Space News Report – 25.09.2012

Κινητικότητα πληρωμάτων παρατηρείται τελευταία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ η προσέγγιση της ιδιωτικής κάψουλας Dragon στην τροχιακή αυτή πλατφόρμα σε λίγες μέρες θα αποτελέσει σημαντικό τεστ των δυνατοτήτων της. Στο μεταξύ το ρομποτικό ρόβερ Curiosity ξεκίνησε την περιπλάνησή του στις αρειανές ερήμους «στοχοποιώντας» βράχια, ενώ Ιάπωνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ασύλληπτα μακρινό γαλαξιακό σμήνος.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Animation της διαδικασίας επιστροφής του Soyuz.

Κόσμος πάει κι έρχεται στον Διαστημικό Σταθμό
Δυο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας μηχανικός της NASA αποχαιρέτησαν τους συντρόφους τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επιβιβάστηκαν στην κάψουλα Soyuz ΤΜΑ-04Μ και επέστρεψαν στη Γη, πραγματοποιώντας ακριβή προσεδάφιση στις στέπες του Καζαχστάν, την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου. Η προσεδάφιση μεταδόθηκε live από την ρωσική τηλεόραση και τα συνεργεία περισυλλογής ανέφεραν πως όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Έτσι οι Γκενάντι Παντάλκα, Σεργκέι Ρέβιν και Τζο Άκαμπα είδαν γαλάζιο ουρανό και ανέπνευσαν φρέσκο αέρα μετά από 125 ημέρες στο διάστημα. Οι τρεις άντρες είχαν μεταβεί στον ISS στις 15 Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, ο Παντάλκα είναι ο νο 4 στη λίστα των πιο πεπειραμένων διαστημικών ταξιδιωτών με συνολικά 711 ημέρες παραμονής στο διάστημα. Ο Άκαμπα έφτασε τις 138 ενώ για τον «αρχάριο» Ρέβιν οι 125 ημέρες της αποστολής ήταν η πρώτη προσθήκη στο «logbook» του. Με την αποχώρηση των τριών αντρών, ο ISS παραμένει με τριμελές πλήρωμα, συγκεκριμένα τους Σουνίτα Ουίλιαμς (ΗΠΑ), Γιούρι Μαλεντσένκο (Ρωσία) και Ακιχίκο Χοσίντε (Ιαπωνία) οι οποίοι είχαν καταφθάσει στον ISS με το Soyuz TMA-05M στις 15 Ιουλίου. Όμως σύντομα θα αποκτήσουν παρέα αφού η επόμενη αποστολή πληρώματος στον ISS είναι προγραμματισμένη για τις 22 ή 23 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, με το Soyuz TMA-06M θα καταφθάσουν οι Ολέγκ Νοβίτσκι, Γεβγκένι Ταρέλκιν και Κέβιν Φορντ. Προς το παρόν πάντως η Σουνίτα Ουίλιαμς είναι η κυβερνήτης του ISS –η δεύτερη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της τεράστιας τροχιακής πλατφόρμας (η πρώτη ήταν το 2007). Η Αμερικανίδα πιλότος γιόρτασε μάλιστα και τα 47α γενέθλιά της στο διάστημα την περασμένη εβδομάδα. Η Ουίλιαμς και οι δυο της σύντροφοι αναμένεται να γυρίσουν στη Γη τον Ιανουάριο.

————————————————————————————————————————————

Οι σκηνές αυτές αναμένεται να επαναληφθούν σε λίγες μέρες
με την προσέγγιση του Dragon στον ISS.

