Space News Report – 10.10.2012

Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars που θα φτάσει στον Άρη σε έξι χρόνια ενώ οι εταίροι του προγράμματος του Διαστημικού Σταθμού ανακοίνωσαν ότι αποστολή διάρκειας ενός χρόνου θα ξεκινήσει εκεί το 2015. Ευρωπαίοι ερευνητές ανακάλυψαν πάγους στην καρδιά της κόλασης του πλανήτη Αφροδίτη αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό στους κομήτες ενός μακρινού άστρου.

Space News Report, κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Animation της αποστολής ExoMars.

Η Ελλάδα στον Άρη το 2018!
Πολύ ευχάριστη είναι προφανέστατα η είδηση αυτή –όπως και οι δυο που παραθέσαμε στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του συναδέλφου Κώστα Δεληγιάννη στην εφημερίδα Καθημερινή (22.9.2012), συμπατριώτες μας αναπτύσσουν ένα σύστημα μηχανικής όρασης το οποίο θα τοποθετηθεί στο ρομποτικό όχημα που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για την εξερεύνηση του Άρη! Στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars, το τροχοφόρο αυτό πρόκειται να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη το 2018 με αντικειμενικό σκοπό την ανακάλυψη στοιχείων που ίσως επιτρέψουν να απαντηθεί το προαιώνιο ερώτημα: υπήρξε ή υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη; Για το σκοπό αυτό, το ρομποτικό όχημα θα πρέπει να αναλύσει τόσο επιφανειακά δείγματα όσο και δείγματα από το υπέδαφος. Έτσι θα είναι εφοδιασμένο με τρυπάνι το οποίο θα μπορεί να φτάσει μέχρι βάθος 2 μέτρων. Η ελληνική επιστημονική ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα (υπόψη ότι η χώρα μας είναι μέλος της ESA εδώ και μερικά χρόνια), εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτρέπει στο όχημα να «αντιλαμβάνεται» το περιβάλλον και να αποφασίζει πώς θα κινηθεί –αφού η τεράστια απόσταση Γης-Άρη δεν επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο με ραδιοσήματα. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτριο Σούντρη μέλους της ομάδας (στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕΙΠ Κρήτης) το σύστημα αυτό θα αποτελείται από τσιπ όπου θα τρέχουν ειδικοί αλγόριθμοι επεξεργασίας δεδομένων ρομποτικής όρασης. Τα δεδομένα αυτά θα προέρχονται από κάμερες υψηλής ανάλυσης και θα χρησιμοποιούνται για να καταστρωθούν λεπτομερέστατοι τρισδιάστατοι χάρτες. Έτσι το ρομπότ θα μπορεί να τους «διαβάζει» για να κινείται αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.

————————————————————————————————————————————

Περιήγηση στον ρωσικό σταθμό Mir. Ευτυχώς για τους αστροναύτες ο ISS είναι σαφώς πιο ευρύχωρος.

Αποστολή διάρκειας ενός έτους στον ISS
Κι ενώ η Ευρώπη ετοιμάζει τον επόμενο βολιστήρα για τον Άρη, η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) ανακοίνωσε ότι οι εταίροι του προγράμματος του Διαστημικού Σταθμού (ISS) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια πειραματική αποστολή στην οποία ένας Ρώσος κοσμοναύτης και ένας Αμερικανός αστροναύτης θα παραμείνουν επί έναν ολόκληρο χρόνο στον ISS. Αυτό αναμένεται να γίνει το 2015. Μέχρι τώρα οι βάρδιες πληρωμάτων στον διαστημικό σταθμό ήταν εξάμηνες –αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση είχε πραγματοποιήσει αποστολή διάρκειας ενός χρόνου το 1986-1987 αν και βέβαια αυτή είχε οργανωθεί και πραγματοποιηθεί με εντελώς διαφορετικά κριτήρια και παραμέτρους από εκείνα των αποστολών στον ISS. Επίσης ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ (από τον οποίο κάποτε είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη) έζησε σχεδόν 438 μέρες στο διάστημα στον διαστημικό σταθμό Mir την περίοδο Ιανουαρίου 1994 – Μαρτίου 1995. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να παρατηρηθούν κάποιες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διαστημικών συνθηκών (έλλειψη βαρύτητας) στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα δεδομένα που θα συλλεγούν θα επιτρέψουν να μάθουμε περισσότερα για το τι βιοϊατρικά προβλήματα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μακράς διαρκείας διαπλανητική αποστολή (στον Άρη ή στους αστεροειδείς). Ο ISS είναι διαρκώς κατοικημένος εδώ και πάνω από 11 χρόνια, έχοντας καταρρίψει το ρεκόρ των 10 ετών που κατείχε ο σοβιετικός/ρωσικός Mir ήδη από το 2010. Στην περίοδο αυτή οι επιστήμονες κατάφεραν να συλλέξουν πολλά βιοϊατρικά δεδομένα σχετικά με το πώς η παραμονή σε έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και ψυχισμό. Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η μείωση της οστικής μάζας, η οποία μάλιστα είναι και μη αναστρέψιμη, η ελάττωση της μυϊκής μάζας και διαταραχές της όρασης.

