Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που θα ζήσουν ένα χρόνο στο διάστημα.

Space News Report, κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Το όργανο SAM και η έρευνα για αρειανά μικρόβια.

Τι βρήκε το Curiosity στον Άρη;
Πολύς ντόρος έχει γίνει τώρα τελευταία σχετικά με την περιβόητη ανακάλυψη του ρομποτικού ρόβερ Curiosity που περιπλανιέται στον Άρη. Τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, αλλά το διαδίκτυο έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά από τις φήμες. Όλα άρχισαν όταν ο Τζων Γκρότζινγκερ, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας του ρόβερ δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι «Λαμβάνουμε δεδομένα από το όργανο SAM (Sample Analysis at Mars)… Αυτά τα δεδομένα θα γραφτούν στην ιστορία. Φαίνεται ότι όντως πρόκειται για κάτι καλό». Βέβαια δεν μας είπε τι ακριβώς θα γραφτεί στην ιστορία ή, ακόμα περισσότερο, κατά πόσο αξίζει να γραφτεί στην ιστορία. Πιστεύεται όμως ότι οι επιστήμονες του Curiosity αναμένεται να αποκαλύψουν τα όποια νέα τους στην συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) η οποία θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, και εξαιτίας του γεγονότος ότι η NASA κρατά (δικαιολογημένα) χαμηλούς τόνους, οι φήμες για το τι ανακάλυψε το Curiosity έχουν οργιάσει. Η πιο ρεαλιστική πιθανότητα είναι πως το ρόβερ έχει ανακαλύψει οργανικές ουσίες. Πολλοί πιστεύουν πως η υπερβολική δημοσιότητα θα προκαλέσει τελικά απογοήτευση αφού το «κάτι συγκλονιστικό» για τους επιστήμονες δεν είναι απαραίτητα και ενδιαφέρον για τον απλό άνθρωπο ο οποίος ταϊσμένος με εντυπωσιακά ειδικά εφέ περιμένει την ανακάλυψη τουλάχιστον αρειανών τεράτων. Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 5 του περασμένου Αυγούστου και ξεκίνησε τη διετή του αποστολή αντικειμενικός στόχος της οποίας είναι να προσδιοριστεί εάν ποτέ ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενούσε ποτέ μικροβιακή ζωή. Επισήμως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα στον Άρη που δεν ήταν ήδη γνωστό από τις προηγούμενες αποστολές. Να είστε σίγουροι όμως ότι οι απανταχού συνωμοσιοπαρανοϊκοί θα βρουν ακόμα ένα «ακλόνητο» επιχείρημα για να υποστηρίξουν τις «θεωρίες» τους.

————————————————————————————————————————————

Animation του ExoMars.

Τι θα κάνει η Ευρώπη στο διάστημα;
Πίσω στη Γη, η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως αυτό δεν την εμποδίζει να σχεδιάζει το διαστημικό της μέλλον. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) συναντήθηκαν στη Νάπολη για να καθορίσουν την διαστημική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι τρεις βασικοί άξονες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν το υπό σχεδιασμό αρειανό ρόβερ ExoMars, ο εκσυγχρονισμός του πυραυλικού φορέα Ariane 5 και η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο αμερικανικό επανδρωμένο διαστημικό όχημα Orion. Η συνάντηση της Νάπολης ήταν πολύ σημαντική και για τη Ρωσία, αφού αποφασίστηκε η συνεργασία ESA και Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) στο ExoMars. Η πολύ σημαντική αυτή συμφωνία, που υπογράφτηκε χτες, Τρίτη, ωφελεί και τις δυο πλευρές. Η Ευρώπη συνεχίζει το αρειανό της πρόγραμμα το οποίο παράπαιε μετά τη διακοπή της συνεργασίας με τη NASA, ενώ η Ρωσία είχε δεχτεί σοβαρό πλήγμα γοήτρου μετά την περυσινή αποτυχία του Fobos-Grunt. Η πρώτη φάση της αποστολής του ExoMars σχεδιάζεται για το 2016. Η δεύτερη φάση θα είναι η εκτόξευση του ρόβερ Pasteur με ρωσικό Proton, δυο χρόνια αργότερα. Η αναβάθμιση του Ariane 5 εν όψει του επικείμενου ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό Falcon 9 της SpaceX ήταν το δεύτερο θέμα της συνάντησης. Ο αναβαθμισμένος πύραυλος γνωστός ως Ariane 5ME έχει ήδη ξεκινήσει και θα αναλάβει υπηρεσία στο άμεσο μέλλον. Τέλος τα μέλη της ESA συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέχρι το 2020 αλλά και να συμβάλλουν στο σχεδιασμό της αμερικανικής επανδρωμένης κάψουλας Orion. Παράλληλα όμως, το σχέδιο για μια μη επανδρωμένη ευρωπαϊκή σεληνάκατο που θα προσεδαφιζόταν στο νότιο πόλο της Σελήνης το 2019 ακυρώθηκε.

