1080 – Ο μαγικός αριθμός για την εποχή της υψηλής ευκρίνειας

1080, ten eighty, δέκα ογδόντα, όπως και να το πεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο εξαιρετικό. Η υψηλή ευκρίνεια είναι εδώ και μας καλεί να τη ζήσουμε. Οι πιο φωτεινές, οι πιο αναλυτικές οι πιο καλές 1080 οριζόντιες γραμμές της τηλερόρασής μας μέσα από τα μοντέλα που ακολουθούν.

Plasma vs. LCD
Η λέξη Plasma φέρνει στο μυαλό μας τις μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις. Αυτό προέκυψε μια και οι πρώτες μεγάλες flat TV ήταν τεχνολογίας Plasma. Οι LCD κατόρθωσαν όμως τα προηγούμενα χρόνια να αυξήσουν το ιντσάζ τους και να βελτιώσουν τις επιμέρους τεχνολογίες τους. Τα γνωστά προτερήματα των τηλεοράσεων Plasma, μεγαλύτερο κοντράστ, καλύτερες επιδόσεις σε κινούμενη εικόνα, τείνουν να αγγίξουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις LCD. Γιαυτό θα πρέπει να αξιολογήσετε το κάθε μοντέλο ξεχωριστά και όχι βάση της τεχνολογίας του. Αν όμως θέλετε να αποκτήσετε την μεγαλύτερη επίπεδη τηλεόραση παραγωγής αυτή θα είναι μια 71” Plasma, οι μεγαλύτερη LCD παραγωγής, είναι «μόλις» 65 ιντσών.

Πριν αγοράσεις τηλεόραση HD ready
Θα πρέπει να αποσαφηνίσετε κάποια βασικά πράγματα πριν αγοράσετε μια επίπεδη τηλεόραση. Για να είστε μέσα στα πράγματα η επόμενη τηλεόρασή σας θα πρέπει να φέρει την πιστοποίηση HD ready. Αυτό σημαίνει ότι το πάνελ της θα πρέπει να έχει ανάλυση 1366×768 pixels (1024×1024 pixels σε πάνελ τεχνολογία ALiS) και από πλευράς συνδέσεων θα πρέπει να διαθέτει μια είσοδο Component και τουλάχιστον από μια είσοδο HDMI ή DVI.

Full HD
Αν ετοιμάζεστε να αποκτήσετε ένα player High Definition όπως Blu-ray ή HD DVD, και θέλεται να λάβετε το 100% της απόδοσης που μπορούν να προσφέρουν, τότε μια τηλεόραση Full HD (αναφέροντε και ως True HD) είναι η μοναδική λύση. Για να αποκτήσει μια τηλεόραση τη πιστοποίηση Full HD θα πρέπει η ανάλυση του πάνελ της να είναι 1920×1080 pixels και να ενσωματώνει τουλάχιστον μια ψηφιακή είσοδο HDMI με «κλείδωμα» HDCP.

1080p HD
Σίγουρα θα έχετε ακούσει τους «κωδικούς» 1080p, 720p, 1080i και θα αναρωτιέστε τι σημαίνουν. Λοιπόν το “p” αναφέρεται στη λέξη progressive και το “i” στη λέξη interlaced και αφορούν τον τύπο της σάρωσης που χρησιμοποιήτε για να δημιουργηθεί το κάθε καρέ μιας κινούμενης εικόνας – βίντεο. Οι αριθμοί 1080 και 720 αφορούν τον αριθμό των οριζόντιων γραμμ΄βων που χρησιμοποιούντε για να δημιουργήσουν κάθε καρέ. Όσο μεγαλύτερο ο αριθμός τόσο περισσότερη η πληροφορία με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Interlaced
Με τη σάρωση interlaced (πεπλεγμένη) το καρέ δημιουργήτε σε δύο φάσεις. Πρώτα «εμφανίζοντε» οι μονές οριζόντιες γραμμές και μετά οι ζυγές οριζόντιες γραμμές.

Progressive
Με τη σάρωση progressive (προοδευτική) όλες οι οριζόντιες γραμμές του καρέ «εμφανίζοντε» ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μειώνεται το γνωστό «τρεμόπαιγμα» της εικόνας.

Τα στάνταρτ
Τρία είναι τα στάνταρτ της υψηλής ευκρίνειας. Το ένα είναι γνωστό ως 720p (ανάλυση 1280×720, συνολικά 921.600 pixels τα οποία αποδίδει με τη μέθοδο σάρωσης progressive) και τα άλλα δύο 1080p και 1080i (ανάλυση 1920×1080, συνολικά 414.720 pixels με μέθοδο σάρωσης progressive και interlaced αντίστοιχα).

