Play Store: Η Google βρήκε spyware με πρόσβαση σε Facebook, LinkedIn, Telegram

tizi spyware, Play Store: Η Google βρήκε spyware με πρόσβαση σε Facebook, LinkedIn, Telegram

Με την ανακοίνωση του Android 8 Oreo, η Google δρομολόγησε επίσης το Play Protect – ένα νέο πρόγραμμα για να πραγματοποιεί περιοδικούς ελέγχους του λογισμικού που υπάρχει στο τηλέφωνό σας και των εφαρμογών που βρίσκονται στο Play Store αναζητώντας κακόβουλο λογισμικό.

Μέσα από blog post, η Google ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια μια οικογένεια εφαρμογών spyware, οι οποίες μοιάζουν πράγματι τρομακτικές.

Τα apps σχετίζονται όλα με το Tizi – ένα κομμάτι malware, το οποίο υπάρχει από το 2015. Μέσω exploits στο λειτουργικό σύστημα Android, το Tizi κατάφερε να αποκτήσει root πρόσβαση στη συσκευή και να παρακολουθήσει τις φωτογραφίες του χρήστη, phone log και chat logs για δημοφιλείς εφαρμογές όπως Facebook, WhatsApp, LinkedIn, Viber και ακόμη και την κρυπτογραφημένη υπηρεσία messaging, Telegram.

Επιπλέον, μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα SMS με τις συντεταγμένες GPS της συσκευής, να τραβήξει φωτογραφίες με την κάμερα του τηλεφώνου και ακόμη και να ηχογραφήσει κάποιον ήχο με τα μικρόφωνα του κινητού.

Το καλό νέο είναι ότι για τα exploits που χρησιμοποιούσε το Tizi, έχουν δοθεί τα αντίστοιχα patches εδώ και καιρό, με το Android security patch τον Απρίλιο του 2016. Το κακό είναι ότι, υπάρχουν εκατομμύρια Android συσκευών που δεν αναβαθμίζονται.

tizi spyware, Play Store: Η Google βρήκε spyware με πρόσβαση σε Facebook, LinkedIn, Telegram

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Google, τα Tizi apps είχαν τα περισσότερα downloads στην Κενύα, ένα πολύ μικρό ποσοστό σχετίζεται με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Αφού ανακάλυψε το exploit, η Google διέγραψε τις εφαρμογές, ανέστειλε τους λογαριασμούς των developers και έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όλες τις συσκευές που θεωρήθηκαν μολυσμένες. Το Google Play Protect έχει επίσης ενημερωθεί για την αποτελεσματικότερη ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού που βασίζεται στο Tizi.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.