Κίνα: Η ζωή χωρίς Google, Facebook, Instagram και οι επιπτώσεις που προκύπτουν

κίνα αποκλεισμός google facebook instagram επιπτώσεις, Κίνα: Η ζωή χωρίς Google, Facebook, Instagram και οι επιπτώσεις που προκύπτουν

Στην Κίνα δημιουργείται μια γενιά ανθρώπων που μεγαλώνουν χωρίς Google, Facebook, Twitter, Instagram και χιλιάδες άλλες ιστοσελίδες, μιας και η Κυβέρνηση της χώρας έχει μπλοκάρει την πρόσβαση του internet σε αυτές. Ποιές επιπτώσεις δημιουργεί αυτή η κατάσταση;

Παραδείγματα της γενιάς αυτής υπάρχουν πολλά, με τον Wei Dilong, 18 χρονών που ζει στο Χονγκ Κονγκ να είναι ένας συνηθισμένος έφηβος μιας και του αρέσουν δραστηριότητες όπως το basket, οι ταινίες με υπερ-ήρωες ενώ του αρέσει να ακούει μουσική hip-hop και ονειρεύεται να σπουδάσει Χημεία στον Καναδά. Εκεί που διαφέρει σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά στην ηλικία του είναι ότι δεν έχει ακούσει ποτέ για το Google και το Twitter, ενώ όταν ρωτήθηκε τι γνωρίζει για το Facebook δήλωσε ότι το έχει ακούσει μια φορά και πιστεύει πως είναι σαν το Baidu, τη μηχανή αναζήτησης που κυριαρχεί στην Κίνα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Κίνα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μπλοκάρει τα Google, Facebook, Twitter και Instagram αλλά και χιλιάδες άλλες ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, με τη χώρα να επιβάλει τη χρήση των αντίστοιχων Κινεζικών ιστοσελίδων που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και άφθονη λογοκρισία σε μια προσπάθεια της Κινεζικής κυβέρνησης να “προστατεύσει” τους πολίτες της.

Οι επιπτώσεις από αυτόν τον αποκλεισμό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τώρα, μιας και μια ολόκληρη γενιά δε γνωρίζει τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ο υπόλοιπος κόσμος, δημιουργώντας μια ομάδα ανθρώπων αποκομμένους από τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι ενώ χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές σελίδες της Κίνας, αδιαφορούν πλήρως για όσα λογοκρίνονται και δεν επιτρέπεται να “εισχωρήσουν” στην κοινωνία της τεχνολογίας στην Κίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες επιτρέπουν στο Πεκίνο να χτίσει ένα εναλλακτικό σύστημα που ανταγωνίζεται τη Δύση, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο λογοκρισίας του διαδικτύου να εξαπλώνεται σε ακόμα περισσότερες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Τανζανία και η Αιθιοπία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση για την επιρροή που θα είχε το διαδίκτυο στον κόσμο, με τον Bill Clinton να δηλώνει το 2000 ότι η εξάπλωση του internet στην Κίνα θα την κάνει μια πιο ανοιχτή κοινωνία όπως αυτήν των Η.Π.Α, τονίζοντας πως η ελευθερία θα διαδοθεί με τα κινητά τηλέφωνα και το καλώδιο του modem, κάτι που φαίνεται να μην υλοποιείται τουλάχιστον στην Κίνα.

Για τους κολοσσούς του διαδικτύου, το να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς στην Κίνα είναι ένα μακρινό όνειρο μιας και ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ακολουθεί το δικό του μονοπάτι επιβάλλοντας τον αποκλεισμό και ανάκληση της άδειας σε 3000 ιστοσελίδες μέσω της ρυθμιστικής αρχής διαδικτύου στην Κίνα. Παρά τα όσα συμβαίνουν, οι Αμερικανικοί κολοσσοί δεν τα παρατάνε, με τη Google να ετοιμάζει μια λογοκριμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησης για τα smartphone στην Κίνα, σε περίπτωση που λάβει το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση της χώρας. Επιπλέον, ενώ το Facebook απέκτησε, τον προηγούμενο μήνα, έγκριση για την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας σε επαρχία της Κίνας, αυτή ανακλήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Κυβέρνηση της χώρας.

