Η DeepMind AI της Google μπορεί να δημιουργήσει 3D μοντέλο από μια 2D φωτογραφία

Μια από τις δυσκολίες κατά την ανάπτυξη ενός συστήματος οπτικής αναγνώρισης για την AI είναι το να λειτουργεί όπως ο εγκέφαλός μας, αναγνωρίζοντας αυτόματα το τι βλέπουμε μπαίνοντας σε ένα χώρο. Επάνω σε ένα τέτοιο νευρωνικό δίκτυο εργάζεται η ομάδα DeepMind της Google, το οποίο θα προγραμματίζεται για να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η δυσκολία στην ανάπτυξη ενός τέτοιου μοντέλου έχει να κάνει με την “εκπαίδευση” της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να οδηγείται σε τέτοιου είδους συμπεράσματα, με τους ερευνητές να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την ενσωμάτωση τεράστιας ποσότητας δεδομένων. Τα νευρωνικά δίκτυα παρουσιάζουν πρόβλημα στο να “μαθαίνουν” να εναλλάσσονται από σκηνή σε σκηνή και να προσαρμόζονται καταλλήλως για να μπορούν να “αντιλαμβάνονται” τον περιβάλλοντα χώρο.

Η DeepMind αναπτύσσει το νευρωνικό δίκτυο General Query Network το οποίο διαφέρει από τα άλλα στο ότι προγραμματίζεται για να παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο και να μαθαίνει από αυτόν και όχι από τα δεδομένα τα οποία θα καταχωρούν οι ερευνητές. Σαν αποτέλεσμα, το δίκτυο αυτό θα μπορεί να “αντιλαμβάνεται” τον κόσμο και να παρατηρεί μόνο του κάθε νέα σκηνή που του εμφανίζεται.

Μετά από δοκιμές σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οι ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν αυτό το νευρωνικό δίκτυο έτσι ώστε να μπορεί να “φαντάζεται” το περιβάλλον γύρω του από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να δημιουργεί μια τρισδιάστατη απεικόνιση από μια δισδιάστατη φωτογραφία. Επιπλέον, μπόρεσε να αναγνωρίσει και να κατηγοριοποιήσει αντικέιμενα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί προηγουμένως από τους ερευνητές αλλά και να καταλήξουν σε συμπεράσματα βάσει του τι “βλέπει”.

Το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε κατασκευασμένες σκηνές και όχι σε πραγματικό περιβάλλον, με τους ερευνητές να δηλώνουν πως βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να καταφέρουν να κάνουν ένα νευρωνικό δίκτυο να αναγνωρίζει πλήρως το περιβάλλον του από μόνο του χωρίς άλλη παρέμβαση.

deepmind ai google δημιουργία 3d μοντέλο 2d φωτογραφία, Η DeepMind AI της Google μπορεί να δημιουργήσει 3D μοντέλο από μια 2D φωτογραφία

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Internet AI Apple safari

iOS 18: Η Apple θέλει να βάλει browsing assistant με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στο Safari

H Αpple θέλει να κάνει κάτι για να ξεχωρίσει το Safari από το Chrome, το Arc, το Edge, το Opera, τον Firefox και τους άλλους ανταγωνιστές.