Ιδιωτικός ανεφοδιασμός του ISS
Κι ενώ πληρώματα πηγαινοέρχονται στον ISS, οι αξιωματούχοι της SpaceX κάθονται σε αναμμένα καρφιά, αφού η πρώτη προγραμματισμένη αποστολή ανεφοδιασμού του ISS με το σκάφος τους Dragon, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου. Η ετοιμότητα της μη επανδρωμένης κάψουλας Dragon καθώς επίσης και του πυραυλικού φορέα Falcon 9, συστημάτων που αναπτύχθηκαν από την ιδιωτική εταιρεία SpaceX, επιβεβαιώθηκε από τη NASA. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη να γίνει από την Εξέδρα 40 του Cape Canaveral Air Force Station, ενώ αν υπάρξει πρόβλημα, το «παράθυρο εκτόξευσης» ξανανοίγει στις 8 Οκτωβρίου. Η προσεχής αποστολή (CRS-1) θα είναι η πρώτη από 12 εμπορικές πτήσεις της SpaceX για τον ανεφοδιασμό του ISS και θα είναι η δεύτερη φορά που μια κάψουλα Dragon φτάνει στον διαστημικό σταθμό. Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε μια πτήση επίδειξης (demonstration) με απόλυτη επιτυχία. Χάρη στις υπηρεσίες της κάψουλας Dragon, θα αποκατασταθεί η δυνατότητα της Αμερικής να αποστέλλει και να επαναφέρει στη Γη σημαντικό όγκο φορτίου από και προς τον ISS –κάτι που είχε σταματήσει μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων. Βέβαια εννοείται πως το φορτίο αυτό είναι πολύ μικρότερο από εκείνο του διαστημικού λεωφορείου. Στην αποστολή της 7ης Οκτωβρίου, η Dragon θα φέρει φορτίο 450 kg ενώ θα επιστρέψει με αντίστοιχης μάζας φορτίο (αποτελέσματα επιστημονικών πειραμάτων, εξοπλισμός κ.α.). Οι αστροναύτες Σουνίτα Ουίλιαμς και Άκι Χοσίντε του ISS θα χρησιμοποιήσουν τον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού για να συλλάβουν την κάψουλα Dragon που θα έχει προσεγγίσει και θα την προσαρμόσουν στο διαμέρισμα Harmony. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 10 Οκτωβρίου. Η Dragon θα αποσπαστεί μετά από δυο βδομάδες για να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

————————————————————————————————————————————

Γκρο πλαν του βράχου “Jake Matijevic”.

Ο πρώτος στόχος της “Περιέργειας”
Πολύ μακρύτερα από την τροχιά της Γης, στις κόκκινες παγωμένες ερήμους του Άρη, το ρομποτικό όχημα Curiosity έχει ξεκινήσει την φιλόδοξη αποστολή του η οποία αναμένεται να δημιουργήσει επανάσταση στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Το όχημα, που έχει μέγεθος όσο ένα αυτοκίνητο Smart, έφτασε ήδη σε ένα βράχο μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου ο οποίος θα είναι το πρώτο αντικείμενο που θα περιεργαστεί ο ρομποτικός βραχίονας του Curiosity. Το όχημα απέχει 2,5 μ από το βράχο ο οποίος βρίσκεται στα μισά της απόστασης από το σημείο προσεδάφισης (Bradbury Landing) μέχρι την περιοχή ονόματι Gelenleg. Τις ερχόμενες μέρες ο έλεγχος αποστολής θα αγγίξει το βράχο με το φασματόμετρο για να προσδιορίσει τη χημική του σύσταση ενώ θα χρησιμοποιήσει την κάμερα στην άκρη του βραχίονα προκειμένου να λάβει κοντινές φωτογραφίες. Με τη συνδυασμένη αυτή εξέταση, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να τσεκάρουν ταυτόχρονα τα δυο όργανα. Ο βράχος έχει ονομαστεί “Jake Matijevic» (ο αρχιμηχανικός των επιχειρησιακών συστημάτων του Mars Science Laboratory [MSL] αλλά και του Curiosity). Ο Matijevic πέθανε στις 20 του περασμένου Αυγούστου σε ηλικία 64 ετών, έχοντας εργαστεί σε όλα τα παλιότερα προγράμματα των αρειανών ρόβερ. Το Curiosity έχει κινηθεί συνολικά έξι ημέρες στην επιφάνεια του Άρη διανύοντας από 32 έως 37 μέτρα την κάθε φορά. Όταν φτάσει στην περιοχή Glenelg οι επιστήμονες της αποστολής θα επιλέξουν ένα βράχο στον οποίο θα τεσταριστεί η ικανότητα του οχήματος να τρυπά και να αναλύει τη σκόνη που προκύπτει. Όμως το Curiosity δεν «κοιτά» μόνο το έδαφος. Την περασμένη βδομάδα παρατήρησε το Φόβο τη στιγμή που ο δίσκος του δορυφόρου διάσχισε το δίσκο του Ηλίου.

