Gaming Κάρτες Γραφικών: Τα χρήματα δεν κάνουν τα γραφικά Vol. ΙΙΙ

Θέλοντας να είμαι συνεπής στο έργο μου, πέρυσι έκανα μια έρευνα για κάρτες γραφικών και το ίδιο έπραξα και φέτος. Θεωρώ πως μιας και πλησιάζουν οι γιορτές κι αρκετοί τίτλοι παιχνιδιών έχουν ήδη κυκλοφορήσει, σίγουρα κάποιοι θα ψάχνεστε για το πολυπόθητο upgrade.

Θα ήθελα να σταθώ για μια στιγμή, να σας ενημερώσω για τις περιπτώσεις bottleneck του υπολογιστή σας. Θα ήταν σώφρον να σας πω ότι δεν είναι δυνατό να έχετε κάποιον entry level επεξεργαστή ή mid-range και να αγοράσετε υψηλότερων επιδόσεων κάρτα γραφικών και να περιμένετε 60fps σε 1440p ή και 4K. Να είστε σίγουροι πως κάρτες γραφικών όπως οι GTX 1070 και GTX 1080, πάνε πακέτο με προτάσεις Intel Core i5 4 πυρήνων από πιο πρόσφατες γενιές με 3.50GHz και πάνω. Αρκετοί μάλιστα προτείνουν και Intel Core i7 4790Κ ή και i7 6700Κ για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ενώ αν κάποιος θέλει να προτιμήσει μια GTX 1060 θα πρέπει να έχει επεξεργαστή τύπου Intel i5 4core 3.00GHz και πάνω, ενώ σε AMD από 6core FX 6350 και πάνω.

Δείτε το και λογικά. Βάσει τιμών κυκλοφορίας, δεν μπορεί ο επεξεργαστής σας να κοστίζει 150 ευρώ και η κάρτα γραφικών πάνω από 300 ευρώ και να περιμένετε 60 fps στο Battlefield 1 με high ή ultra λεπτομέρειες.

Ιδανικά, ο τρόπος που επιλέγουμε κάρτα γραφικών είναι με τη σειρά:

• Χρονισμός μονάδας επεξεργασίας γραφικών [GPU clock speed (MHz)]
• Μέγεθος του διαύλου μνήμης [Size of the memory bus (bits)]
• Ποσότητα διαθέσιμης μνήμης [Amount of available memory (GB)]
• Χρονισμός Μνήμης [Memory clock rate (MHz)]
• Εύρος μνήμης [Memory bandwidth (GB/s)]
• Ταχύτητα μετατροπής ψηφιακού σήματος [RAMDAC speed (MHz)]

Gaming Κάρτες Γραφικών: Τα χρήματα δεν κάνουν τα γραφικά Vol. ΙΙΙ, Gaming Κάρτες Γραφικών: Τα χρήματα δεν κάνουν τα γραφικά Vol. ΙΙΙ

Κάτω από 100 ευρώ, δε θεωρώ ότι μπορεί να γίνει gaming οποιασδήποτε αξιοπρεπούς ποιότητας απεικόνισης. Άλλωστε, αρκετοί επεξεργαστές ενσωματώνουν γραφικά ίδιας ποιότητας με αυτά που προσφέρουν κάρτες αυτής της τιμής. Επίσης θα παρατηρήσετε πως έχω αλλάξει τα εύρη τιμών στις ακριβότερες καθώς, η αγορά μεταβάλλεται συνεχώς και οι τιμές με τις απαιτήσεις αλλάζουν.

Περί τα 120€ – Entry Level
Πολύ καλή επιλογή σε αυτά τα λεφτά θα ήταν μια Radeon RX 460 στα 2GB. Ικανοποιεί όποιον θέλει να παίξει παλιά παιχνίδια που κάποτε αγόρασε από προσφορά στο steam ή του έχουν μείνει σε δισκάκια, όταν ακόμα τα χρησιμοποιούσαμε. Επίσης σε πολύ χαμηλά γραφικά μπορεί να ευχαριστηθεί αρκετούς τίτλους, άλλωστε, αυτό προσφέρει η κάρτα και η τιμή το επιτρέπει.

121-170€ – Next Level
Σε αυτό το εύρος τιμών τα πράγματα σοβαρεύουν κάπως. Μια GTX 1050ti 4GB, μπορεί να ακούγεται ιδανική κι όντως είναι. Είναι αρκετά καλύτερη από μια RX 460 και δεν είναι πολύ ακριβότερη, ειδικά γι’ αυτά που προσφέρει. Είναι μια πολύ καλή GPU για κάποιον που ξεκινά σήμερα να κάνει gaming και δεν τον ενδιαφέρουν οι επιδόσεις και τα fps, αλλά το gaming το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα βγάλει τα λεφτά της, αφού σε πολλούς τίτλους βγάζει 60fps με υψηλές λεπτομέρειες. Σίγουρα όχι όμως στους απαιτητικούς.

