Nokia Mara – Η πραγματικότητα hyperlink μέσα από το κινητό

Οι ερευνητές στα R’n’D centers της Nokia εργάζονται πάνω σε ένα σύστημα που αναγνωρίζει φυσικά αντικείμενα και συνδέεται στο ίντερνετ μέσα από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου. Το project αυτό ονομάζεται MARA (Mobile Augmented Reality Applications) και θα επιτρέψει κάποια μέρα την ευκολότερη πλοήγηση στον πραγματικό κόσμο εκμεταλλευόμενο την εικονική πληροφορία του περιβάλλοντος.

, Nokia Mara – Η πραγματικότητα hyperlink μέσα από το κινητό

Το MARA έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει αντικείμενα τα οποία αναπαράγονται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου. Η ερευνητική ομάδα της Nokia παρουσίασε πρόσφατα ένα πρωτότυπο μοντέλο Symbian με δέκτη GPS και ενσωματωμένο το λογισμικό MARA. Το εν λόγο μοντέλο μπορεί να αναγνωρίζει εστιατόρια, ξενοδοχεία και περιοχές παρέχοντας διευθύνσεις web και βασικές πληροφορίες για τις πληροφορίες που «βλέπει» μέσω κάμερας. Ο David Murphy μηχανικός στο Nokia Research Center παρατηρεί ότι το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανακαλύψει άλλους χρήστες σε κοντινή απόσταση με κινητό τηλέφωνο που θα έχει GPS και το MARA.

Το πεδίο της αυξητικής πραγματικότητας (augmented reality) στο οποίο οι συμπληρωματικές πληροφορίες ενός υπολογιστή ή του ίντερνετ μεταφέρονται στον πραγματικό κόσμο, είναι εδώ και χρόνια αντικείμενο συζήτησης επιστημονικής φαντασίας αλλά και σοβαρών ακαδημαϊκών και στρατιωτικών ερευνών. Τα κινητά τηλέφωνα για παράδειγμα, «ανοίγουν» μια είσοδο στον εικονικό κόσμο. Οι δυνατότητες τους και οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έχουν αυξηθεί.

Για τις ανάγκες του project χρησιμοποιήθηκε ένα Nokia 6680 συνδυασμένο με ένα εξωτερικό κουτί που περιείχε το δέκτη GPS.
Το MARA λειτουργεί κάπως έτσι. Η κάμερα του κινητού τηλεφώνου αναγνωρίζει το φυσικό αντικείμενο και σε συνδυασμό με το GPS αναγνωρίζει τη θέση του. Τότε το λογισμικό χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του κινητού τηλεφώνου για ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ και «ψάχνει» μέσα από μια βάση δεδομένων αντικείμενα αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που «βλέπει» η κάμερα. Εφόσον προσδιοριστεί το αντικείμενο το λογισμικό παρέχει πληροφορίες για αυτό. Για παράδειγμα εάν αναγνωρίσει ένα εστιατόριο (το οποίο θα πρέπει είναι «περασμένο» σε βάση δεδομένων), μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το μενού και το χρόνο αναμονής για τραπέζι, ή να μας πάει στην ιστοσελίδα του.

Ο David Murphy δίνει ακόμα μια προοπτική χρήσης του MARA. Ο θεατής ενός ποδοσφαιρικού αγώνα θα μπορεί να «στοχεύει» με την κάμερα του κινητού του το γήπεδο και να λαμβάνει πληροφορίες για τους παίκτες και την τακτική που ακολουθεί ο προπονητής!

Πηγή: Nokia Research Center, ΜΙΤ Technology Review

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Nokia

Nokia: Αλλαγή εμφάνισης μετά από 60 χρόνια – Το νέο λογότυπο

Στον επανασχεδιασμό του λογότυπού της προχώρησε η Nokia, καθώς η φινλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού 5G προσπαθεί να σταματήσει τον κόσμο να τη συνδέει με τα κινητά τηλέφωνα.

Business Nokia

Nokia: Στα 1,15 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη του δ’ τριμήνου του 2022

Με εντυπωσιακό τρόπο κατάφερε να κλείσει το 2022 η Nokia, καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα λειτουργικά της κέρδη και πλέον οδεύει στο 2023 με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Business 5G Nokia Samsung

Nokia: Νέα συμφωνία με την Samsung για τις πατέντες 5G

H Nokia ανακοίνωσε την υπογραφή νέας συμφωνίας με τη Samsung σχετικά με διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες 5G που έχει αναπτύξει.

Business Nokia

Nokia: Λειτουργικά κέρδη τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες

Λειτουργικά κέρδη τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, ανακοίνωσε η Nokia, παρά το ότι η φιλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συνεχίζει να επωφελείται από την ισχυρή ζήτηση από εταιρείες τηλεφωνίας που αναπτύσσουν τις υπηρεσίες 5G.