————————————————————————————————————————————

Η είδηση για την επιλογή των δυο αστροναυτών.

Αυτοί που θα ζήσουν δώδεκα μήνες σε τροχιά
Και ενώ η Ευρώπη σχεδίαζε το άμεσο διαστημικό της μέλλον, ΗΠΑ και Ρωσία επέλεξαν δυο βετεράνους αστροναύτες, τον Σκοτ Κέλλυ και τον Μιχαήλ Κορνιένκο, ως τα άτομα που θα πραγματοποιήσουν μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) διάρκειας ενός ολόκληρου έτους, αρχής γενομένης από το 2015. Η δωδεκάμηνη αποστολή (σήμερα οι βάρδιες στον ISS είναι εξάμηνες) θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στην παρατεταμένη παραμονή σε έλλειψη βαρύτητας και σε άλλους κινδύνους των διαστημικών αποστολών. Αποτελεί επίσης κρίσιμο εφαλτήριο για μετέπειτα επανδρωμένες εξερευνήσεις μακράς διαρκείας γύρω από τη Σελήνη ή σε κάποιο κοντινό αστεροειδή. Οι Κέλλυ και Κορνιένκο θα εκτοξευτούν με ρωσικό Soyuz την άνοιξη του 2015 και θα επιστρέψουν πάλι με Soyuz την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Ταυτόχρονα θα καταφθάνουν και θα αναχωρούν άλλα πληρώματα σε εξάμηνα διαστήματα. Το ρεκόρ παραμονής στον ISS κατέχουν ο αστροναύτης της NASA Μάικλ Λόπεζ-Αλεγκρία και ο Ρώσος Μιχαήλ Τιούριν οι οποίοι έμειναν 215 μέρες στον ISS το 2006-2007. Ο Ρώσος κοσμοναύτης-γιατρός Βαλέρι Πολιακόφ κατέχει μέχρι στιγμής το ρεκόρ της μακρότερης διαστημικής αποστολής έχοντας διαβιώσει και εργαστεί επί 437 συνεχείς ημέρες στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Mir το 1994-1995. Ο Σκοτ Κέλλυ, 48 ετών, έχει τρεις διαστημικές αποστολές στο ενεργητικό του και έχει «γράψει» 180 ημέρες στο διάστημα, ήταν μάλιστα και κυβερνήτης της αποστολής 26 στον ISS. Ήταν πιλότος του διαστημικού λεωφορείου Discovery στην αποστολή επιδιόρθωσης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το 1999 και κυβερνήτης του Endeavour σε αποστολή συναρμολόγησης του ISS το 2007. Ο Μιχαήλ Κορνιένκο, 52 ετών, έχει πετάξει στον ISS για 176 ημέρες το 2010.

————————————————————————————————————————————

Οι θύελλες στον Άρη.

