Τέλος εποχής για Windows XP και Office 2003

Η Microsoft σταματά από σήμερα την υποστήριξη των Windows XP και Office 2003, δηλαδή σταματά το λανσάρισμα των updates. Επομένως όσοι έχουν ακόμα τα Windows XP εγκατεστημένα στους υπολογιστές τους θα πρέπει να τα αναβαθμίσουν. Αυτό αφορά κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς καθώς οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες χρησιμοποιούν νεότερες εκδόσεις.

Windows XP
Το launch των Windows XP έγινε στις 25 Οκτωβρίου του 2001 με 3 ουσιαστικές αναβαθμίσεις, το Service Pack 1 στις 9 Σεπτεμβρίου του 2002, το Service Pack 2 στις 25 Αυγούστου του 2004 και το Service Pack 3 στις 21 Απριλίου του 2008.
, Τέλος εποχής για Windows XP και Office 2003

Τον Απρίλιο του 2009 η Microsoft σταμάτησε την Mainstream υποστήριξη για το XP. Αυτό σήμαινε ότι οι αναβαθμίσεις στην ασφάλεια δεν σταμάτησαν αλλά δεν υπήρχε πια τεχνική υποστήριξη, η εγγύηση έληξε και σταμάτησαν να γίνονται αλλαγές στο design. Αυτό που έγινε σήμερα είναι ότι η εταιρεία σταμάτησε και την Extended Support του λειτουργικού συστήματος.

Ωστόσο η Microsoft ανέφερε ότι θα συνεχίσει το update στα προϊόντα ασφαλείας για το XP μέχρι τις 14 Ιουλίου του 2015 και από τότε θα ξεκινήσει να ειδοποιεί τους χρήστες ότι το λειτουργικό σύστημα δεν είναι πια ασφαλές.

Αν και πολλά από τα προϊόντα της Microsoft έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 10 χρόνια, είναι εξαίρεση που τα Windows XP έζησαν πάνω από 12 χρόνια, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι έζησαν 12 χρόνια, 6 μήνες και 12 μέρες!

Έτσι λοιπόν αν ανήκετε ακόμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν το Windows XP, πρέπει να πάτε σε μια πιο νέα έκδοση όπως, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ή να αγοράσετε μια νέα συσκευή που θα έχει τα ολοκαίνουρια Windows 8.1!
, Τέλος εποχής για Windows XP και Office 2003

Internet Explorer 8
Ο Internet Explorer 8 κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου του 2009 και παρόλο που είναι προγραμματισμένο να έχει support μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2014, πεθαίνει μαζί με τα Windows XP σήμερα.
, Τέλος εποχής για Windows XP και Office 2003

Office 2003
Το Office 2003 βγήκε στις 21 Οκτωβρίου του 2003 και έλαβε 3 κύρια updates, το Service Pack 1 στις 27 Ιουλίου 2004, Service Pack 2 στις 27 Σεπτεμβρίου 2005 και το Service Pack 3 στις 17 Σεπτεμβρίου 2007. Στις 14 Απριλίου 2009 η Microsoft σταμάτησε το Mainstream Support για Office 2003 που σημαίνει ότι δεν σταμάτησε τα security updates αλλά το technical support, η εγγύηση και οι αλλαγές στο design δεν ίσχυαν πια και σήμερα σταμάτησε το Extended Support.
, Τέλος εποχής για Windows XP και Office 2003

Ωστόσο το τέλος εποχής των Windows XP θα επηρεάσει πολλούς, με πρώτες και καλύτερες τις επιχειρήσεις καθώς αν και από σήμερα δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν, θα υπάρχουν κενά ασφαλείας.

Να σημειώσουμε ότι το Windows XP ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές λειτουργικό με 27,69% των χρηστών να τα προτιμούν ενώ στην πρώτη θέση είναι τα Windows 7 που προηγούνται με 48,77% και τα Windows 8 έχουν μέχρι στιγμής ένα ισχνό 6,41%.
, Τέλος εποχής για Windows XP και Office 2003

Πηγή (1),(2)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

30 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas.kar

Κριμας ηταν απο τα καλητερα λυτουργυκα. παιζει να ειναι το μακοβιο λυτουργικο.

