Η διαρροή του κώδικα iBoot είναι η “μεγαλύτερη στην ιστορία της Apple”

διαρροή κώδικα iBoot μεγαλύτερη ιστορία Apple, Η διαρροή του κώδικα iBoot είναι η “μεγαλύτερη στην ιστορία της Apple”

Στο παρελθόν έχουμε μάθει για αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η Apple έπεσε θύμα υποκλοπής δεδομένων. Παραδείγματος χάρη, πριν από μερικούς μήνες (και συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι), ένα κομμάτι κώδικα του HomePod φανέρωσε το design του επετειακού iPhone X.

Σύμφωνα όμως με τον Jonathan Levin, συγγραφέα βιβλίων που αφορούν τα iOS και macOS, καμία από τις προηγούμενες διαρροές δεν συγκρίνεται με εκείνη που έλαβε χώρα πριν λίγο. Συγκεκριμένα, κάποιος ανώνυμος χρήστης ανήρτησε στο GitHub ένα κομμάτι κώδικα του iBoot, του προγράμματος δηλαδή που ευθύνεται για το “bootάρισμα” του iOS στα iPhones, iPads και iPod Touches. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του λογισμικού της Apple και το οποίο αν κανείς γνωρίζει, ενδέχεται να είναι σε θέση να εισβάλει σε ολόκληρο το σύστημα, προκαλώντας βλάβες και κλέβοντας δεδομένα από τους χρήστες.

διαρροή κώδικα iBoot μεγαλύτερη ιστορία Apple, Η διαρροή του κώδικα iBoot είναι η “μεγαλύτερη στην ιστορία της Apple”

Η ακολουθία κώδικα του iBoot που αναρτήθηκε αφορά το iOS 9, όμως ένα μεγάλο μέρος αυτής (αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία της) είναι ίδια με εκείνη στο iOS 11. Μόλις ενημερώθηκε για την διαρροή, η Apple απαίτησε την απόσυρση της ανάρτησης από το GitHub, κάτι που τελικά έγινε σύντομα. Όμως, πολλοί χρήστες είχαν ήδη δει τον κώδικα, κάτι που έχει σίγουρα προκαλέσει αναστάτωση στους μηχανικούς λογισμικού του Cupertino. Σύμφωνα με τον Levin, αλλά και άλλους αναλυτές, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία της Apple. Αν συλλογιστεί κανείς πως εκατομμύρια i-συσκευές ίσως κινδυνεύουν αυτή την στιγμή από ηλεκτρονικές επιθέσεις, αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης.

Μένει να δούμε αν το ζήτημα πάρει μεγάλες διαστάσεις ή αν η Apple το χειριστεί με τέτοιο τρόπο που θα αποσβήσει τον κίνδυνο και την αναστάτωση στο διαδίκτυο. Μπορεί οι χρήστες του GitHub που είδαν τον κώδικα να μην είχαν κακό σκοπό. Μπορεί πάλι κάποιος από αυτούς να έχει τις γνώσεις και την θέληση να εισχωρήσει στο iOS και να επιφέρει έναν… μικρό παγκόσμιο πανικό. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα μάθουμε τις επιπτώσεις της νέας διαρροής και το αν αυτή τελικά είναι τόσο μεγάλη όσο ισχυρίζονται μερικοί.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
James

Τέσσερις μήνες ήταν στο GitHub ο κώδικας. Ακόμα υπάρχει σε διάφορα μέρη.

giorgosgek

καληνυχτα

Chris _BMW

@James

Σε διαφορα μέρη ειναι εδω κ δυο χρονια!..

Πιστεύω την Apple την πείραξε που αναρτήθηκε στο GitHub

James

Chris _BMW ακόμα χειρότερα τότε αν είναι διαθέσιμος ο κώδικας δύο χρόνια. Προφανώς δεν ιδρωνε το αυτί της Apple μέχρι που βγήκε στο GitHub και θα γινόταν θέμα στα σάιτ τεχνολογίας…

Zurabi

Μπορεί στο GitHub να μην υπάρχει τώρα αλλά κάποιος να το έχει σto cloud αποθηκευμένο. Θέλει μπόλικο ψάξιμο.

Don Mitso Mou

Το να λογοκρίνετε και να διαγράφετε ένα σχόλιο το οποίο και αληθές είναι και παράλληλα καθόλου υβριστικό, είναι τουλάχιστον αλητεία!!!!

ΝΙΚΟΣ

Επιλέγω Apple για την ασφάλεια ! Πόσο παραμύθι και πλύση εγκεφάλου έχετε φάει χρόνια τώρα, και τα αναμασούσατε με στόμφο και περηφάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.