171-220€ – Mainstream Επιλογές
Σε αυτό το εύρος τιμών, είναι που συγκεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον. Κάπου εδώ ο καταναλωτής είναι που μπορεί να αρχίσει να έχει μερικές απαιτήσεις. Αυτό, γιατί η τιμή είναι στο σημείο που δίνει το δικαίωμα να απαιτεί μέτριες προς καλές επιδόσεις στους περισσότερους τίτλους σε Full HD. Με λίγα λόγια οι επιλογές εδώ είναι mainstream και είναι οι κάρτες που ο μέσος χρήστης αγοράζει και περισσότερα επώνυμα έτοιμα gaming tower προσφέρουν. Σε αυτό το εύρος μια RX 470 4GB θα ήταν πολύ καλή επιλογή, μιας και είναι μακράν πλουσιότερη σε χαρακτηριστικά και καλύτερη σε επιδόσεις από την ίδια της προηγούμενης γενιάς της (R7 370). Σε περισσότερους τίτλους από άλλες κάρτες μπορεί να φτάσει 60fps με high σε Full HD αναλύσεις.

221-270€ – Mid-Range
Μιας και φτάσαμε περίπου στα μισά του μηνιάτικου του μέσου Έλληνα, εδώ μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κατηγορία είναι από τις πιο σοβαρές. Γιατί εδώ τα χρήματα δίνονται για επένδυση σε κάτι οικονομικό, αλλά και περισσότερων απαιτήσεων ως προς το αποτέλεσμα. Σε αυτά τα χρήματα είναι που πρέπει να θυμόμαστε ότι για να πετύχουμε τις μάξιμουμ επιδόσεις και για να μην βάλουμε τρικλοποδιά στην κάρτα που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να ελέγξουμε τον επεξεργαστή που έχουμε να φτάνει και να ξεπερνά σε επιδόσεις τον AMD FX 6350.

Αυτό γιατί οι επιλογές που έχουμε εδώ είναι RX 480 στα 4GB και GTX 1060 στα 3GB με τις δύο αυτές επιλογές να είναι πάρα πολύ καλές και εξίσου δυνατές, με μικρό προβάδισμα σε μερικά παιχνίδια σε εκείνη της Nvidia. Για κάποιον που θέλει να παίξει Battlefield 1, μια επιλογή με επεξεργαστή τύπου FX 8320 και RX 480 4GB είναι πάρα πολύ καλή για 60fps και 1080p gaming.

Αν καταφέρετε και βρείτε την RX 480 8GB σε κάποια προσφορά μέσα σε αυτό το εύρος τιμών θα έχετε πετύχει την καλύτερη προσφορά για αγορά κάρτας γραφικών για το έτος 2016. Ο λόγος γιατί μπορείτε να επιτύχετε περισσότερα από 60fps, ή περισσότερα από 60Hz ρυθμού ανανέωσης ή ακόμα και να κάνετε 1440p gaming, με έναν επεξεργαστή υψηλών επιδόσεων πάντα.

271-320€ – Υψηλές Επιδόσεις
Εδώ σπάμε το φράγμα του μέσου επεξεργαστή και προχωράμε σε επιλογές επεξεργαστών υψηλών επιδόσεων. Σε αυτήν την κατηγορία το μίνιμουμ στις επιδόσεις θα πρέπει να είναι ένας FX 8350 της AMD των 4.00GHz, ενώ σίγουρα απαραίτητη προϋπόθεση για υψηλές επιδόσεις θα είναι ένας επεξεργαστής Intel Core i5 4690 των 3.5GHz.

Σε αυτήν την κατηγορία σίγουρα, βασική επιλογή είναι μια RX 480 8GB, καθώς μπορεί να προσφέρει, όπως προείπαμε, gaming 1440@60 που είναι μια ιδανική απαίτηση για τους gamer που ξέρουν να απολαμβάνουν τα γραφικά. Μάλιστα με μια επιλογή οθόνης που υποστηρίζει το freesync, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό. Ειδικά αν κάτσει κάποιος να σκεφτεί ότι ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής (tower μόνο) που παράγει αυτήν την ποιότητα γραφικών μπορεί να κοστίζει μόλις 700 ευρώ. Ποσό που για gaming είναι ιδανικό.

Ωστόσο, σε αυτήν την κατηγορία είναι και η GTX 1060 των 6GB vRAM. Διόλου ευκαταφρόνητη κάρτα γραφικών, αφού μπορεί και αγγίζει σε επιδόσεις την RX 480 των 8GB και σε αρκετούς τίτλους ίσως και να την ξεπερνάει. Βέβαια, αν δεν είστε σίγουροι και δεν έχετε διάθεση να ψάχνετε τίτλους, ποια είναι καλύτερη από ποια σε ποιο παιχνίδι κλπ, μπορείτε κάλλιστα να το παίξετε κορόνα-γράμματα και να αφήσετε την τύχη να αποφασίσει. Αν κάτι σας κλίνει πως την RX 480 8GB, σίγουρα είναι τα 2GB περισσότερης μνήμης vRAM που προσφέρει.

