Windows Phone 8 Apollo, Τι φέρνει η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση

Τα Windows Phone 8 Apollo θα είναι η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για smartphones. Εν αντιθέσει με τα Windows Phone 7 που βασίζονταν στα Windows CE η επερχόμενη έκδοση Apollo βασίζεται στα Windows 8 που θα είναι το επόμενο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές φορητούς, σταθερούς αλλά και tablet.

• Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές που αναπτύσσονται για υπολογιστές ή smartphones θα μπορούν με μικρές αλλαγές να παίξουν και στις δύο πλατφόρμες με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες εφαρμογές να πολλαπλασιαστούν.
• Θα καταργηθεί το λογισμικό Zune και θα δημιουργηθεί νέα εφαρμογή για συγχρονισμό των συσκυεών με τον υπολογιστή PC.
• Οι κατασκευαστές κινητών θα μπορούν να δημιουργούν τη δική τους εφαρμογή για την κάμερα των κινητών που σήμερα είναι ίδια για όλα τα μοντέλα.
• Θα υπάρξει εφαρμογή Skype.

Σχετικά με το hardware των συσκευών τα Windows Phone 8 Apollo:
• Θα υποστηρίζουν πολυπύρηνους επεξεργαστές.
• Θα υπάρξει υποστήριξη για κάρτες μνήμης micro SD.
• Θα υπάρξει υποστήριξη για τσιπ και εφαρμογές NFC.
• Θα υπάρξει πλήρης υποστήριξη την κωδικοποίησης BitLocker για επαγγελματική χρήση.

, Windows Phone 8 Apollo, Τι φέρνει η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση
Στην φωτογραφία Joe Belfiore, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης των Windows Phone.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

33 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κωνσταντίνος Αθ.

Επίσης διάβασα ότι:

– θα υποστηρίζει 4 συνολικά αναλύσεις (δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβώς ποιες)
– Ο ΙΕ10 θα χρησιμοποιεί proxy servers για μείωση του όγκου δεδομένων (έως 30%) άρα και πιο γρήγορο κατέβασμα των σελίδων
– Μέσω του NFC θα μπορεί να μοιράζεται περιεχόμενο όχι μόνο με κινητά αλλά με φορητούς, τάμπλετ ή σταθερούς υπολογιστές (εφ΄όσον υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC)
– Καλύτερη διαχείριση συνδέσεων (θα προσπαθεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα Wifi HotSpots εφ΄όσον υπάρχουν)

Anastasios-Antonios Toulkeridis

@ΚωσταντινοςΑθ Εκτιμω οτι θα ειναι μια χαμηλοτερη αναλυση για φθηνα smartphones, η WVGA και δυο μεγαλυτερες. Ελπιζω να γινει με τετοιο τροπο που να μην δυσκολεψει τους developers. Η Microsoft εχει εμπειρια απο SDKs και θα αποφυγει το χαος του hemorrhoid

omnia7user

Και επίσης υποστήριξη native code
Αυτό σημαίνει καλύτερες εφαρμογές
Ευκολότερη μεταφορά εφαρμογών από IOS & android
Και παιχνίδια όπως το infinity blade που χρησιμοποιεί native code

panageor

Δηλαδή τώρα τα windows phone 7.5 mango δεν έχουν skype?

Anastasios-Antonios Toulkeridis

@panageor Οχι δεν εχουν. (Kαποια στιγμη μεσα στις επομενες βδομαδες θα βγει επισημο Skype app -ηδη στελνει η Microsoft private invitations σε testers- ΑΛΛΑ το Apollo θα φερει integration του Skype μεσα στο ιδιο το λειτουργικο (επαφες, μηνυματα, απευθειας κληση voip))

vasilis

Βλεπω ηδη το WP να αποκτα και φανατικους θαυμαστες 🙂 ποτε περιπου περιμενουμε το apollo?

Anastasios-Antonios Toulkeridis

@vasilis Ελπιζουμε Σεπτεμβριο

Cons

Εμείς οι first gen WP7 (optimus 7) θα το πάρουμε το Apollo?
Αυτό καίει τώρα..

Τα χαρακτηριστικά του πάντως σκοτώνουν…
Από native υποστήριξη skydrive μέχρι μεταφορά εφαρμογών από Windows 8…

GiannisMix

Αμα παρουμε κ εμεις οι “πρωτοι” των WP7 (optimus7) την αναβαθμιση με βλεπω να μην αλλαζω ποτε συσκευη 😉 Ας κανει το καλο η Microsoft και μετα μην ξανακουσω κανενα fanboy της Apple να μου πει οτι πληρωνει 700αρια για να εχει αναβαθμισεις και υποστηριξη….. Εχω κινητο που εδωσα 200Ε και το κοντραρουν λιγα…

panos13

ποποποπο ονειρο ζω μην με ξυπνατε!!

Γιαννης Ρ

πωωω εγω εχθες πηρα το htc radar που εχει μονοπυρινο δηλαδη θα μεινω στο 7.5 omg τι ειναι αυτα?