σπυρος

Δεν είναι τυχαίο που θα είναι το πιο μακροβιότερο λειτουργικό… όλοι πλέον έχουν πάει στα 7 και στα 8 και σε κανα 2 χρονακια πιστευω θα εξαφανιστούν σιγά σιγά και τα 7

Darth

κρατάω μια έκδοση με όλα τα Updates μεχρι τώρα και τα βάζω σε επαγγελματικά και παλιά μηχανήματα και τέλος

Apostolis Vlv

Θα πατήσω τα κλάματα… 🙁

Sot11

Εντάξει μιλάμε για επική έκδοση τα windows xp, οτι καλύτερο εχει κυκλοφορήσει η ms και ίσως ισαξια τους τα windows 7, όσο για vista και 8 οτι πιο αποτυχημένο εώς και θανατηφόρο για τα pc (σαν windows millennium ένα πράγμα!).

obi

Και την ίδια μέρα δίνεται το update 1 των Windows 8.1, που φιλοδοξεί να τα φέρει πιο κοντά στο μέσο χρήστη …

Konstantinos

@kostas.kar Μας έβγαλες τα μάτια….

τα Windows 8 είναι μια χαρά αν εξαιρέσουμε το Metro. Σε απόδοση είναι καλύτερα απο τα πολύ σταθερά Windows 7.

thomas

Windows 95 και XP…απο εκει και περα το χαος…εγω τα 7 και τα 8 τα βλεπω ασταθη και πολυ βαρια….older is better…. 😉

Stavros

Το χειρότερο λειτουργικό που βγήκε ποτέ ήταν τα xp….

Nasos

Ειναι απιστευτα αυτα που διαβαζει καποιος κατα καιρους. Τα windows xp ειναι πλεον ενα απαρχαιομενο λειτουργικο συστημα. Σε ενα συστημα με >=1gb μνημη τα 8 ειναι το ποιο ελαφρυ λειτουργικο συστημα αυτη τη στιγμη. Ειναι κατι τελειως διαφορετικο η συνηθεια και τελειως διαφορετικο η παραγωγικοτητα και η ασφαλεια. Με 2 ωρες μπορει ενας μετριος γνωστης των xp να κανει μεταβαση στα 7-8. Ο αλλος λεει για windows 95…. τι να πει κανεις….να σας μιλησει για kernel ? Για ρχιτεκτονικη os ? Θανατηφορα τα 8 ? που ειναι το ποιο crash free os της MS ? …Καταλαβαινει κανεις οτι η τεχνολογια πασχει απο παροχυμενα μυαλα μεγαλης ηλικιας οπως το πολιτικο συστημα… xp-πασοκ-και αγιος ο θεος…. Καλημερα σας.

Topdim

Εντάξει καλά τα XP, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπούνε στην άκρη.
Windows 7 και Άγιος ο Θεός!!!
Τα 8 δεν μου άρεσαν εμφανισιακά, παρόλο που με αλλαγές γίνονται σαν 7.

Χρήστος Γ.

Εδώ και 7 χρόνια τα xp δουλεύω. Χωρίς να έχω ρωτήσει κάποιον, το θεωρούσα σίγουρο πως με 1g RAM δεν με παίρνει για καμία αναβάθμιση. Στο site της MS είδα οτι το 1g αρκεί για τα 8.1 δεν ξέρω όμως για τον επεξεργαστή μου. Απαιτείται:

“Επεξεργαστής: 1 gigahertz (GHz) ή ταχύτερος με υποστήριξη για PAE, NX και SSE2”

O Core 2 Duo E6300 1.86 κάνει άραγε ή παραείναι παλιός;

Μιας και πλέον έχω εξοικειωθεί με τα windows phones, νομίζω χρήσιμη θα ήταν μια αναβάθμιση και στο pc.

Όποιος τυχόν γνωρίζει ας απαντήσει.

Alexis

@Χρήστος Γ.
Βαλε τα 8.1 να παθεις ζημια.!
Ημουν απο αυτους που ελεγα οτι τα 8.1 ειναι για να τα χαιρεται η ms και μονο, τα εβαλα δοκιμαστικα σε ενα παλιο μισοχαλασμενο των 5400 στροφων δισκο που ειχα τα δουλεψα 30′ και τα εβαλα κατευθειαν στον ssd. Χρονος εγκαταστασης που δεν ξεπερναει τα 5′ πρακτικα σε 10′ εχεις απο το 0 λειτουργικο στο pc σου, δεν κολλανε πουθενα! και μιλαω για τον hdd δισκο με προγραμματα κτλ.
Τα XP πεθαναν για μενα απο τοτε που βγηκαν τα win 7 starter που ειναι σαφως καλυτερο λειτουργικο πιο ευχρηστο σταθερο και δεν εχεις να βαζεις drivers με την εγκατασταση τους, τα win 8 σε αυτον τον τομεα ειναι αιωνες μπροστα.

