Xiaomi 14 Ultra review: Το καλύτερο camera smartphone που έχουμε χρησιμοποιήσει

Το 14 Ultra είναι το νέο κορυφαίο Android κινητό της Xiaomi και ενώ διαθέτει μια σειρά από τεχνολογίες υψηλού επιπέδου, όπως ένα εξαιρετικά γρήγορο τσιπ Qualcomm και μια μοναδικής ποιότητας οθόνη, διαθέτει επίσης μια εκπληκτική διάταξη καμερών που μπορεί να τραβήξει μερικές από τις καλύτερες εικόνες που έχουμε δει ποτέ από ένα κινητό.

Αυτό ίσως να μην εκπλήσσει, δεδομένου του τεράστιου αισθητήρα εικόνας που ενσωματώνει, μαζί με ένα ευρυγώνιο, μεταβλητό διάφραγμα και οπτικά σχεδιασμένα από την ίδια τη Leica. Μαζί με το χρήσιμο Photography Kit, το οποίο περιλαμβάνει μια λαβή με κουμπιά ελέγχου του κλείστρου, μας άρεσε πολύ να χρησιμοποιούμε το 14 Ultra απλώς ως μια συμπαγή φωτογραφική μηχανή!

Ωστόσο, είναι καλό και ως τηλέφωνο, με εξαιρετική απόδοση από το τσιπ Snapdragon 8 Gen 3, μια λαμπερή οθόνη και αρκετά καλή διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Και σίγουρα θα περιμένατε καλή απόδοση, καθώς το Xiaomi 14 Ultra κοστίζει 1.499 ευρώ.

Η κύρια κάμερα είναι η hero της σειράς, φέροντας έναν αισθητήρα εικόνας που είναι φυσικά πολύ μεγαλύτερος (1/0.98 ίντσα) από τους αισθητήρες που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε άλλο τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένων του iPhone 15 Pro Max (1/1.28 ίντσα) ή του Samsung Galaxy S24 Ultra (1/1.33 ίντσα). Ένας μεγαλύτερος αισθητήρας εικόνας μπορεί να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, με αποτέλεσμα καλύτερες εικόνες και ευρύτερο δυναμικό εύρος.

Αυτός ο μεγάλος αισθητήρας έχει συνδυαστεί με έναν φακό μεταβλητού διαφράγματος που μπορεί να ανοίξει μέχρι f/1.6 ή να κλείσει στο f/4. Η Xiaomi συνεργάστηκε με τον θρυλικό κατασκευαστή καμερών Leica, ο οποίος παρείχε κάποια από την εμπειρογνωμοσύνη του στα στοιχεία του φακού του 14 Ultra, κάνοντας αυτό το τηλέφωνο ικανό να τραβήξει όμορφες, απόλυτα ξεκάθαρες εικόνες.

Τραβώντας και JPEG και raw, μπορείτε να αποθανατίσετε το αρχικό ασπρόμαυρο JPEG και να έχω ακόμη το raw αρχείο, το οποίο μπορεί να επαναφέρει το χρώμα αν θέλετε, καθώς τα raw αρχεία διατηρούν αυτές τις πληροφορίες χρώματος. Αλλά πραγματικά, μας άρεσαν πολύ τα JPEG κατευθείαν από την κάμερα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούσαμε τη λειτουργία υψηλής αντίθεσης μονόχρωμου. Οι ασπρόμαυρες εικόνες είναι όπου αυτή η κάμερα ξεχωρίζει.

Τα DNG raw αρχεία επιτρέπουν για βαθύτερη επεξεργασία σε εφαρμογές όπως το Adobe Lightroom και πάλι, και είμασταν κατενθουσιασμένοι από το βάθος της επεξεργασίας που είναι δυνατή στα αρχεία εικόνας του Xiaomi 14 Ultra. Το τεράστιο δυναμικό εύρος δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε το φως και να “διασώσετε” τις σκιές, επιτρέποντας να επεξεργαστείτε τις εικόνες από το τηλέφωνο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με εικόνες από μια κανονική φωτογραφική κάμερα.

