Το Android γίνεται δέκα χρονών και βρίσκεται στο 88% των smartphone παγκοσμίως

Πριν δέκα χρόνια εμφανίστηκε το λειτουργικό σύστημα Android μέσω του πρώτου smartphone, το HTC Dream (T-Mobile G1), που ήταν εφοδιασμένο με οθόνη 3.2 ιντσών, συρόμενο πληκτρολόγιο, trackball, 200MB RAM και Qualcomm επεξεργαστή στα 528MHz.

Η πρώτη έκδοση του Android (1.1) είχε ορισμένες ελλείψεις όπως το native video player και το πληκτρολόγιο στην οθόνη, και αυτός ήταν ο λόγος που το πρώτο android smartphone είχε συρόμενο πληκτρολόγιο με physical πλήκτρα. Ο κύριος αντίπαλος του Android ήταν τα iPhone με το iOS και βρισκόμασταν στο έτος 2009 όπου το Android 2.0 εμφανίστηκε στο Motorola DROID, ενώ η έκδοση Android 2.2 Froyo περιελάμβανε και υποστήριξη για Adobe Flash, το οποίο έκανε τα smartphone να λειτουργούν πιο αργά, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

Η απάντηση της Google στα iPhone ήρθε με το Nexus One το οποίο δεν είχε μόνο το καλύτερο hardware σε Android smartphone αλλά ήταν και το πρώτο της σειράς Nexus με stock android και ήταν τα πρώτα που άρχισαν να λαμβάνουν αναβαθμίσεις, ενώ οι τελευταίες Nexus συσκευές ήταν τα Nexus 6P και Nexus 5X τα οποία κυκλοφόρησαν το 2015 και αντικαταστήθηκαν από τα Google Pixel το 2016.

Η Apple κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2010 το iPhone 4 και η Motorola τον Ιούλιο του ίδιου έτους το Motorola DROID X με οθόνη 4.3 ιντσών, και το Android να είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 με ποσοστό 25.5% τη στιγμή που το Symbian κυριαρχούσε με ποσοστό 36.6% και το iOS να έρχεται τρίτο με μερίδιο αγοράς 16.7%.

Η πρωτιά του Android δεν άργησε να έρθει μιας και στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 έπιασε κορυφή εκτοπίζοντας το Symbian (30.6%) και το iOS (16%) να παραμένει τρίτο. Την ίδια χρονιά και μάλιστα τον ίδιο μήνα με την κυκλοφορία του iPhone 4, είχαμε την αποκάλυψη του πρώτου Samsung I9000 Galaxy S ενώ το Galaxy SII (2011) ήταν η συσκευή με την οποία η Samsung χτύπησε “φλέβα χρυσού”. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως το 2011 ήταν μια σημαντική χρονιά γιατί είχαμε και το πρώτο smartphone με αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, το Motorola ATRIX 4G, το οποίο εμφανίστηκε δύο χρόνια πριν το iPhone 5s με τον ψηφιακό αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID.

Η Google έκανε μέσα στο 2011 διαθέσιμο το Android 3.1 Honeycomb για tablet και το Ice Cream Sandwich 4.0 για smartphone, με το Motorola XOOM να είναι το πρώτο tablet με αυτήν την έκδοση Android η οποία σύντομα καταργήθηκε μιας και η Google δεν έβλεπε λόγο ύπαρξης δύο διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων για smartphone και ξεχωριστά για tablet.

Η θέση του Android στην αγορά εδραιωνόταν χρόνο με το χρόνο, μιας και οι εκδόσεις Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo και Pie, έκαναν το λειτουργικό σύστημα ακόμα πιο ισχυρό ενισχύοντάς το με δυνατότητες ικανές να του δώσουν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, το 88% του μεριδίου αγοράς των smartphone σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που το iOS της Apple είχε μερίδιο αγοράς 11.9%.

android δέκα χρονών βρίσκεται 88% smartphone παγκοσμίως, Το Android γίνεται δέκα χρονών και βρίσκεται στο 88% των smartphone παγκοσμίως

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

Symbian θυμάμαι είχε το se vivaz που είχα… (Ακόμη το έχω και λειτουργεί αλλά είναι στο κουτάκι του! 😁) Αν είχε και υποστήριξη το symbian από τις εταιρείες και ένα σοβαρό store δεν πιστεύω ότι είχε να ζηλέψει κάτι από το android ή το ios αλλά οι κολοαμερικανοι τα θέλουν όλα δικά τους όλος ο έλεγχος δικός τους… Σεισμός 15 Ρίχτερ τώρα επί τόπου! 😂😂😂😂😂

Solon

Ωραίο το άρθρο αλλά έχει ένα μεγάλο λάθος. Το πρώτο πραγματικό smartphone ήταν το TyTN II Kaizer της HTC με Windows Mobile 6 που κυκλοφόρησε το 2007. Ήταν η πρώτη συσκευή που έκανε ότι κάνει και σήμερα ένα smartphone. Και αυτό γιατί το iPhone 1 που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο δεν μπορούσε να κάνει λήψη video ούτε βιντεοκλήση και δεν είχε selfie camera, αντίθετα το TyTN II Kaizer είχε από όλα και έκανε κανονικά βιντεοκλήση.
Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Η HTC ήταν αυτή που έφτιαξε το πρώτο smartphone και αυτό ήταν το TyTN II και όχι το Dream.

JD

Η Apple τρωει την σκονη της Google. Με την εμμονη του μηλου να πουλαει σε διπλασιες εως τριπλασιες τιμες του κανονικου μπορει σε κερδη να κανει ρεκορ αλλα χανει συνεχεια μεριδιο αγορας.

Gp

Το αρθρο λεει για το πρωτο android κινητο. Η htc εβγαζε εξυπνα κινητα πολυ πριν το android. Κριμα που οι επιλογες τους οδηγησαν στην αφανεια οπως και η motorola που εβγαλε το πρωτο κινητο τηλεφωνο.

dimitrisdim14

Αν το Symbian είχε εξελιχθεί τόσο όσο το Android. Τώρα θα μιλούσαμε για απόλυτη κυριαρχία… Τo Symbian τότε… Έκανε ότι κάνει το Android σήμερα σε μεγάλο βαθμό… Αν είχε εξελιχθεί σωστά θα ήταν κορυφή…

Agnostos13

@JD
Βασικά android συσκευές βρίσκεις από 50$…
Δεν υπάρχει iOS συσκευή με 100$ ή 150$!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσε (και) η τιμή – Πόσο ακριβότερο θα είναι από το 7a;

Μια ακόμα είδηση έρχεται από το μέτωπο της Google και αυτή τη φορά αφορά το Pixel 8a και συγκεκριμένα την τιμή του.