iPad mini Retina, Λιγότερο καλή απεικόνιση χρωμάτων από το iPad Air;

Μια πρόσφατη ανάλυση από την ιστοσελίδα Anandtech αποκαλύπτει πως υπάρχει θέμα με την απεικόνιση των χρωμάτων στο iPad mini Retina σε σχέση όχι μόνο με το iPad Air αλλά και με άλλα ανταγωνιστικά tablets της αγοράς. Το iPad mini Retina ενσωματώνει οθόνη υψηλής ανάλυσης και 64-bit A7 επεξεργαστή, ίδιο με αυτόν που υπάρχει στο iPad Air και iPhone 5s.

Φαίνεται όμως πως παρόλο που το iPad mini χρησιμοποιεί οθόνη Retina, η Apple την εφοδίασε με περιορισμένο εύρος χρωμάτων (Gamut) ίδιο με το πρώτο iPad mini, με τα αποτελέσματα να φαίνονται στα τεστ που πραγματοποίησε το Anandtech.

Τα τεστ αυτά έδειξαν πως, όσον αφορά το πόσο ακριβής είναι η χρωματική απεικόνιση της οθόνης, το iPad mini Retina έρχεται στην κατάταξη πίσω όχι μόνο από το iPad Air, αλλά και απο το iPad 4, το Google Nexus 7 και το Nvidia Tegra Note 7.

Όσον αφορά το εύρος χρωμάτων, Gamut, έχει να κάνει με τη μέτρηση του υποσυνόλου των χρωμάτων τα οποία μπορεί να αναπαράγει μια συγκεκριμένη συσκευή, με τα iPad να είναι ικανά να αναπαράγουν, σύμφωνα με τα τεστ, χρώματα sRGB, ενός standard της βιομηχανίας που αντιστοιχεί περίπου στο εύρος του 1 εκατομμυρίου χρωμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι διαφορές στην απεικόνιση των χρωμάτων μπορούν να μετρηθούν με τη μέτρηση Delta-E, η οποία έχει να κάνει με τη διαφορά ανάμεσα στα χρώματα που μια οθόνη μπορεί να αναπαράγει και στα χρώματα που αποδίδει στην πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο τεστ, το iPad mini Retina είχε score 6.5 στο Delta-E, στο εύρος χρωμάτων Gamut, ενώ το iPad Air είχε score 2.4, και το Nexus 7 3.3.

Στα αποτελέσματα του Delta-E, όσα είναι με score 2.0 και χαμηλότερο δε γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι ενώ οι επαγγελματίες που η ακρίβεια των χρωμάτων είναι σημαντική, όπως φωτογράφοι και υπεύθυνοι επεξεργασίας video, θέλουν οθόνες που να έχουν Delta-E score ίσο με 4.0 ή μικρότερο.

Προσέξτε παρακάτω, την απόχρωση στα κόκκινα τρίγωνα, αριστερά κάτω στην εικόνα

iPad mini Retina, iPad mini Retina, Λιγότερο καλή απεικόνιση χρωμάτων από το iPad Air;

iPad mini Retina, iPad mini Retina, Λιγότερο καλή απεικόνιση χρωμάτων από το iPad Air;

Πηγή 1,2

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλεξανδρος

https://www.youtube.com/watch?v=NdAH14Nb1zo μπορειτε να δειτε οτι το nexus 7 εχει οντως καλυτερη χρωματικη αποδοση. Μαλλον βιαζοντουσαν να προλαβουν την παραγωγη για να μην βαλουν καλυτερες οθονες γιατι σιγουρα μπορουσαν.

Nio

Η apple χανει την ποιοτητα της ή ειναι σε μερικα κομματια??

Tony

Ναι ρε παιδια δεν τα μαθατε?
Κλεινει η Apple και ξεστοκαρει…και φυσικα οπως και σε καθε αρθρο που αφορα αποκλειστικα μια ειδηση για την Apple ριχνουμε και ενα συγκριτικο με Samsung για να μην παει στραβα η μερα…ελεος…

Konstantinos B

@Tony

Ο μόνος που αναφέρθηκε στην samsung ήσουν εσύ..ή μήπως το έκανες για να μην πάει στραβά η μέρα??

και αν αναφέρεσαι στο ποστ του Αλέξανδρου πιο πάνω, αναφέρει το nexus 7, το οποίο αναφέρεται με την σειρά του στο άρθρο και κατασκευάζεται από την… ASUS!

Tony

@Konstantinos B

ναι εκ παραδρομης εφυγε το Samsung,σε Google device γενικα αναφερομουν

tiamat

μιλαμε για καθολικο προβλημα των mini και οχι μιας παρτιδας αυτων.

εχω αρχισει να πιστευω οτι καμια μα καμια εταιρεια δε σεβεται τον καταναλωτη.
μεσα σε λιγο χρονικο διαστημα εχουμε κραυγαλαια κρουσματα εξαπατησης του κοινου απο τις εταιρειες.

η sony κυκλοφορησε πολλα z1 με οθονες που της ειχαν ξεμεινει stock απο το z με αποτελεσμα ο κοσμος να ψαχνεται για το τι οθονη εχει το δικο του και να κανει αναφορες για τα ιδια προβληματα που ειχε το z (κακες γωνιες θεασης, ξεπλυμενα ,ατονα χρωματα)

η samsung εγραψε κανονικα τη best seller -ever- συσκευη της s3 με πωλησεις που ξεπερνανε τα 50 εκατομμυρια με μια αναβαθμιση που αφου πρωτα τη καθυστερησε υπερβολικα, επειτα την εδωσε οπως να’ναι και χωρις κανενα ενδιαφερον και ελεγχο.

τελευταιο κρουσμα η apple ,που μετα τις μπλε οθονες και τους χαλασμενους αισθητηρες του 5s ,τωρα μαθαινουμε οτι η δηθεν ισαξια με το ipad air οθονη του mini που διαφημιζει, τελικα δεν ειναι καθολου ισαξια αφου υστερει στα χρωματα….

τα συμπερασματα δικα σας. οπως βλεπετε ειμαι αντικειμενικος και γραφω για τα κακως κειμενα ολονων εγω!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Φήμες ότι η επόμενη γενιά θα παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση

Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά Apple Watch είναι και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Gear Apple iPad Air

To iPad Air θα είναι το επόμενο OLED tablet της Apple

Το iPad Air θα είναι το επόμενο tablet της Apple που θα υιοθετήσει την τεχνολογία πάνελ οθόνης OLED μετά τα επερχόμενα μοντέλα OLED iPad Pro.