————————————————————————————————————————————

Το Τηλεσκόπιο Subaru “πυροβολεί” το γαλαξιακό κέντρο με δέσμη λέιζερ στις 4 Αυγούστου.

Μια ματιά στο ασύλληπτο συμπαντικό παρελθόν
Και από τον Άρη, ταξιδεύουμε σε ασύλληπτα μεγαλύτερες αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας την κάμερα MOIRCS (Multi-Object Infrared Camera and Spectrograph) του τηλεσκοπίου Subaru μια ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων ανακάλυψε ένα πρωτοσμήνος γαλαξιών (USS1558-003) το οποίο βρίσκεται στην εξαιρετικά δραστήρια περίοδο του σχηματισμού του. Πρόκειται για το πυκνότερο και πιο ενεργό πρωτοσμήνος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε τόσο μεγάλη απόσταση –περίπου 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη (κάτι που σημαίνει πως ό,τι παρατηρούμε σήμερα σε αυτό, συνέβη πριν από ισάριθμα χρόνια). Ο ρυθμός σχηματισμού άστρων στο πρωτοσμήνος είναι πολύ έντονος, μερικές φορές μάλιστα είναι 100 φορές μεγαλύτερος από εκείνο που παρατηρείται στο Γαλαξία μας. Σήμερα οι γέρικοι, ανενεργοί ελλειπτικοί γαλαξίες κυριαρχούν στα γαλαξιακά σμήνη, αλλά το πρόσφατα ανακαλυφθέν πρωτοσμήνος αποτελεί περιοχή στην οποία οι προγεννήτορες των σημερινών ελλειπτικών γαλαξιών μόλις σχηματίζονταν και αυξάνονταν ραγδαία σε μέγεθος. Η ανακάλυψη αυτή θα αποτελέσει ιδανικό πεδίο μελέτης προκειμένου να ερευνηθεί πώς αναπτύσσεται ένα σμήνος και πώς ένα ιδιαίτερο, πυκνό σε ύλη περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών. Οι ιδιότητες των γαλαξιών εξαρτώνται από την περιοχή του σύμπαντος στην οποία βρίσκονται. Κάποιοι υπάρχουν σε «πυκνοκατοικημένες» περιοχές που ονομάζονται γαλαξιακά σμήνη ενώ άλλοι βρίσκονται σε «ερημικές» περιοχές, που ονομάζονται «γενικά πεδία». (general fields). Στο σημερινό σύμπαν, τα γαλαξιακά σμήνη περιέχουν κυρίως γέρικους και ανενεργούς γαλαξίες ενώ τα γενικά πεδία νεαρούς δισκοειδείς και ενεργούς γαλαξίες. Το Τηλεσκόπιο Subaru έχει διάμετρο 8,2 μέτρα, είναι το κυριότερο τηλεσκόπιο της Ιαπωνίας και βρίσκεται στη Χαβάη. Subaru στα Ιαπωνικά σημαίνει «Πλειάδες».

————————————————————————————————————————————

www.vembos.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Οι ιδιώτες λοιπόν μπαίνουν πλέον δυναμικά στο παιχνίδι όχι μόνο με κάψουλα αλλά και με πύραυλο. Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουν επανδρωμένη κάψουλα. Δεν νομίζω πως θα αργήσουν. Οι ιδιωτικές εταιρίες ξέρουν να εκμεταλεύονται την τεχνογνωσία που αποκτούν στο μέγιστο και με μικρότερο κόστος. Πιστεύω πως μέσα σε 5 χρόνια (αν δεν καταρεύσει εντωμεταξύ το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα) θα δούμε και επανδρωμένο ιδιωτικό όχημα.