κίνα αποκλεισμός google facebook instagram επιπτώσεις, Κίνα: Η ζωή χωρίς Google, Facebook, Instagram και οι επιπτώσεις που προκύπτουν

Σε έρευνα 18 μηνών που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Peking και Stanford, προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, 1000 Κινέζοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν στα χέρια τους εργαλεία για να παρακάμψουν τις λογοκριμένες ιστοσελίδες και να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε αυτές. Το αξιοπερίεργο ήταν πως σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν τα χρησιμοποίησαν ενώ οι περισσότεροι που παρέκαμψαν τη λογοκρισία της Κίνας, μπήκαν να διαβάσουν την ειδησεογραφία στις ιστοσελίδες που είχαν μπλοκαριστεί.

Εντύπωση προκαλεί πως χρήστες του διαδικτύου όπως ο Zhang Yeqiong, 23 ετών και υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών σε μια e-commerce εταιρεία, δηλώνει πως μεγάλωσε με το Baidu και έχει πλέον συνηθίσει σε αυτό και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης, δείχνοντας το πόσο έχει επηρεαστεί από ό,τι επιβάλλει η Κινεζική κυβέρνηση, μην έχοντας ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει κάτι άλλο το οποίο ενδεχομένως να είναι καλύτερο σαν εργαλείο.

Υπάρχουν πολλοί νέοι στην Κίνα που χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες σαν το Baidu, το κοινωνικό δίκτυο WeChat και την πλατφόρμα αναπαραγωγής video μικρής διάρκειας Tik Tok. Σημαντικό είναι το γεγονός πως όταν η social media εταιρεία Tencent έκανε έρευνα σε 10000 χρήστες που γεννήθηκαν το 2000 και έπειτα, προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η έρευνα έδειξε πως 8 στους 10 πιστεύουν πως η Κίνα βρίσκεται στην καλύτερη καμπή της ιστορίας της και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως νιώθουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Σε δηλώσεις που έγιναν από άλλον Κινέζο πολίτη, ανέφερε ότι γνώριζε σαν ονόματα εταιρειών τα Google, Facebook, Twitter και Instagram, με έναν φίλο του πατέρα του να αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί από την Κινεζική κυβέρνηση επειδή το περιεχόμενό τους δεν ήταν κατάλληλο για την ανάπτυξη του Κινεζικού σοσιαλισμού.

Τέλος, ένας άλλος Κινέζος πολίτης που μετανάστευσε από τη Νότια Κίνα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για να σπουδάσει Marketing, ήρθε σε επαφή με πολλές ιστοσελίδες όπως το Google, Facebook, YouTube και Snapchat. Όταν επέστρεψε στην οικογένειά του στην Κίνα για διακοπές, τόνισε πως δεν ήταν δύσκολο να μη χρησιμοποιήσει το Google και ότι οι Κινεζικές εφαρμογές που είναι εναλλακτικές αυτών που χρησιμοποιούμε όλοι, δεν είναι χρήσιμες όταν κάποιος βρίσκεται εκτός Κίνας. Αντιθέτως, όποιος χρησιμοποιεί ιστοσελίδες όπως το Google και άλλες, είναι εύκολο να τις χρησιμοποιήσει οπουδήποτε και αν βρίσκεται.

κίνα αποκλεισμός google facebook instagram επιπτώσεις, Κίνα: Η ζωή χωρίς Google, Facebook, Instagram και οι επιπτώσεις που προκύπτουν

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αποστολος

Εχω χρησιμοποιησει το wechat πολυ καλυτερο απο ολα τα social apps . και σημα καμπανα…

ΚώσταςD.

