Το iOS 7 χρειάζεται βελτίωση για να γίνει πιο φιλικό προς το χρήστη

Είμαστε ακόμα στην αρχή της πορείας του iOS 7 και τα πρώτα παράπονα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια όσο περισσότερο οι χρήστες το χρησιμοποιούν. Τα παράπονα ποικίλλουν από το ότι τίποτα δεν έπρεπε να αλλάξει μιας και πολλοί ήταν συνηθισμένοι στον τρόπο λειτουργίας όλων των προηγούμενων iOS, μέχρι στα πιο λογικά και ουσιώδη που έχουν να κάνουν με τη διάρκεια της μπαταρίας, τρόπο αλληλεπίδρασης μέσα στο iOS και τα διάφορα bugs που εμφανίζονται.

Η εταιρεία Nielsen Norman Group, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών και των διαφόρων περιβάλλοντων εργασίας και αξιολόγησης τους σχετικά με τη χρησιμότητα, φιλικότητα προς τον τελικό χρήστη και τρόπους βελτίωσής τους, έκανε μια έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση του τι η Apple έκανε σωστά και τι λάθος στο iOS 7 με τη μορφή που έχει ως τώρα.

iOS 7 πιο φιλικό, Το iOS 7 χρειάζεται βελτίωση για να γίνει πιο φιλικό προς το χρήστη

Η κατάσταση έχει ως εξής: Ναι μεν υπάρχουν πολύ καλές ιδέες στον τρόπο λειτουργίας του iOS 7 αλλά έχουν εφαρμοστεί με λάθος τρόπο. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που κάνουν να φαίνεται το iOS 7 διαφορετικό αλλά θέτουν σε ρίσκο την συνολική εμπειρία χρήσης. Η έρευνα αναφέρεται στα καινούργια gestures που έχουν να κάνουν με το Νotification tray, Spotlight search, και Control Center. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ότι την ίδια στιγμή που ο χρήστης σέρνει το δάχτυλο απο πάνω προς τα κάτω στην οθόνη για να εμφανίσει το Notification tray, μπορεί εφόσον δεν το κάνει σωστά, να ενεργοποιήσει το Spotlight search, το οποίο ενεργοποιείται με το να σύρουμε το δάχτυλο μας απο πάνω προς τα κάτω στην οθόνη, αλλά όχι απο το ψηλότερο σημείο της οθόνης.

Όσον αφορά το Control center, αυτό ενεργοποιείται όταν σύρουμε το δάχτυλο πάνω στην οθόνη, απο κάτω προς τα πάνω. Τι γίνεται όμως όταν διαβάζουμε μια ιστοσελίδα και κάνουμε scroll με το δάχτυλο απο κάτω προς τα πάνω για να τη διαβάσουμε ολόκληρη, και το δάχτυλό μας κάνει την κίνηση από το κατώτερο σημείο της οθόνης προς τα πάνω; Θα εμφανιστεί το Control center και δε θα γίνει το scroll στη σελίδα. Θα πρέπει να κάνουμε scroll στη σελίδα από κάτω προς τα πάνω αλλά όχι από το κατώτερο σημείο της οθόνης. Αυτές είναι κάποιες λεπτομέρειες που στην Apple μπορεί να μην είχαν στο μυαλό τους μιας και σκεφτόντουσαν να παρουσιάσουν κάτι εντελώς καινούργιο και να μην έλαβαν υπ’ όψιν τους το πως θα φανεί στον τελικό χρήστη και τις πιθανότητες που θα έχει να μπερδευτεί. Επίσης, πολλές φορές τα link και το περιεχόμενο δεν μπορούν να ξεχωρίσουν, τα κουμπιά χάνονται μέσα στο background και ακόμα και τα εικονίδια των εφαρμογών δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει.

