IBM: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την σχιζοφρένεια

imb ai schizophrenia, IBM: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την σχιζοφρένεια

Το θέμα με πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας είναι ότι είναι συνήθως καλύτερο όταν εντοπίζονται νωρίς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα θεραπείας.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η ασθένεια είναι ανίατη, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μέτρα για να επιβραδύνουν την πρόοδό της και να την αποτρέψουν από το να γίνει πολύ σοβαρή. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η σχιζοφρένεια.

Πώς μπορεί κανείς όμως να ανιχνεύσει σχιζοφρένεια; Υπάρχουν μέθοδοι που χρησιμοποιούνται, αλλά φαίνεται ότι η IBM πιστεύει ότι η ανίχνευση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Στις ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγονται από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της νόσου πριν εμφανιστεί.

Το νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύτηκε κοιτάζοντας ανώνυμες fMRI εικόνες εγκεφάλων, που ήταν ένα μείγμα τόσο υγιών ασθενών όσο και εκείνων που είχαν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια. Οι εικόνες δείχνουν τη ροή του αίματος διαμέσου διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου καθώς οι ασθενείς ολοκλήρωσαν μια ακουστική άσκηση. Στη συνέχεια, το νευρωνικό δίκτυο έβαλε μαζί ένα προγνωστικό μοντέλο για να φανεί αν ο ασθενής είχε ή όχι σχιζοφρένεια με βάση τη ροή του αίματος. Ήταν σε θέση να διακρίνει με ακρίβεια 74% μεταξύ της ομάδας ελέγχου και εκείνων που έπασχαν πράγματι από σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τον Dr. Serdar Dursun, Καθηγητή Ψυχιατρικής & Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, “Ανακαλύψαμε μια σειρά από σημαντικές μη φυσιολογικές συνδέσεις στον εγκέφαλο, που μπορούν να διερευνηθούν σε μελλοντικές μελέτες. Τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση μοτίβων βασισμένων στην νευροαπεικόνιση, που είναι διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες σχιζοφρένειας. ”

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business ΙΒΜ Samsung SoC

Κινητά τηλέφωνα που θα φορτίζονται μια φορά την εβδομάδα υπόσχονται επαναστατικά τσιπάκια

Μια νέα μέθοδο κατασκευής επεξεργαστών που θα μπορούν να περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων ή συσκευών στις οποίες θα τοποθετούνται κατά 85%, ανακοίνωσαν η IBM και η Samsung.

Gear ΙΒΜ Science

ΙΒΜ: Παρουσιάζει τον Eagle, το νέο της κβαντικό επεξεργαστή

Ο IBM Eagle είναι ο νέος κβαντικός επεξεργαστής της εταιρείας, ο οποίος έχει τη δύναμη των 127 qubits.

Business ΙΒΜ

IBM CodeNet: O προγραμματισμός σε φυσική γλώσσα έρχεται

Το project CodeNet της IBM θέλει να αλλάξει την εικόνα μας για το πώς γίνεται ο προγραμματισμός.

Business ΙΒΜ

IBM Summit: Ο υπερυπολογιστής στην υπηρεσία της καθαρής ενέργειας

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής της IBM Θα τρέξει έρευνες της General Electric για καλύτερους τρόπους παραγωγής καθαρής ενέργειας.