Play Store: Η Google βρήκε spyware με πρόσβαση σε Facebook, LinkedIn, Telegram

tizi spyware, Play Store: Η Google βρήκε spyware με πρόσβαση σε Facebook, LinkedIn, Telegram

Με την ανακοίνωση του Android 8 Oreo, η Google δρομολόγησε επίσης το Play Protect – ένα νέο πρόγραμμα για να πραγματοποιεί περιοδικούς ελέγχους του λογισμικού που υπάρχει στο τηλέφωνό σας και των εφαρμογών που βρίσκονται στο Play Store αναζητώντας κακόβουλο λογισμικό.

Μέσα από blog post, η Google ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια μια οικογένεια εφαρμογών spyware, οι οποίες μοιάζουν πράγματι τρομακτικές.

Τα apps σχετίζονται όλα με το Tizi – ένα κομμάτι malware, το οποίο υπάρχει από το 2015. Μέσω exploits στο λειτουργικό σύστημα Android, το Tizi κατάφερε να αποκτήσει root πρόσβαση στη συσκευή και να παρακολουθήσει τις φωτογραφίες του χρήστη, phone log και chat logs για δημοφιλείς εφαρμογές όπως Facebook, WhatsApp, LinkedIn, Viber και ακόμη και την κρυπτογραφημένη υπηρεσία messaging, Telegram.

Επιπλέον, μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα SMS με τις συντεταγμένες GPS της συσκευής, να τραβήξει φωτογραφίες με την κάμερα του τηλεφώνου και ακόμη και να ηχογραφήσει κάποιον ήχο με τα μικρόφωνα του κινητού.

Το καλό νέο είναι ότι για τα exploits που χρησιμοποιούσε το Tizi, έχουν δοθεί τα αντίστοιχα patches εδώ και καιρό, με το Android security patch τον Απρίλιο του 2016. Το κακό είναι ότι, υπάρχουν εκατομμύρια Android συσκευών που δεν αναβαθμίζονται.

tizi spyware, Play Store: Η Google βρήκε spyware με πρόσβαση σε Facebook, LinkedIn, Telegram

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Google, τα Tizi apps είχαν τα περισσότερα downloads στην Κενύα, ένα πολύ μικρό ποσοστό σχετίζεται με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Αφού ανακάλυψε το exploit, η Google διέγραψε τις εφαρμογές, ανέστειλε τους λογαριασμούς των developers και έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όλες τις συσκευές που θεωρήθηκαν μολυσμένες. Το Google Play Protect έχει επίσης ενημερωθεί για την αποτελεσματικότερη ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού που βασίζεται στο Tizi.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.