Facebook: Κατηγορείται για διαμοιρασμό δεδομένων με 60 εταιρείες

Facebook διαρροή δεδομένων, Facebook: Κατηγορείται για διαμοιρασμό δεδομένων με 60 εταιρείες

Συμφωνίες διαμοιρασμού δεδομένων με τουλάχιστον 60 κατασκευάστριες –ανάμεσα στις οποίες οι Apple και Samsung– έχει το Facebook τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του “The New York Times”.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Apple, Amazon, Samsung, BlackBerry, HTC και Microsoft. Βάσει της συμφωνίας, οι εταιρείες μπορούσαν χωρίς ΄να έχουν αποκλειστική συγκατάθεση να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των φίλων ενός χρήστη, ακόμη και όταν το Facebook δήλωσε ότι δεν θα διαμοιραζόταν τέτοιου είδους πληροφορίες.

Ο Sandy Parakilas που τότε ηγούταν της συμμόρφωσης του Facebook με την ιδιωτικότητα δήλωσε στους “The Times” ότι το εν λόγω ζήτημα είχε επισημανθεί ως ζήτημα ιδιωτικότητας και σοκάρεται που η συγκεκριμένη πρακτική ίσως συνεχίζεται έξι χρόνια αργότερα.

Το ζήτημα φαίνεται ότι ξεκινά από τότε που τα App stores δεν ήταν ακόμη συνηθισμένα και το Facebook είχε συμφωνία με εταιρείες προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν λειτουργίες του Facebook όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων ή το like στους χρήστες τους. Όμως –αναφέρει το δημοσίευμα- ίσως έδωσαν πρόσβαση σε παραπάνω δεδομένα απ’ότι θεωρούσαν. Βάσει των “The Times”, κάποιες εταιρείες είχαν πρόσβαση σε δεδομένα όπως η κατάσταση σχέσης, η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις και οι εκδηλώσεις ενός χρήστη ενώ βρέθηκε ότι μπορούν να έχουν και πρόσβαση στα δεδομένα των φίλων των χρηστών, παρόλο που ο διαμοιρασμός δεδομένων ήταν απενεργοποιημένος. Το 2014, το Facebook ξεκίνησε να διακόπτει την πρόσβαση που είχαν οι app developers στα δεδομένα των φίλων των χρηστών, αλλά κάποιες μεγάλες εταιρείες δεν επηρεάστηκαν από την πολιτική αυτή.

Ενδεικτικά το άρθρο φέρνει ένα παράδειγμα με το BlackBerry Hub. Μετά τη σύνδεση του χρήστη στο Facebook η εφαρμογή BlackBerry Hub μπόρεσε να ανακτήσει δεδομένα από 556 φίλους του χρήστη όπως η θρησκεία, η κατάσταση σχέσης, οι πολιτικές πεποιθήσεις και οι εκδηλώσεις που σκόπευαν να παρευρεθούν όπως επίσης και στη λίστα των φίλων των φίλων.

Το “The Times” υποστηρίζει ότι οι περισσότερες από αυτές τις συνεργασίες του Facebook με τις εταιρείες είναι ακόμη σε ισχύ αν και φαίνεται ότι ξεκίνησαν να διακόπτονται τον Απρίλιο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 10 Απριλίου ο Mark Zuckerberg κατέθεσε στην Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για την υπόθεση της Cambridge Analytica.

Το Facebook από την πλευρά του με δήλωσή του αρνείται ότι μοιραζόταν πληροφορίες για τους φίλους του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ο Ime Archibong, Αντιπρόεδρος Προϊοντικών Συνεργασιών του Facebook απάντησε στο δημοσίευμα των “The Times” λέγοντας ότι κάνει λάθος. Ο Archibong επιβεβαίωσε την ύπαρξη των συνεργασιών με τις περίπου 60 εταιρείες, οι οποίες επέτρεπαν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Facebook πριν να υπάρξουν app stores και στάνταρ λειτουργικά συστήματα.

«Οι συνεργάτες αυτοί υπέγραψαν τις εν λόγω συμφωνίες, οι οποίες απέτρεπαν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες των χρηστών του Facebook για κάθε άλλο σκοπό από το να αναπαράγουν εμπειρίες Facebook. Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα του New York Times, οι πληροφορίες των φίλων, όπως οι φωτογραφίες, ήταν μόνο διαθέσιμες σε συσκευές όπου οι χρήστες είχαν αποφασίσει να μοιράζονται την πληροφορία με τους φίλους αυτούς. Δεν γνωρίζουμε για κάποια κατάχρηση από αυτές τις εταιρείες».

Τέλος, ο Archibong ανέφερε ότι η άνοδος του iOS και του Android σήμαινε ότι μόνο λίγοι πλέον μπορούν να βασίζονται στις Facebook εμπειρίες που παρέχονταν με αυτόν τον τρόπο και για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν τη διακοπή των συνεργασιών τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής έχουν διακοπεί 22.

Πηγή 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

Διαγράψτε τα facebook instagram κτλ. 1ον μη δίνετε τα δεδομένα σας τα οποία επεξεργάζονται και από υπερυπολογιστές! όχι για το καλό της ανθρωπότητας αν το νιώθετε… 2ον γιατί κάνετε πλούσιους κάτι βλαμμενους σαν τον ζουκερμπεργκ κ λοιπους… ΕΕΕΕΕ??????? 3ον πέρα από την αποβλακωση που σας προκαλούν σας περνούν υποσυνείδητα αυτό που θέλουν… Έχει και άλλα βαριέμαι να γράψω… Νιωστε!!!!!

El

Σταματήστε να αντιγράφετε ότι μόδα σας πλασαρουν οι πολυεθνικές από Αμερική μέχρι Κίνα….. Πουλίεστε στα κοινωνικά δικτυα κυριολεκτικά κάθε μέρα…. Ειδικά εμείς σαν έθνος ας δώσουμε ακόμα μια φορά το παράδειγμα!

Dim

Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται όποιος δεν την έχει δεν έχει πρόβλημα

Ιωάννης

Πιο αδιαφορο μεσο κοινωνικης δικτύωσης πεθαινεις.

ΚώσταςD.

Με μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ και με το βασικό δείκτη νοημοσύνης iq και όχι ραδικιου ο οποιοσδήποτε μπορει να καταλάβει 2-3 πραγματακια. Τώρα να σου λένε μες τη μαπα ότι επεξεργάζονται και πουλούν τα προσωπικά σου δεδομένα (με λίγη σκέψη γυρεύει τι άλλο κανουν!) και ο άλλος να λέει οποιος έχει τη μύγα!!! τι να πω!!! Δηλαδή που εμείς συνειδητά έχουμε επιλέξει να μην έχουμε fb κτλ τι είμαστε δλδ οι βλάκες της υπόθεσης; Δλδ εμείς δεν έχουμε οικογένεια πραγματικούς φίλους ζωή; Πρέπει να δείχνουμε και το που αφοδευουμε; χαχα! Ελεος δλδ. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ: “Οι κοιμισμένοι είναι εργάτες και συνεργοί σε όσα κακά συμβαίνουν στον κόσμο” Δεν ασχολουμαι άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.