Kaspersky: Κατηγορεί τη Microsoft ότι της σβήνει το Antivirus

Kaspersky Microsoft, Kaspersky: Κατηγορεί τη Microsoft ότι της σβήνει το Antivirus
Με τη Microsoft τα έχει βάλει ο συνιδρυτής της Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, κατηγορώντας την ότι στη διάρκεια αναβάθμισης των Windows 10, το λογισμικό απενεργοποίησε και διέγραψε το antivirus της.

Τόσο πολύ συγχυσμένος είναι που κατέθεσε όχι μία αλλά δύο αγωγές, κατηγορώντας τον αμερικανικό κολοσσό για μονοπωλιακές πρακτικές, οι οποίες δυσκολεύουν και τη χρήση του Antivirus του.

Η μία από τις αγωγές κατατέθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στην Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας (FAS) και η άλλη σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά του Μονοπωλίου.

Σε ανάρτηση στο blog της εταιρείας, ο Eugene Kaspersky αναφέρει ότι η Microsoft εκμεταλλεύεται τη θέση της στην αγορά για να προωθήσει το δικό της υποδεέστερο σύστημα ασφαλείας, σε βάρος της ασφάλειας των χρηστών της.

Στην αναλυτική του ανάρτηση, ο Kaspersky δηλώνει ότι όταν τα Windows 10 αναβαθμίζονται, το Kaspersky απενεργοποιείται και ενεργοποιείται αυτόματα το Windows Defender με την αιτιολογία ότι το πρόγραμμα δεν δουλεύει σε αυτή την έκδοση των Windows, αλλά οι χρήστες εξακολουθούν να το βλέπουν στην λίστα των προγραμμάτων τους, αλλά δεν λειτουργεί, καθώς τα περισσότερα από τα αρχεία του έχουν διαγραφεί.

Ο λόγος που αυτό συμβαίνει -σύμφωνα με τον Kaspersky- είναι ότι στο παρελθόν η Microsoft ενημέρωνε τις εταιρείες για τις αλλαγές που έπρεπε να κάνουν μήνες νωρίτερα, ώστε στην αναβάθμιση οι περισσότερες ήταν έτοιμες και τα προγράμματα έτρεχαν. Όμως τώρα τους δίνει μόνο λίγες βδομάδες. H Kaspersky θεωρεί ότι αυτό δεν είναι δίκαιο και για αυτό υπέβαλε τις αγωγές.

Η Microsoft από την πλευρά της δηλώνει πρόθυμη να δώσει εξηγήσεις σε όποια ερωτήματα μπορεί να έχουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Mary

Ωραίες πρωτοβουλίες παίρνει τελευταία η Microsoft. Μήπως την ενοχλούμε κι ολας, δεν ξέρω…

@Dinos

Η Microsoft είναι η καλύτερη στο θέμα ασφάλειας όπως και η Google. Αυτό το antivirus είναι επικίνδυνο όπως και τα άλλα antivirus που έχω δοκιμάσει. Μην κατεβάζετε κανένα από αυτά.

bezilys

@@Dinos μια χαρά Antivirus είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει!

evang

@Dinos μάλλον τα παίρνεις από την ΜικροΜαλακιά ή είσαι εντελώς …χωρίς όρια.

Η ΜικροΜαλακιά με τις άπειρες τρύπες και τις χιλιάδες αναβαθμίσεις, που κάθε εξάμηνο εγκαθιστά ένα καινούργιο λογισμικό, και ο Γούγλης που μαζεύει τα δεδομένα σου και τα μοσχοπουλάει σε όλους τους ενδιαφερομένους για να σε βάλουν στον στόχο… καλύτερες σε θέματα ασφάλειας…
ΟΟΟΟΟΕΕΕΕΟ !
καλύτερα να διαβάζεις παρά να γράφεις… και να μην μιλάς, καθόλου!

ΝΙΚΟΣ

Και πολύ άργησε να το κάνει η MSFT

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

To μεγάλο θέμα της Kasperksky ήταν ότι με το που τελειώνει η συνδρομή σου στην εταιρεία τα w10 απενεργοποιούν το antivirus της εφόσον δεν λειτουργεί,ενεργοποιεί τα Defender και έτσι θεωρεί πως χάνει μερίδιο στην αγορά καθώς πολλοί σταματούν την ανανέωση της συνδρομής .
Εγώ χρησιμοποιώ μόνο Windows Defender καθώς δεν κατεβάζω ούτε μπαίνω σε περίεργα και επικίνδυνα site (και κατεβάζω μια φορρά το 3μηνο τα MalwareBytes έτσι για να νιώθω πιο ασφαλής.
Αν και δεν είναι σωστό απο άποψη ανταγωνισμού προσωπικά μου αρέσει να μένω με τα προιόντα που υπάρχουν στο εκάστοτε λειτουργικό (οffice,Windows Defender,Edge,Safari κ.α. και δύσκολα καταφεύγω σε άλλες επιλογές εφόσον κάνω την δουλειά μου φυσικά.

