To MP3 φτάνει στο τέλος του

MP3 τέλος, To MP3 φτάνει στο τέλος του

Τον θάνατο του MP3 προανήγγειλαν οι δημιουργοί της περιβόητης μορφής συμπίεσης μουσικών αρχείων. Το Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, το οποίο είναι μέλος του γερμανικού σώματος έρευνας που εφηύρε την τεχνολογία, έχει τερματίσει την αδειοδότηση του προγράμματος για συγκεκριμένες πατέντες που σχετίζονται με το MP3, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την πρώτη παρουσίασή του.

Το ινστιτούτο δήλωσε ότι παρόλο που το MP3 είναι ακόμη δημοφιλές στους καταναλωτές, εντούτοις θεωρείται πλέον ξεπερασμένο καθώς πλέον υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί κωδικοποιητές ήχου με πιο προηγμένα χαρακτηριστικά.

Ο Bernhard Grill, επικεφαλής του τομέα Fraunhofer και ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας που ανέπτυξε το MP3, δήλωσε ότι πλέον το AAC (Advanced Audio Coding), είναι το νέο στάνταρ για κατέβασμα μουσικής και για άκουσμα μουσικής στα κινητά.  Να σημειωθεί ότι το Fraunhofer Institute for Integrated Circuits βοήθησε και στην δημιουργία του AAC. Όπως δήλωσε ο Bernhard Grill: “(Το AAC) είναι πιο αποτελεσματικό και προσφέρει αρκετά μεγαλύτερη λειτουργικότητα”.

Η απόφαση αυτή να σταματήσει η υποστήριξη του MP3 δεν θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα στους χρήστες, καθώς θα μπορούν να ακούνε αρχεία MP3. Όμως, χωρίς υποστήριξη, η μετατόπιση σε πιο σύγχρονες εναλλακτικές είναι αναπόφευκτη.

Το MP3 λανσαρίστηκε το 1994 και έφερε την επανάσταση στον τρόπο που ακούμε μουσική, καθώς μείωσε τα αρχεία ήχου μέχρι και 95%, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να μπορούν να μεταφέρουν πλέον αρχεία ήχου σε μικρές φορητές συσκευές, αντί να κουβαλάνε μαζί του CD players και CD.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Σταύρος Χρι

Όταν έχεις ζήσει χωρίς mp3 και διαβάζεις για την εφεύρεση αυτού ως ιστορικό γεγονός τότε καταλαβαίνεις πώς μεγάλωσες !!!

keysmith

επειδή έχασε τα δικαιώματα πάει να το βγάλει “άχρηστο” και λογικό αλλά δεν πιάνει.

Όχι μόνο δεν πέθανε αλλά τώρα θα κάνει πιο μεγάλη καριέρα και θα αναπτυχθεί και πιο εύκολα από την κοινότητα. Προφανώς δεν είναι το καλύτερο ούτε χρειάζεται αλλά ούτε και σημαίνει ότι δεν είναι “αρκετό” για τον σκοπό που υπηρετεί (ακρόαση σε μέσο σύστημα).

Επειδή το παίζουν ΟΛΑ (mobiles, speakers, home audio, car audio κτλ) θα είναι για πάρα πολλά χρόνια μαζί μας. Τα ίδια λέγαν και για το jpeg αλλά αυτά τα δύο θα είναι παρέα ως βασιλιάδες του χώρου τους (ήχος και εικόνα) για πάρα πολλά χρόνια.

KnightRider

Το MP3 θα πρεπε να πεθάνει εδω και χρόνια γιατί μου την εδινε που εκοβε καποιες υψηλες συχνοτητες ,πλέον AAC και OGG

Αντώνης

Εντάξει, έχεις βασιστεί για την είδηση στο αμερικάνικο πρακτορείο και το αναφέρεις και ως πηγή και όλα καλά. Αυτό το Fraunhofer Institute for Integrated Circuits τι το αφήνεις έτσι; Ή θα το μεταφράσεις, ή θα το βάλεις στο πρωτότυπο στα Γερμανικά, ψάχνεις στο Google και σε δευτερόλεπτα βρίσκεις το Fraunhofer-Institut für Integrierte Schaltungen, ή Fraunhofer IIS που το αναφέρουν συνήθως. Το integated circuits στα ελληνικά το λέμε ολοκληρωμένα κυκλώματα αν προτιμάς τη μετάφραση, για να καταλάβει ίσως ας πούμε κάποιος τι ινστιτούτο είναι αυτό. Και τη μετάφραση φαντάζομαι τη βρίσκεις εξ ίσου εύκολα.

Επίσης, τι βοήθησε στην κατασκευή του AAC; Τι είναι, κανένα στάδιο; Στη δημιουργία του βοήθησε. Εκεί βρήκες να πρωτοτυπήσεις;

Techskepticon

Συγχαρητήρια στο φίλο που έδωσε την πραγματική έκταση της είδησης. Σήμ. Πολλά site την αναφέρουν αλλά όχι εσείς

Έληξε η πατέντα του mp3. πλέον όλοι θα μπορούν να ενσωματώνουν αυτό τον τύπο από Linux διανομές μέχρι software όπως το audacity. Το mp3 έγινε δημοφιλές και θα παραμείνει για τον ίδιο λόγο που Google Facebook κλπ συμπιέζουν φωτογραφίες βίντεο και ήχο και δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την αρχική ποιότητα

manosz

Εδώ δν ενδιαφέρονται να ενημερώσουν.. Αλλά πράγματα τους ενδιαφέρουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήχος CES 2018 Qualcomm

Qualcomm: Chipset για ασύρματα ακουστικά [CES 2018]

Ένα chipset με ενσωματωμένο Bluetooth για ασύρματα ακουστικά επέδειξε η Qualcomm στη CES 2018.

Ήχος Google Assistant LG

LG ThinQ: Το ηχείο με Google Assistant στη CES 2018

Το πρώτο της ηχείο με Google Assistant, το LG ThinQ θα παρουσιάσει επίσημα στη CES 2018 η LG.

Ήχος Bluetooth

Xelento Wireless: Αυτά είναι τα πιο ακριβά in-ear ακουστικά Bluetooth

Τα ακουστικά Xelento Wireless της Γερμανικής Beyerdynamic κοστίζουν 1.199 ευρώ και περιγράφονται από τους κατασκευαστές του ως ένα ηχητικό κόσμημα.

Gear RAZER

Razer: Ανακοινώνει την κυκλοφορία του Leviathan Mini BT Speaker

Εδώ και περισσότερο από μια πενταετία η Razer έχει γεμίσει το χώρο των περιφερειακών με ένα σωρό από gadgets που έχουν συναρπάσει, έχουν εκνευρίσει, αλλά έχουν αδειάσει και τα ταμεία των fans. Δίνοντας ξανά έμφαση στον ήχο, η Razer κυκλοφορεί το Leviathan Mini.