Σαν παρατήρηση δική μου, αν μπορείτε, οικονομικά, να επιλέξετε τα MSI μοντέλα, να το κάνετε. Λίγο η ποιότητα κατασκευής, κάτι και η πολύ καλή ψύξη, θα μείνετε ικανοποιημένοι με το παραπάνω.

321-370€ – Υψηλότερες Επιδόσεις
Σε αυτήν την κατηγορία, ίσως βρείτε κάπου ξεχασμένη καμία R9 Fury σε χαμηλή τιμή. Μπορεί να μην είναι φρέσκο προϊόν, όπως οι κάρτες γραφικών που έχουμε αναφέρει ως τώρα, αλλά δεν παύει να είναι μια ισχυρή επιλογή.

Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως επειδή είναι παλιά, δεν είναι δυνατόν να ξεπερνάει σε επιδόσεις τις δύο προαναφερθείσες κάρτες. Κάτι που με περίσσεια ευκολία κάνει, καθώς η έκδοση NITRO της Sapphire, προσφέρει μια καταπληκτική επιλογή ψύξης και δυνατότητας OC σε σημείο που προσφέρει άνετο 1440p με 60+fps με μόνο 4GB μνήμης της τεχνολογίας HBM (καλό θα ήταν να ελέγχετε το vRAM buffering συχνά). Επίσης, μην περιμένετε σε όλους τους τίτλους υψηλές λεπτομέρειες γραφικών σε αναλύσεις πάνω από 1080p.

371-500€ – Max Out Επιδόσεις
Τα ποσά που δαπανιούνται σε αυτήν την κατηγορία είναι δικαίως τα ποσά που ο καταναλωτής, όχι απλά θα πρέπει να έχει την απαίτηση για κάποιο τυπικό Ultra Graphics Gaming σε 1440p, αλλά για gaming που θα ξεπερνάει τα 60fps με ρυθμό ανανέωσης που θα περνάει τα 144Hz (AOC έφτιαξε οθόνη με 240Ηz) και θα αποδίδει άριστα χωρίς κανένα πρόβλημα σε όποιον τίτλο κυκλοφορεί σήμερα.

Αυτά τα αποτελέσματα φέρνει με περίσσεια άνεση η GTX 1070 8GB της Nvidia. Η κάρτα αυτή έχει βγει σε πολλές εκδόσεις με πολλές λύσεις ψύξης και σχεδιασμού, σε όλες τις τιμές, ξεκινώντας από τα 370 ευρώ και ανεβαίνοντας. Μάλιστα στις επιλογές περιλαμβάνει και υπερχρονισμένους επεξεργαστές που φτάνουν τα 1.700MHz ισχύος, τιμή που ακούγεται εξωφρενική και σπάει το φράγμα των 1.280MHz που έφτανε ο πρόλογός της GTX 970 4GB.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναπαράξει τίτλους με ανάλυση 4K στα 60-fps, αλλά δεν ενδείκνυται ως η ιδανική λύση. Προσωπική επιλογή, η Gigabyte Gaming G1 που αγγίζει τα 1.600MHz στο χρονισμό ρολογιού με την επιλογή της MSI να είναι εξίσου καλή περίπου στην ίδια τιμή ρολογιού κι λίγο ακριβότερη, ξεπερνώντας τα 500 ευρώ.

Προσοχή στις λύσεις της EVGA, καθώς αρκετοί έχουν διαμαρτυρηθεί για προβλήματα καψίματος πάνω στο chip της κάρτας.

501+€ – Κατηγορία Enthusiasts
Και τώρα η κατηγορία που δεν υπάρχει όριο. Δε βάζουμε ταβάνι στο ποσό και καθένας ανάλογα με το πόσα θα διαθέσει, θα πάρει και το καλύτερο αποτέλεσμα. Εδώ μπορούμε να μιλάμε μόνο για επιδόσεις 4Κ και 60fps καθαρά και δε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο. Ειδικά οι Enthusiast χρήστες, δεν ξέρουμε τι είναι συμβιβασμός. Το μότο μας είναι «NEVER SETTLE».

Επιλογές όπως GTX 980ti στα 6GB ή και υδρόψυκτη Radeon R9 FuryX στα 4G, ίσως ακούγονται καλές, ίσως καλές για το 2015 ή τις αρχές του 2016, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδανικές για τη νέα γενιά παιχνιδιών με DX12. Προσωπικά δε θεωρώ ότι οι κάρτες αυτές δεν μπορούν να αποδώσουν, αλλά σίγουρα δε φτάνουν το κτήνος που λέγεται GTX 1080 με 8GB vRAM.

Μπορεί να μιλάμε σε λίγους μήνες για μια επικείμενη GTX 1080ti 8GB ή και περισσότερα, αλλά αφού γράφουμε για το τι βρίσκουμε στα ράφια και στα eshop σήμερα, μπορούμε άνετα να προτείνουμε μια GTX 1080.