Το θέμα είναι πως ναι μεν η Apple έκανε εντελώς καινούργιο, κυρίως εμφανισιακά, το iOS 7, αλλά φαίνεται πως ήθελε να ικανοποιήσει τους χρήστες που ήθελαν κάτι εντελώς νέο. Όντως η Apple έκανε την αλλαγή αυτή, αλλά επίσης πρόσφερε στους χρήστες πολλές ώρες εκμάθησης του τρόπου λειτουργίας του νέου λειτουργικού συστήματος, με τα gestures και με τον τρόπο που γενικά λειτουργεί και την αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με τα προηγούμενα iOS. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα γίνουν κάποιες αλλαγές κάθε φορά που βγαίνουν νέες αναβαθμίσεις μιας και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή.

iOS 7 πιο φιλικό, Το iOS 7 χρειάζεται βελτίωση για να γίνει πιο φιλικό προς το χρήστη

Πηγή: 1, 2

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
manolis

βεβαίως πρέπει να γίνουν αλλαγές φαντάσου κατά λάθος να ενεργοποιήσεις την αντίστροφη μέτρηση και να εκραγεί το τηλέφωνο;;;;; :p

μπράβο στην apple για τις αλλαγές, προσωπικά αν δεν τις είχε κάνει θα είχα ξεφορτωθεί το 4άρι αλλά τώρα είναι σαν να του έδωσε άλλο ένα χρόνο ζωής…!!!!

makis88

Μια χαρά είναι το ios 7 αλλά με χαλάει η πολύ ασπριλα…
Μου άρεσε περισσότερο η εμφάνιση του ios 6, ήταν πιο οικείο και ξεκούραστο στο μάτι!

john

Μου αρέσει πιο πολύ το νέο iOS από το παλιό σεε όλους τους κλάδους ωστόσο μερικά κολλήματα τα παθένει ελπίζω να διωρθώθουν σχεδόν όλα μέχρι την 7.1… Μέχρι τότε θα ασχοληθούμε με το Big Event στις 22 😉 …

Alex

“Τι γίνεται όμως όταν διαβάζουμε μια ιστοσελίδα και κάνουμε scroll με το δάχτυλο απο κάτω προς τα πάνω για να τη διαβάσουμε ολόκληρη, και το δάχτυλό μας κάνει την κίνηση από το κατώτερο σημείο της οθόνης προς τα πάνω; Θα εμφανιστεί το Control center και δε θα γίνει το scroll στη σελίδα.”

Γελάω με το παραπάνω. Εκτός του ότι το Control Center μπορεί να απενεργοποιηθεί εντός των εφαρμογών, δεν θέλει και πτυχίο για να καταφέρεις να κανείς scroll στον browser. Έλεος με τις υπερβολές πια.

tech21man

Ωραια, ας το κανει. Αυτα ομως?

https://www.phonearena.com/news/iOS-7-a-bug-infested-mess-or-simply-a-work-in-progress_id47928

Μπολικα πραγματα που θελουν αλλαγη…

Alex Politis

@ Alex Δεν είναι αστείο, έχω ipad mini και πολλές φορές το κρατάω σαν βιβλίο από το κάτω μέρος και χρησιμοποιώ τον αντίχειρα για scrolling όπως έκανα πάντα, είτε μέσα στον browser, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο. Πολλές φορές ανοίγω πράγματι το control center και είναι ενοχλητικό. Στο μεγάλο ipad φαντάζομαι ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά στο μικρό που σε προκαλεί να το κρατάς με αυτόν τον τρόπο, συμβαίνει.

Alex

@Alex Politis, γιατί δεν το απενεργοποιείς εντός των εφαρμογών;

Iakovos80

Ας μην ξεχναμε πως δεν αχουν ολοι οι χρηστες την ιδια εξοικιωση με το iOS. Εξαλλου μπορει καποιος να χρησιμοποιει οχι μονο smartphone αλλα και οθονη αφης γιαβπρωτη φορα. Δε γεννηθηκαμε ολοι με γνωση φυτεμενη.

Angelos

Εμένα το νέο iOS μου αρέσει. Αν και η αλήθεια είναι πως κουράσει πολύ με τα τόσα χρώμα ξαφνικά και ακόμα και με την 7.1 λαγκάρει αδικαιολόγητα για Apple συσκευή.

Panos

Το πιο εκνευριστικό είναι ότι το airdrop του ios7 δε βλέπει συσκευές masOS.. Εντελώς αντι-apple φιλοσοφία..

Yannis

Οι αλλαγές είναι πολύ καλές αλλά σε iPhone 4 είναι απελπιστικά αργό και κολάει συνέχεια.