Πόσο πληρώσανε τον αρθρογράφο να τα γράψει αυτά; Η σαν άμυαλο ζόμπι τα έγραψε από μόνος του; Όλα αυτά δεν έπρεπε καν να υπάρχουν με τον τρόπο τον οποίο λειτουργούν και υπάρχουν… Και η Κίνα άλλη πάστα… Αλλά οι Αμερικάνοι πια να ελέγχουν τα πάντα…;;;; Ρε τι είναι αυτοί;;; Οποιος δεν έχει fb tw inst κλπ είναι χαμηλής νοημοσύνης και αποκομμένος από τον κόσμο!!! Τι μπουλινγκ είναι αυτό το ρατσισμός;;;;!!! Θα πέσουν τα μαλλιά μου με αυτά που διαβάζω… OMG!!!😂😂😂😂😂

AndroGen

No fb, tw, inst edho, ah re kozme!

Konstantinos

Οι φοιτητές από πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες που έχουμε στο πανεπιστήμιο είναι πανέξυπνοι. Η χώρα είναι πλούσια με το κράτος να ασκεί επεκτατική πολιτική και τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ελεγχόμενο πλούτο. Όχι δε νομίζω πως δεν υπάρχουν φτωχοί, πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από τους κάδους. Αυτοί υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.

Ας αναλογιστεί κανείς πόσο αυτοβελτίωση απολαμβάνει από τη χρήση google, facebook και κάποιων μμε. Πόσο πραγματικά αλλάζει τον κόσμο να μαθαίνει κανείς για όλα τα άσχημα που γίνονται δίπλα του. Έχουμε συνηθίσει πια

*οι επιστήμονες έχουν πρόσβαση απλά δεν έχουν πρόσβαση ενδεχομένως μέσω google scholar που μονοπωλεί τις επιστήμες. Κατά τα άλλα γίνεται μεγάλη έρευνα και υψηλού επιπέδου

Βαγγέλης

Καλά στα σχόλια οι γνωστοί που κράζουν ολημερίς όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είπαμε οτι θεωρούνται κατώτερου νοητικού επιπέδου. Ούτε τους λυπούμαστε ή τους θεωρούμε κατώτερους επειδή δεν ανεβάζουν φωτογραφίες και ιστορίες στο Instagram. Κατακρίνουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία απόψεων και ότι δεν υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Σε όλα να υπάρχει ένα μέτρο. Σταματήστε να κράζετε τα πάντα.

Η πηγη ειναι απο αμερικανικο σαιτ οπότε μιλάμε απο τα πιο σάπια κ ρατσιστικα αρθα που εχουν γραφτει γιατι??? Γιατι λερι οτι οι νεοι αντι στην ουσια να παιζουν ποδοσφαιρο μπασκετ κ αλλες δραστηριότητες πρεπει να ναι σαν τα δυτικα παιφια που εχουν καψει εγκεφαλο κολημενα για πανω 10+ ωρες πουυυυυ??? Στα σοσιαλ βρε αιντε απο κει νεοταξητες πολυ καλα κανει η Κίνα κ η καθε Κίνα

παυλος

μια χαρα και καλα κανουν να ξεμπλοκαρει λιγο ο εγκεφαλος απο αυτες τις ρουφιανοεφαρμογες,που αμα δεν εχεις αυτες τις εφαρμογες δεν εισαι must και προχω βλεπεις..

vagsvr

Στο Χονγκ Κονγκ (που λέει το άρθρο) , όπως και στο Μακάο πιο δίπλα μια χαρά τις έχουν αυτές τις εφαρμογές.. Σε όλη την υπόλοιπη Κίνα συμβαίνει αυτό!

Ervinakoc

Καλά κάνουν έχουν χαζέψει η άνθρωποι με τα Social και το Internet έχουν χάσει το νόημα.Δεν ξέρουν τι τους γίνετε!