Μόνη της, χωρίς SLI και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις τροφοδοσίας, κάνει χαβαλέ σε οθόνες με αναλύσεις 1440p, καταπίνει οθόνες με 1080p και με μια μικρή θυσία μερικών λεπτομερειών στα γραφικά, δαμάζει τις οθόνες 4Κ και σας δίνει αυτό που δεν ξέρατε ότι θέλατε περισσότερο. Το υπέρτατο των γραφικών, το απόγειο της λεπτομέρειας, εκεί που ο σκύλος στο GTA V φαίνεται πιο αληθινός από τον σκύλο που κάθεται δίπλα σας και σας συντροφεύει.

Θα χαρώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις, τόσο σε τεχνικά θέμα, όσο και σε οικονομικά. Δε θα προτείνω καταστήματα, δυστυχώς, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα, αν μπείτε στο γνωστό site που τα βρίσκετε όλα εύκολα και γρήγορα, θα επιβεβαιώσετε όλες τις τιμές.

Όποιος διαφωνεί με τις προτάσεις και θεωρεί ότι μπορεί να αγοράσει καλύτερη κάρτα σε κάποιο εύρος, να μου δείξει την τιμή και την κάρτα να προβώ σε διορθώσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Εξάλλου, εγώ σε όλες τις κατηγορίες προτίμησα κάρτες που είναι καινούργια προϊόντα και εύκολα μπορείτε να τα βρείτε διαθέσιμα. Ακόμα κι αν σας εγγυώμαι ότι έψαξα διεξοδικά, κάτι μπορεί να διέφυγε της προσοχής μου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

53 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κώστας

Δε θα προτείνω καταστήματα, δυστυχώς, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα, αν μπείτε στο γνωστό site που τα βρίσκετε όλα εύκολα και γρήγορα, θα επιβεβαιώσετε όλες τις τιμές.

Giotoball

Εξαιρετικό άρθρο, ευχαριστούμε!

Vladimiros

Δημητρης Μηλοπουλος πολυ ωραιο αρθρο,να σε πω εγω που τωρα λεω να παρω μια καρτα γραφικων,εχω AMD FX-400 3.6GHZ,και θελω να αλλαξω την καρτα Asus 6670 1GB,που ειναι σχετικα παλια και δεν ξερω μεχρι πια καρτα γραφικων σηκωνει ο επεξεργαστης μου..GTX 1050ti 4GB η καμια RX 470 4GB λες να μπορει??

hannibalking

Δημήτρη όμορφο το άρθρο σου θα σε παρακινήσω να κάνεις και ένα με built pc κομμάτι κομμάτι
θα έχει ενδιαφέρον να αναφέρει και ο καθένας τα build του.

vladimiros

Ναι δημητρη εκανα ενα λαθος ο επεξεργαστης μου ειναι AMD FX-4100 3.6GHZ,και ηθελα να μαθω αν ταιριαζουν η καρτες γραφικων TX 1050ti 4GB η καμια RX 470 4GB! (δεν ξερω αν θελει κατι αλλο να σε πω εχω ραμ 4Gb,και τροφοδοτικο 500W γιατι και αυτο παιζει ρολο) οτι και να με πεις θα με βοηθησεις σιγουρα!

Artuist

CPU: AMD Athlon X4 740
RAM: 8GB
MOBO: ASRock FM2A78 Pro3+
Storage: 120GB KINGSTON SSD
GPU: AMD R7 250

Artuist

Αξίζει να αναβαθμίσω GPU σε RX 460 2GB; Ή θα κάνει bottleneck o CPU;

Vladimiros

Οκ καταλαβα αναλογα με τις απαιτησεις του παιχνιδιου..ευχαριστω για τον χρονο σου!!

Ioannis

Θέλω να αναβαθμίσω την κάρτα γραφικών έχω την 660 εδώ κ περίπου 3 χρόνια αλλά για το λόγο ότι είναι 1gb και πλέον πολλά παιχνίδια απαιτούν 2 η 3 gb σκέφτομαι να πάω σε 1060 nvidia. Γνωρίζει κανείς κάτι αντίστοιχο σε AMD ποια είναι ? Με ενδιαφέρει μέχρι 350 ευρω και μιλάω για gaming 1080p το παραπάνω δεν με ενδιαφέρει. Cpu έχω ι5 4690κ αν κ 3 έτι ας νομίζω κρατάει καλά ακόμα …

ektoras

για φτιαξιμο καινουριου υπολογιστη cpu i5 6600, mobo z170 και rx480 καλα ειμαι ή να περιμενω zen και 7η γενια intel ?

Menelaos

Θα παραθέσω απλά την γνώμη μου …

Είμαι με AMD CPU PhenomII 955 που όπως καταλαβαίνετε πέρασε ο καιρός του .. χρόνια τώρα.