Κινδυνεύουν τα αρειανά τροχοφόρα από αμμοθύελλα;
Και από τη Γη ξανά στον Άρη, καθώς η NASA παρακολουθεί την εξέλιξη μιας τεράστια αμμοθύελλας στον Κόκκινο Πλανήτη η οποία έχει ήδη προκαλέσει ατμοσφαιρικές αλλαγές αντιληπτές από τα δυο ρόβερ που κινούνται στην επιφάνεια του πλανήτη. Η αμμοθύελλα (ή, ακριβέστερα, θύελλα σκόνης) εντοπίστηκε αρχικά στις 10 Νοεμβρίου από το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Άρη. Ήδη το παλαίμαχο τροχοφόρο Opportunity έχει παρατηρήσει ελαφρά μείωση της ατμοσφαιρική διαύγειας εξαιτίας της θύελλας. Παράλληλα, το Curiosity (το οποίο διαθέτει ενσωματωμένο μετεωρολογικό σταθμό) εντόπισε πτώση στην ατμοσφαιρική πίεση και ελαφρώς αυξημένες νυχτερινές θερμοκρασίες, παρότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πλανήτη από το Opportunity. Θύελλες σκόνης που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον Άρη δεν είναι σπάνιες –κάποιες από αυτές μάλιστα υπήρξαν η αιτία για την αποτυχία ορισμένων σοβιετικών βολιστήρων κατά το παρελθόν. Προς το παρόν πάντως η θύελλα έχει περιφερειακό και όχι οικουμενικό χαρακτήρα. Η NASA συλλέγει στοιχεία από το Curiosity όσο και από το MRΟ προκειμένου να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της αρειανής θύελλας. Είναι η πρώτη φορά που μελετάται ένα τέτοιο μετεωρολογικό φαινόμενο από την αρειανή τροχιά, μετά τις αποστολές Viking στη δεκαετία του 1970. Επειδή η σκόνη απορροφά το ηλιακό φως αντί να το αντανακλά, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, μέχρι και κατά 25 βαθμούς (η μέση θερμοκρασία του Άρη είναι -60ο C αλλά ποικίλει αναλόγως της τοποθεσίας και της εποχής). Μια πλανητικών διαστάσεων θύελλα θα έχει επιπτώσεις στα Opportunity και Curiosity. Η σκόνη που θα κατακαθήσει στα ηλιακά πάνελ του πρώτου θα επηρεάσει τη λειτουργία του. Το Curiosity διαθέτει γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων κι έτσι δεν θα επηρεαστεί, όμως η διαύγεια των φωτογραφιών του θα ελαττωθεί.

————————————————————————————————————————————

www.vembos.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

Να λοιπόν ο καινούργιος ‘Πόλεμος των Κόσμων’, αλλά αυτή τη φορά στη θέση του Όρσον Ουέλλες βρίσκεται ο Τζων Γκρόντζιγκερ!

Θανάσης Βέμπος

@Kostas. Πέρασε και δεν ακούμπησε…

Μενέλαος

Ποιες είναι οι άλλες πιθανότητες για τον Άρη Θανάση; Ποιες είναι οι φήμες που κυκλοφορούν γιατί δεν τις ξέρω… Κι αν – συνωμοσιολογικά – υποθέσουμε ότι ανακοινώσουν την ανακάλυψη οργανικών ουσιών, μήπως να φανταστούμε ότι βρήκαν κι άλλα και δεν τα λένε;

Μενέλαος

Και μια κι έχει ήδη οργιάσει η φαντασία μου με τις οργανικές ουσίες στον Άρη, δώσε μου τα φώτα σου αν θες και για τον Νιμπίρου, που κάποιοι στο ίντερνετ λένε ότι είναι ορατός με γυμνό μάτι, ισχυρίζονται δε ότι σε διάφορα προγράμματα τύπου Google Sky αν μπεις στην τροχιά του Ερμή είναι ορατός και σε αυτά! Έχει γίνει πανικός τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό στο ίντερνετ με αυτά, αν και οι διάφοροι επιστήμονες που βγαίνουν λένε ότι όλα είναι παραμύθια…

Θανάσης Βέμπος

@Μενέλαος. Και πού ακριβώς είναι ορατός ο Νιμπιρού να βγω να τον δω με το τηλεσκόπιο; Στο ιντερνετ γίνεται γενικώς πανικός με κάθε μπούρδα που λέει κανείς, πολλές φορές επίτηδες για διάφορους λόγους. Αλλά σε μια εποχής μαζικής υστερίας, κάτι τέτοιο είναι φυσικό…

