Software

COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες του αύριο για να «δώσει ζωή» στην ιστορία μας

Μία από τις δυνάμεις της τεχνολογίας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε, εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε πράγματα, όπως η πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα και η COSMOTE CHRONOS, η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά και tablet που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην εποχή της ακμής της.

Ουσιαστικά, μέσα από τον συνδυασμό επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, η εφαρμογή παρουσιάζει στην οθόνη των κινητών συσκευών επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Ειδικότερα, μέσα από το app μπορούμε να θαυμάσουμε μνημεία, όπως τον Παρθενώνα και το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάστατη αναπαράσταση με αρχαιολογική επιμέλεια, μνημεία που σήμερα δεν σώζονται, όπως το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη.

Εμπειρία χρήσης

Το user interface της εφαρμογής επιτρέπει στους χρήστες να θαυμάζουν τα μνημεία στο πραγματικό τους μέγεθος και να περιηγούνται στο εσωτερικό τους, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στον βράχο της Ακρόπολης, είτε οπουδήποτε αλλού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φυσικά, πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής. Η εναπόθεση των ψηφιακών μοντέλων πάνω στα πραγματικά μνημεία γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ενώ το υψηλό επίπεδο φωτορεαλιστικότητας ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τις μετεωρολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο, κάνει τη συνολική εμπειρία πέρα για πέρα αληθινή.

Αν και η εφαρμογή διαθέτει πληθώρα 3D μοντέλων και μεγάλο όγκο γραφικών που απεικονίζονται απροβλημάτιστα στην πλειονότητα των κινητών συσκευών, διαθέτει μικρό μέγεθος σαν εφαρμογή.

Ψηφιακή Βοηθός «Κλειώ» με τεχνητή νοημοσύνη

Ακόμα μία καινοτομία της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS είναι η αξιοποίηση για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού των τελευταίων τεχνολογιών Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar μέσω AI. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, είναι η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός «Κλειώ», που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά real time σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά. Η ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση.

Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η συσκευή μας συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Χάρη στην υπερυψηλή ταχύτητα δικτύου κινητής 5G και την πρωτοπορία στο πεδίο τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνεται διάδραση με την ψηφιακή βοηθό, είτε ατομικά είτε σε ομάδα μέχρι 5 ατόμων. Όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

Η επίτευξη διαλειτουργικότητας πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών Gaming (AR/VR) με πλατφόρμα υπηρεσιών AI αποτελεί, επίσης, καινοτομία, καθώς δυο διαφορετικές πλατφόρμες, μιας ασύγχρονης και μιας σύγχρονης επικοινωνίας συνδέθηκαν με την ανάπτυξη ειδικού κώδικα.

Υλοποίηση

Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη και του Μουσείου Ακροπόλεως, στο πλαίσιο της Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Για να έρθει ένα τέτοιο project εις πέρας, συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε:

∙ το αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο
∙ την τεχνική υλοποίηση, εφαρμόζοντας τις τεχνολογίες AR και VR, καθώς και τις τεχνολογίες δικτύου 5G
∙ την παραγωγή των 3D μοντέλων αναπαραστάσεων μνημείων και της μουσικής
∙ την ανάπτυξη του AI conversational Bot
∙ τον σχεδιασμό του User Interface και της Εμπειρίας Πελάτη (UI/UX)

Το app COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμο στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένο με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.


Επεξεργάστηκε την 6 Ιουνίου 2023 12:04

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Ιάκωβος Μπελώνιας

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.