Πήρα την XFX RX480 GTR με 8GB σε προσφορά (που μου βγήκε 299euro από 379) και παίζω Witcher 3 σε Ultra…

@Ioannis θα σου πρότεινα κάποια RX480 αναλόγως με τις τιμές που θα βρεις. Για gaming se 1080p δεν νομίζω να βρεις κάτι καλύτερο (κ πάλι προσωπική γνώμη)

Gvirginia

@Menelaos
Αυτό που λέει το άρθρο είναι ότι πχ στην περίπτωσή σου ενώ παίζεις το W3 στα 47 fps, αν είχες καλύτερο επεξεργαστή μπορεί να έπιανες 55+ fps. Γι’αυτό καλό είναι να κοιτάμε τα benchmarks που είναι στα reviews ώστε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με το τωρινό μας σύστημα.

@Ioannis
Η αντίστοιχη είναι η RX 480 (της 1060 6GB). Από εκεί και πέρα κοιτάς διάφορα reviews για το ποια υλοποίηση θεωρείς καλύτερη (θόρυβο, θερμοκρασίες, κατανάλωση) και αν καλύπτει τις απαιτήσεις των παιχνιδιών που σε ενδιαφέρουν.

Δημήτρης

AMD Athlon II X4 640
E2242c (1920×1080@60Hz)
Αν θέλω να αγοράσω μια κάρτα από αυτές μπορώ να πάρω έναν οποιαδήποτε ανταπτορα vga σε dvi?
Θα τρώει καμιά μπουκάλα από αυτές?
https://www.skroutz.gr/s/8039816/Sapphire-Radeon-R7-360-2GB-Nitro-11243-05-20G.htmlhttps://www.skroutz.gr/s/9743420/XFX-Radeon-RX-460-2GB-Single-Fan-RX-460P2SFG5.htmlhttps://www.skroutz.gr/s/9588718/Gigabyte-Radeon-RX460-2GB-Windforce-OC-GV-RX460WF2OC-2GD.html

Αντωνης

Core i7 3770 3.4ghz
16gb DDR3 1600mhz
Gpu 650 2gb
Ssd 240 gb samsung
Ένα τέτοιο σύστημα το μέγιστο πού μπορεί νά πάρει σε κάρτα γραφικών ποια είναι εγώ έχω στο μυαλό μου την rx 480 8gb την AMD θα την παίξει κανονικά?

Gvirginia

@ektoras
Περίμενε τουλάχιστον 4 μέρες που υπάρχει event για τους Zen μπας και δούμε τι και πώς.
Εγώ δε θα έφτιαχνα καινούριο υπολογιστή μέχρι μέσα Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, μιας και τότε αναμένεται να έχουν βγει οι Zen και ίσως και οι Kaby Lake.
Το θέμα με τους Intel είναι ότι δε θα δεις καμιά τρελή διαφορά από γενιά σε γενιά, μόνο υποστήριξη για νέες τεχνολογίες. Οι Zen ίσως προκαλέσουν πόλεμο τιμών.

@Δημήτρης
Ναι, για τον αντάπτορα. Για τον επεξεργαστή, τον φοβάμαι λίγο αλλά μπορείς να πας σε μία 460 (είναι καλύτερη από την 360) και αν βλέπεις ότι τρέχεις το παιχνίδι σε λιγότερα FPS (εννοώ διαφορά >20%) από τα reviews τότε ίσως θα ήταν καλό να κοιτάξεις και κάποιον καλύτερο επεξεργαστή (κοίτα και στα μεταχειρισμένα).

@Αντωνης
Δε θα έχεις κανένα πρόβλημα, εσύ είσαι στο άλλο άκρο. Μέχρι και GTX 1080 μπορείς να βάλεις, ο επεξεργαστής δε θα την “κρατήσει” πίσω σημαντικά (μιλάμε για το πολύ 2% λιγότερες επιδόσεις).
Από εκεί και πέρα το ποια θα επιλέξεις είναι άλλο θέμα. Ανάλογα τα παιχνίδια που προτιμάς, τη τιμή, την ανάλυση, την οθόνη κτλ.

Ioannis

Καλησπέρα παιδιά.. Το κατάλληλο άρθρο για εμένα αυτή τη στιγμή.Επειδη ετοιμάζομαι να στήσω στον ανηψιο μου έναν game pc…θα βάλω i3 με geforce 1050ti είμαι οκ?

Gvirginia

@Ioannis
Ανάλογα τι παιχνίδια παίζει ο ανιψιός σου και σε τι ανάλυση. Πχ για League of Legends σε 1080p μια χαρά είναι.
Αν και προσωπικά θα έδινα το κάτι παραπάνω για να πάω σε Core i5 για να είμαι καλυμμένος για το μέλλον.

Δημήτρης

@Gvirginia μου έχουν πει ότι πρέπει να αγοράσω άλλον ανταπτορα που είναι ακριβώς κάτι passive μου έχουν πει δεν ξέρω

Gvirginia

@Δημήτρης
Αν η κάρτα έχει έξοδο DVI-A ή DVI-I τότε με passive αντάπτορα (~4€ ) είσαι εντάξει.
Αν έχει DVI-D, τότε θες active αντάπτορα (~15€ ). Νομίζω υπάρχουν και φθηνότεροι αν πας από display port ή HDMI σε VGA.