βαγγελης

Λογικά τα Apollo θα τρέχουν στα πρώτης γενιάς τηλέφωνα. Εξάλλου απ’οσα καταλαβαίνω δεν θα υπάρχη πρόβλημα από πλευρας hardware.

Panos7GR

Ψ! Άντε γειά!!!! Αν πραγματοποιηθούν όλα αυτά που ακούγονται τότε η Microsoft θα κάνει το μπαμ στην αγορά φέτος!

GiannisMix

@Γιαννης Ρ
Μην τρελενεσαι… Λογικα θα την παρεις κ εσυ… Δεν ειναι ζωα εκει στη Microsoft… Εμεος ελπιζουμε για το optimus7 που αν δεν κανω λαθος ειναι 2 χρονων

Γιώργος

Πολύ ενδιαφέρον!
Βασικό το ότι τα WP8 θα βασίζονται στα Windows 8. Απ’ ότι ακούγεται τα 8 θα είναι ακόμη πιο light από τα 7 (το πήραν το μάθημά τους με τα Vista) οπότε, λογικά, τα WP8 θα παίζουν σε συσκευές όπως η Optimus. Πιθανότατα με κάποιες λειτουργίες απενεργοποιημένες, π.χ. αν δεν έχεις τσιπ NFC ότι το αφορά δε θα λειτουργεί.

Γιώργος Μ.

Εγώ απ’οτι βλέπω για τα windows σίγουρη απόδειξη για αυτές τις αλλαγές ευθήνονται οι αγοραστές που φαίνεται ότι απείλησαν με όπλο τον Joe Belfiore για να προβή στις αλλαγές αυτές γι’αυτο έχει και τα χέρια ψηλά!! απόδειξη δείτε την φώτο και επειτέλους θα έχουμε και υποστήριξη για κάρτες SD!!!!

Γιωργος Μ

κανα flash δεν παιζει ε??

Haduuken!

Κίνηση ματ απο τη Microsoft, θα γίνουν integrated τα κινητά Απόλλο με όλα τα πισί με απρόσκοπτη συνεργασία, σε ένα unified περιβάλλον win8 . Πάει τελείωσε, κέρδισαν .

Anastasios-Antonios Toulkeridis

@Giwrgos Με τον ρυθμο που γινεται η μεταβαση απο flash σε html5 μεχρι να βγει το Apollo δεν θα χρειαζεται flash 🙂

GiannisMix

@Anastasios-Antonios Toulkeridis
Ισχυει… +1 απο εμενα…

ACE79GR

δηλαδη ρε μαγκες οι εφαρμογες και παιχνιδια του pc θα τρεχουν σε απολλο?

KonSammyOmnia7

Τελικα θα παρουμε ή οχι την αναβαθμιση , αυτοι που εχουμε το 7 ή το 7,5..?

GiannisWST

Αυτη ειναι η πρωτη εκδοση των νεων windows phone που αξιζει. Απλως και να παρουν τα παλια την αναβαθμιση που θα την αξιοποιησουν; Στην θυρα sd που δεν εχουν; Η μηπως στις αναλυσεις,τους πολυπυρηνους και τα nfc που επισης δεν εχουν… Τουλαχιστον πολλα android βγηκαν δυπυρηνα ή με nfc με λειτουργικο που δε τα αξιοποιουσε καν, ασχετα με το αν πηραν αναβαθμιση ή οχι. Το bitlocker δε με νοιαζει καθολου, αλλα μερικους τους ενδιαφερει η κρυπτογραφηση. Η μεγαλυτερη ειδηση μου φαινεται το γεγονος οτι το apollo ειναι αλλο λειτουργικο ουσιαστηκα και για αυτο δεν χρειαζεται το λογισμικο που κανει το itunes να μοιαζει επαγγελματιας, το zune. Μακαρι να αναβαθμιστουν ολα, αλλα πολυ χλωμο το βλεπω. Επειδη μιλαμε και για ms θα βγαλει ανακοινωση οτι οποιος αγορασει τωρα κινητο με παλιο λειτουργικο 7.5 θα παρει δωρεαν το νεο λογισμικο μεχρι τους επομενους μηνες πχ. Οπως εγινε με τα xp στα vista, απο τα vista στα 7 κλπ. Ολα windows ειναι αλλα ειναι διαφορετικα, εχουν αλλα δικαιωματα τα 7 απο τα 8, αλλες χρεωσεις oem στους κατασκευαστες κλπ. Αυτο νομιζω θα γινει. Αλλα και να την παρετε θα την αξιοποιησετε τιποτα την αναβαθμιση? το μετρο μενου, το μαρκετ ιδια θα ειναι απλως… Συνέχεια »

ASDF

To σημαντικό, που δεν ανέφερε ο Κώστας στο άρθρο, είναι η υποστήριξη C++. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στις εφαρμογές.

Από εκεί και μετά ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια έρχονται αναγκαίες αλλαγές και μερικές εξαιρετικές στο hardware από την άλλη εγώ πχ. ο υποψήφιος αγοραστής WP7 σήμερα, σκέφτομαι να μην ασχοληθώ καν μέχρι να βγει.