Σταύρος Χρι

Δεν νομιζω να κερδίζει τπτ η MS με το να μπαίνει αυτόματα υο windows defender σε λειτουργεία μετα απο μια αναβάθμιση… Ετσι κι αλλιως προσφέρετέ δωρεάν μαζι με το λειτουργικό και δεν εχει κάποια συνδρομή… Αν τωρα δεν προλαβαίνει η κάθε εταιρία να προσαρμοστει στις αλλαγές του λειτουργικου έγκαιρα δεν ειναι προβλημα της MS! Τι θα έπρεπε δηλαδή ; να έμενε ξεκρεμαστος ο υπολογιστής χωρίς ενεργοποιημενο κάποιο προγραμμα προστασίας;

ΝΙΚΟΣ

Παίδες η Kaspersky και ο κάθε αντίστοιχος δεν θέλει να καταλάβει πως δεν είμαστε στα 90s.
Τα λειτουργικά σήμερα είναι οι βάσεις για cloud based services. Η μικρομάλακη ως Bussiness cloud provider έχει να διαχειριστεί δεδομένα μεγάλης αξίας από πελάτες της ( Κράτη, Δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες σαν την ABB, VOLVO κλπ) .Είναι ποτέ δυνατόν να αφήσει ένα κομμάτι του security σε οποιονδήποτε, στις κά…ες του κάθε ενός που διαχειρίζεται τα antivirus?
Και πρίν μου πείτε πως εγώ ,αυτός-αυτή δεν έχει αγοράσει τέτοιες συνδρομές, τα W10 και η φιλοσοφία τους είναι ενιαία (Εντελώς άλλο λειτουργικό σε σχέση με το παρελθόν, και ένας αρθρωτός πυρήνας που συνεχώς αλλάζει) Αυτός είναι ο βασικός για εμένα λόγος και όχι τόσο τα ενοχλητικά σκαναρίσματα, η πτώση της απόδοσης και η κατανάλωση πόρων.
Σε λίγα χρόνια και τα w10 θα είναι cloud υπηρεσία. Ποια Kaspersky, Norton, Panda klp.

NikosAr

Πάντος για φανταστείτε να φτιάξεις ένα δικό σου λειτουργικό έξ ολοκλήρου και να ερχεται ο developer και να σου κάνει μήνυση που δεν μπορεί να εγκατασταθεί, εντάξει οι “μονοπωλιακές πρακτικές ” αλλά κανένας δεν είπε ότι είναι ανοιχτού κώδικα τα windows … δηλαδή βασίζεις το προγράμμα σου σε κάποιου άλλου το λειτουργικό και αν το σβήσει επειδή δε σε γουστάρει τότε του κανεις μήνυση … ε τότε να σου κάνει το ίδιο και η ms που κατά την εγκατάσταση του antivirus της kaspersky απενεργοποιεί αυτό της ms !

Glorious

NikosAr τί κοτσάνα έριξες ρε??? Ποοοοο φίλε το kaspersky δεν θα εγκκατασταθεί μόνο του. Ο ιδιοκτήτης θα το κάνει εγκατάσταση. Άρα που βλέπεις την μονοπωλιακή πρακτική εσύ? Εκτός και αν δεν γνωρίζεις ότι δύο antivirus δημιουργούν conflict στο pc.

NikosAr

@Glorious
Δεν κάνει μήνυση η kaspersky επειδή “εγώ – εσυ” θα το κάνεις εγκατάσταση από μόνος σου …. κάνει δις μήνυση γιατί κατά το upgrade τον windows 10 γίνεται απεγκατάσταση του δικού της antivirus … και πριν χαρακτηρίσεις εύκολα κάποιον .. καλό είναι να διαβάζουμε 1α το άρθρο και μετά τα σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured MacBook Air

Η Microsoft λέει ότι τα Windows laptop με Snapdragon X Elite θα είναι πιο γρήγορα από το M3 MacBook Air

Η Microsoft θα υποστηρίξει ότι τα επερχόμενα Windows laptop με τον Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι ταχύτερα από το Μ3 MacBook Air.

Software featured Microsoft Windows 11

Η Microsoft καταργεί το WordPad από τα Windows 11 μέσα στη χρονιά

Η εφαρμογή WordPad αποτελεί μέρος των Windows από τα Windows 95, αλλά η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι την καταργεί από τα Windows 11.

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.