποίο δε λειτουργεί επαρκώς όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό κλειστό χώρο. Για αυτό το λόγο η Google ενσωματώνει την τεχνολογία Wi-Fi RTT (round trip time) η οποία εντοπίζει τη συσκευή βασισμένη στην απόστασή της από το Wi-Fi router που διαθέτουμε.

Μένει να δούμε τι άλλα χαρακτηριστικά θα ενσωματώσει η Google στο Android P, με τη “μάχη” των λειτουργικών συστημάτων ανάμεσα στους ανταγωνιστές να εκτιμάται να λειτουργήσει προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Και το restart φάτσα πρώτη μούρη…γιατί όπως και να το κάνεις…android είναι…αργά ή γρήγορα θα στην κάνει….

Κλεανθης Νελτσενλης

Τι ειχε το ios το τελευταιο ? Ε αυτα

@makis

Ενώ το ios που έχει 5.000 περιορισμούς είναι καλύτερο; Με το εξωφρενικό και δύσχρηστο iTunes; Με τις εξωφρενικές τιμές των συσκευών iPhones; Για το 99% των χρηστών smartphones που το μόνο που τους ενδιαφέρει (και ξέρουν) να κάνουν με το κινητό τους είναι να μπαίνουν σε κανένα Facebook, instagram, να στέλνουν κανένα SMS και να τραβάνε καμία φωτό, τότε ίσως ναι. Το iPhone τους είναι μια χαρά. Αφήστε όμως εμάς το υπολείπο 1% τους “ψαγμένους” να κάνουμε με το android πράγματα που με το ios όχι απλά δεν μπορείτε να τα κάνετε, αλλά ούτε καν να τα ονειρευτείτε. Και έαν σε μερικές συσκευές χρειαστεί καμία φορά να κάνουμε και κανένα reboot, δεν χάλασε και ο κόσμος. Η ελευθερία και οι απεριόριστες δυνατότητες του android έχουν και κάποιο “κόστος” σε σχέση με το κλειστό και γεμάτο περιορισμούς ios. Αλλά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους δεν γνωρίζουν έννοιες όπως software, development, customization κτλ…

Leonidas

Το κουκπί πάντως της ενεργοποίησης / επανεκκίνησης το έχουμε ήδη στο 8.1

@menios

Αυτό το πράγμα ρε παιδί μου… Να μην σας φτάνουν τα ευρώ να πάρετε iphone και να τα κράζετε… ενώ μόλις βρείτε λεφτά πάτε και το παίρνετε πρώτοι, ποτέ δεν το κατάλαβα!!! Γνωστό το έργο!

diofar

@makis Όπα ρε “ψαγμένε”!!!

Makis

5,000 περιορισμούς…κάνα ringtone θα μου πεις..κανά wallpaper…κανά bluetooth και εκεί κλείσαμε…άστο…δεν πείθεις…Από Nexus 4 προέρχομαι και στην κορυφή ios. Ούτε ασχολήθηκα ποτέ με το κινητό, ούτε ένα restart…και με ios 11 κανένα πρόβλημα από την πρώτη στιγμή…

James

Κάθε νέα έκδοση του Android είναι περίπου το μισό της αναβάθμισης. Αισθητικές αλλαγές, κάποιες αναβαθμίσεις ασφαλείας και κάποια νέα APIs. Το υπόλοιπο είναι μέσω Google play services

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.