Δημήτρης

@Gvirginia αυτές οι κάρτες τη ανταπτορα θέλουν?
1 Από vga σε hdmi πόσο κάνει? Θα δω διαφορά στην εικόνα?
2 μήπως με τους αντοπτορες θα υπάρχουν τίποτα παρεμβολές και δεν θα δείχνει καλά?

Nick_GR

Με pentium g620 είναι καλά μια 750 ti (ξέρω ότι είναι παλιά αλλά θελω να απούγω τα bottlenecks) το ίδιο ρωταω και για έναν i3 540

Gvirginia

@Nick_GR
Ο i3 540 θα τα πάει καλύτερα αλλά θα υπάρξει bottleneck έτσι και αλλιώς.

@Δημήτρης
Απ’ότι βλέπω στο skroutz 7+€. Διαφορά δε θα δεις, έτσι και αλλιώς το ίδιο σήμα (ψηφιακό) θα πάρει το HDMI με τα DVI / Display Port για να μετατραπεί σε VGA (αναλογικό).
Οι τιμές είναι ανάλογα τι θες να κάνεις. Πχ αν θες αρσενικό VGA ή θηλυκό κτλ.
Λογικά παρεμβολές δε θα υπάρχουν.

ΥΓ: Γενικά πάει το σχόλιο, μπορείτε να κάνετε μία αναζήτηση στο Google για τους επεξεργαστές σας και τις κάρτες γραφικών. Εγώ πχ που έκανα την εξής “G620 750 Ti” μου έβγαλε πρώτο αποτέλεσμα αυτό που ρώταγε ο Nick.

Δημήτρης

@Gvirginia Ποια rx 460 σου αρέσει?

Gvirginia

@Δημήτρης
Προσωπικά θα πήγαινα ή σε Sapphire ή σε XFX, αφού έλεγχα αν υπάρχουν προβλήματα, για το λόγο ότι κατασκευάζουν μόνο AMD κάρτες.
Το ίδιο και για NVIDIA κάρτες (EVGA / PNY / ZOTAC κτλ)

δημητρης

@Gvirginia εσυ ποια 460 moy προτεινεις?

Gvirginia

@δημητρης
Σου είπα σε τι θα πήγαινα εγώ. Από εκεί και πέρα είναι δική σου επιλογή, μπορεί πχ να σου αρέσει περισσότερο η Gigabyte. Δε θα χάσεις επιδόσεις ή τίποτα τέτοιο, δες και αποφάσισε.

δημητρης

ok σε ευχαριστω

Ανέστης

GTX 1050 2GB ? Πως σας φαίνεται για ενναλακτική της RX 460?

Gvirginia

@Ανέστης
Παίζουν ρόλο τα παιχνίδια, σε άλλα είναι μπροστά η 1050 και σε άλλα η 460. Όμως επειδή βλέπω ότι η φθηνότερη 1050 είναι στα ~135€ και σε αυτή την τιμή μπορείς να πάρεις την 460 με 4GB, θα έλεγα ότι θα ήσουν καλύτερα με την 460.
Άσε που βγήκε (ανεπίσημο) ξεκλείδωμα των 460 για καλύτερες επιδόσεις..

δημητρης

ποτε να αγορασω καρτα τωρα η μετα τα τις γιορτες?

Gvirginia

@δημητρης
Όταν έχεις τα χρήματα.
Απλά να ξέρεις ότι κάποιες προσφορές από τις εταιρείες λήγουν. (πχ της NVIDIA λήγει τέλη Δεκέμβρη για την επιλογή παιχνιδιού που σου παρέχει)
Τώρα αν αντικαταστήσουν τους συγκεκριμένους τίτλους με άλλους, δε το ξέρω.

Δημήτρης

Μάλλον προς rx460 πάω δίνει κανένα παιχνίδι?

Gvirginia

Νομίζω ναι, πρέπει να έχει 5-6 επιλογές

δημητρης

μπα δεν πρπει να δινει καποιο παιχνιδι
τα 2 gb με τα 4gb θα δω διαφορα στα παιχνιδια

Gvirginia

@δημητρης
Πλέον τα παιχνίδια θέλουν πάνω από 2 GB μνήμης (πχ το Hitman κλειδώνει τα settings ανάλογα το πόση μνήμη έχει η κάρτα – 4GB high+ settings / 2GB low settings / 3 GB medium settings – ). Τώρα εσένα, ανάλογα τα παιχνίδια που παίζεις δηλαδή, μπορεί να μη σου χρειαστεί η παραπάνω μνήμη. Αλλά αν έχεις την επιλογή, με πολύ μικρή διαφορά κόστους, τότε γιατί να μη την προτιμήσεις?