Η ποιότητα
Μπορεί οι τηλεοράσεις Full HD να είναι θεωρητικά καλύτερες από τις «απλές» HD ready όμως στη πράξη τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Και αυτό γιατί σήμερα οι μοναδικοί τρόποι για να φτάσεις μια τηλεόραση Full HD στα όριά της είναι να την τροφοδοτήσεις με native σήμα 1920×1080 είτε μέσα από ένα player Blu-ray ή HD DVD είτε από ένα δορυφορικό κανάλι HD. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα τα εικονοσήματα 1920×1080 native και για παράδειγμα, στην περίπτωση αναπαραγωγής δίσκων DVD ή αναλογικού τηλεοπτικού προγράμματος (575i) το σήμα θα γίνει upscalling για να έρθει στα «μέτρα» της ανάλυσης της οθόνης, με ότι αυτό επιβαρύνει την συνολική ποιότητα της αναπαραγώμενης εικόνας.

Αναβαθμίστε την εικόνα σας
– Οποιαδήποτε τηλεόραση και αν διαθέτεται ακόμα και μια ογκώδη CRT, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την εικόνα σας. Για να αποδώσει καλύτερα η τηλεόραση χρειάζεται να βρίσκεται σε σκοτεινό δωμάτιο. Για να μην κουραστούν όμως τα μάτια σας μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό φως πίσω από την οθόνη (όπως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα Ambilight της Philips).
– Χρησιμοποιήστε τη καλύτερη δυνατή σύνδεση της τηλεόρασης με τη πηγή του εικονοσήματο. Με σειρά ποιότητας αναφέρουμε τους καλύτερους τύπους σύνδεσης. HDMI, DVI, Component (BNC), Component (RCA), S-Video, Scart, Composite. Υπάρχει βέβαια και ο εξαιρετικός τύπος σύνδεσης SDI δύσκολα όμως θα βρείτε συμβατές καταναλωτικές συσκευές στην αγορά με αυτή την υποδοχή.
– Αναβαθμίστε το player σας. Δεν σας λέμε να αγοράσετε άμεσα ένα Blu-ray ή ένα HD DVD, όμως το παλιό DVD που έχετε αγοράσει εδώ και 5 χρόνια είναι πια αξιωμένο. Σήμερα με σχετικά μικρό κόστος μπορείτε να αποκτήσετε ένα DVD player με έξοδο HDMI και να τροφοδοτήσετε την τηλεόρασή σας με σήμα επιπέδου ακόμα και 1080i.
– Ρυθμιστε την τηλεόρασή σας με εδικά σχεδιασμένο λογισμικό. Στην αγορά κυκλοφορούν λύσεις όπως η σειρά δίσκων DVD Video Essentials αλλά και το πακέτο λογισμικού και hardware ColorVision SpyderTV.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεοράσεις Samsung

Η νέα Smart Tv της Samsung έρχεται με AntiVirus;

Φήμες θέλουν την Samsung, να έχει προχωρήσει σε συμφωνία με εταιρεία software, προκειμένου οι νέες τηλεοράσεις της, να κυκλοφορούν με προ-εγκατεστημένο AntiVirus.

Τηλεοράσεις CES 2019 Samsung

Οι MicroLED τηλεοράσεις είναι το μέλλον, λέει η Samsung [CES 2019]

Οι τηλεοράσεις MicroLED είναι το μέλλον σύμφωνα με τη Samsung, παρουσιάζοντας μια ζωντανή επίδειξη στο CES φέτος για να αποδείξει αυτόν τον ισχυρισμό. Τα πάνελ MicroLED είναι σχεδιασμένα να είναι αρθρωτά, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν δύο πάνελ MicroLED μεταξύ τους.

Τηλεοράσεις CES 2018 IoT MediaTek

MediaTek: Νέο ασύρματο chipset φιλικό προς το IoT [CES 2018]

Ένα νέο chipset, το MT7622 παρουσίασε η MediaTek στη CES 2018, το οποίο ξεχωρίζει καθώς είναι βελτιστοποιημένο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και προορίζεται για την αυτοματοποίηση του σπιτιού.

Τηλεοράσεις CES 2018 Sony Sony 4K TV

Sony: Νέες 4K Android τηλεοράσεις με υποστήριξη HDR [CES 2018]

Τις νέες 4Κ Android τηλεοράσεις παρουσίασε η Sony στο πλαίσιο της CES 2018. Η νέα σειρά περιλαμβάνει μοντέλα OLED και LCD καθώς και υποστήριξη HDR.