Αύξηση της πειρατείας λογισμικού για την Ελλάδα το 2009

Η Business Software Alliance (BSA), ο διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού ανακοινώνει την 7η ετήσια παγκόσμια μελέτη για την πειρατεία λογισμικού σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών αγοράς IDC. Η μελέτη αποτυπώνει τα ποσοστά πειρατείας Η/Υ σε περισσότερες από 100 χώρες όπως διαμορφώθηκαν από το 2008 στο 2009. Στην Ελλάδα, η εγκατάσταση πειρατικού λογισμικού σε Η/Υ αυξήθηκε κατά μια (1) ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας στο 58%. Η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού ανέρχεται στα €173 εκ ($248 εκ).

, Αύξηση της πειρατείας λογισμικού για την Ελλάδα το 2009

Παρά την οικονομική ύφεση, η πειρατεία λογισμικού Η/Υ μειώθηκε σε αρκετές αγορές, σημειώνοντας πτώση σε 54 χώρες και αύξηση σε μόνο 19 χώρες σύμφωνα με την μελέτη των BSA/IDC. Ωστόσο, το παγκόσμιο ποσοστό πειρατείας αυξήθηκε από 41% σε 43% γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ταχεία ανάπτυξη χωρών με υψηλό δείκτη πειρατείας όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αυξάνοντας παράλληλα το συνολικό τους μερίδιο στην παγκόσμια αγορά λογισμικού.

Σύμφωνα με την μελέτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος του Δείκτη Πειρατείας παρέμεινε σταθερός στο 35%, με τη Βουλγαρία στο 67%, τη Ρουμανία στο 65%, και την Ελλάδα στο 58% να κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις. Παρ’ όλο που η εθνική οικονομία δεν σημείωσε πρόοδο, οι εισαγωγές Η/Υ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% και εκτιμάται πως εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί ενέργειες όπως αυτές της BSA και των εγχώριων μεταπωλητών για την καταπολέμηση της πειρατείας, το ποσοστό της πειρατείας θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την IDC, για κάθε €100 νόμιμου λογισμικού που πωλήθηκε το 2009, επιπλέον €75 αντιστοιχούσαν στο πειρατικό. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές δεν επηρεάζουν μόνον τα έσοδα της βιομηχανίας λογισμικού αλλά και τις εγχώριες οικονομίες. Μελέτη των BSA/IDC που παρουσιάστηκε το 2008 σχετικά με τα οικονομικά οφέλη από την μείωση του ποσοστού πειρατείας κατά δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες σε τέσσερα χρόνια, προβλέπει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά €261 εκ, αυξάνοντας παράλληλα τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά €88 εκ. Η IDC εκτιμά πως για κάθε ένα δολάριο νόμιμου λογισμικού που πωλείται σε μια χώρα, επιπλέον 3-4 δολάρια εισρέουν για τις εγχώριες εταιρίες διανομής και υπηρεσιών. Επιπλέον, τα πειρατικά προϊόντα λογισμικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Η/Υ καθώς οι παράνομες εκδόσεις συχνά περιέχουν ιούς.

Επιπλέον ευρήματα της μελέτης
– Η πειρατεία προγραμμάτων Η/Υ μειώθηκε σε 54 από τις 111 χώρες που μελετήθηκαν, ωστόσο ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας αυξήθηκε από 41% το 2008 στο 43% το 2009, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση πωλήσεων Η/Υ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
– Η εμπορική αξία του πειρατικού λογισμικού το 2009 ανήλθε στα €35.8 δισ ($51.4 δισ).
Η.Π.Α., Ιαπωνία και Λουξεμβούργο εξακολουθούν να έχουν το χαμηλότερο δείκτη πειρατείας με ποσοστά 20%, 21% και 21% αντίστοιχα.
– Στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας περιλαμβάνονται η Γεωργία, η Ζιμπάμπουε και η Μολδαβία που διατηρούν το δείκτη πάνω από 90%.
– Στους παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση της πειρατείας περιλαμβάνονται προγράμματα νομιμοποίησης από προμηθευτές, ενημερωτικές καμπάνιες από κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς, ενέργειες επιβολής του νόμου και αλλαγές στην τεχνολογία όπως η ανάπτυξη της Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ψηφιακού Περιεχομένου και η μεγαλύτερη χρήση διαδικασιών Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού.
– Στους παράγοντες που οδηγούν στην άνοδο της πειρατείας περιλαμβάνονται η απότομη αύξηση της αγοράς Η/Υ από τους καταναλωτές, η διευρυμένη χρήση της ήδη εγκατεστημένης βάσης παλαιότερων Η/Υ που λειτουργούν με παράνομο λογισμικό καθώς και η αύξηση των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο και των πειρατών λογισμικού.

Η Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία των BSA/IDC καλύπτει την πειρατεία όσων προγραμμάτων λειτουργούν σε μηχανήματα Η/Υ τύπου desktop, laptop, netbook και ultra portable. Περιλαμβάνονται, επίσης, λειτουργικά συστήματα, συστήματα λογισμικού όπως βάσεις δεδομένων και πακέτα ασφαλείας και άλλες εφαρμογές, με νόμιμα δωρεάν προγράμματα και προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Δεν περιλαμβάνονται προγράμματα λογισμικού που λειτουργούν σε μηχανήματα διακομιστών (servers) ή κεντρικών μονάδων Η/Υ (mainframes). Για την εκτίμηση του δείκτη πειρατείας σε παγκόσμιο επίπεδο, η IDC χρησιμοποίησε δικά της στατιστικά στοιχεία σχετικά με την διακίνηση λογισμικού και μηχανημάτων Η/Υ ενώ παράλληλα εργάστηκαν αναλυτές της σε περισσότερες από 60 χώρες για την αξιολόγηση των συνθηκών των κατά τόπους αγορών.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Staf

Πρωτη η Ρουμανια και η Βουλγαρια. Ας ειναι καπου και αυτοι πρωτοι ε?
Αντε τωρα που εχουμε την Αναδημιουργια του παλιου ga_ _ t_ θα χτυπησει κοκκινο. Βλεπω του χρονου πρωτη την Ελλαδα με ποσοστο 300% !

Βαγγέλης

Ναι καλα, εδω κλεινουν συνεχως μεγαλα τρακερς. Υπαρχει ενα αδιακοπος πολεμος τελευταια. Καποια εκλεισαν λογω Julias :S

mickeynx

παιδια και στη βουλγαρια λενε θα κλεισουν τα πιο μεγαλα sites
οποτε μαλλων σκουρα τα πραγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.