Χάκερς μόλυναν με malware το CCleaner

CCleaner hackers, Χάκερς μόλυναν με malware το CCleaner

Χάκερς κατάφεραν να μολύνουν νόμιμα downloads του γνωστού λογισμικού CCleaner. To CCleaner, το οποίο εμπιστεύονται πάνω από 130 εκατ. χρήστες βρέθηκε να περιέχει αρχεία που μπορούσαν να εγκαταστήσουν ransomware ή keyloggers μολύνοντας επιπλέον υπολογιστές κατ’ εντολή.

Οι προσβεβλημένες έκδοσεις ήταν οι CCleaner v5.33.6162 και CCleaner Cloud v1.07.3191. Όσοι κατέβασαν κάποια από τις εκδόσεις μεταξύ 15 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου “προσβλήθηκαν”.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Avast, 2,27 εκατομμύρια χρήστες έτρεξαν το προσβεβλημένο λογισμικό, το οποίο κατέβασαν μέσω server της εταιρείας, ο οποίος είχε χακαριστεί.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, εντούτοις, αν λάβουμε υπόψη ότι το λογισμικό έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια downloads με 5 εκατ. νέους χρήστες κάθε μήνα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αμέσως δόθηκαν ενημερώσεις για την προσβεβλημένη έκδοση και κατάφεραν να “αφοπλίσουν” την απειλή πριν προλάβει να προκαλέσει προβλήματα.

Το CCleaner είναι γνωστό για τη δυνατότητά του να απομακρύνει κακόβουλα προγράμματα από τον υπολογιστή του χρήστη όπως και να απομακρύνει ανεπιθύμητα δεδομένα όπως tracking cookies.

Δεδομένου ότι οι χρήστες το εμπιστεύονται για να απομακρύνει ανεπιθύμητα προγράμματα και δεδομένα, σε αυτή την εμπιστοσύνη βρήκαν πάτημα οι χρήστες, κάτι που φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο τελευταία.

Όσοι υποψιάζονται ότι προσβλήθηκαν καλούνται να κάνουν αναβάθμιση στη νεότερη έκδοση.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
alexkk_97

Εγω παιδια εκανα πρωτα απεγκατασταση του προγραμματος και μετα εκανα τν ενημερωση απλα τωρα φοβαιμαι μην εκανα βλακεια και επρεπε ν κανω κατευθειαν ενημερωση.Αν μπορει καποιος να μου πει την γνωμη του.

Heroez

Καλημέρα σε όλους, όχι δεν παίζει ρόλο φίλε alexkk_97, και εγω το ιδιο έκανα εγκατέστησα την καινούρια έκδοση αφού προηγουμένως είχα απεγκαταστήσει την παλιά έκδοση. Ετρεξα το avast και το malwarebytes πριν την εγκατάσταση της καινούριας έκδοσης για να σιγουρευτώ οτι ολα είναι εντάξει. Φυσικά σάρωσα και όλο το σύστημά μου μετά προκειμένου να δω αν όλα ειναι καθώς πρέπει.

bezilys

Ευτυχώς δεν το χρησιμοποιώ!

NikosAr

Κάποτε αρκετά χρόνια πριν στο ξεκίνημα της ίσως να άξιζε η εφαρμογή … μακριά και αγαπημένοι από τους καθαριστές, σωτήρες των pc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Internet FBI Hackers

Χάκερς επιτέθηκαν στο δίκτυο υπολογιστών του FBI

To FBI ερευνά μια παραβίαση του δικτύου υπολογιστών της, ένα συμβάν που θεωρείται μεμονωμένο και έχει πλέον αντιμετωπιστεί, ανέφερε η υπηρεσία.

Internet Hackers

Google: Μαζικές επιθέσεις Ρώσων χάκερ στην Ουκρανία

H Google μέσα από έκθεση γνωστοποίησε ότι Ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν συνεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων, παρά το πέρας της μεγάλης έντασης.