Google Play: 500.000 downloads εφαρμογών QR code με malware

Google Play QR code malware, Google Play: 500.000 downloads εφαρμογών QR code με malware

Έκθεση των SophosLabs αναφέρει ότι έξι εφαρμογές ανάγνωσης QR code και μια έξυπνη πυξίδα στο Google Play Store μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εφαρμογές κατεβάστηκαν περίπου 500.000 φορές πριν απομακρυνθούν από το Google Play Store.

Το malware ονομάζεται Andr/HiddnAd-AJ και σκοπός του είναι η αναπαραγωγή διαφημίσεων στη συσκευή του χρήστη. Μάλιστα, το malware δεν ξεκινά την αναπαραγωγή διαφημίσεων κατευθείαν, αλλά περιμένει περίπου έξι ώρες πριν αναλάβει δράση, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας στον χρήστη.

Στη συνέχεια ξεκινά εμφανίζοντας full-screen διαφημίσεις και στέλνει και ειδοποιήσεις με links σε διαφημίσεις. Οι κακόβουλες εφαρμογές κατάφεραν να αποφύγουν την άμεση ανίχνευση τους από τη Google καθώς η εφαρμογή δεν αναλάμβανε άμεσα δράση, ενώ είχε και λειτουργικότητα. Αν κάποιος κατέβαζε την εφαρμογή, την χρησιμοποιούσε μόνο μια φορά και κατόπιν την έσβηνε, δεδομένου ότι περίμενε έξι ώρες για να «σκάσει», δεν θα ερχόταν αντιμέτωπος με τις διαφημίσεις.

Google Play QR code malware, Google Play: 500.000 downloads εφαρμογών QR code με malware

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.