Για να μιλάμε σοβαρά τώρα, Νιμπίρου ήταν αστρονομικός όρος στα Ακκαδικά (μεσοποταμία) και σήμαινε τον αστερισμό στο ζενίθ. Τον όρο τον πήρε ο Σίτσιν και τον βάφτισε “δέκατο πλανήτη” απ’ όπου υποτίθεται ότι ηρθαν ανθρωποειδή όντα που έπλασαν τον άνθρωπο. Ο ίδιος ο Σίτσιν αρνείται ότι ο “πλανήτης” του είναι ο Νιμπιρού που επικαλούνται οι συνωμοσιολόγοι και ο οποίος θα τρακάρει με τη Γη σε κανά μήνα απο σήμερα.

Θανάσης Βέμπος

@Μενέλαος, Σόρι, τώρα είδα το πρώτο σου post. Οι σχετικές φήμες οργιάζουν -από εξωγήινες μορφές ζωής, μέχρι το Μονόλιθο του 2001. Μπες στο youtube και θα δεις. Εδώ είπανε και πως το Curiosity δεν τριγυρνά σοτν Άρη αλλά στην έρημο της Αριζόνα -παραλλαγή του γνωστού τροπαριού με την “σκηνοθετημένη προσσελήνωση”.

Οργανικές ουσίες (απλές) έχουν ανακαλυφθεί στον Άρη. Το συναρπαστικό θα ήταν να ανακαλυφθούν σύνθετες. Οπως έχω ξαναγράψει, η NASA θα επιθυμούσε διακαώς να ανακαλύψει κάτι τέτοιο αφού έτσι θα διασφάλιζε επιπλέον κονδύλια και η κούρσα του διαστήματος θα αναζωπυρωνόταν. Οι μπαζόβλακες συνωμοσιολόγοι δεν καταλαβαίνουν ότι η NASA όχι μόνο δεν θα “κουκούλωνε” κάτι τέτοιο, αλλά ίσως να ήταν και έτοιμη να το… σκηνοθετήσει ακόμα!

Λεωνίδας

Θανάση, χαίρομαι τόσο πολύ που είσαι μια φωνή λογικής μέσα στην σημερινή παράνοια! Ώρες-ώρες νομίζω οτι στον σημερινό κόσμο το να είναι είναι κανείς λογικός και να μην υιοθετεί συνωμοσιολογικά-παρανοϊκά σενάρια, φαντάζει σαν αμάρτημα!

Έχω κουραστεί να προσπαθώ να διαβάσω ένα διαστημικό άρθρο ή να ψάχνω πληροφορίες για διαστημικά θέματα στο ίντερνετ, και να κατακλύζομαι από έναν οχετό από συνωμοσιολογικά-ηλίθια site του κάθε ανεγκέφαλου μπαζόβλακα. Λίγο να έβαζαν το (ανύπαρκτο) μυαλό τους σε λειτουργία, θα συνειδητοποιούσαν οτι η πραγματικότητα της διαστημικής εξερέυνησης είναι πολύ πιο θαυμαστή από οποιαδήποτε ηλίθια θεωρία περί ‘συγκάληψης’ και ‘απάτης’.

Αλλά τί λέω τώρα, την στιγμή που η παράνοια είναι ο αποδεκτός πλέον τρόπος σκέψης, σαν πολλά δεν ζητάω? Έτσι κι αλλιώς, όπως έχουν “αποκαλύψει” και κάποιοι “αναζητητές της αλήθειας”-συνωμοσιολόγοι, η Γη είναι στην πραγματικότητα επίπεδη, και όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το διάστημα που την δείχνουν στρογγυλή, είναι μια τεράστια απάτη της NASA και όλων των επιστημόνων και κυβερνήσεων ανεξαιρέτως παγκοσμίως…

giorgio

Περιμένουμε εναγωνίως!!!

