iMessage, Telegram, Blackphone “στις υπηρεσίες” του ISIS

Μετά τις αποκαλύψεις για τα συστήματα παρακολούθησης της αμερικάνικης NSA, η μια μετά την άλλη οι εταιρείες ξεκίνησαν την by default κρυπτογράφηση για να είναι τα δεδομένα των χρηστών τους προστατευμένα. Ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έχει ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για την κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το ISIS χρησιμοποίησε την ασφαλή υπηρεσία μηνυμάτων του Telegram, ενώ υπήρχαν υποψίες ακόμη και για το Playstation της Sony ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κρυπτογράφησης.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες. Διέρρευσε ένα εγχειρίδιο 34 σελίδων, το οποίο χρησιμοποιείται από τον ISIS για να εκπαιδεύσει τα μέλη του να επικοινωνούν με ασφάλεια μεταξύ τους. Το εγχειρίδιο αρχικά είχε δημιουργηθεί από την εταιρεία ασφάλειας Cyberkov για να βοηθήσει πολιτικούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους για να προστατέψουν τις πηγές τους. Τελικά όμως έπεσε σε λάθος χέρια.

Το OPSEC εγχειρίδιο (Operations Security) προτείνει στους χρήστες ποιες εφαρμογές να χρησιμοποιούν και τους συστήνει να αποφεύγουν το Facebook διότι μπορεί να υποκλαπούν τα δεδομένα. Επίσης “απαγορευμένο” θεωρείται και το Dropbox.

Οι υπηρεσίες που θεωρούνται ασφαλείς είναι αυτές όπως το iMessage της Apple, υπηρεσία η οποία δεν μπορεί να παραβιαστεί από κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες αλλά ούτε και από την Apple. Το OPSEC προτείνει τη χρήση Telegram ή Sicher, κανένα από τα δυο δεν έχει την έδρα στις ΗΠΑ. Το εγχειρίδιο αναφέρει ότι όσοι έχουν Android η iOS κινητό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το επίσημο app του Twitter και όχι third party apps. Υπάρχει επίσης ένα απόσπασμα για το πως να χρησιμοποιηθούν ψευδή στοιχεία Exif, προκειμένου να χάσουν οι αρχές τα ίχνη σας.

Τέλος, συστήνεται η χρήση super ασφαλών κρυπτογραφημένων κινητών όπως το Blackphone, η απενεργοποίηση του GPS σε κάθε smart συσκευή. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στο Sony Playstation, που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις του Παρισιού.

imessage telegram blackphone isis, iMessage, Telegram, Blackphone “στις υπηρεσίες” του ISIS

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tasos Spanos

Ας μην γελιόμαστε. Οποία συσκευή έχει πρόσβαση σε Ίντερνετ και gps δεν παρέχει ασφάλεια.
Τι Apple και τι blackberry και χαζά. Ίντερνετ και ασφάλεια δεν πάνε μαζί.

ChrisM

@Tasos Spanos, άλλο Blackberry, άλλο Blackphone…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Software Apple iMessage iOS

iOS 17.4: Το iMessage αποκτά προστασία σε εξαιρετικά εξελιγμένες κβαντικές επιθέσεις

Η Apple ανακοίνωσε ένα νέο post-quantum κρυπτογραφικό πρωτόκολλο για την προστασία του iMessage που ονομάζεται PQ3.

Software Apple iMessage iPhone

iMessage: 8 τρόποι να τσεκάρεις αν σε έχουν μπλοκάρει

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου κάποιος, για να διακόψει την επικοινωνία με κάποιον άλλο, τον μπλοκάρει στο τηλέφωνό του.