Εγώ βλέπω ότι στο amd4u (κάνε αναζήτηση στο Google, δε βάζω link γιατί μπορεί να πάρει μία μέρα να εμφανιστεί), έχει 9 επιλογές για την 460.
Φαίνονται αν πατήσεις κάτω κάτω “Click here for AMD GAME PROMO Terms and Conditions” …

δημητρης

@Gvigrinia φαντασου εχουν βγει τοσα παιχνιδια και παιζω το hitman absolution ,far cry 3,call of duty mexri to το black ops 2 και τα εχω βαρεθει
καλυτερα να προτιμησω μια με 4gb
πχ εγω εχω οθονη ττην flatron e2242c που ειναι 1920×1080 δηλαδη full hd και βλεπω στα χαρακτηριστικα των gpu κατι αναλυσης μεγιστες πχ 7680×4320 pixels να τα κοιταω επειδη η οθονη μου ειναι 1920×1080???

λεω να ανεβασω τα λεφτα και να παρω μια rx 470 η gtx 1050 η την ti version στα 4gb για ολες τις καρτες αλλα δεν ξερω τη να κανω
λεω να παρω καρτα και να ανεβασω το ποσο για να μην κοροιδευω τον ευαυτον μου να παρω μια καρτα για να παιξω τα παιχνιδια και του χρονου και γενικα τις επομενες χρονιες να μην μπορω δεν θελω να εχει ημερομηνια ληξης και ειναι αναλωσιμοι
ελπιζω να με καταλαβενεται

Gvirginia

@δημητρης
Αυτά, όπως γράφει, είναι μέγιστες αναλύσεις. Δε χρειάζεται να τα κοιτάς.

Στο entry level gaming πάντα θα έχεις ημερομηνία λήξης. Οι τωρινές κάρτες των 100-200€ το πολύ σε 2 χρόνια θα είναι “άχρηστες”. Βασικά όλες οι κάρτες είναι αναλώσιμες ανάλογα για τι δουλειά τις θες.

Κοίτα παιχνίδια θα μπορείς να παίζεις και στα επόμενα χρόνια, απλά δε θα μπορείς να παίζεις στις ίδιες ρυθμίσεις. Πχ ενώ τώρα παίζεις στα Ultra, του χρόνου το αντίστοιχο καινούριο παιχνίδι θα το παίζεις στα Medium – High.

Εγώ κουμάντο στην τσέπη σου δε κάνω. Αποφάσισε τι ποσό θα διαθέσεις και για το τι θες την κάρτα κτλ. ώστε να βοηθήσουμε. Γιατί παραπάνω πήγες από τα 120-135€ της 460 στα 210+€ της 470 και στα 165€ της 1050 Ti…

Δημήτρης

@Gvirginia να μπορώ να παίξω τα call of duty, το hit man,τα battlefield,tom clancy’s ghost recon wildland
Far cry 4 να πάρω μια κάρτα να μου κρατήσει 3 με 4 χρονάκια
Και γενικά ότι παιχνίδια υπάρχουν η θα βγουν να μπορώ να τα παίζω αξιοπρεπώς έστω και σε medium αρκεί να παίζουν

Gvirginia

@Δημήτρης
Από RX 470 και πάνω θα είσαι καλυμμένος για 1080p / 60 FPS.
Όσο πιο πάνω πας τόσο περισσότερο θα σου κρατήσει, απενεργοποιείς και σκιές, που συνήθως αυτές έχουν υψηλό αντίκτυπο στα frames, στα μελλοντικά παιχνίδια..
Ανάλογα το ταβάνι σου, πας και στην εκάστοτε κάρτα..

Δημήτρης

Rx 470 ,gtx 1050 ,1050 ti ποια αξίζει? Για έκδοσης 4gb
Λέω να δώσω 185 ευρώ
Αυτές οι κάρτες πόσο θα μου κρατήσουν?
Tr2 600 gold θα υπάρχουν θέματα με ότι κάρτα και να βάλω?

Gvirginia

@Δημήτρης
Αυτά γράφεις και με μπερδεύεις.. Λες για 185€ και βάζεις μέσα την RX 470 που έχει 210+€…
Η 1050 δεν έχει έκδοση 4GB..

Από αυτές που έβαλες είναι από τη χειρότερη στην καλύτερη: 1050 < 1050 Ti < RX 470

Το πόσο θα σου κρατήσουν, σου είπα εξαρτάται από πολλά. Αν θες να παίζεις τα παιχνίδια που ανέφερες παραπάνω και δε σε νοιάζει να παίζεις στα 1080p lowest settings, τότε μπορεί να κρατήσουν 3-4 χρόνια.

Το τροφοδοτικό σου μια χαρά είναι..

Δημήτρης

Οχι και low έστω medium με high και απενεργοποιημενες κάποιες ρυθμίσεις πχ τις σκιές, τα νερά
Ο cpu μου είναι καλός? amd athol x4 640

Gvirginia

@Δημήτρης
Δεν είμαι μάντης να ξέρω τι απαιτήσεις θα έχουν τα νέα παιχνίδια, αν πχ θα βγούνε νέα “Crysis”. Γι’αυτό λέω σε lowest settings ~ 3 – 4 χρόνια.

Για τον CPU σου απάντησα στο σχόλιο #17. Έχει αρχίσει και δείχνει τα χρόνια του αλλά λογικά θα είσαι μέσα στα όρια.

