Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

Όχι, δεν είναι ο τίτλος της νέας ταινίας, αλλά η οικολογική προσέγγιση που μπορεί να σου δώσει το κινητό σου. Μπορεί να καταναλώνει ενέργεια και να θεωρείται ότι αποτελεί μία οικολογική… βόμβα για τον πλανήτη, αλλά έχει παράλληλα την ικανότητα να στείλει μήνυμα προστασίας του πλανήτη μας από την οθόνη του. Δες πώς μέσα από το μικρό αφιέρωμά μας αυτό.

Κάθε Παρασκευή Apps Week Report στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Βήμα 1ον: Αλλάζω το σπίτι
Δεν υπάρχει οικολογικός τρόπος ζωής εάν δεν φροντίσεις πάνω από όλα να αλλάξεις το σπίτι σου, ειδικά εάν σε ενδιαφέρει να εκμεταλλευτείς προγράμματα όπως είναι το “Εξοικονομώ κατ’οίκον”, το οποίο θα σου επιτρέψει να κάνεις σημαντικές αλλαγές στο χώρο σου με σκοπό την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Εάν έχεις iPhone μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δωρεάν app MagicPlan για να φτιάξεις τα σχέδια για το σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο και μόνο την κάμερα του κινητού. Δεν σχεδιάζεις τίποτα, όλα γίνονται αυτόματα. Μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ, ενώ αξίζει να πούμε ότι έχει και άλλες χρήσεις εκτός από την οικολογική αναβάθμιση του χώρου σου. Εάν τώρα θέλεις να δεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα μπορείς να εμπιστευτείς το EcoCleaning, το οποίο θα αναλάβει να δείξει στην οθόνη του iPhone σου τι καταναλώνεις με τον τρόπο ζωής σου και τις οικιακές σου (και όχι μόνο…) συνήθειες, προκειμένου να δεις τι ζημιά κάνεις καθημερινά στα δάση του πλανήτη. Μην μου πεις τώρα ότι εσύ δεν τα κάνεις αυτά, γιατί θα βγεις ψεύτης. Οι Android χρήστες μπορούν να εμπιστευτούν το Eco CO2 Calculator, το οποίο μπορεί να υπολογίσει τι ενεργειακό αποτύπωμα αφήνει το σπίτι σας και πόσα δέντρα κοστίζει η οικιακή σου ευημερία.

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

Βήμα 2ον: Μήπως να κοιτάξεις καλύτερα το κινητό σου;
Θυμάσαι τι λέγαμε παραπάνω στην εισαγωγή μας; Το smartphone σου είναι από τη μία ένας τρόπος να ακολουθήσεις ένα τρόπο “ζην οικολογικά” και από την άλλη ένας ακραίος καταναλωτής ρεύματος, που θέλει να καταναλώνει αχόρταγα την ενέργεια που έχει αποθηκευμένη στην μπαταρία του. Έτσι, είναι παραπάνω από κομβικής σημασίας το να προσέχεις την κατανάλωση ενέργειας του κινητού σου. Ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείς, θα βρεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος από battery savers, δηλαδή εφαρμογές που θα κάνουν αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας του κινητού σου, ενώ πολλά από αυτά είναι πιο εξελιγμένα και αναλαμβάνουν να σε ενημερώσουν να μην ξεχάσεις το κινητό στην πρίζα και ξοδεύεις άσκοπα ρεύμα θερμαίνοντας απλώς και μόνο τον μετασχηματιστή, αφότου έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση. Οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές για να τις ονομάσουμε όλες εδώ, εμείς απλώς θα αναφερθούμε ενδεικτικά το δωρεάν Dolphin Battery Saver για Android, το οποίο εκτός από την κατανάλωση ενέργειας βοηθά και το browsing του ίντερνετ, το Battery Doctor Pro, για το iPhone και το iPad και το Battery Saver για το Windows Phone.