Θανάσης Βέμπός

@Solon. Πράγματι, το να γίνει επανδρωμένη η Dragon είναι θέμα χρόνου (λιγότερο από πέντε χρόνια). Τώρα, για το μικρότερο κόστος δεν είμαι σίγουρος -το μέλλον θα δείξει, αλλά σε κάθε περίπτωση δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει θεαματική μείωση.

sotiris

Καλως σε ξαναβρηκαμε Θαναση

Λεωνίδας

Θανάση καλώς επέστρεψες και καλό φθινόπωρο! Μπορεί το καλοκαίρι για μας εδώ να χαρακτηρίζεται από τα “μπάνια του λαού”, αλλά το πεδίο της διαστημικής εξερεύνησης ήταν υπερδραστήριο, και περίμενα με ανυπομονησία την κάλυψη και τα σχόλιά σου! ‘Οσον αφορά τις ιδιωτικές κάψουλες όπως η Dragon, το γεγονός και μόνο οτι υπάρχουν (πριν απο 20 χρόνια αυτό ήταν επιστημονική φαντασία) με την προοπτική να επανδρωθούν στο μέλλον, δεν είναι ελπιδοφόρο; Θα μπορούσαν να ανοίξουν δυνητικά ένα νέο κεφάλαιο εμπορικής εκμετάλλευσης ή και πρόσβασης σε τροχιά, ακόμα και από απλούς πολίτες στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, όπως ευαγελίζονται οι οραματιστές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Όπως και να έχει πάντως, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει γεννηθεί η τάση απεξάρτησης από το κυβερνητικό μονοπώλιο όσον αφορά την διαστημική πρόσβαση. Και όσον αφορά το Curiosity, ανακάλυψα ένα θεαματικό βίντεο της προσεδάφισης: https://www.youtube.com/watch?v=Esj5juUzhpU Νομίζω πρέπει να είναι η πρώτη φορά που λαμβανουμε τέτοια βίντεο υψηλής ανάλυσης από έναν άλλο πλανήτη! Την νύχτα της 5ης Αυγούστου ξενύχτησα παρακολουθώντας online σε πραγματικό χρόνο, την προσέγγιση και προσεδάφιση του Curiosity, και η αίσθηση του να βλέπεις ένα τροχοφόρο τέτοιου μεγέθους να πραγματοποιεί μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία με απόλυτη επιτυχία, υποστηριζόμενο από ένα ολόκληρο δίκτυο δορυφόρων σε αρειανή τροχιά, εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, ήταν… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπος

@Sotiris, Λεωνίδας. Παιδιά, ευχαριστώ πολύ!
@Λεωνίδας. Το hi-rez βίντεο δεν ελήφθη απο το ίδιο το Curiosity, αλλά δημιουργήθηκε αργότερα απο κάποιους που είχαν την υπομονή και την “τρέλα” να βελτιώσουν θεαματικά την ποιότητά του, προσθέτοντας έξτρα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τώρα, το βίντεο της προσσελήνωσης ήταν μαυρόασπρο και χειρίστης ποιότητας με βάση τις σημερινές απαιτήσεις -αν και ήταν σούπερ-τεχνολογικό γεγονός τότε. ΑΠο την άλλη μεριά, τα τέλεια βίντεο και φωτο που έχουμε σήμερα απο τον Άρη, τον Κρόνο κλπ, μάλλον αμβλύνουν την όρεξη του ευρέος κοινού για επανδρωμένες αποστολές. Αυτό το έχω εξηγήσει στα άρθρα και στα βιβλία μου -θα πρέπει να το έχεις διαβάσει στα Φαντάσματα του Διαστήματος.

