Software

Reddit: Η τιμολόγηση του API ίσως κλείσει το Apollo – Ζητά 20 εκατ. δολάρια το χρόνο

Τον περασμένο μήνα, ακολουθώντας τα βήματα του Twitter, το Reddit ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ήθελε να χρεώσει τις εφαρμογές για πρόσβαση στο API.

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή Reddit είναι η εφαρμογή Apollo για iOS, η οποία λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια και έχει εκατομμύρια λήψεις. Ο προγραμματιστής της Apollo, Christian Selig, έχει συναντήσεις με το Reddit σχετικά με το κόστος του API και φαίνεται ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την τακτική του Twitter. Ο Selig λέει ότι «50 εκατομμύρια αιτήματα κοστίζουν 12.000 δολάρια, ποσό πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσα να φανταστώ».

Ο προγραμματιστής, μάλιστα, αναφέρει τον ιστότοπο φωτογραφιών Imgur ως ένα πιο λογικό σχέδιο τιμολόγησης, “Πληρώνω στο Imgur 166 $ για τις ίδιες 50 εκατομμύρια χρήσεις API.” Ο Selig υπολογίζει ότι θα κόστιζε 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να συνεχίσει να λειτουργεί το Apollo.

Το Apollo και οι περισσότερες άλλες εφαρμογές τρίτων χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Reddit αλλά δεν εμφανίζουν τις διαφημίσεις του Reddit, επομένως ο πολλαπλασιασμός των εφαρμογών τρίτων κοστίζει χρήματα στην πλατφόρμα.

Ο Selig λέει ότι είναι “βαθιά απογοητευμένος με αυτήν την τιμή” και ότι “δεν βλέπω πώς αυτή η τιμολόγηση είναι κάτι που βασίζεται στην πραγματικότητα ή είναι λογική. Ελπίζω να είναι αυτονόητο ότι δεν έχω τέτοιου είδους χρήματα ή μπορώ να τα χρεώσω σε πιστωτική κάρτα.”

Ωστόσο, δεν εγκαταλείπει ακόμα το app. “Αυτό θα απαιτήσει λίγη σκέψη”, είπε.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.