Μιχάλης

Εσείς που κράζετε, έχετε συνειδητοποιήσει ότι γράφετε σε φόρουμ στο ελεύθερο διαδίκτυο με το δικαίωμα σας να εκφράζετε ελεύθερα την άποψη σας (όσο καμένη και αν είναι κατά την γνώμη μου)

manos

Μακάρι να περιορίζονταν η χρήση των social media με κάποιο τρόπον. να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο να βγούμε μια βόλτα χωρίς να κοιτάμε το κινητό κάθε 10 λεπτά βρε αδελφέ. Εξάρτηση στον χείριστο βαθμό πλέον που τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται τα επόμενα χρόνια σιγά σιγά. Οι κινέζοι που όλοι κοροιδευουμε βγάζουν φοβερούς επιστήμονες τρομερούς αθλητές και φτιάχνουν μια υπερδύναμη που στοχεύει πολύ ψηλά σε όλους τους τομείς αλλά πρόβατα είναι αυτοί τι να ξέρουν …

σοκο

Ο αρθρογράφος έχει μπλέξει δύο διαφορετικά θέματα, τη λογοκρισία του διαδικτύου στην Κίνα με ύπαρξη ή όχι κοινωνικών δικτύων στην χώρα.
Και όμως, στην Κίνα υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα που έχουν ακριβώς την ίδια λειτουργία με τα δυτικά, απλώς είναι εγχώριας επινόησης και μάλιστα είναι εξαιρετικά δημοφιλή όπως και τα “δικά μας”.
WeChat = Facebook
Sina Weibo = Τουίτερ
Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι στην Κίνα το ίντερνετ μέσω κινητών συσκευών έχει πρωτοφανή διείσδυση στον πληθυσμό.

tasos

Ενας φοβισμενος ανθρωπος ειναι πιο ευκολα χειραγωγουμενος.Πως δημιουργειται ο φοβος?Χτιζοντας ψευτικες αναγκες που ειναι αδυνατον να καλυφθουν ολες.Αυτη τη δουλεια κανουν ολες αυτες οι εφαρμογες πλυσης εγκεφαλου.Αυτο ισχυει και για τη δυση και τους κινεζους.Στο τελος οτι κατεχεις σε κατεχει

ΚώσταςD.

Επίσης στην Κίνα διδάσκονται και αρχαία Ελληνικά παρακαλώ! Εδώ μην πω τι… Όχι ότι στην Κίνα είναι καλύτερα πιθανώς αλλά έτσι το λέω…

Giannis

Χαχαχα καταρχήν για όποιον έχει πάει Κίνα και έχει χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές του, δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Οι εφαρμογες τους είναι χιλιες φορες καλυτερες. Αρχικά οτιδήποτε κάνουν το κάνουν μέσω wechat. Αλλο η λογοκρισία και άλλο το «γεγονός» ότι δεν έχουν εφαρμογές ενώ έχουν ξεκάθαρα τις καλύτερες. Επίσης όντως ισχύει ότι η ζωή τους βελτιώνεται συνεχώς. Και προφανώς νιώθεις αισιοδοξία. Οποίος πάει Κίνα θα καταλάβει

GiwrgosK

Humans of late capitalism: οι κινεζοι ειναι ερμαια, θυματα, ανενημερωτοι και σκλαβοι των κινεζικων apps αντι των παγκοσμιως mainstream. Κι αυτο ενοχλει μερικους επειδη “δεν εχουν δικαιωμα να επιλεξουν αυτο που χρησιμοποιουν ολοι”.

Sakilot

Αποδεδειγμένα (μέσα από δικαστικές αποφάσεις), η Google διαβάζει τα e-mail μας και τις αναζητήσεις μας & το facebook μοιράζεται τα προσωπικά μας δεδομένα και τις συνήθειές μας, σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες έρευνας αγοράς. Τέλος και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ακόμα και στη χώρα μας για λογοκρισία. Πού αποσκοπεί το παραπάνω άρθρο; Το Θεωρώ φθηνό να μην πω προπαγανδιστικό και αφήνει μια λανθασμένη γνώμη στον αναγνώστη για την Κίνα.

Δεσποινα

Αυτοι τα μπλοκαραν για να μην διαβαζουν οι Κινεζοι ποσο ελευθερες ειναι οι χωρες της Δυσης και να ξυπνανε και να τους κανουν καμια επανασταση, κανα ανταρτικο. Για να τους αποκοψουν.Τους εβαλαν σελιδες που λενε για τον δικο τους κλειστο κοσμο και για το δικο τους πολιτευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.