————————————————————————————————————————————

Promotional video της NASA στο οποίο περιγράφεται μια σύνθετη αποστολή ρομποτικής εξερεύνησης της Αφροδίτης.

Υπάρχουν πάγοι στην κόλαση της Αφροδίτης
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να ετοιμάζουν την αρειανή αποστολή ExoMars, όμως ένα άλλο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο εξερευνά εδώ και χρόνια την αφιλόξενη Αφροδίτη. Το Venus Express περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη-κόλαση από την άνοιξη του 2006. Η Αφροδίτη, παρότι παρόμοια σε μέγεθος με τη Γη, διαθέτει μια πυκνότατη ατμόσφαιρα διοξείδιου του άνθρακα ενώ στην επιφάνειά της επικρατεί υψηλότατη θερμοκρασία (σχεδόν 500ο C) και τρομερή πίεση (90 ατμόσφαιρες). Ωστόσο το Venus Express ανακάλυψε κάτι απροσδόκητο σε αυτόν τον καυτό πλανήτη: ψυχρές ζώνες ψηλά στην ατμόσφαιρα στις οποίες η θερμοκρασία ίσως είναι αρκετά χαμηλή ώστε να παγώσει το διοξείδιο του άνθρακα και να μεταβληθεί σε χιόνι ή χαλάζι. Συγκεκριμένα, το στρώμα αυτό φαίνεται να υπάρχει σε υψόμετρο 125 χλμ ενώ η θερμοκρασία που επικρατεί εκεί είναι γύρω στους -175ο C. Το περίεργο είναι πως αυτό το στρώμα είναι πολύ ψυχρότερο από οποιοδήποτε στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, παρότι η Αφροδίτη είναι σημαντικά πλησιέστερα στον Ήλιο. Η ανακάλυψη έγινε χάρη στην παρατήρηση του ηλιακού φωτός το οποίο φιλτραριζόταν μέσα στην αφροδιτιανή ατμόσφαιρα. Η παρατήρηση επέτρεψε στους επιστήμονες να εξακριβώσουν τις συγκεντρώσεις μορίων διοξειδίου του άνθρακα σε ποικίλα υψόμετρα κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στο φωτισμένο και το σκοτεινό ημισφαίριο του πλανήτη. Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με άλλα σχετικά με την ατμοσφαιρική πίεση σε κάθε υψόμετρο, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες. Το ψυχρό στρώμα είναι πιασμένο σαν «σάντουϊτς» ανάμεσα σε δυο θερμότερα στρώματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δεδομένα είναι πολύ «φρέσκα» ακόμα για να γίνει κατανοητό τι επιπτώσεις θα έχουν στα καθιερωμένα μοντέλα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.

————————————————————————————————————————————

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της ζώνης σκόνης και του εξωπλανήτη στο β του Οκρίβαντος.

