Adobe: Εργαλείο A.I. εντοπίζει fake φωτογραφίες με ποσοστό επιτυχίας 99% [βίντεο]

Η χρήση ειδικών προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και βίντεο για την τροποποίηση και παραποίηση οπτικού περιεχομένου γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο.

Adobe, Adobe: Εργαλείο A.I. εντοπίζει fake φωτογραφίες με ποσοστό επιτυχίας 99% [βίντεο]

Αυτό δημιουργεί διαρκώς μεγαλύτερο άγχος στο κοινό για το αν κάτι που βλέπουν είναι αληθινό ή ψεύτικο. Την ίδια ακριβώς ανησυχία μοιράζεται και η Adobe, η οποία σε συνεργασία με επιστήμονες από το UC Berkeley ανέπτυξαν ένα AI εργαλείο που χρησιμοποιεί το machine learning για να ανιχνεύει αυτόματα εάν οι άνθρωποι σε μία φωτογραφία έχουν υποστεί επεξεργασία ή όχι.

Το εργαλείο της Adobe μπορεί να αναγνωρίσει αν έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα από μία εικόνα, είτε η φωτογραφία αποτελεί κολάζ πολλών τμημάτων από άλλες εικόνες, ακόμη κι αν στην εικόνα υπάρχουν κοινοποιημένα στοιχεία. Ωστόσο, η Adobe δεν σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί εμπορικά το συγκεκριμένο εργαλείο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η έρευνα που έκανε η Adobe με το UC Berkeley επικεντρώθηκε στο εργαλείο Liquify του Photoshop, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του σχήματος και την αλλαγή των εκφράσεων του προσώπου. Για να δημιουργήσουν το λογισμικό, οι μηχανικοί εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο σε μία βάση δεδομένων με σετ προσώπων. Το κάθε σετ περιείχε την αυθεντική φωτογραφία και μία επεξεργασμένη με το Liquify εκδοχή της.

Ο αλγόριθμος που προέκυψε είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός. Στις τελικές δοκιμές η Adobe σύγκρινε την ακρίβεια του AI εργαλείου που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο, με την ικανότητα των ανθρώπων να εντοπίζουν fake εικόνες. Οι εθελοντές κατάφεραν να εντοπίσουν με επιτυχία το 53% των πειραγμένων φωτογραφιών. Την ίδια στιγμή, το εργαλείο της Adobe εντόπισε με επιτυχία το 99% των fake εικόνων.

Adobe, Adobe: Εργαλείο A.I. εντοπίζει fake φωτογραφίες με ποσοστό επιτυχίας 99% [βίντεο]

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το εργαλείο είναι σε θέση να προτείνει τρόπους αποκατάστασης της εικόνας, εντοπίζοντας ακριβώς τα σημεία και τον τρόπο με τον οποίο έχουν επεξεργαστεί. Βέβαια, αρκετές φορές τα αποτέλεσμα του AI εργαλείου σε αυτό το κομμάτι ίσως να διαφέρουν μεταξύ δύο δοκιμών στην ίδια εικόνα.

Adobe, Adobe: Εργαλείο A.I. εντοπίζει fake φωτογραφίες με ποσοστό επιτυχίας 99% [βίντεο]

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εργαλείο που δημιούργησαν είναι το πρώτο στο είδος του. Τόνισαν ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη περισσότερων και πιο ισχυρών τέτοιων εργαλείων, τα οποία θα μπορούν να εντοπίζουν πολλαπλές τροποποιήσεις, όπως το πείραγμα του χρώματος και του φωτισμού μία εικόνας ή η εξυγίανση του δέρματος με διάφορα εργαλεία.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia 1

Sony Xperia 1 VI: Νέες προωθητικές εικόνες που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν specs πριν την κυκλοφορία

To Sony Xperia 1 VI θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά, μέχρι τότε, διέρρευσαν μερικές νέες προωθητικές εικόνες της συσκευής.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X100 Ultra, X100s & X100s Pro: Διέρρευσαν οι τιμές των μοντέλων

Η vivo ανακοίνωσε την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας για το X100 Ultra, το ολοκαίνουργιο smartphone της για το 2024.

Smartphones Apple featured iPhone

Φήμες ότι το iPhone 16 Plus θα αντικατασταθεί από το iPhone 17 Slim που θα έχει οθόνη 6,55″

Το iPhone 17 Plus ή αλλιώς «iPhone‌ 17 Slim» της Apple θα διαθέτει οθόνη 6,55 ιντσών, σύμφωνα με τον αναλυτή Ross Young της DSCC.

Business featured Jack Dorsey

Jack Dorsey: Τέλος από το διοικητικό συμβούλιο του Bluesky

O Jack Dorsey ανακοίνωσε το Σάββατο στο Χ ότι δεν είναι πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bluesky.