H Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού υπερυπολογιστή

, H Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού υπερυπολογιστήΔεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας – ΕΔΕΤ), υπέγραψαν στις 17 Απριλίου Μνημόνιο Συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος υψηλής υπολογιστικής απόδοσης. Η πρωτοβουλία ονομάζεται PACE (Partnership for Advanced Computing in Europe – Συνεργασία για προηγμένα υπολογιστικά συστήματα στην Ευρώπη)…

…και για την πραγματοποίησή της θα συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Τουρκίας και του Ην. Βασιλείου. Στόχος είναι η ανάπτυξη αυτού του στρατηγικού τομέα και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στις επιστήμες και τη μηχανική.

“Οι υπερυπολογιστές είναι πια απαραίτητο, όχι προαιρετικό, εργαλείο για την ερευνητική κοινότητα”, δήλωσε ο Δρ Thibaut Lery του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Επιστήμη (European Science Foundation – ESF). “Οι μεγάλες ανακαλύψεις στο μέλλον θα μπορούν να γίνονται μόνο μέσω πολύπλοκων προσομοιώσεων”, συμπληρώνει ο Achim Bachem, εκπρόσωπος του Γερμανικού Κέντρου Υπερ-υπολογιστών Gauss.

Το PACE ήταν ένα από τα έργα που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Φόρουμ για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI). Η κεντρική ιδέα πίσω από το νέο ευρωπαϊκό υπερυπολογιστή είναι η κοινή χρήση των δυνατοτήτων αρκετών υπερυπολογιστών. Πρόκειται δηλαδή για ένα δίκτυο υπερυπολογιστών που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες και οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τα πιο σύγχρονα λογισμικά δικτύωσης. Το κόστος εκκίνησης του έργου εκτιμάται στα 400 εκ. ευρώ, με λειτουργικά έξοδα περίπου 100 εκ. ευρώ ανά έτος. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τις χώρες-μέλη που συμμετέχουν, ενώ επιπλέον χρηματοδότηση θα προέλθει από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

Στον ίδιο αναπτυξιακό-ερευνητικό τομέα αναφέρεται και η πρωτοβουλία LINCEI του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Επιστήμη (ESF), που αφορά την πρόβλεψη των εξελίξεων στον τομέα των υπολογιστών στα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Οι προβλέψεις αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για ένα στρατηγικό σχέδιο υποστήριξης και ανάπτυξης λογισμικού και Η/Υ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περισσότερα: εδώ.
Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνολογία IoT Space

Orbex: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος 3D-Printed πύραυλος του κόσμου

Μπορεί να θέλει πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσει στο επίπεδο της Blue Origin ή της SpaceX, αλλά η βρετανική startup επιχείρηση Orbex νιώθει αρκετά σίγουρη για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο κατασκευής του βασικού πυραύλου της.

Τεχνολογία NASA

Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που […]

Τεχνολογία HMD Global Nokia

Nokia TA-1139: Μία απλή αλλά μοντέρνα συσκευή τηλεφώνου από την HMD, με μπαταρία 1020mAh

Η HMD ετοιμάζει ένα νέο χαρακτηριστικό Nokia, μια συσκευή Series 30+. Έχει ωραίο εργονομικό σχήμα, επιπλέον είναι πάρα πολύ ελαφρύ (μόλις 83.6g) και με υπερβολικά μεγάλη μπαταρία 1.020mAh για την κατηγορία του. Με τέτοια μπαταρία έχει τη δυνατότητα να διαρκεί τόσο πολύ που θα ξεχνάτε να το φορτίσετε.

Cars Google Google Maps

Το Google Maps θα προειδοποιεί για τα σημεία καταγραφής υπερβολικής ταχύτητας

Η Google φέρνει επιτέλους μερικές από τις πιο πρακτικές λειτουργίες του Waze στο Google Maps, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι οι προειδοποιήσεις για τους κρυμμένους μετρητές ταχύτητας της Τροχαίας.