Είμαστε όλοι gamers;

είμαστε όλοι gamers, Είμαστε όλοι gamers;

Υπάρχει μια τάση ανάμεσα στους gamers να διαχωρίζονται σε… κάστες ανάλογα με το αν παίζουν σε PC ή κονσόλα και όλοι οι υπόλοιποι δεν θεωρούνται gamers. Προσωπικά θεωρώ ότι όλοι είμαστε gamers και θα δούμε μαζί παρακάτω το γιατί.

Το «μικρόβιο» του gamer

Λόγο ηλικίας – και προφανώς τύχης – έχω την χαρά να έχω επαφή με τους υπολογιστές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Για να είμαι ακριβής χάρη στον φίλο μου το Νίκο, να είναι καλά όπου βρίσκεται, είδα για πρώτη φορά από κοντά μια Amiga 500 και μερικά τουλάχιστον εντυπωσιακά παιχνίδια το 1988. Πρώτο παιχνίδι το θρυλικό για πολλούς Defender of The Crown το οποίο ερχόταν σε δισκέτα 3,5 ιντσών και υποσχόταν πολλές ώρες διασκέδασης. Η υπόσχεση ήταν πραγματική να ξέρετε, καμιά φορά ανοίγω το emulator και σπανιότερα την Amiga που έχω ακόμα, για να παίξω αυτό ή κάποιο άλλο game της εποχής.

είμαστε όλοι gamers, Είμαστε όλοι gamers;

Amiga 500 – Η “κυρία” της φωτογραφίας με κόλλησε το μικρόβιο των υπολογιστών & του gaming

Στην πορεία και μέχρι να πάρω τον πρώτο δικό μου υπολογιστή είχα στην τηλεόραση του σπιτιού συνδεδεμένη μια ρεπλίκα του Atari VCS 2600, στη συνέχεια ένα συμβατό IBM PC κατασκευασμένο από την Κορεατική Hyundai – ναι αυτή που κατασκευάζει αυτοκίνητα – με MS-DOS, χωρίς σκληρό δίσκο, αλλά με ένα floppy 5,25 ιντσών, κάρτα γραφικών μια Hercules που με software εξομοίωση έπαιζα DOS games για κάρτα γραφικών CGA και ήχο από το ηχειάκι που έκανε αρκετή φασαρία. Αργότερα απέκτησα τη δική μου Amiga με στερεοφωνικό ήχο, έγρωμα γραφικά με πολλά χρώματα, λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον και αισθάνθηκα σαν να είχα στο σπίτι τον υπολογιστή του Enterprise από το Star Trek.

Επειδή για όλα τα παραπάνω μπορώ να γράψω χιλιάδες λέξεις, τα ξεπερνάω για να μην κουράσω, άλλωστε ο κάθε ένας από εμάς και ανάλογα με την ηλικία πιστεύω πως έχει μια αντίστοιχη ιστορία να πει.

 

Οι… κάστες

Το gaming μετά την αρχική έκρηξη στα τέλη του 1970, την κρίση στις αρχές τους 1980 και την επανάσταση από τα τέλη του 1980 μέχρι και τις ημέρες μας έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως θα περίμενε κανείς και πλέον games δεν παίζουμε μόνο σε υπολογιστές, βιντεοκονσόλες και ουφάδικα (για όποιον τα έχει προλάβει), αλλά σχεδόν παντού. Επίσης games δεν παίζουν πλέον μόνο οι geeks, όπως τους θεωρούσαμε τη δεκαετία του 1980 και 1990, αλλά όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στο κινητό μας τηλέφωνο πριν μερικά χρόνια, στο smartphone και το tablet μας σήμερα, στη φορητή μας κονσόλα, έχω δει games ακόμα και σε αποκωδικοποιητή που συνδέουμε στην τηλεόραση για να μας δείχνει τα κανάλια που εκπέμπει η Digea. Games παντού!

Γενικά επικρατεί η θεωρία ότι οι gamers είναι τριών ειδών, αυτοί που παίζουν στα Windows PCs, αυτοί που παίζουν στις βιντεοκονσόλες όπως το PlayStation, το Xbox και το Switch και οι casual gamers που παίζουν είτε στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε κάποιο παιχνιδάκι από αυτά τα γνωστά σε Facebook ή άλλες πλατφόρμες.