Οι κομήτες ενός μακρινού άστρου
Πάγοι μπορεί να βρέθηκαν στην καυτή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αλλά και σε ένα άλλο σημείο του σύμπαντος, αφάνταστα μακρινότερο, ανακαλύφθηκε ένα πολύ σημαντικό υλικό, πάλι από Ευρωπαϊκή συσκευή. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε παρθένο (pristine) υλικό το οποίο ταυτίζεται με εκείνο των κομητών του Ηλιακού μας Συστήματος στη ζώνη σκόνης γύρω από το νεαρό άστρο β του Οκρίβαντος. Ο Οκρίβας [Pictor] είναι ένας αμυδρός αστερισμός του νότιου ημισφαιρίου (βλ. και εδώ). Η παρατήρηση έγινε χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel της ESA. Το β του Οκρίβαντος έχει ηλικία «μόλις» 12 εκατομμύρια χρόνια και απέχει περίπου 63 έτη φωτός από τη Γη. Διαθέτει έναν γίγαντα αεριώδη πλανήτη μαζί με μια ζώνη σκόνης και συντριμμάτων η οποία κάποια στιγμή ίσως εξελιχθεί σε ζώνη παγωμένων σωμάτων, όπως η Ζώνη Kuiper στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Χάρη στις παρατηρήσεις του Herschel, η σύνθεση της σκόνης στο σύστημα του β του Οκρίβαντος προσδιορίστηκε για πρώτη φορά. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακάλυψη του ορυκτού ολιβίνης ο οποίος κρυσταλλοποιείται από υλικό του πρωτοπλανητικού δίσκου το οποίο βρίσκεται κοντά σε νεογέννητα άστρα και μετά ενσωματώνεται σε κομήτες, αστεροειδείς και πλανήτες. Η πλούσια σε μαγνήσιο ποικιλία του ολιβίνη απαντάται σε μικρά και «πρωτόγονα» σώματα όπως οι κομήτες ενώ η πλούσια σε μαγνήσιο εκδοχή υπάρχει συνήθως σε μεγάλους αστεροειδείς που έχουν υποστεί θέρμανση ή άλλη διαδικασία. Το Herschel ανακάλυψε πλούσιο σε μαγνήσιο ολιβίνη στη ζώνη της σκόνης (που απέχει 15-45 αστρονομικές μονάδες από το άστρο, όπου η θερμοκρασία πέφτει στους -190ο C). Το ποσοστό σε ολιβίνη είναι 4%, εκπληκτικά παρόμοιο με εκείνο των «δικών» μας κομητών 17P/Holmes και 73P/Schwassmann-Wachmann 3.

————————————————————————————————————————————

www.vembos.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

30 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris Charalampakis

Ενδιαφέρον το video με τον ΜΙΡ αλλά δεν είναι για τον Τιτάνα όπως λέει η λεζάντα 🙂

Κώστας Βλαχάκης

Dimitri, Προστέθηκε η σωστή λεζάντα: “Περιήγηση στον ρωσικό σταθμό Mir. Ευτυχώς για τους αστροναύτες ο ISS είναι σαφώς πιο ευρύχωρος.”

Ευτυχώς που δεν είχε φύγει για το τυπογραφείο!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ

Oχι και τοσο ευρυχωρος ο ISS αλλα τελος παντων….

Γιώργος Ζαφειρίου

Πάγος στην καρδιά της Θεάς του Έρωτα.

“Όπως πάνω, έτσι και κάτω” που θά’λεγε κι ο γείτων Αδελφός της…

Θανάσης Βέμπός

@Χρήστος Κασταμονίτης. Ο ISS έχει ωφέλιμο χώρο γύρω στα 830 κυβικά μέτρα. Ο Μιρ είχε γύρω στα 350 κυβικά. Ενα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών έχει γύρω στα 250 κυβικά. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι στην έλλειψη βαρύτητας είναι διαθέσιμες και οι 3 διαστάσεις ενώ στο γήινο διαμέρισμα ουσιαστικά μόνο το πάτωμα.
@ Γιώργος Ζαφειρίου: Υποθέτω ότι θα το πήρατε απο το Σμαραγδένιο Πίνακα!

