Ποιά στοιχεία πρέπει να διαγράψω από το λογαριασμό μου στο Facebook;

στοιχεία διαγραφής λογαριασμό facebook προστασία προσωπικά δεδομένα, Ποιά στοιχεία πρέπει να διαγράψω από το λογαριασμό μου στο Facebook;

Με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytica και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων με την ανησυχία όλων να είναι έντονη και δικαιολογημένη. Μπορούμε όμως ακόμα και τώρα να προστατεύσουμε, μέχρι ενός σημείου, τα προσωπικά μας δεδομένα διαγράφοντας κάποια στοιχεία του λογαριασμού μας που καλό είναι να μην τα προβάλλούμε άλλο.

Υπάρχουν τουλάχιστον έντεκα στοιχεία στο λογαριασμό μας τα οποία μπορούμε να τροποποιήσουμε και να καταργήσουμε έτσι ώστε να μην προβάλλουμε ακόμα παραπάνω τα προσωπικά μας στοιχεία και τη δραστηριότητά μας, δίνοντας τροφή σε όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook κακοβούλως, με το να αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία μας χωρίς να υπάρχει λόγος.

1. Διαγράψτε όσους “φίλους” σας δε γνωρίζετε προσωπικά

Γιατί να αποδεχόσαστε αιτήματα φιλίας από άτομα τα οποία δε γνωρίζετε ούτε τι σκοπούς έχουν αλλά και ποιός μπορεί να κρύβεται από πίσω τους; Είναι τόσο ικανοποιητικό το συναίσθημα του να μας κάνουν όσα περισσότερα “Like” γίνεται σε ό,τι “ανεβάζουμε” στο Facebook έτσι ώστε να δικαιολογείται το να “ανοίγουμε” την πόρτα μας σε άτομα που δε γνωρίζουμε;

Σε έρευνα του ψυχολόγου Robin Dunbar, εκτιμά πως ο καθένας μας μπορεί να έχει περίπου 150 υγιείς “σχέσεις” με γνωστά σε εμάς πρόσωπα, ενώ μελετώντας τη δραστηριότητα 3.300 χρηστών του Facebook κατέληξε πως μόνο 4.1 φίλοι από όσους έχει στο Facebook ο καθένας, θεωρούνται αξιόπιστοι.

2. Μην εμφανίζετε την ημερομηνία γενεθλίων σας

Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει κάποιος που βλέπει δημόσια την ημερομηνία γέννησής σας; Υπάρχουν εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με την κλοπή ταυτότητας και κανένας δε θα ήθελε να υπάρξει θύμα μιας τέτοιας πράξης.

3. Φωτογραφίες με τα παιδιά σας

Το να γίνουν κάποιοι άνθρωποι γονείς είναι από τις πιο όμορφες στιγμές και σημείο σταθμός στη ζωή των ανθρώπων, σε σημείο που ορισμένοι όχι μόνο το ανακοινώνουν στο Facebook αλλά “ανεβάζουν” συχνά φωτογραφίες των παιδιών τους. Ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ποιοί βλέπουν τις φωτογραφίες αυτές ενώ τα παιδιά δεν έχουν συνήθως την ικανότητα να συναινέσουν στο να εμφανιστεί η φωτογραφία τους στο Facebook αλλά και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

4. Ο αριθμός του κινητού μας τηλεφώνου

Μπορεί το να δηλώσουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου μας για την ακόμα πιο ασφαλή είσοδό μας στο Facebook να ακούγεται σωστό και αθώο, αλλά υπάρχουν εργαλεία τα οποία μέσω του τηλεφωνικού αριθμού μπορούν να αποκαλύψουν τη διεύθυνση κατοικίας μας αλλά και πολλά επιπλέον στοιχεία τα οποία δε θα θέλαμε να γνωρίζουν άγνωστα προς εμάς άτομα.

5. Το σχολείο των παιδιών μας

Ένα ακόμα λάθος των γονιών είναι να εμφανίζουν στο Facebook το σχολείο στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά τους. Με τις απαγωγές και τις σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά να αυξάνονται παγκοσμίως, δεν είναι και η πιο σοφή κίνηση το να δίνουμε τροφή σε εγκληματίες να γνωρίζουν πληροφορίες για εμάς και τα παιδιά μας.

