Δημιουργία ακίνδυνου δοκιμαστικού virus

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αν το λογισμικό anti-virus που χρησιμοποιείτε λειτουργεί σωστά είναι η χρήση του δοκιμαστικού αρχείου EICAR (επίσημο όνομα EICAR Standard Anti-Virus Test File). Πρόκειται για ένα αρχείο ιό, το οποίο αναπτύχθηκε από το European Institute for Computer Antivirus Research με σκοπό να ελέγχει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών προγραμμάτων. Don’t try this at home!

, Δημιουργία ακίνδυνου δοκιμαστικού virusΗ λογική που υπεισέρχεται πίσω απ’ αυτό είναι να μπορούν οι απλοί χρήστες, οι εταιρίες καθώς και οι προγραμματιστές τέτοιων προγραμμάτων να ελέγχουν το λογισμικό τους, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν έναν πραγματικό ιό που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον Η/Υ στην περίπτωση που το αντιβιοτικό τους δε λειτουργούσε σωστά.

Το αρχείο είναι εκτελέσιμο με κατάληξη com μεγέθους 68 ή 70 bytes (DOS πρόγραμμα) και μπορεί να τρέξει όχι μόνο σε λειτουργικό Windows αλλά και σε άλλα όπως σε OS/2. Όταν εκτελείται τυπώνει “EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!” και σταματάει.

Αποτελείται από τη συμβολοσειρά “X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*” και μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα χρησιμοποιώντας το σημειωματάριο (notepad) των Windows, αντιγράφοντας την παραπάνω συμβολοσειρά (χωρίς τα εισαγωγικά) και αποθηκεύοντας το αρχείο με όνομα eicar και κατάληξη com (αποθήκευση ως “Όλα τα αρχεία”). Μπορεί βέβαια και κάποιος να το κατεβάσει κατευθείαν από το site της EICAR.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να δημιουργηθεί κάποιο συμπιεσμένο ή archive αρχείο που να περιέχει το παραπάνω αρχείο για να ελεγχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αποτελεσματικότητα ενός αντιβιοτικού.

Αν και είναι ακίνδυνο και νόμιμο το συγκεκριμένο αρχείο, η EICAR δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη στην περίπτωση που αυτό από μόνο του ή σε συνδυασμό με τον σαρωτή (scanner) του αντιβιοτικού προγράμματος προκαλέσουν την οποιαδήποτε ζημιά σε κάποιον Η/Υ.

Πηγή: https://www.eicar.org/anti_virus_test_file.htm

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gstam

Τέσταρα το παραπάνω αρχείο σε όλες τις εκδόσεις του με Avast Home Edition και PC Tools Spyware Doctor και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Και τα δύο λογισμικά το αναγνώρισαν ως ιό.

alexis

μολις το δοκιμασα και εγω ,το nod32 χτυπησε κατευθειαν και το διεγραψε!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones gstam

Bluetooth 3.0

Ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές της επόμενης έκδοσης του ασύρματου πρωτοκόλλου Bluetooth 3.0. Οι συσκευές που εφαρμόζουν τις νέες προδιαγραφές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές κεραίες και τη συνδεσιμότητα του επιπέδου προσαρμογής του πρωτοκόλλου 802.11 (WiFi), ώστε να βελτιώσουν τον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων σε ταχύτητες που φτάνουν τα 24Mbps, το οποίο αποτελεί μεγάλη αύξηση σε […]

Smartphones gstam

Κινητά Τηλέφωνα, Τα νέα ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια καινούργια τεχνολογία στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας με την ονομασία NFC (Near Field Communications – Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου). H συγκεκριμένη τεχνολογία εν ολίγοις επιτρέπει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως μέσου ασφαλών συναλλαγών και πληρωμής λογαριασμών μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Μικρά νέα gstam

RoboCup, Οι διαφορές με αλλές ερευνητικές περιοχές και ηλεκτρονικά ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει μια εισαγωγή για το κύπελλο ποδοσφαίρου των ρομπότ με την κωδική ονομασία RoboCup. Όπως είχαμε δει η πρόκληση που τίθεται είναι τεράστια και κάθε χρόνο από το 1997 κεντρίζει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών και όχι μόνο από διάφορες χώρες, οι οποίοι συγκεντρώνονται για τη διεξαγωγή αυτού. Ας δούμε τώρα κάποιες […]

Μικρά νέα gstam

Lorem Ipsum…

Πολλοί δικτυακοί τόποι όταν βρίσκονται κατά τη φάση της σχεδίασης χρησιμοποιούν αντί για πραγματικό περιεχόμενο ψευδοκείμενο, γνωστό και ως lorem ipsum. Το Lorem Ipsum είναι απλά ένα κείμενο χωρίς νόημα για τους επαγγελματίες της τυπογραφίας και στοιχειοθεσίας. Αυτό δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα, όταν ένας ανώνυμος τυπογράφος πήρε ένα δοκίμιο και ανακάτεψε τις λέξεις για να […]