Λεωνίδας

Θα ήθελα να επισημάνω μόνο ένα λάθος που έχει γίνει στις λεζάντες των δυο τελευταίων βίντεο, που αναφέρονται λανθασμένα σε διαφορετικά πράγματα απ’αυτά που δείχνει το βίντεο (είμαι τελειομανής τί να κάνω!) Άκρως ενδιαφέροντα τα νέα της εβδομάδας! Πάντα με πιάνει ένα συγκεκριμένο ρίγος συγκίνησης κάθε φορά που ανακαλύπτουμε στο Σύμπαν συγκεκριμένα χημικά στοιχεία ή φυσικές διαδικασίες που παρατηρούνται και στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα (όπως στην περίπτωση του β Οκρίβαντος)! Απ’την άλλη, ήταν αναμενόμενο να ανακαλυφθούν ψυχρές ζώνες ψηλά στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Ήταν κάτι που οι πλανητικοί επιστήμονες υποψιάζονταν για χρόνια. Μερικοί μάλιστα εικάζουν οτι σε υψόμετρο γύρω στα 50 χλμ η θερμοκρασία είναι περίπου αυτή μιας ανοιξιάτικης μέρας στη Γη! Διόλου απίθανο. Πόσο χαίρομαι κάθε φορά που ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα, για αντικείμενα που νομίζουμε οτι γνωρίζουμε καλά! Η συνειδητοποίηση οτι στην ουσία γνωρίζουμε ελάχιστα και οτι η γνώση δεν σταματάει ποτέ, είναι άκρως αναζωογωνητική! Γιατί δεν προβάλλονται περισσότερο οι Ελληνικές προσπάθειες στην διαστημική έρευνα?? (Ρητορική ερώτηση, τί ρωτάω τώρα???) Εκτός από τις πρωτοποριακές έρευνες Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων που παρουσιάστηκαν στα νέα της προηγούμενης εβδομάδας, διαβάζω εδώ σήμερα για την Ελληνική ομάδα που συμμετέχει στην αποστολή ExoMars (δεν είχα ιδεά!). Όπως επίσης, φέτος το καλοκαίρι, Έλληνες μαθητές λυκείου… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπός

@Λεωνίδα, όντως ο δαίμων του διαδικτύου χτύπησε! Τώρα, η ερώτηση γιατί δεν προβάλλονται ουσιαστικές ειδήσεις απο τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης είναι ρητορική. Δεν προβάλλονται επειδή δεν ενδιαφέρουν το μέσο τηλεθεατή κι ο μέσος τηλεθεατής δεν ενδιαφέρεται επειδή τα μέσα δεν τα προβάλλουν. Catch 22 με άλλα λόγια…

Τhunderbolt

H ερώτηση του Λεωνίδα είναι “ρητορική” επειδή μας έχουν κάνει να ζούμε σε μια κατάσταση εικονικής πραγματικότητας, όπου πραγματικότητα δεν είναι όλα αυτά – και ακόμα περισσότερα -επιτεύγματα ξένων & Ελλήνων επιστημόνων αλλά η “δόση” που έρχεται – δεν έρχεται, ο κυρ Φώτης που αντιστέκεται με το ένα χέρι και υπογράφει ότι του φέρνουν με το άλλο και γενικά όλα αυτά. Ακόμα και στις ειδήσεις αν δείξουν κάτι διαστημικό ή επιστημονικό το βάζουν τελευταίο μετά από τα “περίεργα & ευτράπελα” βιντεάκια με το γατάκι που δάγκωσε ένα σκύλο. Σκουπίδια παντού με τους τόνους όπως και αυτά που έχουν μέσα στα κεφάλια τους. Αν έχουμε ακόμα δουλειά = εισόδημα, το μόνο που μας σώζει είναι να δημιουργούμε μικρές οάσεις επικοινωνίας όπως αυτή και να μεταφέρουμε τις πραγματικές ειδήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους! Ευχαριστούμε Θανάση για την εξαιρετική ενημέρωση!