Χρήστος Γ.

Βρήκα λίστα με τις συμβατές CPU. Μέχρι και οι Pentium 20ετίας είναι μέσα.

https://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=8204&canMyCpuRunIt=Windows%208.1

Μόλις πάρω το Lumia 630, θα κάνω και και μια αναβάθμιση το pc.

Nickolas

Δε λέω καλά τα XP όμως δε βρίσκω το λόγο κάποιος απλός χρήστης να επιμένει να τα χρησιμοποιεί μετά από τόσα χρόνια, εκτός και αν δε βρίσκει κάποια προγράμματα που του είναι απολύτως απαραίτητα. Φυσικά δε μιλάμε για εταιρείες γιατί εκεί προφανώς είναι και θέμα κόστους.
Προσωπικά πάντως έβαλα τα 8 στο παλιό λάπτοπ και πετάει, χθές ήρθε και η αναβάθμιση της 8.1 και έχει κάποιες πολύ χρήσιμες προσθήκες, ειδικά η δυνατότητα να έχεις ανοιχτές τις metro εφαρμογές και στο desktop πολύ βολική.

Ashton Putcher

@kostas.kar Μου χρωστάς μία εγχείριση στα μάτια από την βλάβη που τους προκάλεσες.

@Nasos Συμφωνώ φίλε, οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, νομίζουν ότι η επιλογή λειτουργικού είναι κάτι σαν την επιλογή ανάμεσα σε παστίτσιο-μουσακά ή μπακλαβά-κανταΐφι. Βέβαια ο μέσος χρήστης έχει κριτήρια επιλογής του τύπου “Αααα, είναι πιο ωραία γιατί το Start button από τετράγωνο έγινε κυκλικό και το λιβάδια στο Desktop είναι πιο πράσινα”.

Για τον οικιακό χρήστη οκ, δεν έγινε και τίποτα, το πολύ πολύ βάζει λίγη μνήμη και κάνει ένα update, αλλά για τον επαγγελματία; Η παλιά μου εταιρεία έχει όργανα μετρήσεων που κόστιζαν 350.000 ευρώ και λειτουργούν αποκλειστικά σε Windows XP (και μερικά σε DOS!?).
Μην ξεχνάτε επίσης ότι το 30% των ΑΤΜ τρέχουν XP καθώς και χιλιάδες συστήματα από τερματικά σιδηροδρόμων και αεροδρομίων μέχρι vending machines. Σε καμία περίπτωση δεν λέω να κολλάμε στο παρελθόν, ίσα ίσα το ακριβώς αντίθετο και αν αυτό το και προσέγγιση προς open source software ακόμη καλύτερα.

Ασφαλώς και από την άλλη όλες οι εταιρείες θέλουν να πουλήσουν software και κατά συνέπεια hardware, επομένως that’s the way it is….

asdf

Καιρός οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να βάλουν Linux. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων όλα το λογισμικό που χρησιμοποιεί στα windows μπορεί να βρει γι’ αυτό εναλλακτικές για Linux.

Όσον αφορά την καραμέλα ότι τα Linux δεν είναι εύκολα στη χρήση η απάντηση είναι, σε ποιόν αιώνα ζείτε; Σε πολλές περιπτώσεις τα Linux είναι ακόμα πιο εύκολα στη χρήση και από τα windows, ακόμα και η μητέρα μου που το μόνο που ξέρει είναι να μπαίνει στο internet προτιμά τα Ubuntu από τα windows 7.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ένας επιπλέων λόγος είναι η μείωση του κόστους, άμα έχεις 10 PC με widnows, πρέπει για κάθε ένα από αυτά τα windows να τα πληρώσεις, ενώ τα Linux είναι δωρεάν, και μην αναφερθώ σε πληθώρα λογισμικού που κυκλοφορεί εμπορικά για τα windows ενώ για τα Linux υπάρχουν πολλές open source εναλλακτικές.