δημητρης

το να αλλαξω επεξεργαστη θελει λεφτα γιατι πρεπει να αλλαξω και socket και μνημες για ddr4

Gvirginia

@δημητρης
Καταρχάς δε χρειάζεται να πας μονομιάς σε αναβάθμιση επεξεργαστή / μητρικής. Μπορείς να πάρεις ένα – ένα τα κομμάτια (και μεταχειρισμένα). Επίσης μπορείς να πάρεις AM3+ μητρική, στην οποία μπαίνει ο επεξεργαστής σου, και ύστερα να πάρεις μόνο κάποιον άλλο επεξεργαστή. Αν έχεις ήδη DDR3 δε χρειάζεται να πας σε DDR4.

Άρα μιλάμε για ~110 – 150€* αν έχεις ήδη DDR3 ή ~145 – 185€* αν δεν έχεις DDR3.
* (η διαφορά τιμών είναι ανάλογα σε ποιον επεξεργαστή θα πας και μόνο για AMD, για Intel δεν έκατσα να δω)

Τέλος, δε σου είπα να αλλάξεις επεξεργαστή. Σου είπα ότι είσαι μέσα στα όρια αλλά δείχνει πλέον τα χρόνια του. Το αν θα αλλάξεις ή όχι είναι δική σου επιλογή.

δημητρης

αν δεν αλλαξω cpu θα αποδιδει η καρτα η θα πεταξω τα λεφτα μου?
αναβαθμιση mobo+cpu+ραμ δεν κανω περιμενω να δω για zen η intel μερια

Gvirginia

@δημητρης Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε γίνομαι κατανοητός.. Σου είπα 2 φορές προηγουμένως ότι ο επεξεργαστής κυμαίνεται στα όρια του bottleneck, ανάλογα την κάρτα και τα παιχνίδια. Μπορεί να εξαλειφθεί κάπως αυτό με overclock, αλλά αν δεν γνωρίζεις και δεν έχεις καλό σύστημα ψύξης (όχι μαμά) τότε δε θα στο συνιστούσα. Λεφτά δε πετάς, έτσι και αλλιώς στο μέλλον θα κάνεις αναβάθμιση επεξεργαστή αν θες να παίζεις παιχνίδια. Είναι καλύτερο να πάρεις την πιο καλή κάρτα που μπορείς να αγοράσεις με τα χρήματα που διαθέτεις και ας φας bottleneck τώρα, μιας και στο μέλλον θα μπορείς να την εκμεταλλευτείς πλήρως σε μία αναβάθμιση. Αν πάρεις μία με γνώμονα να μη φας bottleneck τότε στο μέλλον θα χρειαστείς πάλι αναβάθμιση κάρτας γραφικών. Τώρα αν σκοπεύεις να κρατήσεις τον επεξεργαστή άλλα 3+ χρόνια, τότε πάρε την πιο φθηνή που μπορείς να βρεις γιατί δε θα έχει νόημα να πας σε καλύτερες κάρτες. Σου είπα και πριν, αγόρασε την κάρτα και αν δεις ότι έχεις πολύ κατώτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλους επεξεργαστές τότε γίνεται bottleneck. Για να δεις αν υπάρχει bottleneck από τον επεξεργαστή, κατέβασε monitor προγράμματα (CPU-Z / GPU-Z ή Open Hardware Monitor) και δες τον φόρτο – load (%)… Συνέχεια »

Δημήτρης

Με τέτοιο socket πάω μόνο σε fx
Η αναβάθμιση εξ ολοκλήρου θα είναι πολυδαπανοι
Μέχρι να αλλάξω σύστημα θα έχει παλιώσει αυτοί που θα πάρω

Gvirginia

@Δημήτρης
Απ’ότι φαίνεται μιλάω Κινέζικα, θα το προσθέσω στο βιογραφικό μου..
Λοιπόν, τελευταία φορά που σου απαντάω γιατί επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα εδώ και 10 σχόλια..

Σου είπα ότι ο 640 πιθανότατα θα έχει bottleneck.
Δε σου είπα να αλλάξεις επεξεργαστή.
Σου είπα ότι ΑΝ αποφασίσεις να αλλάξεις σύστημα, δεν είναι ανάγκη να κάνεις μαζική αγορά αλλά κομμάτι – κομμάτι.
Οι FX και οι Core i3 / i5 που μπορείς να πάρεις τώρα, καθώς και παλιότεροι μέσω των μεταχειρισμένων, είναι 10 φορές καλύτεροι από αυτόν που έχεις.

Κάναμε 20+ σχόλια για πράγματα που θα μπορούσαν να ήταν 2-4 σχόλια…

Δημήτρης

Ακόμα δεν το πολύ ψήνω για περίπου ολική αναβάθμιση

Δημητρηης

Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti 4GB G1 Gaming (GV-N105TG1 GAMING-4GD) μαζι με τον
AMD FX 6350 ειναι καλος συνδιασμος για GTA V και FiFA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.