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

Βήμα 3ον: Οικολογική Οδήγηση και Μετακίνηση
Το Αυτοκίνητο είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ρυπαίνεις τον πλανήτη. Το καταλαβαίνω ότι θες να πας γρήγορα και με άνεση στη δουλειά σου καθημερινά, αλλά δεν είναι όλα τόσο απόλυτα. Από τη μία πλευρά μπορείς να βρεις τρόπους περισσότερο οικολογικούς για το χειρισμό του αγαπημένου σου τετράτροχο και από την άλλη μεριά μπορείς να εγκαταλείψεις τους τέσσερις τροχούς για χατίρι των δύο και όχι, δεν εννοούμε εδώ το μηχανάκι, παρόλο που είναι πιο οικολογική η μετακίνηση μαζί του έναντι του αυτοκινήτου. Εδώ γίνεται λόγος για το eco all time classic ποδήλατο, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση του smartphone σου για ακόμα πιο διαδραστικά αποτελέσματα. Το Cyclemeter 7.0 είναι ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής που συνοδεύει τις ποδηλατικές σου εξορμήσεις και τις καθημερινές διαδρομές. Είναι σαν να έχεις ένα mini υπολογιστή μαζί σου που σου δίνει ένα μεγάλο πλούτο πληροφοριών για να ξέρεις τι κάνεις καθώς γυρίζεις το πετάλι. Στην περίπτωση που οδηγείς ένα Fiat εξοπλισμένου με την τεχνολογία Blue&Me, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή Eco:Drive, η οποία θα αναλάβει να σε ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο για το πώς κινείσαι με το αυτοκίνητό σου, τι καταναλώνεις και πόση οικονομία μπορείς να κάνεις αλλάζοντας τον τρόπο οδήγησης του οχήματός σου. Μπορείς αν θες να αγοράσεις (τιμή €2.39) το App Eco Driving για το iPhone, αν δεν θέλεις να συνδέεσαι στο ίντερνετ και να βελτιώσεις έτσι την οδηγική τεχνική σου, ώστε να καταναλώνεις λιγότερο καύσιμο, να έχεις σε καλύτερη κατάσταση το αυτοκίνητό σου και να γίνεις ένας πιο ευαισθητοποιημένος οδηγός.

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

Βήμα 4ον: Να είσαι πάντοτε ενημερωμένος
Λοιπόν, καλές όλες οι συμβουλές, αλλά όλα αλλάζουν πάντοτε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και εσύ δεν έχεις παρά να είσαι πάντοτε ενημερωμένος για όσα χρειάζεται για ένα βιώσιμο μέλλον αειφόρου ανάπτυξης (ωραίο δεν ακούστηκε αυτό, σαν να ακούς προεκλογική ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος ένα πράγμα…). Στο Windows Phone σου μπορείς να εγκαταστήσεις το app Ecolocalizer Feed Reader το οποίο και θα φροντίσει να σου φέρει επί της οθόνης και ταξινομημένα με όποιο τρόπο θέλεις τα νέα και τα feeds από οικολογικές πηγές, για δράσεις περιβαλλοντικού ακτιβισμού και άλλες παρόμοιες πηγές. Στο iPhone το iGreen φροντίζει να σε κρατήσει σε επαφή με μια σειρά από ενδιαφέρουσες πηγές ενημέρωσης για την πράσινη τεχνολογία, την ανάπτυξη και όλους εκείνους τους τομείς που συνθέτουν τελικά αυτό που ονομάζουμε πράσινη οικονομία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν έχεις τις κεραίες σου στραμμένες προς τον κόσμο δεν θα καταλάβεις ποτέ τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον πλανήτη.

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

, Apps Week Report, Eco Planet of the Apps!

————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
momo

Bada?

Κώστας Βλαχάκης

Not this week!

Genti

What about Android?

Κώστας Βλαχάκης

Multiplatform. Next??…. 🙂

nick2011

THANX. Nice collage.

Κώστας Βλαχάκης

nick2011 😀

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet apps Social Media WhatsApp

Το WhatsApp θα ενημερωθεί για να υποστηρίζει φωνητική συνομιλία εντός εφαρμογής

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εισαγωγή των Κοινοτήτων, το WhatsApp σχεδιάζει μια μεγάλη προσθήκη για τις δυνατότητες φωνητικών κλήσεων, ειδικά για ομάδες.

Internet apps Social Media WhatsApp

Το WhatsApp θα σας επιτρέψει σύντομα να συνομιλήσετε με το WhatsApp

To WhatsApp κυκλοφόρησε τον δικό της επίσημο λογαριασμό WhatsApp, με το οποίο μπορείτε να συνομιλήσετε για να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την πλατφόρμα και συμβουλές χρήσης.

Internet apps Social Media WhatsApp

WhatsApp: Οι ενημερώσεις διευκολύνουν την εύρεση και διαχείριση των ομάδων

Το WhatsApp ανακοίνωσε δύο νέα χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν το απόρρητο των ομαδικών συνομιλιών της κοινότητας, ενώ διευκολύνουν την εύρεση κοινών ομάδων που έχουν οι χρήστες.

Internet apps Spotify

Spotify: Θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμα HiFi χωρίς απώλειες

Το Spotify λέει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μουσική εμπειρία χωρίς απώλειες, αν και ακόμη παραμένει άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσει και σε ποια μορφή.