AncientLives.org, Μεταφράστε πάπυρους [community web page]

Σε μια εποχή που οι καινοτόμες τεχνολογίες έρχονται με γοργούς ρυθμούς καμιά φορά το καλύτερο εργαλείο για να κάνεις το πιο δύσκολο έργο είναι τα ανθρώπινα μάτια. Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο αυτό είναι που η ομάδα που ηγείτο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θέλει από το ευρύτερο κοινό.

, AncientLives.org, Μεταφράστε πάπυρους [community web page]

Η ιστοσελίδα Ancientlives.org είναι μια προσπάθεια του πανεπιστήμιου να κάνει μεταγραφή από αρχαίου πάπυρους που ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαία πόλη της Αιγύπτου ονόματι Οξυρύγχους. Έπειτα από ανασκαφή στις άκρες της πόλης αρχαίας μορφής ΧΥΤΑ ανακαλύφθηκαν στα περίχωρα της αλλά μόνο σκουπίδια δεν είναι αυτά που περιείχαν στους λάκους. Βρέθηκαν θησαυροί ανεκτίμητης αξίας σε πάπυρους που περιείχαν έργα του Πλάτωνα, ποίηση και σημαντικά έγγραφα της εποχής που η ιστορική τους αξία ακόμα και σήμερα δεν έχουν δει το φώς.

Και εδώ είναι που κεντρίζει το ενδιαφέρον η όλη προσπάθεια της ιστοσελίδας Ancientlives.org γιατί το καλύτερο σύστημα για να γίνει μια μεταγραφή των παπύρων τελικά δεν είναι ο υπολογιστής αλλά το ανθρώπινο μυαλό. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι για να γίνει μεταγραφή υπάρχουν πάνω από 500.000 τμήματα παπύρων και ο όγκος είναι απλά πολύ μεγάλος για να γίνει από μια μικρή ομάδα. Η ιστοσελίδα στήθηκε από την ομάδα του Ancient Lives Project που είναι μια ευρύτερη ομάδα ερευνητικών οργανώσεων και ειδικών στον τομέα της παπυρολογίας που σκοπός τους είναι να δώσει την δυνατότητα στο κοινό του ίντερνετ να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια.

Η ιστοσελίδα προσφέρει μια ειδική μηχανή αναπαραγωγής του περιεχομένου των παπύρων με όλα τα εργαλεία για να μαρκάρει ο χρήστης τα γράμματα που αναγράφονται σε κομμάτι ενός παπύρου και παράλληλα είναι μια online κοινότητα για να μπορεί κάποιος να συζητήσει για τις ανακαλύψεις του. Με αυτή τη πλατφόρμα το AncientLives ευελπιστεί να προσελκύσει χρήστες από όλες τις μεριές του πλανήτη που θα ήθελαν να δούνε από τον υπολογιστή τους την ιστορία να ξετυλίγεται.

Όμως για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτου ηλικίας είμαι σίγουρος ότι αυτή η ιστοσελίδα είναι υψίστης σημασίας γιατί είναι ένα παράθυρο στην γνώση και στην ιστορία μας. Εάν το πρώτο κείμενο που επεξεργάστηκα έχει ιστορικές αναφορές στον Μ.Αλέξανδρο τότε ποιος ξέρει τι μπορείτε εσείς να ανακαλύψετε.

Αντώνης Καβάσης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Ας τα βλέπουν αυτά οι δικές μας βιβλιοθήκες που ψηφιοποίησαν χιλιάδες χειρόγραφα με τα προγράμματα της Κ.τ.Πλ. αλλά δεν έχουν ανεβάσει στο internet παρά ελάχιστα.

Αντώνης Καβάσης

Σόλων δεν νομίζω οτι δεν θα θέλανε να δώσουνε την δυνατότητα στο Ελληνικό κοινό να βοηθήσει. Ίσως αυτή η προσπάθεια να είναι ενα εύνασμα για νέα παιδιά να ασχοληθούν και να δούνε με ενα διαφορετικό μάτι τις λέξεις ιστορία και Αρχαία Ελληνικά. Αν σκεφτείς το μέγεθος πληροφοριών που είναι τώρα άμεσα διαθέσιμο απο την σελίδα ποιος μπορείς να πεί πραγματικά τι θα ανακαλύψει αυτή η ομάδα. Και μπορούμε και πρέπει να ακουλουθηθεί το παράδειγμα του Ancientlives.org και στην Ελλάδα. Πιστεύω οτι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι όλοι μας να βοηθήσουμε στην αφύπνηση του Ελληνικού κοινού οπότε και θα σύστηνα να το αναφέρετε σε όλους του φίλους και γνωστούς. Και αν παρατηρήσετε δεν υπάρχει ούτε ένα κανάλι που να έχει κάνει αναφορά ενώ στο BBC είναι εδώ και μέρες. Και αν διαβάζει κάποιος δημοσιογράφος θα παρακαλούσα να μιλήσετε με τα μέλη του πανεπιστημίου σύντομα γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει την ύπαρξη της σελίδας. Φανταστείτε ότι μερικά απο τα θέματα που αγγίζει η σελίδα είναι χαμένα εκκλησιαστικά κείμενα, ιστορικές αναφορές της εποχής του Μέγα Αλέξανδρου. Και αν σας ακούγετε σαν σενάριο φαντασίας μπορεί σε κάποιο πάπυρο να υπήρχε και κάποιος θεραπευτής γιατρός της εποχής που είχε επίγνωση κάποιας… Συνέχεια »

DioneGr

Μπράβο στο site και στον συγγραφέα του κειμένου 🙂
Τέτοια πρέπει να διαδίδουμε.

Αννα Μπαδράβου

Είναι καλή ιδέα και θα προσπαθήσω εάν και όσο τι επιτρέπουν οι δυνάμεις μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.