Για να το κάνει ακόμα πιο πλήρη φωτογραφική μηχανή, η Xiaomi διαθέτει αυτό που αποκαλεί Photography Kit. Περιλαμβάνει μια θήκη, ένα δακτύλιο-βάση 67mm για την προσάρτηση επαγγελματικών φωτογραφικών φίλτρων και μια λαβή που σας επιτρέπει να το κρατάτε ακριβώς όπως μια συμπαγής κάμερα. Η λαβή έχει ένα κουμπί κλείστρου στην κορυφή που σας επιτρέπει να πιέσετε μισά για εστίαση και πλήρως για να πάρετε την εικόνα σας — και πάλι, ακριβώς όπως μια κανονική κάμερα. Έχει επίσης μια μικρή μπαταρία μέσα για να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να τραβάτε για περισσότερο χρόνο.

Στο camera setup του Xiaomi 14 Ultra περιλαμβάνονται επίσης δύο φακοί οπτικού ζουμ 3.2x και 5x, και οι δύο με αισθητήρες 50 Megapixel και και οι δύο μπορούν να πάρουν εικόνες γεμάτες λεπτομέρεια. Το ultrawide — και πάλι, 50 megapixels — κάνει μια παρόμοια καλή δουλειά.

Το τηλέφωνο είναι εξαιρετικό και τη νύχτα, καθώς αυτός ο μεγάλος αισθητήρας και το ευρύ διάφραγμα του επιτρέπουν να αιχμαλωτίσει πολλές λεπτομέρειες σε χαμηλό φως. Αλλά για καταπληκτικές νυχτερινές φωτογραφίες προτιμήστε τον χειροκίνητο έλεγχο και μειώστε το διάφραγμα σε f/3.

Ένα κορυφαίο flagship smartphone του 2024, με επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 που παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε benchmarks και κάνει το τηλέφωνο απίστευτα εύκολο στην καθημερινή χρήση. Η πλοήγηση στο Android 14 είναι ταχύτατη και το παιχνίδι σε απαιτητικά παιχνίδια όπως το Asphalt 9 ή Genshin Impact σε μέγιστες ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου πρόβλημα.

Η 6.73-ιντσών οθόνη είναι φωτεινή, ζωντανή και πεντακάθαρη, και το λογισμικό Android είναι εύκολο στη χρήση.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένα από τα μόνα σημεία όπου το τηλέφωνο δεν κερδίζει τον έπαινο. Μην παρεξηγηθούμε, είναι μια χαρά. Όπως τα περισσότερα τηλέφωνα, θα μπορέσετε να πάρετε σχεδόν μια πλήρη μέρα μικτής χρήσης μεταξύ των φορτίσεων, αλλά δεν είναι στην κορυφή της κλάσης σε αυτό τον τομέα.

Η Xiaomi έχει δεσμευτεί για τέσσερα χρόνια αναβαθμίσεων Android και ένα πέμπτο επιπλέον έτος διορθώσεων ασφαλείας. Δεν είναι κακό, αλλά μένει πίσω από τα επτά χρόνια που προσφέρουν τόσο η Google όσο και η Samsung για τα flagships τους.

Αν το δείτε απλά ως τηλέφωνο, το Xiaomi 14 Ultra προορίζεται ως ένα κορυφαίο Android τηλέφωνο, με εξαιρετική απόδοση σε όλους τους τομείς και αξιοπρεπή, αν όχι εξαιρετική διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αλλά αν η φωτογραφία είναι το αντικείμενό σας, τότε το 14 Ultra είναι το Android τηλέφωνο που πρέπει να αποκτήσετε. Οι εικόνες του είναι εξαιρετικές, δίνοντας τεράστιο δημιουργικό πεδίο για φωτογράφους κάθε είδους για να πάρουν τις λήψεις που θέλουν. Είναι επιτέλους ένα τηλέφωνο όπου δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να πάρετε μαζί αντί για μια κανονική κάμερα σε ημερήσιες εκδρομές ή φωτογραφικές βόλτες. Το απόλυτο camera smartphone!

Επεξεργάστηκε την 9 Μαΐου 2024 11:40

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.