Λεωνίδας

@Θανάσης: Ναι, το διάβασα στα ‘Φαντάσματα του Διαστήματος’ όπου αναφέρεις οτι τα υψηλής ποιότητας βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και τα animation της NASA, δημιουργούν ασυνείδητα μια ψεύτικη εικόνα στο κοινό, οτι ήδη έχουμε ‘πάει’ εκεί. Ουσιαστικά, το virtual υποκαθιστά το πραγματικό. Κάνεις κάποιες εκπληκτικές αναλύσεις στο βιβλίο. Και αυτό που αναφέρεις για την διαστημική εξερεύνηση, ισχύει και για την καθημερινή ζωή εδώ. Δεν έχει άραγε σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί η προσωπική, άμεση ανθρώπινη επικοινωνία με το διαδίκτυο, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τα smartphone; Διάβασα τις προάλλες ένα σχόλιο για το καινούριο iPhone 5, οτι πρόκειται για τον καινούριο, πιο εξελιγμένο τρόπο για να μην κοιτάμε ο ένας τον άλλον. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών επαφών γίνεται σε virtual περιβάλλον, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας, όπως και τα computer animation από τον Άρη, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της διαστημικής εξερεύνησης (όλο αυτό μου θυμίζει ένα επεισόδιο της σειράς The Outer Limits των ’90s). Όμως όσον αφορά την διαστημική εξερεύνηση, πειράζει που προσωπικά όλα τα high-res video και φωτογραφίες μου ανοίγουν την όρεξη για ακόμα περισσότερη (πραγματική) εξερεύνηση και κάθε φορά που βλέπω φωτογραφίες από το Cassini, το Messenger ή το Curiosity, μου τρέχουν τα σάλια (μεταφορικά!) για περισσότερη επανδρωμένη παρουσία… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδα. Κι εμένα όλα αυτά μου ανοίγουν την όρεξη πλην όμως η συντριπτική πλειονότητα του κοινού έχει παραμπουχτίσει -με αποτέλεσμα την κάμψη του ενδιαφέροντος.

Λεωνίδας

Θανάση έχεις απόλυτο δίκιο, όμως το βρίσκω τραγικό, να παραμπουχτίζει κάποιος για κάτι που δεν έχει καν καταφέρει να πραγματοποιήσει! Είναι σαν να επέστρεφε ο Κολόμβος στην Ισπανία και η Ισαβέλλα να έλεγε ‘ωραία, κάψτε το στόλο και ας κοιτάξουμε τα προβλήματά μας εδώ. Κουραστήκαμε να εξερευνούμε!’. Μπορεί αυτό το παράδειγμα να μην είναι η τέλεια αναλογία, και σίγουρα η αμερικάνικη ήπειρος διαφέρει πάρα πολύ από το διάστημα, αλλά κάπως έτσι το βλέπω. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που γράφεις στα Φαντάσματα του Διαστήματος, για τον τρόμο που ένιωσε ο άνθρωπος αντικρίζοντας τγν διαστημική άβυσσο, και το απόσπασμα του Άρθουρ Κλαρκ που χρησιμοποιείς από το βιβλίο του ‘Η Πόλη και τα Άστρα’ είναι μεγαλοφυές! Ένας άλλος παράγοντας που θεωρώ σημαντικός είναι η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη παιδείας του κοινού, οσο περνούν τα χρόνια. Η αντίληψη οτι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι κάτι ΄κακό΄ και απειλητικό (παρόλο που όλοι την χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι η βάση του σημερινού πολιτισμού) παίζει σημαντικό ρόλο. Η άγνοια του ρόλου που παίζει η διαστημική τεχνολογία και εξερεύνηση στην καθημερινή μας ζωή είναι καταστροφική. Μπορεί να πλατιάζω και να βγαίνω εκτός θέματος, αλλά μου έκανε τρομερή (αρνητική) εντύπωση, η τελευταία ταινία του Star Trek, του 2009.… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Space

Relativity Space: Στον “πάγο” η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Αναβάλλεται προσωρινά η πρώτη εμφάνιση του μοναδικού πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση από την καλιφορνέζικη Relativity Space.

Business Space SpaceX

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Business Space

Roscosmos: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν αποκλεισμένοι κοσμοναύτες

Η διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Internet featured Space

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Επιστήμονες του ESA ερευνούν τρόπους ώστε να αδρανοποιήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις ανάγκες σε τροφή και οξυγόνο.