Ειδικά οι δύο πρώτες «κάστες» gamers, αυτοί που παίζουν στα Windows PCs και οι άλλοι που παίζουν σε κάποια βιντεοκονσόλα εδώ και πολλά χρόνια έχουν μεταξύ τους έναν «ιερό» πόλεμο για το ποιος είναι καλύτερος και ποιος απολαμβάνει περισσότερο τα games του. Με τους casual gamers δεν ασχολείται κανείς, από τις δύο παραπάνω ομάδες, μιας και δεν τους θεωρεί «σοβαρούς» gamers.

Προσωπικά εκτιμώ ότι όλοι είμαστε gamers, η διαφορά μεταξύ μας είναι με τι επιλέγουμε να παίξουμε. Όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί και οι κατηγοριοποιήσεις μου θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τους ανόητους τσακωμούς που κάναμε με συμμαθητές και φίλους όταν ήμουν 12, 13, 14 και 15 ετών. Συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν η Amiga ήταν καλύτερη από τον Atari (που ήταν 😛 ), για το αν η Sega είχε καλύτερες κονσόλες από τη Nintendo και λίγο αργότερα για τον αν οι επεξεργαστές της Intel ήταν καλύτεροι από εκείνους της AMD ή της Cyrix.

 

Όλοι είμαστε gamers

Προσωπικά εκτιμώ ότι gamer είμαστε όλοι μας, άλλοι με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και άλλοι με λιγότερο, άλλοι με προτιμήσεις σε κάποια συγκεκριμένα games και άλλοι σε άλλα games. Είμαστε η πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει ενώ γύρω της λαμβάνει μέρος η επανάσταση της πληροφορικής και του internet. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο έχουμε επηρεαστεί από αυτό που συμβαίνει γύρω μας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο games παίζουμε ΟΛΟΙ.

Κάποια games θα τα βρούμε μόνο σε Windows PCs, άλλα μόνο σε κονσόλες, μάλιστα οι κονσόλες έχουν και αποκλειστικά μεταξύ τους οπότε κάποια μόνο στο PlayStation, άλλα μόνο στο Xbox και άλλα μόνο στο Switch, ενώ υπάρχουν και games που θα βρούμε μόνο σε smartphone! Ένας ενθουσιώδης gamer είναι πιθανόν να παίζει games παντού, αυτό όμως απαιτεί και μεγάλο budget για εξοπλισμό, κονσόλες, gaming PC και καλό smartphone, αλλά το κυριότερο πολύ ελεύθερο χρόνο.

Υπάρχουν όμως και gamers που παίζουν για παράδειγμα strategy games, αυτοί λοιπόν θα επιλέξουν ένα καλό gaming PC μιας και εκεί γίνονται οι καλύτερες κυκλοφορίες της κατηγορίας. Για δυνατά platform από την άλλη θα επιλέξει μια κονσόλα, ενώ ανάλογα με τις προτιμήσεις σε κάποια ή κάποιες σειρές games θα επιλέξει αντίστοιχα μια κονσόλα. Αν είσαι fanboy του Gran Turismo είναι μονόδρομος το PlayStation, ενώ αν αντίστοιχα βλέπεις το Forza και στήνεις την τιμονιέρα, το Xbox είναι η επιλογή σου, έτσι για να φέρω μερικά παραδείγματα. Ακόμα και εκείνοι που παίζουν μόνο στο smartphone τους έχουν βρει εκεί την ευκολία, παίζουν μέσα στο μετρό σε πρώτη ευκαιρία στο διάλειμμα από το μάθημα στο σχολείο ή τη δουλειά.

Όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει λόγος που κάθε ένας μας επιλέγει μια πλατφόρμα gaming για να προχωρήσει και αυτό δεν έχει να κάνει με τους λόγους για τους οποίους μπορεί να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση. Δεν το κάνουμε δηλαδή γιατί είναι καλύτερα τα PCs, οι κονσόλες ή τα smartphones, όπως διαβάζω σε σχετικά forum ή σε συζητήσεις που συμβαίνουν γύρω μου. Αυτά, όπως γράφω παραπάνω μου θυμίζουν αντιπαραθέσεις πιτσιρικάδων έτσι για τη φασαρία.

 

Θέμα προτεραιοτήτων

Ένα «υπερτούμπανο» PC θα τρέξει το αγαπημένο μου παιχνίδι σε 4K ανάλυση στα 60 καρέ, ενώ το Xbox One X θα τρέξει το αγαπημένο παιχνίδι του φίλου μου σε 4Κ ανάλυση στα 30 καρέ. Αν τα βάλουμε κάτω με τα χρήματα που κοστίζει το setup για ένα τέτοιο PC ο φίλος μου αγοράζει το Xbox One X και… ένα κάρο games. Από την άλλη εγώ παίζω με εικόνα περισσότερο κρυστάλλινη, εκείνος όμως έχει αποκλειστικά games που δεν θα δω στο PC μου! Παράλληλα ο γείτονας με το Switch παίζει παντού, στην τηλεόραση του, μέσα στο λεωφορείο, ακόμα και στην βουνοπλαγιά που είχαμε πάει για την πρωτομαγιά, βρήκε ώρα μέχρι να ανάψει η φωτιά να περάσει ένα level στο Zelda.