(Αν και κάτι μου λέει ότι θα μείνουμε με την χαρά!)

giorgio

Και αν όντως είναι να συγκρουστεί ο Νιμπίρου σε έναν μήνα με την Γη, θα εμφανιστεί από το πουθενά; ολόκληρος πλανήτης δεν θα έπρεπε να φαίνεται ήδη δια γυμνού οφθαλμού, αν ήταν τόσο κοντά;; Ό,τι να ‘ναι βγάζουν (αλλά έχει και την πλάκα του διότι πεθαίνω για σενάρια επιστημονικής συνωμοσίας!)

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. 1) Η ηλιθιότητα είναι αήττητη. 2) Η κοινή λογική είναι σχήμα οξύμωρο (δεν είναι καθόλου κοινή) 3)Φυσικά και όλα αυτά που λένε οι συνωμοσιολόγοι είναι σωστά. Η NASA μου σκάει αρκετά λεφτά για να γράφω αυτά που γράφω.

@Giorgo. Φυσικά και έπρεπε να φαίνεται. Κι εμένα με ενδιαφέρουν τέτοιες θεωρίες από εντελώς διαφορετική πλευρά όμως -αποκαλύπτουν πολλά για τις διεργασίες της εκάστοτε κοινωνίας.

Λεωνίδας

Θανάση, βρήκα έναν ωραίο τρόπο για να λύσω το οικονομικό μου πρόβλημα! Θα βάζω στοίχημα με κάθε μπαζόβλακα-συνωμοσιολόγο 100 ευρώ, οτι η Γη ΔΕΝ θα καταστραφεί στις 21/12. ‘Ετσι, στις 22 θα είμαι αρκετά πιο πλούσιος! Και αν καταστραφούμε τελικά, μικρό το κακό! Δεν θα είμαι εδώ για να πληρώσω το στοίχημα!

Υ.Γ. Θα μπορούσα να τους ζητήσω να μου μεταβιβάσουν ο,τι έχουν και δεν έχουν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Έτσι, αν έχουν δίκιο, στις 22/12 δεν πρόκειται να τα χρειαστούν!

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. Δυστυχώς οι συνωμοσιοπαρανοϊκοί μπορεί να είναι βλάκες, δεν είναι όμως τρελοί…

Λεωνίδας

@Θανάσης: Χμ, εγώ γιατί τους κατατάσσω στην κατηγορία των τρελών?

Θανάσης Βέμπος

@Σε ό,τι έχει σχέση με τα λεφτά, ελάχιστοι είναι τρελοί.

Γιώργος Ζαφειρίου

Mου φαίνεται, Θανάση, πως οι εδώ και μια δεκαετία επικοινωνιακές γκάφες της ΝASA μπορούν να συγκριθούν μόνο με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους των Κυβερνήσεων του Δάσους μας.

Μήπως θα έπρεπε να προσλάβουν κανέναν Image Maker ;

Θανάσης Βέμπος

Μπα, οι δικοί μας είναι ασυναγώνιστοι. Τουλάχιστον η NASA έστειλε και μια ντουζίνα ανθρώπους στη Σελήνη. Άλλο αν μετά κόλλησε στη δεκαετία του 1960 και αρνήθηκε να μεγαλώσει.

Θανάσης Βέμπος

Πάντως μη βιάζεσαι, σε λίγες ώρες θα αναρτηθεί και το νέο SNR στο οποίο η πρώτη είδηση θα είναι η “συνταρακτική” ανακάλυψη της “Περιέργειας” -και μετά μπορούν να ακολουθήσουν σχόλια, παρατηρήσεις, και ό,τι άλλο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Space

Relativity Space: Στον “πάγο” η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Αναβάλλεται προσωρινά η πρώτη εμφάνιση του μοναδικού πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση από την καλιφορνέζικη Relativity Space.

Business Space SpaceX

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Business Space

Roscosmos: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν αποκλεισμένοι κοσμοναύτες

Η διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Internet featured Space

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Επιστήμονες του ESA ερευνούν τρόπους ώστε να αδρανοποιήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις ανάγκες σε τροφή και οξυγόνο.