Alex Politis

@alex Δεν το απενεργοποιώ γιατί και το θέλω και το χρησιμοποιώ. Απλά ορισμένες φορές με ενοχλεί στη συγκεκριμένη διάταξη και κατά τη χρήση που περιέγραψα. Το καλό με το iOs ήταν πάντα το ότι τέτοιου είδους διευκολύνσεις ήταν πάντα σε δεύτερο πλάνο και δεν επενέβαιναν στην καθημερινή χρήση. Συγκριτικά με το Android, που η λογική του control panel είναι παρόμοια, το ότι το τραβάς από το πάνω μέρος της οθόνης, δεν έχεις τέτοιο θέμα, όπως εξάλλου και το notification tray στο νέο (και στο παλιό) iOS. Πιστεύω ότι προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύγκριση με το Android, αντί να βάλουν τις συντομέυσεις στο notification tray, αποφάσισαν (εν είδει αποτυχημένου νεωτερισμού) να το τοποθετήσουν σε διαφορετική θέση. Κατά τη γνώμη μου και ύμφωνα με την εμπειρία χρήσης μου, η θέση του panel είναι λάθος. Από την άλλη, αυτή είναι μόνο η άποψή μου και προφανώς αυτοί ξε΄ρουν καλύτερα, απλά εμένα, σε ορισμένες χρήσεις με ενοχλεί. Όχι τόσο όσο να το απενεργοποιήσω, όμως. Θα μάθω να ζω με αυτό και καμιά φορά θα σιχτιρίζω :-). Εξάλλου τα μικροπροβλήματα με το νέο iOS είναι περισσότερα και σημαντικότερα και είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν σύντομα, απλά δεν προβλέπω να γίνεται το ίδιο με τα δομικά… Συνέχεια »

Alex

@Alex Politis, δεν είπα να το απενεργοποιήσεις εντελώς (αυτό άλλωστε δε γίνεται). Έχει επιλογή ώστε να μην είναι ενεργό όταν έχεις ανοιχτή κάποια εφαρμογή.

Mike

Εγώ πάλι, μπήκα κατευθείαν σε iOS 7 (iPad with Retina), χωρίς να έχω ξαναπιάσει στα χέρια μου άλλη συσκευή apple στο παρελθόν, και δεν έχω κανένα πρόβλημα προς το παρόν. Μια χαρά είναι όλα.

Alex Politis

@alex thx αλλά η απενεργοποίηση μέσα στις εφαρμογές αναιρεί το σκοπό δεν νομίζεις? Π.χ. στην περίπτωση που θέλω να ρυθμίσω τη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή αν θέλω να αλλάξω το κομμάτι που ακούω την ώρα που διαβάζω… Εν πάσει περιπτώσει είναι θέμα λειτουργικότητας και σε άλλους δεν δημιουργεί πρόβλημα ενώ σε άλλους δημιουργεί. Εμένα, σε ορισμένες περιστάσεις δεν με βολεύει, κατά κύριο λόγο, όμως, δουλεύει οπότε… Απλά θα προτιμούσα να κατεβαίνει από την πάνω πλευρά και επαναλαμβάνω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να γίνεται αυτό αν δεν προσπαθούσαν να διαφοροποιηθούν. Οπότε, στο βωμό της διαφοροποίησης δημιουργείται πρόβλημα (έστω και μικρό) και αυτό δεν υπάρχει λόγος να γίνεται, τουλάχιστο βλέποντάς το από την πλευρά του τελικού χρήστη. Το marketing δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον τελικό χρήστη, ο οποίος είναι και αυτός που πληρώνει για το marketing αυτό αγοράζοντας το προϊόν.

Από την άλλη, μικρό το πρόβλημα, έχει άλλα σημαντικότερα να ασχοληθούμε στο iOS7 και αυτά, πάλι, φαντάζομαι ότι θα διορθωθούν σε κάποια από τις επόμενες αναβαθμίσεις…

Αλεξης

Αυτα δεν ειναι τιποτα το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι ότι παρά πολλές φορές δεν κανει περιστροφή η οθόνη με μένει σε landscape mode η τούμπαλιν το εχει κάποιος άλλος αυτο το θέμα ipad 4 Βλαχάκη εσυ το ξερεις σου έχουν πει τιποτα γενικα?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.