17 Μαΐου | Παγκόσμια Hμέρα Τηλεπικοινωνιών

, 17 Μαΐου |  Παγκόσμια Hμέρα ΤηλεπικοινωνιώνΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) στο πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών του για την προώθηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα, δράττεται της ευκαιρίας για να επισημάνει τις ευρείες δυνατότητες που προσφέρουν η χρήση του Διαδικτύου και οι ΤΠΕ στην κοινωνία και την οικονομία.

Η ανάπτυξη των ΤΠΕ και της ευρυζωνικότητας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη γεφύρωση τόσο των γεωγραφικών αποστάσεων όσο και των αποστάσεων στο επίπεδο της τεχνολογικής παιδείας και μόρφωσης για την ισότιμη και για την ανταγωνιστική παρουσία της χώρας μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Τα οφέλη από την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ και την υλοποίηση έργων υποδομής είναι ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο στο επίπεδο της εθνικής οικονομίας, όσο και σε σχέση με τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Ο ΣΕΠΕ έχει επισημάνει και στο παρελθόν τη σπουδαιότητα της διεύρυνσης της ευρυζωνικότητας και της διείσδυσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφορία για όλους τους πολίτες. Ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008 αντιπροσωπεύει αξία ύψους σχεδόν 761 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 3%, σύμφωνα με το ΕΙΤΟ (European Information Technology Observatory).

Σύμφωνα με την 13η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες οκτώ κράτη μέλη της Ε.Ε. διαθέτουν ήδη καλύτερη ευρυζωνική εξυπηρέτηση από τις ΗΠΑ με ποσοστό διείσδυσης άνω του 22%, ενώ χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία πρωτοστατούν παγκοσμίως στην αξιοποίηση ευρυζωνικών εφαρμογών με ποσοστά διείσδυσης στα τέλη του 2007 πάνω από 30%. Ο τομέας της ευρυζωνικότητας παρήγαγε έσοδα ύψους 62 δις ευρώ, η δε συνολική διείσδυση στην Ευρώπη έφθασε στο 20%.

Σύμφωνα με την κυρία Viviane Reding, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υπεύθυνη για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, “Το ευρωπαϊκό κανονιστικό μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών και αυτό αρχίζει βεβαίως να αποφέρει οφέλη, ωστόσο, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”.

Στην Ελλάδα η διείσδυση της ευρυζωνικότητας το 2007 αυξήθηκε σημαντικά ξεπερνώντας το 9%, υπολείπεται ωστόσο σημαντικά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 20%. Οι τοπικοί βρόχοι, που έχουν διαθέσει οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε καταναλωτές, είχαν σημαντική αύξηση και οι ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας στο τέλος του 2007 έφτασαν τις 1.017.475 (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ). Επιπλέον, οι γραμμές Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ) σημείωσαν σημαντική άνοδο φτάνοντας τις 274 χιλιάδες γραμμές στα τέλη του 2007, η πλειοψηφία των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η EETT προχώρησε σε σημαντικά βήματα αναφορικά με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την εφαρμογή του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση της Ε.Ε., μέχρι τον Μάρτιο του 2008 μόνο 23 από τις 69 απαιτούμενες Υπουργικές Αποφάσεις είχαν υιοθετηθεί, αφήνοντας ένα σημαντικό νομικό κενό στην εφαρμογή του νέου τηλεπικοινωνιακού νόμου. Μεταξύ αυτών και η απόφαση αναφορικά με τα δικαιώματα διέλευσης, η οποία ρυθμίζει τα θέματα κατασκευής και ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων.

Η άμεση δράση από την πλευρά της πολιτείας για την άρση του νομικού κενού και την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων είναι επιτακτική. Επιβεβλημένη επίσης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ΕΕΤΤ για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού που θα βοηθήσει στη σημαντική αύξηση της ευρυζωνικότητας, με άμεση συνέπεια στην ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο πολίτης. Η αγορά κινείται με γοργούς ρυθμούς και η πολιτεία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Ο ΣΕΠΕ παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και πασχίζει για την ενημέρωση των πολιτών και των κρατικών αρχών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη ενίσχυση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας.

Γεγονός είναι πως ελληνικές επιχειρήσεις πρωτοπορούν και βρίσκονται σε σταθερά αναπτυξιακή πορεία, λόγω της ευελιξίας κινήσεων και της βελτιστοποίησης των διαδικασιών που προσφέρουν οι ΤΠΕ. Με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας τους στο χώρο της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, οι ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και εκτός των συνόρων. Η σημαντική πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτη, αλλά δε μας δίνει δικαίωμα να επαναπαυόμαστε, καθώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε τον κοινοτικό μέσο όρο.

Η τεχνολογία πρέπει να έχει πάντα στόχο τη διευκόλυνση της ζωής και την άρση των εμποδίων και των συνόρων ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο ΣΕΠΕ συνεχίζει την προσπάθειά του για να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα και πιο γενναία βήματα.

Κλείνοντας, για μία ακόμη φορά ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι η σύσταση Υπουργείου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί απτή λύση στο αναπτυξιακό ζήτημα της χώρας μας δίνοντας τη δυνατότητα για ουσιαστικές παρεμβάσεις και κινήσεις. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι πια προνόμιο ή ανάγκη μιας ειδικής ομάδας πολιτών. Σήμερα είναι απαραίτητα και ζωτικής σημασίας στοιχεία της καθημερινής ζωής, αποτελώντας δικαίωμα όλων των πολιτών.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Katerina

Μιας και είναι η παγκόσμια μέρα τηλεπικοινωνιών και η εργασία μου στηρίζεται στην επικοινωνία,θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια σας…Θα βαθμολογηθώ με βάση τις επισκέψεις του blog μου…για αυτό σας παρακαλώ ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!
https://zodiomania.pblogs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.