Θανάσης Βέμπός

@Thunderbolt. Εγώ σας ευχαριστώ. Πολύ ωραία τα έθεσες σχετικά με την ενημέρωση. Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι.

Μενέλαος

Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα των Ελλήνων για τον Άρη, όπως εντυπωσιακό και το γεγονός της ψυχρής ατμοσφαιρικής ζώνης στην Αφροδίτη. Όμως, γιατί δεν μπορεί να καθοδηγηθεί με ραδιοσήματα ένα όχημα πάνω στον Άρη, τη στιγμή που η απόσταση είναι απείρως μικρότερη από την απόσταση που έχουν σήμερα από τη Γη τα Voyagers – και ελέγχονται ακόμη έτσι; Και μια και πιάσαμε τις ερωτήσεις, δώσε μου και κάποια στοιχεία για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ, έχω μείνει πολύ πίσω, ούτε που γνώριζα την ύπαρξή του!

Θανάσης Βέμπός

@Μενέλαος. Δεν μπορεί επειδή θα πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση που το όχημα βρει κάποια πέτρα, τρύπα ή άλλο επικίνδυνο εμπόδιο. Αν πχ δούμε ότι το όχημα κατευθύνεται σε μια τρύπα ειναι ήδη μάλλον πολύ αργά αφού αυτό που βλέπουμε συνέβη πριν 20 λεπτά (και θα χρειαστούν άλλα 20 λεπτά για να στείλουμε σήμα να αλλάξει πορεία). Πάντως τα σοβιετικά ρόβερ Λουνοχόντ το 1970 κινούνταν με τηλεχειρισμό απο τη Γη (η Σελήνη ειναι αρκετά κοντά ώσυτε τα ραδιοσήματα να φτάνουν εγκαίρως). Τα Voyager ουσιαστικά δεν ελέγχονται, απλώς παρακολουθούμε τα σήματα που εξακολουθούν να στέλνουν.

Το Herchel ειναι ένα ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο (εκτοξεύτηκε το 2009) που λειτουργεί στη ζώνη του υπερ-υπέρυθρου (far infrared) συνεπώς μπορεί να βλέπει “ψυχρά” αντικείμενα, πχ νέφη σκόνης κλπ. Ο συμπατριώτης μας Μανώλης Ξυλούρης δουλεύει στο πρόγραμμα -τον ξέρω προσωπικά και είμαστε και γείτονες στην Κυψέλη!

Γιώργος Ζαφειρίου

@ Θανάσης Βέμπος : Προφανώς η καλύτερη μέθοδος για την αποφυγή λακουβών και εμποδίων θα ήταν η παρουσία ανθρώπου εκεί, αλλά… ποιός να τρέχει τώρα εν μέσω κρίσης ;

Θάνος Παπασωτηρόπουλος

Μπράβο κε. Βέμπο – είμαι παλιός αναγνώστης σας από εποχές “μικτές” & σας βρίσκω πάντοτε επίκαιρο! Συνεχίστε την προσπάθειά σας.

Θανάσης Βέμπός

@ Γιώργος Ζαφειρίου. Και πρέπει να ΄χει και διαπλανητικό δίπλωμα κιόλας.

xx

Εδω εχω ιδρωσει να βγαλω το ερασιτεχνικο , και υπαρχει και διαπλανητικο ?!?!
Ω θεε μου διαβασμα…

Αραγε εκει το λαδωμα ποσο να πηγενει (?)
…………………………………………………………………
Θαναση αν μπορεις γραψε κατι για τα VOYAGER , το βημα ελεγε οτι οσονουπο η Nasa θα ανακοινωση οτι βγηκε απο την ηλιοσφαιρα. Ισχυει ?

Θανάσης Βέμπός

@Θάνος Παπασωτηρόπουλος. Ευχαριστώ. Θα συνεχίσω μέχρι τελικής πτώσεως.
@xx. Σίγουρα η ΕΛΠΑ θα χρεώνει κάτι παραπάνω αλλά θα το βγάζει το διαπλανητικό. Τώρα για το Voyager το διάβασα κι εγώ κι ήταν ένα απο τα υποψήφια θέματα αυτού του SNR. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το σκάφος θα βγει οριστικά απο την ηλιόσφαιρα γιατί δεν ξέρουμε πού ακριβώς φτάνει ή τι ιδιομορφίες παρουσιάζει σε αυτές τις παντελώς άγνωστες περιοχές.