6. Υπηρεσίες τοποθεσίας

Το να δηλώνουμε δημόσια την τοποθεσία στη οποία βρισκόμαστε δεν είναι και το σοφότερο που μπορούμε να κάνουμε μιας και όχι μόνο δηλώνουμε σε τρίτους το που είμαστε, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε το ελεύθερο σε επίδοξους ληστές, να γνωρίζουν ότι απουσιάζουμε από τον τόπο κατοικίας μας.

7. Μη γίνετε “φίλοι” στο Facebook με τον εργοδότη σας

Υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος “φίλος” με τον εργοδότη του; Εκτός από το αν η δουλειά μας συνδέεται με online δραστηριότητα και συνεργαζόμαστε μαζί του. Αλήθεια, έχει προσθέσει κανένας τον εργοδότη του στη λίστα “φίλων” του;

8. Η τοποθεσία που πάμε διακοπές

Είναι συχνό το φαινόμενο των αυξημένων ληστειών σε κατοικίες μιας και πολλοί δηλώνουμε με χαρά ότι φεύγουμε για διακοπές, αγνοώντας το ποιός μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά μας και έτσι πλέον να γνωρίζει ότι η κατοικία μας είναι μόνη και διαθέσιμη προς αυτούς τους ανθρώπους.

9. Ελέυθερος, Παντρεμένος ή σε περίπλόκη κατάσταση;

Το να δηλώνουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε στον προσωπικό μας τομέα των σχέσεων είναι κάτι που καλό θα ήταν να μη γίνεται μιας και μπορεί είτε ανταγωνιστές στον εργασιακό μας χώρο ή άτομα τα οποία δεν έχουμε καλή σχέση, να έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι κάνουμε στην προσωπική μας ζωή.

10. Στοιχεία πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

Μπορεί να μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές μέσω του Facebook αλλά καλό θα ήταν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να αποσυνδέουμε τις κάρτες μας από το λογαριασμό μας στο Facebook.

11. Η κάρτα επιβίβασης για το ταξίδι μας

Άλλο ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να εμφανίζουν την κάρτα επιβίβασής τους στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιας και δίνουμε την ευκαιρία σε επίδοξους ληστές να γνωρίζουν ότι δε βρισκόμαστε στο σπίτι μας.

Αυτά είναι μερικά από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστετεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους εαυτούς μας μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και εφόσον ορισμένοι δε μπορούν ή δεν επιθυμούν την κατάργηση του λογαριασμού τους, τουλάχιστον ας προστατευθούν όσο περισσότερο γίνεται με αυτούς τους τρόπους.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NtinosMD

Κοινως να μην γνωστοποιησω σε κανενα οτι πηγαμε διακοπες … πφφφ μεγαλη βλακεια. Τωρα δλδ πως να διαδωσω οτι πηγα στην Αυστραλια και εφαγα χαμπουργκερ καγκουρο και να μαζεψω λαικ ?

KonViv Gamer

Όποιος έχει έστω λίγο μυαλό στο κεφάλι του δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να φτιάξει facebook tweeter instagram κλπ. Όλα τα δεδομένα συλλέγονται και αναλύονται από υπερυπολογιστές (πιθανώς αν όχι σίγουρα και ΑΙ). Και σίγουρα δεν γίνεται για το καλό μας. Δυστυχώς την έχουμε πατήσει άσχημα.

keysmith

Σβήστε το κινητό σας να δείτε πως κλειδώνεστε όσοι δεν ξέρετε τις σας γίνεται από το email που δώσατε και τον κωδικό που έχετε σε αυτό. Αν δεν έχεις δώσει τηλέφωνο που θα σου στείλει κωδικό ξεκλειδώμετος ξέρει κανένας; Στο email?!? λολ Οι περισσότεροι θα φτιάχνουν καινούριο fb με άλλο ένα τυχαίο email που πάλι θα χάσουν.
Για τον μέσο χρήστη μονο τηλέφωνο.. Αυτό δουλεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.