Τέλος τέρμα η ανάγκη για αναβάθμιση υλικού για να τρέξουν τα widnows 7, τα Linux είναι πολύ πιο ελαφριά οπότε γλυτώνουμε κι άλλα λεφτά αφού δε θα αγοράσουμε καινούρια PC.

george

Windows xp και 95 ειναι τα καλυτερα!!!! back to basics!!!

sokel

Τα Παράθυρα ΧΡ τελείωσαν έχετε υπολογιστή που δεν αποδίδει καλά απλά τι σας νοιάζει
βάλτε inux καλές και φιλικές υπάρχουν αρκετές ξεκινήστε με Xubuntu Lubuntu ή ubuntu ειναι δωρεάν έχουν αρκετούς Έλληνες φίλους για τυχών απορίες και θα αναστήσετε τον 13χρονο υπολογιστή σας με κάτι σύγχρονο οσο ποιο νέο βέβαια τόσο καλύτερα αλλά δουλεύει

Alan

Εγώ πάλι μόνο για το Office λυπάμαι, που το έχω ξεζουμίσει όλα αυτά τα χρόνια και το ξέρω απ’ έξω… Τα XP ωραία ήταν, αλλά τα υπόλοιπα προσέφεραν ευκολίες που είναι ωραίες, τα Vista και τα 7, τα 8 είναι άλλη φάση.. Και είναι και ακόμα εξελισόμενα, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη άποψη…

Ηαρις

asdf πας με τα καλα σου Linux; Βαλε google εικονες linux. Εγω το εκανα και μονο βιντεο με τσοντες δεν μου εβγαλε

Ηαρις miv

πας με τα καλα σου Linux; Βαλε google εικονες linux. Εγω το εκανα και μονο βιντεο με τσοντες δεν μου εβγαλε

Constantine

Δυστηχως το εχουμε αυτο σαν λαος, κολαμε παρα πολυ συναισθηματικα με τα παντα ακομα και αν αυτο πλεον θεωρειτε απαρχαιομενο και δν συμβαδιζει μ την εποχη. Νταξει τα ωραια τα xp με αυτα μεγαλωσαμε αλλα ρε παιδια μετα τα xp εχουν βγει αλλες 3 εκδοσεις ο τομεας της τεχνολογιας και του ιντερνετ αλλαζει καθε 6 μηνο εδω δν κολαει το ρητο ο παλιος ειναι αλλιως, δν μιλαμε για ενα παλιο μουσικο οργανο που εχει αλλη αισθηση σε σχεση με τα καινουργια η την αισθηση και την ποιοτητα που βγαζει ενας αναλογικος ηχος σε σχεση με τον ψηφιακο (δν ξερω κατα ποσο ειναι σωστο το παραδειγμα μου αλλα καταλαβαινετε τι θελω να πω). Πλεον απο εδω και περα τα xp δν θα εχουν υποστηριξη και παλι πολυ κρατησαν, το οτι δν εχουν υποστηριξη αυτο τα καθιστα ευαλωτα γτ λοιπον να παραμεινεις σε ενα ευαλωτο μηχανημα (υπαρχουν πολλοι που θα συνεχησουν με τα xp και οταν τους λες οτι δν θ εισαι ασφαλες απο εδω και περα λενε το κλασικο ε σιγα τι θα παθεις κ δν δεχονται το γεγονος (τα κολημενα μυαλα που λεμε). Εχουμε μεγαλο προβλημα τεχνολογικου αναφαλβητισμου στην Ελλαδα, εχουμε μαθει με τα σπασμενα προγραμματα τα οποια ειναι σαν… Συνέχεια »

Stefanos1322

Το τέλος μιας εποχής….
έφυγε το πρώτο λειτουργικο τισ MS
ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΡΕ τα win95 win98 δεν είναι ήταν λειτουργικο ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

marios

πρωτα απ’ολα, αλλο linux αλλο χπ
τα χπ ειναι το πιο καλο λειτουργικο-ρωτηστε και προγραμματιστες.ελαφρυα ειναι και τρεχουν σε ολα τα pc.
χθες ο Η/Υ μου μου ειπε οτι εληκσαν τα win
λεω τωρα εγω: γιατι η μικροσοφτ να το κανει αυτο;
σε ολουσ αρεσαν τα χπ και τα ειχαν συνηθισει πολυ.ειδικα το office
παλια πηγαινα πληροφορικη
σε ολες τισ σχολες τα χπ μαθαιναν
ακομα διατηρουν τον αριθμο χρηστων τους
λιγα downloads δεν κανουν για χπ
οσες δυνατοτητες και να εχουν τα αλλα os και οσο και να εξελησσονται, τα χπ παντα θα ειναι μια χαρα γιατι δεν ειχα προβληματα.δυνατοτητεσ εχουν, ελαυρια ειναι, γρηγορα και δεν κινδυνευεις απο τιποτα.και για gaming καλα ειναι, και για δουλεια
και για οσουσ λενε οτι ειναι πιο ευκολα στη χρηση τα 7 και τα 8, τα χπ ειναι τελεια.

thomas

@Stefanos1322 ειναι ασχημο ακομα και να βαζεις στο στομα σου τα windows 95…φανταζομαι οτι οι περισσοτεροι τα θεωρουν το πιο σταθερο λειτουργικο της ms και δευτερα τα xp…τα win7 και 8 ειναι πολυ βαρια…..μου θυμιζει πολλες φορες το ios στα κινητα….τα πρωτα ios ηταν τοσο ελαφρια και σταθερα….μετα τα βαρυνε η apple κι αρχισαν τα προβληματα….κατι αντιστοιχο συμβαινει και στους υπολογιστες…..

