Internet

Ακόμα ένα περιστατικό παραβίασης υποδομής υδροδότησης από hacker

Ένα ακόμα περιστατικό παραβίασης του συστήματος ελέγχου της ύδρευσης στις ΗΠΑ από hacker, εγείρει ερωτηματικά. Το κύριο ερώτημα που έχει σχηματιστεί είναι γύρω από το πόσο απαραίτητη κρίνεται πλέον μία ριζική αλλαγή στο σχεδιασμό των συστημάτων ελέγχου του νερού που φτάνει στους πολίτες.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το πρόσφατο περιστατικό στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όταν ένας hacker πείραξε τη χημική σύσταση του νερού στο δίκτυο. Στο Κάνσας των ΗΠΑ σημειώθηκε ακόμα ένα ανησυχητικό περιστατικό όπου ένας 22χρονος Hacker, o Wyatt Travnichek, κατηγορείται ότι επενέβη στη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης και συγκεκριμένα στη λειτουργία των συστημάτων καθαρισμού, με σκοπό να το βλάψει.

Για την ακρίβεια, ο Wyatt Travnichek, στην περίπτωση του Κάνσας, προσλήφθηκε για να δημιουργήσει μία υποδομή απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος ύδρευσης, το κακό όμως είναι ότι συνέχισε να έχει πρόσβαση στο σύστημα, χωρίς να αλλάζει ακόμα και κωδικούς για την πρόσβαση στη χρήση του λογισμικού.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει να το βλέπουμε ως κάτι που συμβαίνει μακριά στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι ευαίσθητες υποδομές, όπως είναι τα συστήματα ελέγχου της ύδρευσης θα πρέπει να έχουν αυξημένη ασφάλεια και να μην αφήνονται στην τύχη τους.

Επεξεργάστηκε την 6 Απριλίου 2021 11:57

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.