Hacker επηρέασε τη χημική σύσταση του νερού σε εγκαταστάσεις υδροδότησης

, Hacker επηρέασε τη χημική σύσταση του νερού σε εγκαταστάσεις υδροδότησης

Μία πόλη της Φλόριντα των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από Hacker στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των επιπέδων των χημικών συστατικών του νερού.

Ο Hacker που πραγματοποίησε την επίθεση δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί, αλλά το περιστατικό θορύβησε έντονα τους πολίτες και τις Αρχές που είδαν την κακόβουλη αλλαγή των παραμέτρων λειτουργίας ενός ζωτικού συστήματος για τη δημόσια υγεία να γίνεται πράξη από απόσταση, όπως ακριβώς θα το περιέγραφε μία κινηματογραφική ταινία.

Ευτυχώς, στην περίπτωση της πόλης Oldsmar στη Φλόριντα, η αντίδραση ήταν άμεση και δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και αργότερα έγινε γνωστό.

Ο Hacker απέκτησε ολιγόλεπτη πρόσβαση στο σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης του νερού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, πειράζοντας τα επίπεδα του υδροξειδίου του νατρίου, ενός χημικού συστατικού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των σωληνώσεων, την αφαίρεση μετάλλων και τον έλεγχο της οξύτητας του πόσιμου νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Hacker επέλεξε να αλλάξει την ποσότητα του υδροξειδίου του νατρίου στο πόσιμο νερό της πόλης από τα 100 μέρη στο εκατομμύριο, στα 11.100 μέρη στο εκατομμύριο, μία παρέμβαση που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ανάλογη παρέμβαση σε ένα σύστημα υδροδότησης μίας πόλης, αλλά περιστατικά σαν και αυτό δείχνουν πόσο ευάλωτες μπορούν να γίνουν οι βασικές υποδομές ενός αστικού κέντρου.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars Hackers

Ferrari: Κυβερνοεπίθεση εξέθεσε προσωπικά δεδομένα πελατών

Η Ferrari γνωστοποίησε ότι δέχθηκε επίθεση τύπου ransomware η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν προσωπικά δεδομένα πελατών της.

Smartphones Google Hackers Samsung

Google: Προειδοποιεί την Samsung να διορθώσει τα μόντεμ της

Το Project Zero, η ομάδα της Google που είναι αφιερωμένη στην έρευνα ασφάλειας, εντόπισε προβλήματα στα μόντεμ της Samsung που τροφοδοτούν συσκευές όπως το Pixel 6, το Pixel 7 και ορισμένα μοντέλα των Galaxy S22 και A53.

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.