Λεωνίδας

Τα Voyager είναι από τις πιο εκπληκτικές, επικές αποστολές ρομποτικών βολιστήρων που έχουν σταλθεί ποτε στο διάστημα! Όχι μόνο μας έστειλαν εκθαμβωτικές φωτογραφίες και πληροφορίες από ολόκληρο το εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα (εκτός του Πλούτωνα), όχι μόνο συνεχίζουν να λειτουργούν 35 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους (ήμουν αγέννητος τότε!), αποδεικνύοντας οτι οι διαστημικές μας κατασκευές μπορούν να λειτουργήσουν επ’αόριστο στο βαθύ διάστημα, δοθήσης της απαιτούμενης πηγής ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για δημιουργία επανδρωμένων αποικιών στο μακρινό μέλλον, όχι μόνο τα έκαναν όλα αυτά λειτουργώντας με 3 ραδιογεννήτριες συνολικής ισχύος 420 Watt (όσο μια χούφτα σπιτικές λάμπες!), αλλά θα λειτουργούν για καμιά δεκαετία ακόμα, και είναι σχεδόν στο χείλος της διαστρικής αβύσσου (εκεί που μας έχει ταξιδέψει μόνο η επιστημονική φαντασία η οποία πλέον γίνεται πραγματικότητα!). Το μόνο που μπορώ να αισθανθώ μπροστά στην προοπτική του να περάσουν τα Voyager στο διαστρικό διάστημα και εμείς να είμαστε εδώ να το παρατηρήσουμε είναι δέος! Όσον αφορά για το πώς θα καταλάβουμε οτι τα Voyager ‘πέρασαν’ στο διαστρικό κενό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του JPL, υπάρχουν 3 δείκτες γι’ αυτό: ο πρώτος είναι η μέτρηση της ποσότητας και της ταχύτητας των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου που “χτυπούν” τα Voyager, σωματίδια προερχόμενα από… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπός

@Λεωνίδα, ευχαριστώ για την εκτενή διευκρίνισή σου σχετικά με την ηλιόσφαιρα!

Λεωνίδας

@Θανάση, να είσαι καλά, ευχαρίστησή μου!

Nikolas K

Παρεμπιπτόντως Θανάση, το άρθρο σου για τον Άρμστρονγκ στην Πτήση, που δημοσίευσες και στο σάιτ σου, είναι από τα καλύτερα που έχεις γράψει.

Θανάσης Βέμπός

@Nikolas K. Ευχαριστώ. Επρεπε να εκτονωθώ λίγο!

Λεωνίδας

Θανάση, πρέπει να συμφωνήσω και γω με τον Nikolas. Το άρθρο σου ήταν μνημειώδες! Θα έπρεπε να απολαμβάνεις διεθνούς αναγνώρισης!

Έχεις γράψει πάρα πολλές φορές για την πλήρη αδιαφορία του κοινού για τις διαστημικές πτήσεις. Διάβαζα ένα άρθρο για την πρόσφατη απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour στο Μουσείο του Λος Άντζελες αυτές τις μέρες, και πώς εκατομμύρια Αμερικανοί περίμεναν με τις ώρες στην ουρά για να δουν το διαστημικό λεωφορείο να κάνει το τελευταίο του ταξίδι μέσα στους δρόμους του Λος Άντζελες! (Πραγματικά φαντασμαγορικό! Πόσο θα ήθελα να είμαι εκεί να το παρακολουθήσω!)

Είναι πραγματικά συγκινητική η αγάπη του κοινού για το διαστημικό λεωφορείο. Όμως αναρωτιέμαι, πού ήταν όλο αυτό το κοινό όλα αυτά τα χρόνια, όταν η NASA πάλευε να διατηρήσει την χρηματοδότησή της και πού ήταν αυτό το κοινό όταν ακυρώνονταν το ένα μετά το άλλο τα διαστημικά της προγράμματα?