Ναι, λατρεύω το Lumia 800, και θα ήθελα να είχα ένα αντί για το SE W810i μου (α ρε Κώστα, χάθηκε να το δώσεις στο δικό μου comment 😛 ), αλλά να βγω στη σημερινή οικονομική κατάσταση και να δώσω 430-540€ για να πάρω ένα κινητό όταν σε 7 μήνες θα υπάρχουν NFC, HD αναλύσεις σε SAMOLED+ με ClearBlack, μπροστινές κάμερες, ΜΜC για να έχω όσο αποθηκευτικό χώρο θέλω, dual cores για καλύτερο multitasking κτλ κτλ. και εγώ, ενώ θα έχω το update δε θα έχω τίποτα από αυτά, ε οκ είναι κάπως.

panageor

Αυτό και γω ακριβώς σκέφτομαι . Θα έπαιρνα το Lumia 800 , αλλά σκέφτομαι την περίπτωση που υπάρχει να μην μπορεί να αναβαθμιστεί σε apollo , και μπαίνω σε σκέψεις..

Anastasios-Antonios Toulkeridis

@panageor Θα αναβαθμιστουν ΟΛΑ τα Windows Phones που υπαρχουν.
(Το ενδεχομενο να μην αναβαθμιστουν το ειχε βγαλει ο γνωστος ρωσος blogger Eldar Murtazin και το διεψευσε λιγο αργοτερα ο Brandon Watson. – Για την ιστορια ο Eldar Murtazin ειχε παλιοτερα καποιες αποκλειστικοτητες απο μεσα απο τη Nokia, η Nokia καποια στιγμη τα πηρε και εστειλε τη ρωσικη αστυνομια στο σπιτι του να παρει τα prototypes. Απο τοτε της το κραταει μανιατικο)

omnia7user

Αυτή η γενιά θα πάρει σιγουρα αναβάθμιση βγήκε και η MS και το δήλωσε
υπάρχουν και υποψίες ότι και η πρώτη γενιά θα το πάρει..
Η MS. έχει πει πως το κάθε κινητό θα παίρνει 2 μεγάλα update
τώρα είναι το θέμα πιο άλλο θεωρείτε μεγάλο εκτός του mango

αλλά αν βγει κινητό με tango και 256ram με τα παραπάνω λεγόμενα θα
Πάρει αναβάθμιση οπότε θα πάρει και η πρώτη γενιά που θα έχει καλύτερα χαρακτηριστικά

omnia7user

για αυτούς που πιστεύουν ότι τα WP θέλουν περισσότερα ραμ
Δείτε εδω το φθηνό Nokia τι κάνει στην ναυαρχίδα των android

https://youtu.be/hK5Oak1N1_c

omnia7user

Κώστα μα και το pocket ow πιο γρήγορα το φορτώνει χωριά ότι το pocketnow είναι all around site δεν είναι μόνο για WP για να τα στήριξη παραπάνω

Άσχετα αν είναι καλυτερο στα html5 όλα αυτά τα κάνει με 1 core και με 512ραμ

omnia7user

Αναμενόμενα πράγματα 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Windows 10 Mobile Windows Phone

Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα Windows Phone, μία χαμένη προσπάθεια της Microsoft να μείνει στο χώρο των mobile λειτουργικών.

Software Microsoft Windows Phone Windows Phone 7.5

Σταδιακό τέλος υποστήριξης για τα Windows Phone 7 και 8

Ήταν γνωστό από καιρό πως οι ημέρες του Windows Phone λειτουργικού είναι μετρημένες. Η Microsoft έχει γνωστοποιήσει πως δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με την συγκεκριμένη πλατφόρμα και πλέον όλες οι εκδόσεις της απλώς περιμένουν να… καταλήξουν στην λήθη.

Smartphones Nokia Nokia Smartphones Windows Phone 8

Το ακυρωμένο Nokia RX-100 με Windows Phone 8 και QWERTY

Την ώρα που η BlackBerry με το BlackBerry KEYone έστρεψε τα βλέμματα και πάλι στο QWERTY, μια νέα διαρροή μας δείχνει τα σχέδια της Nokia για Windows Phone το 2012, το οποίο είχε στόχο τους επαγγελματίες. Αυτό που ξεχωρίζει φυσικά στο κινητό είναι το QWERTY πληκτρολόγιο.

Software Facebook Messenger Windows Phone 8

To Messenger σταματά να υποστηρίζει Windows Phone 8 & 8.1

Όπως έγινε με την εφαρμογή του Skype για Windows Phone 8 και 8.1, και το Facebook από τέλη Μαρτίου σταματά την υποστήριξη του Messenger για τις παραπάνω εκδόσεις του Mobile OS της Microsoft. Πρόσφατα ξεκίνησε την αποστολή emails σε όσους χρησιμοποιούν το Messenger, ενημερώνοντάς τους για την σχετική απόφαση.