Stefanos1322

@thomas μπορείς να το θεωρείς ότι θέλεις άλλα λειτουργικό δεν ήτανε ένα περιβαλλον που έτρεχε σε Dos ήταν, που οι “μην γνωρίζοντας” το θεωρούσαν…….. το πρώτο λειτουργικο με παράθυρα
Σαν έναν launcher σε κινητό Android έφερνε περισσότερο

Argaliad

@Marios, τα xp για gaming ειναι μια χαρα?? Πλακα μας κανεις για να παιζεις Counter ναι οκ αλλα για ολα τα νεα παιχνιδια τελευταιων χρόνω και ειδικα αυτα που ερχονται, ουτε καν τα τρεχουν. Επίσης τα Windows 8 οσο και να μην σας αρεσουν λογο Metro πετανε, ακομα και σε σχεση με τα 7. Το boot time ειναι εξωπραγματικο, ειναι ποιο crash free απο ποτε πρωσοπικα το Search parameter μου ειναι το start screen ειναι οτι ποιο ευελικτο εχω δει σε σχεση με το Seacrh των παλιων windows. Ακομα και το Start Screen με τα tiles χρησημευει μια χαρα και ειναι και ποιο ελεφρυ στο να εχεις πολλες συντομευσεις κατηγοροποιημενες πχ ( game, productivity, και οτι θες) Desktop κλασικο υπαρχει, δεν καταλαβαινω το προβλημα!! Το οτι μαθαιναν xp σε ολες τις σχολες σημαινει οτι πρεπει να μεινεις με αυτό. Επίσης η μεταβαση και η εξοικοίωση με ενα νεο λειτουργικό ειναι υπόθεση λεπτών!!

Mimis

Κριμα….
Κριμαααα…
Κριμααααααα…..
Πανε τα xp….
Που παει αυτος ο κοσμος..?
Γιατι ρε Μαικροσοφτ??
Γιατι…?
Πανε τα Xp…ο τηλεγραφος…..η ατμομηχανη…η γκιλοτινα..οι ζωνες αγνοτητος…
Τωρα..?
Τωρα..πως θα παμε μπροστα,χωρις αυτα?
Χωρις αυτα..που μεγαλωσανε γενιες και γενιες…
Παιδια…Χωρις πλακα τωρα.
Ειλικρινα ξεκινω να πιστευω οτι κατι μας ΡΑΝΤΙΖΟΥΝ τα αεροπλανα,με αυτα που διαβαζω…
Και η ειρωνεια ειναι οτι τα διαβαζω σε τεχνολογικο blog.
Αυτο ειναι το χειροτερο..

Νίκος

Η εποχή προχωράει, οπώτε λογικό είναι να αλλάζουν η να περνάνε στην ιστορία ακόμα και τα καλύτερα. Η microsoft όμως καλό θα ήταν να βγάλει στις αγορές κάτι καινούριο, ανάλογο των xp. Τα windows7 είναι φυσικά άριστα, έτη καλύτερα απο τα 8.1, δεν θέλω να αναφερθώ καν στο αίσχος των vista, τα οποία έπρεπε να έχουν είδη καταργηθεί. Σε παλιά μοντέλα του 2001, είναι ανούσιο για όσους τα διαθέτουν ακόμα να αναβαθμίσουν, ακόμα και σε κέλυφος. Με 400€ αγοράζεις άνετα καινούριο πράμα, με όλες τις ανέσεις και αποσύρεις τα παλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured MacBook Air

Η Microsoft λέει ότι τα Windows laptop με Snapdragon X Elite θα είναι πιο γρήγορα από το M3 MacBook Air

Η Microsoft θα υποστηρίξει ότι τα επερχόμενα Windows laptop με τον Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι ταχύτερα από το Μ3 MacBook Air.

Software featured Microsoft Windows 11

Η Microsoft καταργεί το WordPad από τα Windows 11 μέσα στη χρονιά

Η εφαρμογή WordPad αποτελεί μέρος των Windows από τα Windows 95, αλλά η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι την καταργεί από τα Windows 11.

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.