Μήπως είμαι εγώ περίεργος και υπερβολικός? (‘Οχι δεν είναι ρητορική η ερώτηση!).

Τhunderbolt

H κρίση χτύπησε την Αμερική πολύ πρίν τη Leeman Brothers. Aκόμα και αυτή η χώρα που έχει την πολυτέλεια για χρέη τρισεκατομμυρίων (και συνεχίζει να δαπανά ασύστολα για πυρηνικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα προκειμένου να έχει το πάνω χέρι στον πλανήτη), αναγκάζεται να κόψει κάτι και η ΝΑSA δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση όταν κόβονται ακόμα και δαπάνες στον τομέα υγείας/κοινωνικής πρόνοιας. Ο ρομαντισμός του διαστήματος σκέτος δεν…τρώγεται και κοστίζει σε ψήφους. Εχουμε γίνει όλοι μας πιο “πρακτικοί” με την πάροδο του χρόνου και αυτό ίσως θα μπορούσε να μας το εξηγήσει καλύτερα ο Θανάσης. Αλλες οι ανάγκες του κοινού την γεμάτη προσδοκίες για φοβερά επερχόμενα επιτεύγματα κατά τη δεκαετία του ΄70 και άλλες σήμερα. Αλήθεια θυμάστε τις φοβερές προβλέψεις-προφητείες για: ρομποτική, τεχνητή νοϋμοσύνη, ολογραφία, νευρωνικούς υπολογιστές, ριζικές θεραπείες σοβαρών ασθενειών, διαστημικές αποικίες/δακτυλίους, κλπ? Σε κάποιους θα αρκούσε έστω μια σκούπα-ρομπότ που να σκουπίζει-σφουγγαρίζει μόνη της το… πάτωμα αλλά κι αυτό δεν το βλέπω εύκολο!

Θανάσης Βέμπός

@Λεωνίδας. Ευχαριστώ. Θα ζητήσω την ψήφος σας όταν κατέβω σε εκλογές (λέμε τώρα!)
@Thunderbolt. Παλιότερα είχα κάνει μια ομιλία στην οποία έθιγα απο μια γενικότερη οπτική γωνία αυτά τα θέματα. Μπορείς να την δεις εδώ: https://youtu.be/AZKXCSvp6sc. Το κλειδί ειναι η λέξη “παροντισμός”

Nikolas K

Χμμμ, από τεχνολογία καλά τα πάμε. Και η ρομποτική προοδεύει και η μικροηλεκτρονική προοδεύει και άλλοι κλάδοι προοδεύουν. Αυτό που μας λείπει είναι οι στόχοι, τουλάχιστον οι φανεροί…

Λεωνίδας

Θεωρώ οτι το θέμα είναι βαθύτερο και δεν έχει να κάνει απλά με την τεχνολογία. Θεωρώ οτι είναι πρόβλημα παιδείας γενικότερα και βαθύτερης προοπτικής (αυτό δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Αμερική βέβαια, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. Απλά εστιαζόμαστε στην Αμερική, γιατί αυτή διεξάγει το πιο ουσιαστικό διαστημικό πρόγραμμα). Δεν είναι μόνο οτι η Αμερική σπαταλάει τρισεκατομμύρια δολλάρια σε πολεμικές επιχειρήσεις ανα τον κόσμο για να το παίζει ο αστυνόμος του πλανήτη (οι δύο τελευταίοι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν ξεπέρασαν το 1 τρις! https://www.infoplease.com/ipa/A0933935.html) – αν και αυτό συντελεί σημαντικά στο όλο πρόβλημα. Είναι πρόβλημα ελλειψης παιδείας, κριτικής σκέψης και προοπτικής. Ο Θανάσης έχει γράψει στο παρελθόν πώς ο παγκόσμιος πολιτισμός έχει μετατραπεί σε έναν πολιτισμό ασύστολης κατανάλωσης απλά για την κατανάλωση. Είναι άκρως σοκαριστικό όταν διαπιστώσει κάποιος π.χ. οτι οι Αμερικάνοι σαν πολίτες, σπαταλάνε κάθε χρόνο 165 δισεκατομμύρια(!) δολλάρια σε πεταμένο φαγητό (https://www.businessinsider.com/americans-waste-165-billion-in-food-per-year-ndrc-2012-8), πώς η ίδια η αμερικάνικη Εφορία σπαταλάει άλλα τόσα ετησίως (https://www.articlesbase.com/economics-articles/how-the-irs-wastes-billions-of-taxpayer-dollars-every-year-6161417.html) και γενικώς πώς οι ίδιοι Αμερικανοί επιδίδονται σε ένα σωρό άλλες ανούσιες καταναλωτικές σπατάλες (https://finance.yahoo.com/news/13-ways-americans-throw-away-money.html). Μετά απ’όλα αυτά, και την στιγμή που τα έξοδα απλά και μόνο για να… δροσίζονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ξεπερνούν ετησίως ολόκληρο τον προύπολογισμό της NASA (https://globaleconomicanalysis.blogspot.gr/2011/06/air-conditioning-afghanistan-troops.html), το θεωρώ… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπός

@Nikolas K. Στόχοι μπορούν να υπάρξουν όταν μια κοινωνία διαθέτει “διαφορά δυναμικού” (δηλ. το ΔV στον ηλεκτρομαγνητισμό, δηλαδή πόλους με έντονες αντιθέσεις. Οταν ένας ολόκληρος πολιτισμός δομείται πάνω στην αρχή της “μη σύγκρουσης” (σε οποιοδήποτε επίπεδο) έχουμε το σημερινό κατάντημα (και πού να δεις αργότερα). Θυμάμαι ότι ένα σχετικό και εκπληκτικά εύστοχο θανατηφόρο ρητό είχε πει ο τρομερός Ρένος Αποστολίδης, αν το ανακαλύψω θα το παραθέσω.

@Λεωνίδας. Πολύ καλά τα ευρήματά σου σχ. με τις σπατάλες. Υπόψη ότι η αμερικανική κοινωνία ήταν πολύ πιο σπάταλη τη δεκαετία του 1960, όταν το κονδύλι για το Apollo είχε φτάσει στο 5% του ΑΕΠ. Αλλά παιδεία, κριτική σκέψη και προοπτική είναι όλα συμπτώματα και υποπροϊόντα της γενικότερης κατάστασης, δεν επιβάλλονται έξωθεν. Συνεπώς όταν έχεις μια κοινωνία φοβικών λοβοτομημένων, έχεις και αντίστοιχους “στόχους” και “προοπτικές” (λέμε τώρα…)

Λεωνίδας

Θανάση, έτσι για σύγκριση, και επειδή λένε οτι η ιστορία κύκλους κάνει, υπάρχει κάποια άλλη ιστορική περίοδος της ανθρωπότητας, κάποιος άλλος παλαιότερος πολιτισμός ή αυτοκρατορία, που να επιδυκνείει τα ίδια πολιτισμικά στοιχεία με το σήμερα, ή το δικό μας σήμερα είναι καινούριο “φρούτο” στην ανθρώπινη ιστορία?

Θανάσης Βέμπός

@Λεωνίδας. Νομίζω πως κάθε εποχή είναι και μοναδική. Ιδιαίτερα η σύγχρονη στην οποία υπάρχει ένας παγκοσμιοποιημένος πολιτισμός με ιδιαίτερα υψηλό πληθυσμό και τεχνολογία.

Johnd18

How To Buy Cheap Generic Ceclor 500mg addakffececc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Space

Relativity Space: Στον “πάγο” η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Αναβάλλεται προσωρινά η πρώτη εμφάνιση του μοναδικού πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση από την καλιφορνέζικη Relativity Space.

Business Space SpaceX

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Business Space

Roscosmos: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν αποκλεισμένοι κοσμοναύτες

Η διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Internet featured Space

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Επιστήμονες του ESA ερευνούν τρόπους ώστε να αδρανοποιήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις ανάγκες σε τροφή και οξυγόνο.