Software

Google: Μειώνει κατά 65% το μέγεθος των app updates

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, το μέγεθος των app updates ήταν αρκετά μεγάλο, αφού στην ουσία ξανακατέβαζες ολόκληρη την εφαρμογή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, εταιρείες σαν την Apple και την Google βρήκαν τρόπους ώστε κατά την διάρκεια του update οι συσκευές μας να κατεβάζουν μόνο ότι χρειάζονται, και όχι ολόκληρη την εφαρμογή. Τώρα, η Google το πάει ένα βήμα παραπέρα, συρρικνώνοντας το app update έως και 65%.

Σε ένα post στο Android Developer Blog, η Google παρουσίασε έναν νέο τρόπο για το packaging των app updates σε μορφή file-by-file patching. Σύμφωνα με την Google, “Το File-by-File είναι βασισμένο στο να εντοπίζει τις αλλαγές στα μη συμπιεσμένα δεδομένα. Για να δημιουργήσουμε το patch, πρώτα κάνουμε αποσυμπίεση παλαιών και καινούργιων αρχείων πριν υπολογίσουμε το δέλτα (ακόμη χρησιμοποιούμε bsdiff εδώ). Ύστερα για να εφαρμόσουμε το patch, αποσυμπιέζουμε το παλιό αρχείο, εφαρμόζουμε το δέλτα στο αποσυμπιεσμένο περιεχόμενο και συμπιέζουμε το νέο αρχείο”.

Ωστόσο, η Google σημειώνει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο αργή, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργασία. Έχουν υπολογίσει ότι η επανασυμπίεση μπορεί να κάνει 1 δευτερόλεπτο το mb σε μια σύγχρονη συσκευή (μετά το 2015), και περισσότερο σε παλαιότερες. Επιπλέον, υπολόγισαν ότι αν το patch γίνει το μισό σε μέγεθος, τότε θα πάρει διπλάσιο χρόνο για να εφαρμοστεί στις συσκευές.

Για αυτόν τον λόγο, η Google δήλωσε ότι το file-by-file patching θα εφαρμοστεί μόνο στα auto-updates, τα οποία γίνονται στο background σε στιγμές που ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί την συσκευή του, συνήθως κατά την βραδινή φόρτιση της συσκευής.

Πηγή

Σχόλια

  • Δεν μου αρέσουν οι λύσεις του είδους το κάνω μικρότερο ΑΛΛΑ θα χρειαστεί περισσότερη ισχύ και χρόνο με τον ΝΕΟ τρόπο ;;

  • Πάντως παρατήρησα τα τελευταία δυο χρόνια ότι υπάρχουν apps που κατά το update γονατίζουν κάποιες συσκευές. Θυμάμαι στο S5 με το τετραπύρηνο 801, όταν έκανε update το facebook, απλά η συσκευή δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι να τελειώσει (!) και ήθελε και κανένα 6αλεπτο το λιγότερο! Στο Xperia XA που κοστίζει τα μισά λεφτά (αλλά φοράει 8core επεξεργαστή στα 2GHz) το ίδιο update θέλει 30 δευτερόλεπτα και ούτε που το καταλαβαίνω όταν γίνεται, μιας και η συσκευή δεν δυσκολεύεται καθόλου! Αν ισχύει αυτό που λέει η Google, βλέπω την κάθε συσκευή μετά από ένα δυο χρόνια να γίνεται brick...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λάμπρος Κοσμόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.