Όπως γίνεται αντιληπτό όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων για τη διασκέδαση μας μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το gaming είναι μια μορφή διασκέδασης. Όπως γράφει και η κεντρική εικόνα του άρθρου… Choose your weapon.

Αν επιλέξω ένα PlayStation δεν σημαίνει πως περνάω καλύτερα ή χειρότερα από τον φίλο με το «PC-άκι» που έχει Core i9 και δυο GTX 1080Ti ή τον συνάδελφο που λιώνει την μπαταρία του P20 Pro στο PUBG ή την «όμορφη» της γειτονιάς που σου στέλνει συνέχεια αιτήματα από το Candy Crash. Όλοι περνάμε καλά, διασκεδάζουμε, για αυτό και επιλέγουμε να ξοδέψουμε το χρόνο μας με ένα game. Είμαστε όλοι gamers και περνάμε, ο κάθε ένας με τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο, τον χρόνο του παίζοντας τα αγαπημένα του games.

Αλήθεια εσύ αυτή την περίοδο ποια games παίζεις περισσότερο και σε τι πλατφόρμα;

2
0

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tzanaros

gamer ειναι αυτος που παιζει αρκετες ωρες βιντεοπαιχνιδια ασχετως τι συστηματα εχει.

Σπυρος

Ακριβώς έτσι ξεκίνησα και εγω!Παίζοντας σε φίλο Amiga 500,αν και η πρώτη μου κονσολα ήταν το ΑAtari! και για να μην γράψω την ιστορία της ζωή μου (κοντεύω τα 38),έχουν περάσει από τα χέρια μου πάρα πολλές κονσόλες!Κάποια στιγμή έπαιζα και σε pc!Τώρα έχω Xbox X και μια από της καλύτερες περσινές oled!Έχω φτιάξει ακριβό 5.1 ηχοσυστημα όπως και πολύ ακριβά ακουστικα 7.1..Ειμαι παντρεμένος με 2 παιδιά και οπότε βρω χρόνο μπορεί να λιώσω για αρκετές ώρες!Πάντως όντως ο gamer είναι gamer και για μένα δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαλότητες!Ο καθένας παίζει ότι τον ευχαριστεί..

Nick

#ThisIsForThePlayers

Tsiman

Ξεκίνησα με schnider-amstrand 464…

Παπαροκας tiamat - Enûma Eliš 

Ωραίο αρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Amiga

Amiga: Η ιστορία του θρυλικού υπολογιστή

Πάμε να δούμε μαζί πως μια σειρά υπολογιστών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατάφερε να φέρει την επανάσταση στους home υπολογιστές.

Internet Amiga

Internet Archive: Διαθέσιμα περισσότερα από 10.000 παιχνίδια Amiga & εφαρμογές

Το δημοφιλέστερο ίσως 16-bit home computer είναι η σειρά υπολογιστών Amiga της Commodore η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1985. Το Internet Archive κάνει διαθέσιμους χιλιάδες τίτλους της Amiga.

Games Amiga

Έρευνα, Τα video games δεν σχετίζονται με την επιθετικότητα

Οι περισσότερες έρευνες συνήθως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα βίαια video games μας κάνουν επιθετικούς, όμως μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Huddersfield της Αγγλίας δείχνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των παικτών όταν σκότωναν εχθρούς στο βίαιο game ήταν πολύ μικρότερη από όταν έτρωγαν γκολ ή έκαναν φάουλ στο ποδοσφαιράκι.

Games Amiga

Χαρίζω, USB Joystick με 50 παιχνίδια Commodore 64 και Amiga 500

Εποχάρες με Commodore 64 και αργότερα Amiga 500. Δεκάδες λιωμένα joystick και χιλιάδες ώρες μπροστά από τα μονόχρωμα και μετέπειτα έγχρωμα monitors στερεοφωνικά ή μη! Ξαναζήστε τη χρυσή εποχή των videogames με το δώρο που σας χαρίζει το Techblog. To USB Joystick με 50 ενσωματωμένα παιχνίδια old skool! Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό.